H ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έρχεται μετά από 15 χρόνια και μετά από τέσσερις διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων με μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις, επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωση τους η ΟΗΟ – ΣΕΚ και η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.
Σύμφωνα με τις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα επέδειξαν μοναδική υπευθυνότητα καθώς δεν διεκδικούσαν οικονομικά αιτήματα μέχρι το 2016 όταν είχε επιτευχθεί η συμφωνία πλαίσιο βάσει της οποίας επανήλθε ο θεσμός της ΑΤΑ στο 50%.
Οι δύο συντεχνίες, εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά ο κοινωνικός διάλογος και ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύναψης συλλογικών συμβάσεων αποδείχθηκε σημαντικός και καθοριστικός, αποδίδοντας καρπούς.
«Ως αποτέλεσμα ήταν, μετά από 15 χρόνια στα οποία μεσολάβησαν μισθοδοτικές αποκοπές και καθήλωση των μισθών, να επιτευχθεί συμφωνία η οποία αποδίδει αυξήσεις σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων», υπογραμμίζουν.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει την υπευθυνότητα του αποδεχόμενο να συνομολογήσει συνολικά τέσσερεις διαδοχικές συμφωνίες χωρίς αυξήσεις για τους εργαζόμενους», σημειώνουν.
«Το πράξαμε συνειδητά αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που ο τόπος αντιμετώπιζε από τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και πληθωριστική). Έχουμε όμως αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο τομέα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις που συνομολογούμε μπορούμε να αποκαθιστούμε μισθούς, να δημιουργούμε συνθήκες για αξιοπρεπή εργοδότηση και να παίρνουμε αυτό που μας αναλογεί από τον παραγόμενο πλούτο της οικονομίας», προστίθεται.
Επισημαίνουν ακόμη ότι, από το 2016 και μετά με εξαίρεση μόνο τη χρονιά της υγειονομικής κρίσης τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι θετικά.
«Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο για την περίοδο από το 2022 μέχρι και το 2024 το συσσωρευμένο ΑΕΠ αυξάνεται κατά 12%, περίπου, θεωρούμε ότι η γενική αύξηση του 1,5% στους βασικούς μισθούς, μετά από 15 χρόνια αποκοπών και με καθηλωμένους μισθούς είναι συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και από τους οποίους δικαιούνται και οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν», υποδεικνύουν.
Σύμφωνα ακόμη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ταυτόχρονα ικανοποιήθηκε και ένας από τους βασικούς τους στόχους για να δοθεί έμφαση στους πιο χαμηλούς μισθούς με τη διαφύλαξη, και απόδοση κατώτατου ποσού αύξησης, το οποίο ουσιαστικά ευνοεί τους πιο χαμηλά αμειβόμενους.
Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι χρειάζεται να επιλυθεί και το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στην κλίμακα Α1-2-5 στη συμφωνία που έγινε πριν λίγους μήνες.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα», διαμηνύουν, «μέσα από τις διαδικασίες του δομημένου κοινωνικού διαλόγου, να αναζητά και να πετυχαίνει ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς όφελος των πολιτών και του τόπου, γενικότερα».
Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι η κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή διαφυλάττουν την αναγκαία σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στη χώρα.