Τα δύο σχέδια στεγαστικής πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και η παρέκκλιση – εξαίρεση που έδωσε η ΕΕ στην Κύπρο να αναθέσει στον Διαχειριστή Μεταφοράς και την ΑΗΚ την κεντρική αποθήκευση ηλεκτρισμού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.
Φιλελεύθερος
«Μας είπε ναι η ΕΕ αλλά είπαν όχι οι ιδιώτες…»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η παρέκκλιση – εξαίρεση που έδωσε η ΕΕ στην Κύπρο να αναθέσει στον Διαχειριστή Μεταφοράς και την ΑΗΚ την κεντρική αποθήκευση ηλεκτρισμού. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Ενέργειας, όμως αλλά και η ΕΕ λογάριαζαν χωρίς τον ιδιωτικό τομέα της ενέργειας, ο οποίος αντέδρασε έντονα, κυρίως παρασκηνιακά, για να αποτρέψει την εγκατάσταση κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης από τον ΔΣΜΚ και την ΑΗΚ, παρόλο ότι η ισχύς της ασφαλιστικής δικλίδας για το δίκτυο θα ήταν περιορισμένη και δεν θα επηρέαζε ουσιαστικά την «ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού» και τις επιχειρηματικές βλέψεις των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών στην αποθήκευση. Μετά από τις αντιδράσεις του ιδιωτικού τομέα της ενέργειας, ο οποίος επέμεινε σε προκήρυξη από το υπουργείο Ενέργειας ενός σχεδίου κρατικών επιδοτήσεων για εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης, το υπουργείο Ενέργειας συγκατένευσε στην προκήρυξη αυτού του σχεδίου χορηγιών, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για τις προσπάθειες ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί τη χειμερινή περίοδο.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
- Τι είπαν χθες για την αποθήκευση στη βουλή
- Το ενεργειακό στο μικροσκόπιο του ΑΚΕΛ
- Διστάζει για προαγορά καυσίμων η ΑΗΚ
- Αυτοί επωφελούνται από τα δύο νέα στεγαστικά σχέδια
Πολίτης
«€40 εκατ. για το στεγαστικό»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων στην αγορά με προσιτό ενοίκιο και την ενίσχυση της δυνατότητας νέων να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο αποτελεί νέο Σχέδιο μέσω του οποίου στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων στην αγορά με την παραχώρηση κινήτρων προς ιδιοκτήτες, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, για ανακαίνιση αδρανών οικιστικών μονάδων, οι οποίες βρίσκονται σε καθορισμένες αστικές και περιαστικές περιοχές και, στη συνέχεια, διάθεσή τους σε ενδιαφερόμενους με προσιτό ενοίκιο, όπως αυτό θα καθορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Το δεύτερο σχέδιο, το «Στεγαστικό Σχέδιο Χορηγιών για Νεαρά Ζευγάρια ή/και Νέους μέχρι 41 ετών», στοχεύει στην ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας νεαρών ατόμων για να έχουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη μέσω παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας σε δημαρχούμενες περιοχές.
Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα επιτόκια στην ευρωζώνη προχωρά η Capital Economics, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Χαραυγή
«Ισλανδία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη με 4ήμερη εργασία χωρίς απώλεια μισθώ»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η καθιέρωση στην Ισλανδία µικρότερης εβδοµάδας εργασίας χωρίς απώλεια µισθών. Σύµφωνα µε έρευνα που δόθηκε στη δηµοσιότητα, η οικονοµία της Ισλανδίας ξεπερνά τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών µετά την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο µικρότερης εβδοµάδας εργασίας χωρίς απώλεια µισθών. Μεταξύ του 2020 και του 2022, το 51% των εργαζοµένων στη χώρα είχε αποδεχθεί την προσφορά λιγότερων ωρών εργασίας, συµπεριλαµβανοµένης της τετραήµερης εβδοµάδας, και διαπίστωσαν δύο think tanks, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόµη υψηλότερο σήµερα. Πέρσι, η Ισλανδία κατέγραψε ταχύτερη οικονοµική ανάπτυξη από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαµηλότερα στην Ευρώπη, σηµείωσαν το Ινστιτούτο Autonomy στο Ηνωµένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη ∆ηµοκρατία, αναφέρει το CNN.
Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών παγκόσμιας αναγνώρισης και κάτω από τον τίτλο «Δυνατή Οικονομία για Όλους: Βιώσιμη – Κοινωνικά Προσανατολισμένη» πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, το 3ο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ από τις 08:30 μέχρι τις 14:30 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia.
Αλήθεια
«Έρευνα για ‘λίπος’ στον λογαριασμό της ΑΗΚ»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι εκκλήσεις των βουλευτών της επιτροπής Εμπορίου για λήψη µέτρων και για επαρκή έλεγχο από τις εποπτικές αρχές για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο πρόεδρός της, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι «κάποιες κατηγορίες του πληθυσµού κινδυνεύουν µε αφανισµό» και πως «δεν παίζουµε µε την ακρίβεια». «Θέλουµε αξιοπιστία στους θεσµούς. Εάν οι εποπτικοί θεσµοί είτε είναι η ΡΑΕΚ, είτε είναι η ΕΠΑ, είτε είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν είναι αξιόπιστοι, δεν παρουσιάζουν αποτελέσµατα της εργασίας τους και των ελέγχων τους, δεν µπορώ να τους εµπιστεύοµαι ούτε εγώ, ούτε ο πληθυσµός», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής. Επιπλέον, ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ ζήτησε από τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει γραπτή απάντηση κατά πόσον ισχύει και δικαιολογείται η αναφορά του ∆ηµοσιονοµικού Συµβουλίου ότι υπάρχει 15% «λίπος» στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος, αλλά και επαρκής εποπτεία της αγοράς ηλεκτρισµού, απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία προς την επιτροπή εµπορίου.
Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Σεπτέµβριο έφτασαν τους 130.124 τόνους, σηµειώνοντας οριακή µείωση 0,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα.
ΑΛΗΘΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» – Έπαιζαν με τις λέξεις για μια συνάντηση που ούτως η άλλως είναι σημαντική, έστω και αν ο Μπάιντεν φεύγει
ΠΟΛΙΤΗΣ
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ – Βούληση για να σπάσει και στην πράξη το εμπάργκο όπλων με προμήθεια στρατιωτικού υλικού
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ – Θέλουν να επιστρέψουν ακίνητα €173 εκατομμυρίων – Τα πήραν για έργα που δεν έκαναν ποτέ
ΧΑΡΑΥΓΗ
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - Μόλις το 0,7% του ΑΕΠ της Κύπρου πηγαίνει σε παροχές για την αναπηρία