You are here

Σπέχαρ: Η ελπίδα παραμένει στο Κυπριακό

02/11/2018 12:14

Η ελπίδα για λύση του Κυπριακού παραμένει, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.
 
Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στη διαδικασία του Κρανς Μοντανά που έληξε, όπως είπε, χωρίς αποτέλεσμα, και την οποία ακολούθησε μια περίοδος έλλειψης εμπιστοσύνης και αλληλοεπίρριψης ευθυνών.

Είπε πως η αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία του έκθεση ότι οι προοπτικές για συνολική λύση παραμένουν ζωντανές, θα πρέπει να δίνει ελπίδα σε όλους.
 
Έκανε λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη την περασμένη Παρασκευή και την ανακοίνωση για το άνοιγμα δύο επιπρόσθετων οδοφραγμάτων μέσα σε δέκα χρόνια.
 
«Αυτό δημιουργεί κάποια ελπίδα. Δείχνει τη θέληση των δύο ηγετών να συναντηθούν και να συζητήσουν για το καλό των κοινοτήτων τους και την ικανότητά τους να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να βελτιώσουν τις ζωές των Κυπρίων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής μέσα από συγκεκριμένα βήματα» είπε η κ. Σπέχαρ, και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες, «κτίζοντας» πάνω στη δυναμική που δημιουργεί το άνοιγμα των οδοφραγμάτων να προωθήσουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ, λέγοντας ότι «απέφεραν καρπούς» και πρόσθεσε πως τα μέρη συμμερίζονται την άποψη του ΓΓ ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πρόβλημα του Κυπριακού δημιουργεί, επίσης, ελπίδα.
 
Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κατανοούν ότι η διεθνής κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία, πρέπει να στηρίξουν τη διαδικασία και να συμβάλουν θετικά στην επίτευξη λύσης.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του ΓΓ, ξεκαθαρίζουν ότι πρωτίστως εξαρτάται από τους Κύπριους, και ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες, ο καθορισμός της πορείας που θα ακολουθήσει στο μέλλον η διαδικασία.  
 
Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σημείωσε πως σε μια μελλοντική διαδικασία θα χρειαστεί να γίνουν πολύ περισσότερα για να προετοιμαστούν οι δύο κοινότητες για τη λύση, να εξηγηθούν τα οφέλη της λύσης, να αλλάξουν νοοτροπίες και να δημιουργηθεί κοινό όραμα για το μέλλον.
 
Όπως ανέφερε, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένα καλέσει τους δύο ηγέτες να εξετάσουν προσεκτικά τρόπους και μηχανισμούς μέσω των οποίων, σε μια μελλοντική διαδικασία, θα διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερώνουν τους πολίτες. «Η δημόσια ενημέρωση θα αποτελέσει το κλειδί στην προετοιμασία των κοινοτήτων εγκαίρως», συμπλήρωσε.
 
Η ελπίδα παραμένει, ανέφερε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ελπίδα δεν είναι αρκετή. «Αναγνωρίζοντας αυτό, εναπόκειται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτό το ζήτημα να αναλάβουν το ρόλο τους και να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Εμείς, ως ΟΗΕ, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όταν οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, προσανατολισμένες προς την επίτευξη αποτελέσματος για να καταλήξουν σε μια διαρκή συμφωνία εντός ενός σαφούς ορίζοντα», σημείωσε.