Η γενικότερη φορολόγηση εταιρειών τεχνολογίας, παρόλο που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της ελκυστικότητας της Κύπρου για τη δραστηριοποίηση εταιρειών του κλάδου fintech, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, σύμφωνα με τον Συνέταιρο Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Κύπρου Παναγιώτη Τζιόγκουρο.
Ταυτόχρονα, η Συνέταιρος και Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Κεφαλαίων και Χρηματαγορών της Koukounis, Karaolis LLC - μέλος του δικτύου EY Law, Άντρια Κουκούνη, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων, οι πληθωριστικές πιέσεις και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, επηρεάζουν τόσο τα κεφάλαια επένδυσης των εταιρειών fintech, όσο και τους πελάτες τους.
Σε κοινή συνέντευξη των δύο στη StockWatch, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του συστήματος φορολόγησης των εταιρειών θα ήταν χρήσιμο να επικαιροποιηθεί και να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η εφαρμογή θα συνάδει με την εμπορική και επιχειρηματική πραγματικότητα των εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας.
Ο κ. Τζιόγκουρος αναφέρεται στα επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα που μπορούν να εφαρμοσθούν ώστε το σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό σε ξένους επενδυτές, σκιαγραφώντας το κυπριακό φορολογικό σύστημα σε ότι αφορά τις υπηρεσίες fintech και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Υποδεικνύει ότι το πλαίσιο φορολόγησης εταιρειών fintech χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, καθώς σε σχέση με την εταιρική φορολογία, το γενικότερο φορολογικό κόστος που συνδέεται με τη δραστηριοποίηση εταιρειών, υπερκεράζει το αντίστοιχο κόστος που προκύπτει σε άλλες χώρες.
Αναφέρεται ακόμη, στις κατάλληλες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Κύπρος να καταστεί κόμβος οργανισμών fintech, όπως η υλοποίηση πλάνου πολιτικής το οποίο να προωθεί την καινοτομία, κίνητρα φορολογίας, ανάπτυξης και ψηφιακές δημόσιες υποδομές.
Η κ. Κουκούνη, εξηγεί γιατί οι παραδοσιακές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις εταιρείες fintech, ώστε να παραμείνουν στην προτίμηση του κοινού που χρησιμοποιεί χρηματοοικονομικά μέσα στη καθημερινότητα του.
Αναφέρεται ακόμη σε παράγοντες που επηρεάζουν τον τομέα, όπως η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός και το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, με τον πρώτο πυλώνα που επηρεάζεται να αφορά, όπως αναφέρει, τα διαθέσιμα κεφάλαια για επένδυση και ανάπτυξη των fintech και τον δεύτερο, να αφορά τους πελάτες του τομέα.
Καταγράφει επίσης, την κίνηση εταιρειών fintech για κατάργηση χρεώσεων στους πελάτες, με βάση τις δεσμεύσεις τους στον κοινωνικό παράγοντα του πλαισίου ESG.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.