H πρόωρη σύνταξη στα 63 αποτελεί κίνητρο για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που φτάνουν σε αυτό το εθελούσιο ηλικιακό συνταξιοδοτικό όριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΣΚΑ), ο εξωτερικός αναλογιστής του ΥΠΕΡΓ Κώστας Σταυράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι πλείστοι σημερινοί συνταξιούχοι επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το ότι θα τους αποκόπτεται 12% πάνω στο μηνιαίο ποσό της σύνταξης τους, υπό μορφή αναλογιστικής μείωσης.
Με βάση τη σχετική πρόνοια της νομοθεσίας που θεσπίστηκε το 2012, η αναλογιστική μείωση του 12% εφαρμόζεται ώστε οι επηρεαζόμενοι συνταξιούχοι να καλύψουν, με βάση αναλογιστική μελέτη, τις επιπρόσθετες 24 συντάξεις γήρατος συν δύο 13ες σε σχέση με αυτούς που συνταξιοδοτούνται κανονικά στα 65.
Το 50% συνταξιούχων μένουν στην αγορά εργασίας
Στο πλαίσιο της παρουσίασης μέρους της υπό εξέλιξη αναλογιστικής μελέτης, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ Γιάννη Παναγιώτου θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο αναλογιστής προέβη σε διεξοδική ανάλυση, κυρίως των στοιχείων εκείνων που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της 11χρονης εφαρμογής της εθελούσιας πρόωρης σύνταξης στο 63ο.
Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των στοιχείων, το 50% όσων συνταξιοδοτούνται από το 63ο έτος της ηλικίας τους, συνεχίζουν να εργάζονται.
Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων της λεγόμενης σύνταξης γήρατος, επιλέγει να συνταξιοδοτείται στα 63.
Η αναλογία όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι 8 στους 10 συνταξιούχους να επιλέγουν την πρόωρη σύνταξη στα 63, παρά το γεγονός ότι θα επωμίζονται την αναλογιστική μείωση του 12%.
Το στοιχείο αυτό ξάφνιασε τους κοινωνικούς εταίρους προκαλώντας έντονο προβληματισμό, καθώς σε περίπτωση αναπροσαρμογής προς τα κάτω της αναλογιστικής μείωσης του 12%, το κόστος για το ΤΚΑ θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ο ΥΠΕΡΓ φρόντισε και χθες να προτάξει τη θέση αρχής της κυβέρνησης ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν θα είναι αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ.
«Αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και δεν πρόκειται η σημερινή κυβέρνηση να διακινδυνεύσει την ευρωστία του ταμείου», σχολίασε στη StockWatch ο ΥΠΕΡΓ.
Ενδιαφέρον στοιχείο, όπως έγραψε χθες η StockWatch, αποτελεί το γεγονός ότι το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, ανέρχεται κάτω των €800.
Βάσει της χρονικής διάρκειας εισφορών η μείωση του 12%
Ο ΥΠΕΡΓ για άλλη μία φορά, έκανε λόγο για τη χρονική διάρκεια καταβολής των εισφορών η οποία αποτελεί ίσως, όπως σημείωσε, μία σημαντική παράμετρο για να υπάρξει αναπροσαρμογή της αναλογιστικής μείωσης του 12%, σε αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε για συνταξιοδότηση στα 65, είτε για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τη χρονική έκταση των εισφορών στο ΤΚΑ», επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΚΑ.
Ο κ. Παναγιώτου έδωσε το στίγμα της οριστικής πρόθεσης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να δώσει λύση στο επίμαχο αυτό θέμα, το οποίο αποτελεί αξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος που εντοπίζει στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων συνταξιούχων.
Ο ΥΠΕΡΓ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός Σεπτεμβρίου η αναλογιστική μελέτη θα ολοκληρωθεί και πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει κατάληξη ως προς την αναπροσαρμογή της.
Τόνισε, ότι λαμβάνεται υπόψη ως κεντρική παράμετρος η χρονική διάρκεια των εισφορών.