Πρωτοποριακά αιτήματα, κατά το πλείστον, υπέβαλε η ΕΤΥΚ προς τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών, για βελτίωση των όρων εργασίας των μελών της, στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2022 και τα οποία αποτελούν αντικείμενο στις απευθείας διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ τραπεζών και συντεχνίας.
Η ΕΤΥΚ, αξιώνει μεταξύ άλλων, τη θέσπιση 4ήμερης βδομάδας εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100%, την καταβολή 14ου μισθού την περίοδο του Πάσχα, αύξηση στους βασικούς μισθούς με μίνιμουμ ποσό €42 για να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοί, βελτίωση των όρων παροχής συμβατικών δανείων με προτεραιότητα την προώθηση μειωμένου στεγαστικού δανείου και αύξηση των εισφορών στο ταμείο προνοίας.
Η συντεχνία στον κατάλογο των διεκδικήσεων τους ζητά αποκατασταθούν οι μειώσεις στους μισθούς και άλλων ωφελημάτων των τραπεζικών υπαλλήλων, που είχαν αποφασιστεί και εφαρμοστεί στην περίοδο της τραπεζικής κρίσης το 2013, επικαλούμενη τη συμφωνία που πέτυχαν η ΣΕΚ, η ΠΕΟ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη συμφωνία πλαίσιο το 2017.
Η ΕΤΥΚ, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει μείωση της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο υγείας των μελών της.
Η διεκδίκηση των εν λόγω αιτημάτων της ΕΤΥΚ, των οποίων το κόστος για τον εργοδότη εάν ικανοποιηθούν υπολογίζεται ότι θα είναι πέραν του 15%, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταγράφουν και ανακοινώνουν σημαντικά κέρδη.
Οι πλείστες των εγχώριων τραπεζών επί μία 10ετία παρουσίαζαν ζημιές, ως απότοκο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2013, των κουρεμάτων, των εποπτικών απαιτήσεων για αύξηση κεφαλαίων και προβλέψεων και των βεβαρημένων ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια.
Η ΕΤΥΚ, στο πλαίσιο των πρόσφατων ανανεώσεων των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, διακρινόταν από κάποια συγκρατημένη πολιτική διεκδικήσεων, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις των εργοδοτών των μελών της και των προσπαθειών τους για τη δημιουργία επαρκών κεφαλαίων, όπως είναι και η διαχρονική αξίωση των εποπτικών αρχών.
Ωστόσο, οι τραπεζικοί υπάλληλοι όπως και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απολαμβάνουν των ετήσιων οριζόντιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, που αναπληρώνουν επαρκώς την αύξηση του κόστους ζωής.
Μέρος της πίττας των κερδών στο προσωπικό με φειδώ
Ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών φαίνεται να αναγνωρίζει την υποχρέωση των μελών του να δώσουν μέρος από την πίττα των κερδών που σημειώνουν, προς το προσωπικό τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πρωτοπόρησε και εξήγγειλε για πρώτη φορά την παραχώρηση εφάπαξ μπόνους, το οποίο θα διανεμηθεί στο περίπου 30% του προσωπικού της με βάση κριτηρίων, κύριο εκ των οποίων θα είναι η αποδοτικότητα του. Πρόκειται για μία κίνηση επιβράβευσης των υπαλλήλων του συγκροτήματος, για τα καλά οικονομικά της αποτελέσματα, όπως είπε την περασμένη Δευτέρα ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της BOCH.
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη σχολίασαν στη StockWatch τα αιτήματα της ΕΤΥΚ και επεσήμαναν ότι θα ήταν παράδοξο να αφήσουν τα χαλινάρια της συγκράτησης του εργατικού κόστους να χαλαρώσουν, λόγω της ευφορίας που επικρατεί από τα καλά οικονομικά τους αποτελέσματα.
«Η συγκυρία της αύξησης των επιτοκίων που συνέβαλε στην αύξηση των κερδών των τραπεζών είναι πρόσκαιρη. Οι μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες είναι εδώ και επίκεινται ακόμη πιο μεγάλες», παρατήρησαν.
Οι επόπτες κτυπούν το καμπανάκι για το εργατικό κόστος
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, δεν παύουν να κτυπούν το καμπανάκι και να προειδοποιούν τις κυπριακές τράπεζες για το υψηλό και επαναλαμβανόμενο ετήσιο εργατικό κόστος που επωμίζονται.
Είναι νωπή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) που παρουσιάζει τις κυπριακές τράπεζες να κατέχουν την πρωτιά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά το εργατικό τους κόστος.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ, ο δείκτης κόστους προσωπικού επί ιδίων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στο 12% και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.
Oι εποπτικές αρχές έχουν υποδείξει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στις κυπριακές τράπεζες την ανάγκη να προχωρήσουν στην εφαρμογή επιχειρηματικών πλάνων με βασικούς άξονες τη μείωση του λειτουργικού και εργατικού τους κόστους και στην επίσπευση των δράσεων τους για την εισαγωγή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους με στόχο τη σταθερή κερδοφορία των οργανισμών.
Σημειώνεται ότι πέραν του 50% των εσόδων των τραπεζών αποδίδεται σε μισθούς, επιδόματα, αυτόματες αυξήσεις και εισφορές στα ταμεία συνοχής.
Ο τραπεζικός τομέας, σχεδόν στο σύνολο του, συνεισφέρει 9% στο ταμείο προνοίας του προσωπικού, 8,3% σε άλλα ταμεία συνοχής, όπως ΤΚΑ και ταμείο ευημερίας, 2,9% στο ΓεΣΥ και 3% στο συμπληρωματικό ταμείο υγείας των μελών της ΕΤΥΚ.
Το συνολικό ετήσιο κόστος των εισφορών στα ταμεία υγείας, για τις δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, το προσωπικό των οποίων είναι οργανωμένο στην ΕΤΥΚ, αντιστοιχεί περίπου στα €7 εκατ. το χρόνο.