You are here

Σε πτωτική πορεία η ανεργία – Χαμηλό 14 ετών για μακροχρόνια άνεργους

04/06/2024 12:58

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για την παρουσίαση στοιχείων σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε οι μακροχρόνια άνεργοι ανήλθαν στον μικρότερο αριθμό της τελευταίας 14ετίας.

Ειδικότερα, όπως είπε, το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 με βάση την Έρευνα Ανθρωπίνου Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας και με στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του υπουργείου, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,8 μονάδες και στο 6%.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε στο 6,8%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς ήταν το 2009 σε 4,6%.

Σε αριθμούς, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο αριθμός των ανέργων ήταν 29,394 από 33,394 άτομα το 2023.

Ο ΥΠΕΡΓ επεσήμανε ότι τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, σε ότι αφορά την πτωτική τάση που παρατηρείται στην ανεργία της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας, ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων άνεργων κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ήταν 13,760 άτομα, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 13,2% και δηλαδή κατά 2091 άτομα την ίδια περίοδο του 2023.

Το 2009 ο μέσος όρος άνεργων που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 16,325.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι η μεθοδική υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης μέσα από την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης, αποδίδει θετικά αποτελέσματα, καθώς κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη οι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 4055 άτομα.

Η πτωτική τάση, εξήγησε, ενισχύεται και επικεντρώνεται στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ όπως είπε «ο φιλόδοξος στόχος που έχουμε θέσει για την διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης εντός της πενταετίας είναι ρεαλιστικός».

Ο εν λόγω στόχος, μπορεί σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, να επιτευχθεί μέσα από τη συνεπή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα εργασίας, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αξιοποιώντας την ίδια ώρα το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΡΓ υπογράμμισε ότι η πλήρης αξιοποίηση του εγχώριο ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ορθολογικής αξιοποίησης εργαζομένων από το εξωτερικό, με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις νόμιμες διαδικασίες για την κατάλληλη στελέχωση όλων των θέσεων εργασίας.

Μείωση Κύπριων άνεργων

Σε ότι αφορά τα στοιχεία άνεργων ανά υπηκοότητα, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, οι άνεργοι Κύπριοι παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση.

Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 16%, δηλαδή κατά 1665 άτομα.

Ακολούθησαν οι ευρωπαίοι πολίτες με ποσοστό 9% και υπήκοοι τρίτων χωρών με 5%.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι απορροφούνται περισσότεροι Κύπριοι στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με τους μακροχρόνια άνεργους, ο ΥΠΕΡΓ σημείωσε ότι υπάρχει και εκεί θετικό πρόσημο αφού, με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, αυτά τα πρόσωπα μειώθηκαν σε ποσοστό 26,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2024 από 32,2% το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αναφέρουν εξάλλου ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων βρίσκεται στον χαμηλότερο αριθμό της 14ετίας, αφού κατά τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2024 ανήλθαν σε 1403 άτομα από 1470, τους ίδιους μήνες του 2023.

Την ίδια περίοδο του 2009 τα συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν 1109.

Κατά τον ΥΠΕΡΓ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση της ανεργίας στην Κύπρο αλλά και των θετικών αποτελεσμάτων της προσπάθειας που γίνεται για περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η έκδοση των επικαιροποιημένων στοιχείων από τη Eurostat, ώστε σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου «να σταθμιστούν εξειδικευμένες πτυχές των στατιστικών στοιχείων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τα υπόλοιπα κράτη».

Στόχος, εξήγησε, τα  εν λόγω στοιχεία να αναλυθούν και να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Προϋπόθεση η οικονομική ανάπτυξη

Ερωτηθείς ποια ήταν εκείνη η πολιτική που συνέβαλε καταλυτικά στην διαμόρφωση των εν λόγω στοιχείων και εάν η αύξηση της απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας, ο κ. Παναγιώτου απάντησε ότι οι πολιτικές που συμβάλουν στις προσπάθειες αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας είναι ολιστικές.

«Βασική προϋπόθεση», είπε, «είναι η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας, έτσι ώστε η οικονομία να μεγαλώνει και οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται»,

Αναφέρθηκε ακόμη ότι θετικό ρόλο διαδραμάτισε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, για τις πράσινες και ψηφιακές δυνατότητες, αλλά και στην ισορροπημένη πολιτική που εφαρμόστηκε για την αξιοποίηση του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, σε συνάρτηση με την άφιξη ξένου προσωπικού.

Προς εξορθολογισμό διαδικασιών για ξένους εργαζόμενους

Σημείωσε ότι όπως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, «οι διαδικασίες για την έλευση ξένων εργαζομένων θα εξορθολογιστούν, να επιταχυνθούν και οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες ανάγκες να στελεχωθούν κατάλληλα».

Αυτή η πτυχή, είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναφέρθηκε στα στοχευμένα σχέδια που εξαγγέλθηκαν για την ένταξη στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι οι εσωτερικές λειτουργίες του υπουργείου έγιναν πιο αποτελεσματικές.

«Δεν υπάρχει μία μαγική κίνηση η οποία γίνεται και επιφέρει αποτελέσματα, τα οποία να είναι απτά και αντικειμενικά», υπογράμμισε λέγοντας ότι χρειάζεται μεθοδικότητα για την υλοποίηση της πολιτικής απασχόλησης που διαμορφώθηκε, «να είμαστε σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να έχουμε υπόψη την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας».

Δεν επηρεάζει η απασχόληση στο δημόσιο

Σε σχέση με την απασχόληση στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι οι πραγματικοί αριθμοί στη δημόσια υπηρεσία δεν επιβεβαιώνουν την εντύπωση που δίνεται σε σχέση με τους αριθμούς που απασχολούνται στο δημόσιο.

«Αξιολογώντας πόσοι εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία διαχρονικά, δεν διαπιστώνεται ότι πρόκειται για αριθμούς που να επηρεάζουν το ποσοστό ανεργίας ή απασχόλησης», υπέδειξε λέγοντας παράλληλα ότι στη δημόσια υπηρεσία υπάρχουν ανάγκες, οι οποίες αξιολογούνται και η στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας γίνεται με τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται από το υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε οι ανάγκες για την ανταπόκριση του δημοσίου στις υποχρεώσεις του, λαμβάνονται υπόψη «και οδηγούμαστε σε ισορροπημένες αποφάσεις, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και σύμφωνα με τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών».

Της Μαρίας Κυριακίδου