Τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για παύση των εχθροπραξιών και απελευθέρωση ομήρων, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η ευκαιρία αυτή να αξιοποιηθεί για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλωσόρισε «τη συμφωνία για την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών, που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για τον ρόλο που έπαιξαν ρόλο στη διαμεσολάβηση για επίτευξή της.
«Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας αυτή η παύση στις εχθροπραξίες να αξιοποιηθεί για να μπορέσει να υπάρξει η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Σε γραπτή δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε τη συμφωνία για απελευθέρωση 50 ομήρων και παύση εχθροπραξιών, προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα που αυτές οι μητέρες και τα παιδιά είναι όμηροι τρομοκρατών είναι πάρα πολλή».
«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει αυτή η συμφωνία συμφωνία», πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε ταυτόχρονα «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να αξιοποιήσει αυτή την παύση για να υπάρξει ένα ανθρωπιστικό κύμα προς τη Γάζα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Γιάνες Λέναρτσιτς «να ενισχύσει σε κλίμακα τα επόμενα φορτία στη Γάζα το γρηγορότερο δυνατόν για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση».
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλωσόρισε τη συμφωνία, η οποία όπως είπε «δίνει κάποια ελπίδα στις ρημαγμένες οικογένειες στο Ισραήλ και μια ανάπαυλα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα».
«Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε όλους τους εναπομείναντες ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να ενισχύσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε, ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί αυτή η «αχτίδα ελπίδας» για να βρεθεί «μια μόνιμη, βιώσιμη λύση και ένα πραγματικό όραμα για την ειρήνη» με πολιτικό ορίζοντα.
Σε δική του ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα Χ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα «εκτεταμένη παύση της σύγκρουσης».
Αφού υπέφεραν για επτά εβδομάδες, πρόσθεσε, οι όμηροι «θα επανενωθούν επιτέλους με τις οικογένειες τους», και κάλεσε για χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
«Η ανθρωπιστική παύση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στους αμάχους που υποφέρουν στον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα παίξει το δικό της ρόλο στην παροχή βοήθειας.