Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τη Δύση να άρει τις κυρώσεις στο Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν και να αναλάβει την «ευθύνη» για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στη χώρα.
Ωστόσο, δεν είπε εάν η Μόσχα θα άρει τον χαρακτηρισμό της ομάδας ως «τρομοκρατικής οργάνωσης».
«Προτρέπουμε τις δυτικές χώρες να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν μετά τη σύγκρουση, να άρουν τους περιορισμούς των κυρώσεων και να επιστρέψουν τα απαλλοτριωμένα περιουσιακά στοιχεία της Καμπούλ», είπε ο κ. Λαβρόφ.
Οι Ταλιμπάν βρίσκονται κάτω από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για περισσότερες από δύο δεκαετίες, μέτρα που αρχικά επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» ομάδες.
Ο κ. Λαβρόφ μιλούσε στα εγκαίνια ενός ετήσιου διπλωματικού φόρουμ για το Αφγανιστάν που διοργανώνεται από τη Ρωσία, στο οποίο συμμετέχουν απεσταλμένοι των Ταλιμπάν και γειτονικών χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Η Μόσχα ενθάρρυνε τις σχέσεις με τους Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία το 2021 μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη μαύρη λίστα «τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων», μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να δει «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Amir Khan Muttaqi βρέθηκε στη Μόσχα για τις συνομιλίες.
Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί «τρίτες χώρες» να τοποθετήσουν στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν ή να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις γειτονικές της χώρες «με κανένα πρόσχημα».
Η Ρωσία έχει μια σημαντική στρατιωτική βάση στο σύμμαχό της Τατζικιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν.
Η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε έναν δεκαετή πόλεμο στη χώρα τη δεκαετία του 1980, μια σύγκρουση στην οποία εμφανίστηκαν μαχητές της αντίστασης μουτζαχεντίν - πολλοί από τους οποίους έγιναν ηγέτες των Ταλιμπάν.