You are here

Το προσχέδιο για τηλεργασία στο δημόσιο – Τι λέει η ΠΑΣΥΔΥ

19/09/2024 15:08

Περαιτέρω διαβούλευση με σκοπό να δοθούν διευκρινίσεις και να εξεταστούν εισηγήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στη δημόσια υπηρεσία, ζητά η ΠΑΣΥΔΥ.

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η τηλεργασία θα είναι οικειοθελής για τον εργαζόμενο και θα παραχωρείται με την έγκριση του προϊσταμένου τμήματος.

Θα παραχωρείται σε υπαλλήλους των οποίων ο διορισμός έχει επικυρωθεί και σε εργοδοτούμενους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια συνεχούς απασχόλησης στο Δημόσιο. Βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου ο έλεγχος των εργαζόμενων θα διασφαλίζεται με τον έλεγχο της παραγόμενης εργασίας από τον προϊστάμενο του Τμήματος.

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου, καθορίζεται ανώτατος αριθμός εργάσιμων ημερών τηλεργασίας μέχρι 100 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και θα μπορεί να παραχωρείται, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες και με γνώμονα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Ωστόσο για το 2025 και το 2026, καθορίζεται ανώτατος αριθμός εργάσιμων ημερών τηλεργασίας μέχρι 50 εργάσιμες ημέρες ανά έτος, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη προσαρμογή στον νέο τρόπο εργασίας.

Τονίζεται ότι ο αριθμός των ημερών τηλεργασίας, θα μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η τηλεργασία μπορεί να εφαρμοστεί εάν ο εργαζόμενος έχει στην κατοχή του φορητό υπηρεσιακό υπολογιστή και είναι δυνατή η σύνδεσή του με το υπηρεσιακό τηλέφωνο

Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα εφαρμοστεί στις υπηρεσίες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σύστημα αυτοματοποίησης γραφείου (e-OASIS), ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στην αλληλογραφία και στα υπηρεσιακά έγγραφα.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργαστούν με τον ιδιωτικό τους υπολογιστή για καθήκοντα που δεν απαιτούν πρόσβαση σε υπηρεσιακά έγγραφα.

Όσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα δεν θα μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής της, προτού αναβαθμιστεί το κυβερνητικό δίκτυο από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Ζητά συνάντηση η ΠΑΣΥΔΥ

Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του κράτους να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία. 

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, η εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης εμπίπτει στον εκσυγχρονισμό, στην ψηφιοποίηση και στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και αποτελεί μία εκ των διακηρυγμένων θέσεων της Οργάνωσης, καθώς επίσης είναι ένα από τα αιτήματα που είχε προ καιρού υποβάλει η ΠΑΣΥΔΥ προς συζήτηση στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ).

Όπως πρόσθεσε, το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που προνοεί για τη ρύθμιση της τηλεργασίας στη δημόσια υπηρεσία», «μας βρίσκει σύμφωνους ως προς τις βασικές του αρχές όπως είναι τα θέματα του εθελοντικού χαρακτήρα της τηλεργασίας, του δικαιώματος της αποσύνδεσης, της ισότιμης πρόσβασης για τους δημοσίους υπαλλήλους και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα ωραρίου, εργασιακής ασφάλειας και υγείας, εργασιακής ικανοποίησης, ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης όσων εργάζονται με τηλεργασία, με όσους συνεχίζουν να εργάζονται στο γραφείο». 

Πέραν του πιο πάνω, καθώς θεωρούμε το συγκεκριμένο θέμα ως πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, «έχουμε καταγράψει συγκεκριμένα σημεία που θεωρούμε ότι χρήζουν περαιτέρω συζήτησης ή διευκρίνησης καθώς επίσης και κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θεωρούμε ότι είναι ορθό να συμπεριληφθούν στο υπό αναφορά νομοσχέδιο».

Ως εκ τούτου, επεσήμανε, «θα ζητήσουμε από την επίσημη πλευρά, πριν την υποβολή του νομοσχεδίου για νομοτεχνικό έλεγχο, να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με την ΠΑΣΥΔΥ σε μεταξύ μας συνάντηση το συντομότερο δυνατό».

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Της Γεωργίας Χαννή