Το καμπανάκι του αυξημένου κίνδυνου οι εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στην χώρα μας, με συμβολή 15% στο ΑΕΠ της Κύπρου να αποχωρήσουν εν μία νυκτί, από την επιβολή του ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών €750 εκατ., έκρουσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τους TechIsland, Άγγελος Γρηγοριάδης.
Κατά την χθεσινή συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ο περί Εξασφάλισης Παγκόσμιου Ελάχιστου Επιπέδου Φορολογίας των Ομίλων Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και των Εγχώριων Ομίλων Μεγάλης Κλίμακας στην Ένωση Νόμος του 2024» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι όσα γρήγορα ήρθαν οι πλείστες από αυτές τις εταιρείες, τόσο εύκολο είναι και να φύγουν
Σημειώνεται ότι παρότι η κοινοβουλευτική επιτροπή είχε προγραμματίσει την κατ΄ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την υιοθέτηση ευρωπαϊκής Οδηγίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ένα βήμα πριν οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων, εντούτοις δεν προχώρησε, καθώς το αναθεωρημένο κείμενο του κατατέθηκε στην Βουλή την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ζητήσουν πίστωση χρόνου για την μελέτη του, καθώς χαρακτηρίστηκε «δύσκολο» και πολύπολοκο.
Ενημερώθηκαν όμως από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς για τις επιπτώσεις που θα έχει η Δημοκρατία σε ενδεχόμενο μη εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και για το σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει στην κυπριακή οικονομία η αντίθετη απόφαση, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και εισηγήσεις για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για συγκράτηση της φυγής τους.
Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος TechIsland
Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοριάδης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στο πως θα υιοθετηθεί και εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή Οδηγία, αναφέροντας πως στο σύντομο χρόνο που έγινε κατορθωτό να εγκατασταθεί ο σημαντικός αυτός αριθμός εταιρειών τεχνολογίας στην χώρα μας, πως είναι πολύ εύκολο να αποχωρήσουν
Ανέφερε ότι οι πλείστες από αυτές τις εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο την περίοδο 2021-2022, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγουν από την χώρα εάν οι υπάρχουσες συνθήκες διαφοροποιηθούν και δεν είναι προς το συμφέρον τους, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία, καθώς η συμβολή τους στο ΑΕΠ φτάνει το 15%.
Δήλωσε ότι αντιλαμβάνονται ότι είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί, όμως έθεσε στο τραπέζι ότι άλλες χώρες έχουν πάρει εξαίρεση ή παράταση για την υιοθέτηση της, ενώ έψεξε και το γεγονός ότι δεν έγινε καμία προσέγγιση στην πλευρά τους, ώστε να δώσουν πληροφόρηση, η οποία θα ήταν χρήσιμη όσο αφορά την ετοιμασία της προτεινόμενης νομοθεσίας.
Ανέφερε, ότι οι εκτιμήσεις είναι πως μόνο το 30-40% κρατών διεθνώς εφάρμοσαν ή θα εφαρμόσουν νομοθεσία για την επιβολή του ελάχιστου εταιρικού φόρου στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως αν το ποσοστό των χωρών που θα υιοθετήσει την συγκεκριμένη φορολογία δεν ξεπεράσει το 75%, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αρκετές από τις εταιρείες αυτές να φύγουν από την Κύπρο.
«Η Κύπρος θα χάσει στο τέλος», ανέφερε και εισηγήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα, ενώ παράλληλα να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όλη κατάσταση, δηλαδή ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν την αύξηση φορολογίας αρκετές χώρες διεθνώς, αλλά και ταυτόχρονα ότι υπάρχει και η «απειλή» από την Αμερική, Κίνα και Ινδία που δεν θα το εφαρμόσουν να επιβάλλουν κυρώσεις.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι έγινε αποδέκτης υπόσχεσης από αμερικανικές αρχές ότι θα έρθουν εταιρείες τους στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η σχετική ρύθμιση που προωθείται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη για την κάθοδο τους.
Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο η χώρα μας να μπει και στην μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο ενδεχόμενο που υιοθετήσει την σχετική Οδηγία, με βάση και την απόφαση του Κογκρέσου.
Πολλαπλοί κίνδυνοι προειδοποιεί το ναυτιλιακό επιμελητήριο
Για πολλαπλούς κινδύνους έκανε λόγο και από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού. Ναυτιλιακού Επιμελητήριου Θωμάς Καζάκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε κοσμογονικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε πως σε επίσημη γνωστοποίηση του Κογκρέσου προς το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, η οποία εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2024, αναφέρεται ρητώς ότι οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν αυτή την σύμβαση, αλλά και ότι όποια χώρα την υιοθετήσει πως θα έχει κυρώσεις.
Σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός από τις 138 χώρες του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ και των G20, που συνυπογράφουν την δήλωση για υιοθέτηση της φορολογίας δεν θα προχωρήσουν μετά την σχετική απόφαση του Κογκρέσου.
Ανέφερε ότι η νομοθετική εξουσία μπορεί να μην μπορεί να ακυρώσει την προτεινόμενη ρύθμιση, όμως τόνισε πως μπορεί να ασκήσει πίεση στην εκτελεστική εξουσία ώστε να εξευρεθούν άλλες λύσεις, έστω και αν επιβληθούν κυρώσεις από την μη έγκαιρη υιοθέτηση της Οδηγίας.
Φοροελαφρύνσεις εισηγείται ο ΠΔΣ
Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου η Μαρία Γρηγορίου ενημέρωσε την επιτροπή ότι κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησαν την Οδηγία, έχουν εξασφαλίσει σειρά διευκολύνσεις για τις εταιρείες.
Εξήγησε ότι παράλληλα ενέκρινα και άλλες νομοθεσίες που τους παρέχουν την ευχέρεια να δώσουν στις εταιρείες κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο όταν υπολογίζεται ο ουσιαστικός φόροςπου προκύπτει στο τέλος.
Δήλωσε ότι η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην μελέτη του συγκεκριμένουζητήματος ή άλλων κινήτρων που θα μπορούσε να προσφέρει στις συγκεκριμένες εταιρείες, ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που θα υποστούν από την επιπρόσθετη φορολογία.
Ζήτησε όπως παράλληλα με την κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου να υπάρξει διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διερευνηθεί για τα ποια άλλα μέτρα και κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν στο παρόν στάδιο με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, παράλληλα με την υιοθέτηση της οδηγίας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίκτυπο στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Η κ. Γρηγορίου υπογράμμισε επίσης ότι ο παγκόσμιος φόρος του 15% δεν επηρεάζει όλες τις χώρες καθώς όπως είπε οι πλείστες χώρες έχουν φορολογικό συντελεστή πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό.
Υιοθέτησαν νομοθεσία 55 χώρες παγκοσμίως
Η λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών ΝάγιαΣυρίμη Χαραλάμπους, η οποία παρουσιάσε αναλυτικά στους βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών το αναθεωρημένο νομοσχέδιο και ασκήσεις εφαρμογής της φορολογίας σε άλλες χώρες, κείμενα τα οποία επισυνάπτονται, έκρουσε παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου πως στο ενδεχόμενο που δεν θεσπιστεί σύντομα η προτεινόμενη νομοθεσία, η Δημοκρατία θα οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή κυρώσεων.
Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι σε περίπου 55 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Κύπρου, Ισπανίας και Πολωνία, ανέρχεται ο αριθμός των χωρών που έχουν υιοθετήσει την σχετική ρύθμιση.
Πρόσθεσε επίσης ότι και 138 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και των G20, έχουν συνυπογράψει το 2021 την δήλωσηγια υιοθέτηση της φορολογίας και πως παρότι η εφαρμογή των ενδεδειγμένων κανόνων σταδιακά αυξάνεται,κάποιες από αυτές δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Σε ερώτηση του βουλευτή ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, εάν διενεργήθηκε μελέτη αντικτύπου από την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσία, η λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι έγινε με στοιχεία που είχαν ενώπιον τους.
Εξήγησε ότι χρησιμοποιήσαν ενδεικτικούς μηχανισμούς στην βάση των συμβατικών φορολογικών κανόνων, στην βάση της εγχώριας νομοθεσίας, ενώ επεσήμανε ότι Υπάρχει 1900 επηρεαζόμενες κυπριακές οντότητες, με βάση στοιχεία του 2022.
Υποχρεωτική η ψήφιση της νομοθεσία λένε ΣΕΛΚ και Νομική
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλενα Συμεωνίδου ανέφερε ότι η Κύπρος θα πρέπει ως κράτος μέλος της ΕΕ να εφαρμόσει αναγκαστικά τους συγκεκριμένους κανόνες, ενώ προειδοποίησε πως πιθανό σε ένα μήνα να καταχωρηθεί επίσημα υπόθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημείωσε ότι εάν προκύψουν προβλήματα μέσα από διήμερής συμφωνίες που έχει η Κύπρος με άλλες χώρες, πως υπάρχουν σε αυτές μηχανισμοί οι οποίοι μπορούν να ενεργοποιηθούν για την επίλυση τους.
Δήλωσε ότι τα όποια φορολογικά κίνητρα μπορούν να δοθούν στις εταιρείες αυτές ως αντιστάθμισμα στο αντίκτυπο που θα έχει η Οδηγία σε κάποιες επιχειρήσεις, πως είναι ζήτημα που θα πρέπει να μελετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Σημείωσε πως δεν θα είναι κάτι εύκολο καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λάβει υπόψη εάν το επιτρέπει η Οδηγία το αντιστάθμισμα και τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης.
Εκ μέρους του ΣΕΛΚ ο Πέτρος Κράσαρης δήλωσε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί, σημειώνοντας ότι παράλληλα η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να διερευνήσει το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ώστε να εξευρεθούν σύμμαχοι και να βρεθούν αντισταθμιστικά ώστε να συγκρατηθεί η φυγή εταιρειών από την Κύπρο.