Την αύξηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρισμού που παράγεται από μονάδες βιοαερίου, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενόψει και της υποχρέωσης της Δημοκρατίας για παραγωγή ενέργειας από τα οργανικά απόβλητα των νοικοκυριών.
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, παραδέχθηκε ότι παραγωγή ενέργειας από οργανικά απόβλητα, δεν είναι βιώσιμη για τις μονάδες με τα σημερινά δεδομένα, οι οποίες προβαίνουν στην συγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει η νομοθεσία.
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να επιδοτηθεί η συγκεκριμένη παραγωγή ενέργειας και δήλωσε ότι εξετάζεται από το υπουργείο του ο καθορισμός καλύτερης τιμής αγορά της συγκεκριμένης ενέργειας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι λειτουργούν δέκα σταθμοί παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με το ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ και πωλούν ενέργεια στην καθορισμένη τιμή των 11-15 σεντ την κιλοβατώρα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε μονοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί στην συλλογή των οργανικών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι η προώθηση των μονάδων παραγωγής βιοαερίου θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Προωθούν αναερόβια επεξεργασία και κομποστοποιητές
Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι στο σχεδιασμό για την διαχείριση οργανικών αποβλήτων 2022-2028, περιλαμβάνεται η προώθηση μονάδων κομποστοποίησης και αναερόβιας επεξεργασία παραγωγής ηλεκτρισμού από το κράτος, με χρηματοδότηση από τα διαθρωτικά ταμεία, για τα οργανικά απόβλητα των νοικοκυριών.
Δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο διαφαίνεται ότι δημιουργία μονάδων αναερόβιας επεξεργασία αποβλήτων, είναι απαγορευτικές με τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρισμού που παράγουν.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η δημιουργία νέας μονάδας στην Πάφο και η αναβάθμιση της μονάδας στην Κόσιη, αλλά και κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως την εγκατάσταση κομποστοποιητών.
Τόνισε ότι το 40% των αποβλήτων που παράγουν τα νοικοκυριά αφορά σε οργανικά και ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην δημιουργία μονάδων αναερόβιας επεξεργασίας τους, πως θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή αγορά του ηλεκτρισμού που θα παράγουν.
Δεκάδες παράπονα για την τιμή βιοαερίου
Η επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε σε παράπονα που δέχεται για την χαμηλή τιμή της ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου, ενώ επεσήμανε ότι η συζήτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ότι θα πρέπει η προώθηση της παραγωγής ενέργεια από τα οργανικά απόβλητα να μπει κάτω από συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιαγράμματα.
Θέση που στήριξε και ο υπουργός Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να αναλάβει το συντονισμό μια από τις αρμόδιες αρχές, όπως το Υπουργείο Γεωργίας ή το τμήμα Περιβάλλοντος.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα με την επανέναρξη των εργασιών της μετά τις θερινές διακοπές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη και εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου, αποτελεί μία εναλλακτική λύση με σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς προσφέρει περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, ταυτόχρονα επιλύει το πρόβλημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων και συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο παράγονται περίπου135 χιλιάδες τόνοι αποβλήτων ετησίως, οι οποίοι μπορούν να μπουν στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από βιοαέριο, αλλά μένουν αναξιοποίητοι λόγω έλλειψης οικονομικών κινήτρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι χρήση της βιομάζας και η αναερόβια χώνευσή της, για την παραγωγή βιοαερίου, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το βιοαέριο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους (από τους Πέρσες, τους Κινέζους και τους Ασσύριους). Το 1895, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Exeter) χρησιμοποιήθηκε βιοαέριο για το φωτισμό των δρόμων και για να τροφοδοτούνται σπίτια με ενέργεια από λύματα, ξύλο και άνθρακα.
Επίσης από το 2005, η Σουηδία προσφέρει σιδηροδρομικές υπηρεσίες που κινούνται με βιοαέριο, ενώ και Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία είναι μερικά κράτη που χρησιμοποιούν βιοαέριο σήμερα για διάφορους σκοπούς (π.χ. θέρμανση και μεταφορές).