Νέους, υψηλότερους στόχους έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος όσον αφορά στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2030, τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς αντιδρούν στην απουσία χωροταξικής πολιτικής για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Η επιτροπή περιβάλλοντος ενημερώθηκε σήμερα ότι ο νέος στόχος για την Κύπρο προβλέπει όπως μέχρι το 2030, το 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο αντίστοιχος στόχος στο πλαίσιο της στρατηγικής ΑΠΕ μέχρι το 2020 ήταν στο 13-15% και όπως όλα δείχνουν θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η Κύπρος παράγει μέχρι στιγμής μόνο 9% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Βουλευτές επεσήμαναν ότι η Κύπρος θα κληθεί σε ένα χρόνο να πληρώσει τσουχτερά ευρωπαϊκά πρόστιμα, τα οποία θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, λόγω της αδυναμίας επίτευξης των στόχων.
Αγνοείται η χωροταξική πολιτική, μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία
Κατά τη συνεδρίαση, βουλευτές και εμπλεκόμενοι φορείς άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαμόρφωση στρατηγικής χωροταξικής πολιτικής για έργα ΑΠΕ καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νέο σχεδιασμό.
Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, σημείωσε ότι θα αποστείλει αυστηρή επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την παρουσίαση χωροταξικού σχεδιασμού.
Η ευθύνη για την διαμόρφωση της χωροταξικής πολιτικής για φωτοβολταϊκά ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία και τις υπηρεσίες.
Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι το τμήμα έχει επανειλημμένως αποστείλει επιστολές στο υπουργείο ενέργειας ζητώντας όπως στο πλαίσιο της εκπόνησης νέου σχεδίου δράσης αναφορικά με τους στόχους ΑΠΕ για το 2030, περιληφθεί και το θέμα της χωροθέτησης φωτοβολταϊκών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου ενέργειας ωστόσο, επεσήμανε ότι η διαμόρφωση χωροταξικής πολιτικής για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αποτελεί θέμα του υπουργείου εσωτερικών.
Τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν ότι από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος καθώς, όπως ενημερώθηκαν έγιναν μόνο δύο συναντήσεις με αντικείμενο την ανάπτυξη χωροταξικής πολιτικής, χωρίς άλλη εξέλιξη.
Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων επεσήμαναν ότι δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων, ωστόσο τόνισαν ότι οι εν λόγω αναπτύξεις πρέπει να γίνονται σε σωστό χώρο, με το σωστό τρόπο, στο πλαίσιο συγκεκριμένου και στοχευμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον.
170 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το τμήμα έχει ενώπιον του 170 αιτήσεις για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, προς αξιολόγηση και πως καλείται να λάβει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει χωροταξική πολιτική.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε 11 αιτήσεις που κατατέθηκαν στο τμήμα περιβάλλοντος από συγκεκριμένη εταιρεία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 4, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταχωρούν προσφυγές εναντίον της απόφασης για απόρριψη τους.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες 7 αιτήσεις που εγκρίθηκαν για χωροθέτηση, το τμήμα πολεοδομίας δηλώνει ότι συμφωνεί με τις 3, αλλά διαφωνεί στην προώθηση των υπόλοιπων 4.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος της ενδιαφερόμενης εταιρείας ο οποίος έκανε λόγο για έργο κοινής ωφελείας και δημόσιου συμφέροντος για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους €49 εκ. από γερμανικές τράπεζες.
Υποστήριξε ότι οι αιτήσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές έγιναν κατόπιν υπόδειξης εκ μέρους της κυβέρνησης για τοποθέτηση της ανάπτυξης σε γεωργική γη και σημείωσε πως σχετικές μελέτες, δεν κατέδειξαν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στα σκαριά εγκύκλιος τμήματος γεωργίας
Βουλευτές τόνισαν την ανάγκη όπως σε περίπτωση που δεν προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση χωροταξικής πολιτικής, τεθεί σε ισχύ εγκύκλιος μέσω της οποίας να τίθενται σαφή κριτήρια αναφορικά με τους χώρους για τους οποίους οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για έργα ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το τμήμα γεωργίας, σχετική εγκύκλιος βρίσκεται ήδη σε στάδιο ετοιμασίας. Με βάση την εγκύκλιο, όπως αναφέρθηκε, δεν θα δίνεται άδεια για τις εν λόγω αναπτύξεις σε γεωργική γη.
Σε περίπτωση που αιτήσεις αφορούν τέτοιες περιοχές, θα πρέπει όπως αναφέρθηκε, να γίνεται διαβούλευση με το τμήμα γεωργίας και θα εξετάζεται εάν η περιοχή για την οποία γίνεται αίτηση αφορά γόνιμη ή μέτριας γονιμότητας γη, περιπτώσεις στις οποίες το τμήμα θα εκφράζει αρνητική γνώμη.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου που ενέγραψε το θέμα για συζήτηση, σημείωσε ότι για άλλη μια φορά διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη χωροθετική πολιτική για έργα ΑΠΕ. Ανέφερε ότι κανείς δεν είναι εναντίον των εν λόγω αναπτύξεων, αλλά δεν μπορεί όπως είπε, να γίνονται σε καλλιεργήσιμη γη και με συνέπειες στη χλωρίδα, στην πανίδα και στη βιοποικιλότητα.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη αξιολόγησης των μέχρι στιγμής αδειοδοτήσεων σε συνάρτηση με τους στόχους ΑΠΕ ώστε να διαπιστωθεί εάν καλύπτονται και μετά, στοχευμένα να καθοριστεί πολιτική για το που μπορούν να γίνουν επενδύσεις, όπως είπε, ενώ σημείωσε την ανάγκη ισομερούς κατανομής των εν λόγω αναπτύξεων σε όλες τις επαρχίες αντί της συσσώρευσής τους σε μια περιοχή ή επαρχία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υποστήριξε ότι η έλλειψη χωροταξικής πολιτικής είναι η πηγή του προβλήματος για τα θέματα που προκύπτουν με τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Λάρνακα, επισημαίνοντας ότι την ώρα που ανεβαίνουν οι στόχοι ΑΠΕ για την Κύπρο, την ίδια ώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για διαφύλαξη της γεωργικής γης.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι εδώ και 15 χρόνια συζητείται το ίδιο θέμα, με απούσα την πολιτική του κράτους για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Σημείωσε ότι από τη μια, πρέπει να υπάρξει γοργή ανάπτυξη των ΑΠΕ και από την άλλη, υπάρχουν χώροι περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ευαίσθητοι. Ο κ. Περδίκης, επανέφερε παράλληλα, εισήγηση των Οικολόγων αναφορικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις, δημόσια κτήρια, εμπορικά κέντρα κτλ.