Ταβάνι μοιάζει να έπιασαν τα καταλύματα τύπου Airbnb τον Αύγουστο, τον πιο «θερμό» μήνα της σεζόν, με τον αριθμό τους να ενισχύεται κατά τι και να παραμένει στα επίπεδα του Ιουλίου, όταν και είχε παρατηρηθεί επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησής τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καταλύματα που ενοικιάζονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Ιούλιο ανήλθαν σε 232.196, με τον αντίστοιχο αριθμό τον Αύγουστο να φτάνει τα 232.841, γεγονός που, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), υποδηλώνει την κορύφωση της προσφοράς.
Σε σχέση, ωστόσο, με τον Αύγουστο του 2023 -όταν και καταγράφηκε μια μείωση κατά 4 χιλιάδες στην προσθήκη σχετικών καταχωρίσεων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023- τα ακίνητα τύπου Airbnb τον Αύγουστο του 2024 αυξήθηκαν κατά 25 χιλιάδες.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται σε επίπεδο κρεβατιών. Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 παραπέμπει σε σημαντική αύξηση κατά το α’ εξάμηνο του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, υπερβαίνοντας τον Ιούλιο το 1 εκατομμύριο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 82 χιλιάδες κλίνες περισσότερες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.
Τον Αύγουστο του 2024, ωστόσο, ο αριθμός των κλινών παρουσίασε οριακή αύξηση κατά μόλις 2 χιλιάδες σε μηνιαία βάση. Βέβαια, όπως αναφέρει το INSETE, ο αριθμός των κλινών του περασμένου Αυγούστου ήταν αυξημένος «έναντι μείωσης τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή προσφορά κρεβατιών σε βραχυχρόνια μίσθωση καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού».
Πιο αναλυτικά τον Αύγουστο του 2024 καταγράφηκαν πάνω από 1,022 εκατ. κρεβάτια έναντι 917 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2023 ο αριθμός των προσφερόμενων κρεβατιών ήταν 939 χιλιάδες.
Σε επίπεδο πληρότητας, αυτή αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 59% έναντι 51% τον Ιούλιο και επανέλαβε την ίδια υψηλή απόδοση με τον Αύγουστο του 2023. Συνολικά τους δύο «θερμούς» μήνες του καλοκαιριού η πληρότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Η μέση διάρκεια παραμονής σε διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του 2023, ήταν οριακά μειωμένη όλους τους μήνες με εξαίρεση τον Φεβρουάριο που παρουσίασε αύξηση. Πάντως, το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου η μέση διάρκεια παραμονής ήταν μεγαλύτερη και είχε μικρή απόκλιση σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Η εικόνα των αφίξεων
Ως προς τις αφίξεις, πάντως, ο Αύγουστος ήταν «δυνατός» μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και συμπαρέσυρε τα νούμερα του 8μήνου, με 27,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις να καταγράφονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Τόσο οι αεροπορικές όσο και οι οδικές αφίξεις σημείωσαν θετικό πρόσημο το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου και ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όταν ο αντίστοιχος αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 25,2 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το ΙNSETE, από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, το οκτάμηνο καταγράφηκαν 18,9 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παραπέμποντας σε άνοδο 8% σε σχέση με τα 17,5 εκατ. του 2023.
Στους χαμένους του 8μήνου συμπεριελήφθησαν τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Καβάλας με υστέρηση σε ποσοστό 2,9% και 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Χαμηλές πτήσεις κατέγραψε και η Σαντορίνη με οριακή άνοδο 0,5% συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2023.
Σε επίπεδο επιμέρους γεωγραφικών ενοτήτων, μόνο οι Κυκλάδες σημείωσαν αρνητικό πρόσημο κατά 1% σε ετήσια βάση. Ως προς τον οδικό τουρισμό, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφηκαν 8,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14%. Συγκριτικά με το 2019 οι οδικές αφίξεις κατάφεραν όχι μόνο να κλείσουν την ψαλίδα, αλλά και να πάρουν κεφάλι, σημειώνοντας άνοδο 2,3%. Συγκεκριμένα, το τελευταίο προπανδημικό έτος καταγράφηκαν 8,6 εκατ. αφίξεις έναντι των 8,8 φέτος.
Σε επίπεδο μεθοριακών σταθμών, μόνο εκείνος της Κρυσταλλοπηγής κατέγραψε μείωση, κατά 10,5%, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 458 χιλιάδες. Ως προς τις χώρες προέλευσης, οι ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία σημείωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου κατά 17,8% και 32,9% αντίστοιχα. Οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία ενισχύθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το 2023 και εκείνες από την Αλβανία διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα με οριακή άνοδο 0,1%.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει το INSETE, πάντως, τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση 7,4% σε επίπεδο από αέρος αφίξεων σε σχέση με το 2023, με τις οδικές αφίξεις να ενισχύονται ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας άνοδο 14,5% σε ετήσια βάση.
Πηγή: Euro2day