Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η απόφαση των ηγετών για διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρει σε δήλωσή του ότι «είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου, γεγονός που εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια. Θετικό είναι και το γεγονός ότι θα συζητηθούν περαιτέρω Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θεωρούμε, επίσης, θετικές τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στις δηλώσεις των ηγετών, ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών είναι θετικό. «Εκτός από το χειροπιαστό, την απόφαση δηλαδή για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν μια δημιουργική συνάντηση», σημείωσε.
«Το ζητούμενο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να καταφέρουμε να βρούμε τη λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Αυτό θα γίνει στη βάση των συμφωνιών κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.
Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει σε δήλωση του ότι αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν οι τούρκοι αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το στρατιωτικό φυλάκιο και να απομακρύνουν το στρατό από το οδόφραγμα της Δερύνειας.
«Επίσης θ’ αναμένουμε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μας ενημερώσει εάν έθεσε θέμα διάνοιξης διόδων στα οδοφράγματα Κόκκινων και Πυροΐου. Τέλος αυτό που πρέπει να συζητηθεί επίσης είναι η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής για να σταματήσουν τα οδοφράγματα να αποτελούν πύλες λαθρεμπορίου και εισαγωγής παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων», προστίθεται.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προσμετρήσει πολλούς παράγοντες σε μια τέτοια συζήτηση με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι τα πλείστα των σημείων που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, ικανοποιούν τις ανάγκες των τουρκοκύπριων.
Σημειώνεται ότι το οδόφραγμα των Κόκκινων ετέθη από το 2006 ως προτεραιότητα στο τραπέζι των συζητήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από τότε έχουν ανοίξει όλα τα οδοφράγματα που ζητούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Μόνο για λόγους προσκυνήματος
Το Κίνημα Αλληλεγγύη επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι «εναπόκειται πλέον στον πατριωτισμό των κυπρίων η διέλευση των οδοφραγμάτων να γίνεται μόνο για λόγους προσκυνήματος στα Άγια χώματα μας και όχι με τον εξευτελιστικό για το λαό μας τρόπο που γίνεται από πάρα πολλούς σήμερα».
«Δεν είμαστε εναντίον της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών που είναι μια βασική ευρωπαϊκή ελευθερία, και θεωρούμε τα κατεχόμενα ευρωπαϊκό έδαφος, ασχέτως αν έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κεκτημένου. Ωστόσο επισημαίνουμε την ιδιαιτερότητα του οδοφράγματος της Δερύνειας, τόσο λόγω της ιερότητας του χώρου, όσο και για τη σημασία που έχει για την απελευθέρωση της Αμμοχώστου προ της λύσης του κυπριακού προβλήματος», σημειώνει.
Τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμμοχώστου που ψήφισαν υπέρ της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας (με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους της Αλληλεγγύης, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ), φέρουν ακεραία την ευθύνη, επισημαίνεται.
Σοβαρά ερωτηματικά
Η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει ότι εγείρονται κάποια σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί:
Θα μετακινηθεί ή όχι το φυλάκιο του τουρκικού στρατού όπως προέβλεπε η συμφωνία; Αν όχι τότε είναι άλλη μια υπαναχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς και άλλη μια επιβολή των όρων της Τουρκίας.
Με τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας πως αποφεύγετε η αναγνώριση των κατεχομένων ως «ξεχωριστής» οντότητας;
Πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Αναστασιάδης την αποκέντρωση εξουσιών στα πλαίσια της Δ.Δ.Ο με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για την εσωτερική διοίκηση;
«Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα των οδοφραγμάτων πρέπει να επαναξιολογηθεί και πως τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να μην είναι ετεροβαρή και εξυπηρετούν τους σκοπούς της Τουρκίας», αναφέρεται.
Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της κατοχής, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχει χαθεί ο προσανατολισμός στο Κυπριακό.
«Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διερωτόμαστε σε τι αποσκοπεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων και η διασύνδεση των τηλεπικοινωνιών, πέρα από την υποβάθμιση του Κυπριακού σε εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων. Είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι οι αδέξιοι χειρισμοί οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνες ατραπούς και θέτει σε αμφιβολία το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των προγόνων του.
Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία τόσο για την συνάντηση, όσο και για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων», αναφέρει.