Καμπανάκι για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη άρχισαν να κρούουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι εν μέσω των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Οι ανησυχίες εντοπίζονται στο γεγονός ότι κυβερνήσεις έχουν επιτύχει φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων και τώρα με την αύξηση των επιτοκίων, η περίοδος του φθηνού χρήματος έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά».
Σε ομιλία του που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη, παραδέχθηκε ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».
Όμως, υπογράμμισε, τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με το κύριο μεταξύ αυτών να βρίσκεται στο 4%, ώστε να χαλιναγωγηθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία «πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το δημόσιο χρέος στις χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 91,4% του ΑΕΠ για το 2022.
Πρόκειται για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021, η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο 89%, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει στο 88,6%, παραμένοντας πάνω από το 60% του ΑΕΠ που είχε ορίσει ως ανώτατο όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Έντεκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ξεπερνούν σήμερα το όριο του 60%. Το υψηλότερο χρέος καταγράφεται στην Ελλάδα με 171%, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 144%.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφονται και στο StatWatch, το δημόσιο χρέος μειώθηκε το 2022 στο 85,6% του ΑΕΠ από 99,3% το 2021.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, το χρέος ανερχόταν σε €23,2 δισ. ή 77,9% του ΑΕΠ.
Σε πρόσφατη σύστασή του, το European Fiscal Board, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Κομισιόν, απηύθυνε σύσταση στις υπερχρεωμένες χώρες να εντείνουν την προσπάθειες για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία.