Άνοιξε ο δρόμος για υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας στρατηγικής που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος.
Ο κ. Κούσιος, μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την παρούσα του σύνθεση, ανέφερε ότι «η πολιτική της νέας στρατηγικής ισχύει από σήμερα, ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους».
Ξεκαθάρισε ότι «με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών δεν θα μπορούν να εργοδοτούνται αιτητές πολιτικού ασύλου πριν εγκριθεί η άδεια τους ή δεν παρέλθει περίοδος εννέα μηνών από την άφιξη τους, διότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για οικονομικούς μετανάστες».
Διευκρίνισε επίσης ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα τριών μηνών για την υποβολή αιτήσεων με πρόθεση την επέκταση της χρονικής περιόδου για άλλους τρεις μήνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν έγινε επαρκής κοινωνικός διάλογος ο κ. Κούσιος είπε ότι «οι συντεχνίες πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένες με τη νέα πολιτική».
Σημείωσε ότι ζήτησε από τις συντεχνίες να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και ότι κάποιες από αυτές ζήτησαν την απόσυρση της πρότασης.
Υπενθύμισε ότι το θέμα συζητείται την τελευταία πενταετία και ανέφερε ότι λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις τους, όπως είχαν εκφρασθεί παλαιότερα.
Επανέλαβε ότι «εάν οι συνδικαλιστές εξετάσουν προσεκτικά τις πρόνοιες της νέας στρατηγικής θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι».
Όροι και προϋποθέσεις
Ακολούθως ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στις πρόνοιες της στρατηγικής λέγοντας ότι η νέα πρόταση θα προνοεί την αύξηση του ορίου του μόνιμου προσωπικού των επιχειρήσεων από 30% που ισχύει σήμερα στο 50%, νοουμένου ότι ο εργοδότης θα εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.
«Αυτή η προσθήκη αφορά και την καθοδηγητική οδηγία της ΕΕ έτσι ώστε τα κράτη μέλη να έχουν πυκνότητα συλλογικών συμβάσεων μέχρι και 80%», είπε.
Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή την προσθήκη «βοηθούμε ώστε να έχουμε συλλογικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις μας», κάτι που όπως τόνισε, «πιστεύω ότι αποτελεί και εχέγγυο για την εργασιακή ειρήνη».
Διευκρινίζεται ότι παραμένει η δυνατότητα στους κύπριους και κοινοτικούς εργαζόμενους να έχουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική εργοδότησης ξένου προσωπικού επεκτείνεται στον κλάδο γεωργοκτηνοτροφίας ενώ έχουν συμπεριληφθεί και επιχειρήσεις ανακύκλωσης και συναφή επαγγέλματα.
Ανάφερε επίσης, ότι θα «θεσμοθετηθεί μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και λειτουργούς του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα συμβουλεύει τον υπουργό Εργασίας για τα θέματα πολιτικής εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες και ταυτόχρονα, θα δέχεται παράπονα και καταγγελίες τις οποίες θα εξετάζει και θα συμβουλεύει σχετικά τον υπουργό Εργασίας».
Οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες θα πρέπει να είναι ίδιοι με τους όρους απασχόλησης των κυπρίων ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ισότιμη μεταχείριση, είπε.
Στη βάση της νέας πολιτικής σημείωσε ότι παραχωρείται το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας να εκδίδει άδειες εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες σε ειδικές περιπτώσεις όπως στις μεγάλες επιχειρήσεις και συγκεκριμένους τομείς.