Σε νέα βάση εισέρχεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό φυσικού αερίου.
Ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο αιγύπτιος υπουργός πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο υπουργούς όσο και από την εκπρόσωπο της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ.
«Η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία την Τετάρτη για να κατασκευάσουν έναν άμεσο θαλάσσιο αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ‘Αφροδίτη’ της Κύπρου στην Αίγυπτο, το οποίο στη συνέχεια να επανεξαχθεί σε διαφορετικές αγορές, δήλωσε το υπουργείο οετρελαίου της Αιγύπτου», τονίζει στην ιστοσελίδα της η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τον Μάιο, ο κ. Ελ Μόλλα εκτίμησε ότι ο προγραμματισμένος αγωγός που θα συνδέει το φυσικό αέριο Αφροδίτη της Κύπρου με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου θα κοστίσει περίπου $800 εκ.».
Η συμφωνία αυτή θεωρείται ότι είναι μεταξύ των «βασικών θεμελίων για την υποστήριξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μεγιστοποίηση του οφέλους των ανακαλύψεων των κυπριακών πεδίων φυσικού αερίου».
Η νέα συμφωνία θα ενθαρρύνει περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή και θα συμβάλει στην περαιτέρω υποστήριξη της κοινής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών.
«Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση ενός αγωγού θαλάσσιων μεταφορών, αλλά θα συμβάλει θετικά στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου πετρελαίου της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας τον περασμένο Απρίλιο ανοίγει σημαντικές προοπτικές για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στον κλάδο.
Χαιρετίζουν τα κόμματα
Την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο χαιρετίζουν τα κόμματα.
Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι «η διακρατική συμφωνία, η πρώτη του είδους της στην περιοχή μας, επιβεβαιώνει, γι’ ακόμα μια φορά, τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και επισφραγίζει, με τον πιο επίσημο τρόπο, τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας».
«Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η συμφωνία όσο και ο προτεινόμενος αγωγός, τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της ΕΕ», τονιζει.
Σημειώνει ότι μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την ΕΕ, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών.
«Είναι θετικό βήμα και καλή εξέλιξη η υπογραφή του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
«Η κατασκευή όμως του αγωγού αργεί. Για να φτάσουμε στην υπογραφή συμφωνίας κατασκευής του αγωγού πρέπει να προηγηθούν πολλά. Καταρχήν, πρέπει να συμφωνηθεί με την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα στο οικόπεδο 12 το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, να εξευρεθούν οι αγοραστές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις εταιρείες. Το πλέον, όμως, σημαντικό είναι να επιλυθούν μια σειρά από σοβαρές εκκρεμότητες οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αιτία να μην υπάρξει ποτέ ανάπτυξη του κοιτάσματος. Εκκρεμότητες, όπως είναι η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας για σοβαρές αλλαγές στο συμβόλαιο κατανομής των πιθανών κερδών από την πώληση του ΦΑ», σημειώνει.
Προς τη σωστή κατεύθυνση
Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του.
«Με αφορμή την εν λόγω συμφωνία επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) η οποία πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης», σημειώνει.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί ζωντανή την προοπτική δημιουργίας τερματικού υγροποίησης.