Απογοήτευση και δυσαρέσκεια εκφράζουν φορείς του κλάδου εστιατορίων για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση γιατί δεν στηρίζουν επαρκώς τα εκατοντάδες εστιατόρια, ιδίως σε τουριστικές περιοχές όπως στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που αντιμετωπίζουν τις πιο πολλές δυσκολίες.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) και πρόεδρος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Πάφου Νεόφυτος Θρασυβούλου, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έθεσε σε δεύτερη μοίρα τα κέντρα αναψυχής στις παραλιακές περιοχές, σε σχέση με την ξενοδοχειακή βιομηχανία.
«Οι δύο αυτοί κλάδοι θα έπρεπε να λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία διότι και οι δύο στηρίζουν την επιβίωση και την οικονομική δραστηριότητα τους, στον τουρισμό. Μόνο στην Κύπρο υπάρχει σύνδεσμος κέντρων αναψυχής και σύνδεσμος ξενοδόχων».
Σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα παραλιακά θέρετρα και αποδεδειγμένα ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε στο ελάχιστο, θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να απολαμβάνουν παρόμοια μέτρα με τους ξενοδόχους.
Σημείωσε ότι είναι σε συνεχή επαφή μαζί την υπουργό εργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δεν ανοίγουν γιατί φοβούνται τα έξοδα
Στην πιο δεινή κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται ο κλάδος στην επαρχία Αμμοχώστου, αφού από τα μόλις 24 από τα 240 εστιατόρια που επαναλειτούργησαν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, το Σαββατοκύριακο είναι αναγκασμένα να διώχνουν κόσμο ενώ τις καθημερινές επικρατεί ηρεμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου επαρχίας Αμμοχώστου, Θεόδωρος Καβάζης.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «το Σαββατοκύριακο λόγω των περιοριστικών μέτρων που δεν τους επιτρέπεται να φιλοξενούν κόσμο σε όλο το διαθέσιμο χώρο τους, αναγκάζονται να διώχνουν κόσμο και να δυσαρεστούν τους πελάτες τους, αντίθετα τις καθημερινές ο τοπικός πληθυσμός δεν μπορεί να στηρίξει τους χώρους εστίασης επειδή αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι προβλήματα αφού είναι στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή».
Τόνισε ότι «εάν δεν επανεκκινήσει η τουριστική κίνηση τα περισσότερα εστιατόρια θα προτιμήσουν να παραμείνουν κλειστά διότι αν ανοίξουν θα αυξηθούν τα έξοδα τους».
Διευκρίνισε ότι από τα 120 εστιατόρια στον Πρωταρά και άλλα τόσα στην Αγία Νάπα επαναλειτούργησαν μόνο τέσσερα επί του παραλιακού μετώπου στον Πρωταρά και δέκα κατά μήκος της παραλιακής ακτογραμμής στην Αγία Νάπα.
Ο κ. Καβάζης, χαρακτήρισε πολύ άδικο το μέτρο της κυβέρνησης για στήριξη των χώρων εστίασης μέχρι τέλος Αυγούστου και καλύπτοντας μόνο το 60% του προσωπικού νοουμένου ότι ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί στο 55%, σε αντίθεση με τους ξενοδόχους που το μέτρο ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Με κάλυψη του 90% του προσωπικού μέχρι τέλος Ιουλίου και 50% μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
«Οι εστιάτορες της περιοχής που όπως όλα δείχνουν φέτος θα δουλέψουν μόνο με τον εγχώριο τουρισμό, μετά τον Αύγουστο θα χρειαστούμε την επιδότηση του προσωπικού, διότι ούτως ή άλλως τον Αύγουστο δουλεύουμε και εργοδοτούμε όλο το προσωπικό μας. Μετά τον Αύγουστο όμως μειώνεται δραματικά ο εγχώριος τουρισμός γι’ αυτό οι εστιάτορες προβληματίζονται εάν θα επαναλειτουργήσουν».
Στο ίδιο έργο θεατές και στην Πάφο
Προβληματισμένοι παρουσιάζονται και οι επιχειρηματίες του κλάδου και στην Πάφο, ανέφερε ο εκπρόσωπος των χώρων εστίασης και αναπληρωτής πρόεδρο του ΣΙΚΑΠ Δημήτρης Καλλής.
Στην Πάφο είπε ότι «άνοιξαν γύρω στα 100 εστιατόρια τα περισσότερα όμως υπολειτουργούν, μόνο αυτά που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα με τους ντόπιους επισκέπτες, οι υπόλοιποι που στηρίζουν τον κύκλο εργασίας τους στον τουρισμό προβληματίζονται εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτοί».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, η Πάφος μαζί με την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά κτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση διότι η πλειοψηφία των πελατών τους είναι οι τουρίστες.
Συμφώνησε επίσης με τους συνάδελφους του ότι η στήριξη προς τον κλάδο δεν είναι ουσιαστική και αναφέρθηκε στη δική του περίπτωση λέγοντας ότι «εγώ που είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου έχοντας μια πολύ καλά στημένη επιχείρηση στην παραλία με 50 υπαλλήλους, επειδή καθυστέρησα το Μάρτιο να πληρώσω τις κοινωνικές ασφαλίσεις, μου επέβαλαν πρόστιμο. Φανταστείτε τι γίνεται με άλλους συναδέλφους που δεν δουλεύουν και έχουν και περισσότερα προβλήματα».
Χαρακτήρισε επίσης απογοητευτικά τα σχέδια της κυβέρνησης για επιδότηση του προσωπικού υπό την προϋπόθεση να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος. Διερωτήθηκε, «όταν ένας επιχειρηματίας δεν δουλεύει και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης πως θα κρατήσει όλο το προσωπικό, όταν καλά - καλά δεν μπορεί να συντηρήσει την ίδια την επιχείρηση του».
Εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια και για τα περιοριστικά μέτρα αντιπαραθέτοντας το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τις αεροπορικές πτήσεις.
«Ανοίγουν τα οδοφράγματα, έρχονται αεροπορικές πτήσεις με 200 άτομα σε ένα αεροπλάνο για κάποιες ώρες και καταγγέλλουν τα εστιατόρια αν δεν τηρούν τα τρία τετραγωνικά μέτρα την ώρα που όλοι πλέον δουλεύουν στους εξωτερικούς χώρους ή έχουν ανοικτά πόρτες και παράθυρα».
Επιφυλακτικοί ακόμη οι πολίτες
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι εστιάτορες στην πρωτεύουσα δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Χρίστος Αβραάμ, σημειώνοντας εντούτοις ότι οι οικογένειες και τα άτομα πάνω των 45 χρόνων δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει.
Σχολίασε επίσης αρνητικά το σχέδιο της κυβέρνησης που προνοεί μείωση του κύκλου εργασιών στο 55% προκειμένου να είναι δικαιούχος ένας επιχειρηματίας, θέτοντας το ερώτημα ότι «όταν ένας επιχειρηματίας έχει μείωση 55% του κύκλου εργασιών του πως θα πληρώσεις το προσωπικό, όταν δεν δικαιούται να απολύσει και κανένα και όταν και η ίδια η επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Και όταν επίσης σου περιορίζει και τη χωρητικότητα του εστιατορίου σου περίπου στο 60%».
Πρόσθεσε ότι «όταν ένας εστιάτορας είναι υποχρεωμένος να κρατήσει την περσινή μισθοδοσία, το περσινό ενοίκιο, το περσινό ρεύμα, με μειωμένη δραστηριότητα τότε βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο».