You are here

Ξενοδοχεία: Μεσολαβητική πρόταση για τη σύμβαση

28/08/2024 06:00

Υποβάλλεται σήμερα το απόγευμα, ή το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι από τον διευθυντή του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ Άντη Αποστόλου, μεσολαβητική πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η απόφαση για να υποβληθεί μεσολαβητική πρόταση προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους των ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ και ΠΕΟ, είναι απόρροια των  συγκλίσεων που επήλθαν ως αποτέλεσμα της έντονης επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν τα δύο μέρη.

Καταλυτικές ήταν και οι ενδείξεις που έθεσαν προς το μεσολαβητή οι δύο πλευρές, για το μέχρι που  θα μπορούσαν να υπαναχωρήσουν, ώστε να  γίνει αποδεχτή η πρόταση.

Η νέα συλλογική σύμβαση θα είναι μακράς χρονικής διάρκειας για να διασφαλίζεται και για τα δύο μέρη, ξενοδόχους και εργαζόμενους, η εργατική ειρήνη στο πλαίσιο της οποίας: Oι μεν ξενοδόχοι θα έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν με μεγαλύτερη σταθερότητα την τιμολογιακή τους πολιτική και οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν κάθε χρόνο μισθοδοτικής  αναβάθμισης στη βάση των προνοιών που θα προβλέπει η σύμβαση.   

Οι πληροφορίες της StockWatch, φέρουν τον μεσολαβητή να περιλαμβάνει στην πρόταση του την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες κατά τις συντεχνίες, αποτελούν στην ουσία αποκατάσταση των απολαβών των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα, που είχαν αποκοπεί όταν η Κύπρος μπήκε σε οικονομικό πρόγραμμα. 

Θα προβλέπεται επίσης, αύξηση των μικτών εισφορών στο ταμείο προνοίας καθώς και αύξηση του επιδόματος Κυριακής.

Οι ξενοδόχοι είχαν κοστολογήσει στο πλαίσιο των μεσολαβητικών διαπραγματεύσεων τα οικονομικά αιτήματα των συντεχνιών πέραν του  20%, στη βάση ότι η συλλογική σύμβαση θα έχει διάρκεια πέραν των τριών χρόνων.

Η δυσκολία των ξενοδόχων σε ότι αφορά την αύξηση του εργατικού κόστους, όπως τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δεν είναι εύκολο για αυτούς να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους, διότι ενώπιον τους είναι μονίμως ο διεθνής ανταγωνισμός από άλλες τουριστικές χώρες, κυρίως της Μεσογείου.

Κομβικό σημείο η κατοχύρωση των συμφωνηθέντων

Η αξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος να περιληφθεί στην επικείμενη συλλογική σύμβαση νομοθετική ρύθμιση των όσων συμφωνούνται και προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις, είναι το κρίσιμο σημείο της μεσολαβητικής πρότασης.

Το επίμαχο αυτό θέμα που αποτελεί και για τις δύο πλευρές «κόκκινη γραμμή» δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει μέρος του σκεπτικού της προτεινόμενης πρότασης από τον μεσολαβητή, διότι σε αντίθεση περίπτωση δεν θα μπορούσε καν να τεθεί προς συζήτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Προς αποφυγή του αδιεξόδου που θα οδηγούσε τις συντεχνίες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ο μεσολαβητής  φαίνεται ότι στην πρόταση του λαμβάνει υπόψη τους λόγους που επικαλείται το συνδικαλιστικό κίνημα, περί της δημιουργίας «ξενοδόχων δύο ταχυτήτων», όπως επίσης και τις ανησυχίες που διατυπώνονται για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον εν λόγω τομέα.

Σημειώνεται ότι ως προς την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων,  ευρωπαϊκή οδηγία επιτάσσει στα κράτη-μέλη να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων τους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με την οδηγία, θα προσδιορίζουν το ύψος των αμοιβών.

Στην Κύπρο μόνο περίπου το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις σε αντίθεση με το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όπου διαχρονικά εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις.

Ο μεσολαβητής λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, οι πλείστες εκ των οποίων προέρχονται από μέλη του ΠΑΣΥΞΕ.

Αποτελεί σημείο αναφοράς ότι μεγάλη μερίδα μελών του ΠΑΣΥΞΕ δεν τηρεί συλλογικές συμβάσεις, σε αντίθεση με τα μέλη του ΣΤΕΚ, εκ των οποίων η πλειοψηφία εφαρμόζει διαχρονικά το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων.

Ένα άλλο κομβικό θέμα το οποίο ενδεχομένως να ενθαρρύνει τις διαπραγματευτικές ομάδες των συντεχνιών να δουν με μεγαλύτερη ευελιξία κάποια θέματα, είναι η συγκατάθεση των ξενοδόχων να αυξηθεί το συνολικό ποσοστό κάλυψης της διαμονής και διατροφής των εργατών από τρίτες χώρες από το 25% που είναι σήμερα στο 40%.

Ενδέχεται στην πρόταση να περιληφθούν και οι αλλαγές σε σχέση με τους μισθούς πρόσληψης των εργατών από τρίτες χώρες, ώστε οι κλίμακες μισθοδοσίας να αποτελέσουν μέρος των κανονισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα διάκρισης.

Του Λεύκου Χρίστου