Με ζημιές ξεκινούν την εβδομάδα οι αγορές, εν μέσω εκτιμήσεων για τα στοιχεία πληθωρισμού που αναμένονται την Παρασκευή για την ευρωζώνη.
Αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι στην αγορά επικρατεί υπέρμετρη αισιοδοξία, τη στιγμή που η χρονιά χαρακτηρίζεται από «αντίρροπους ανέμους» και κινδύνους που δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές.
Στις αγορές υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία, η οποία τροφοδοτείται από τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων και τις ακόμα ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στην Αμερική κυρίως, εξηγεί στη StockWatch o διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Τράπεζας Κύπρου, Ιωάννης Τιρκίδης.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις αγορές, παρατηρεί ότι οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως οι προγνωστικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις και τις υψηλές συγκεντρώσεις σε ένα μικρό αριθμό μετοχών, παραμερίζονται», προσθέτει, ενώ σε σχέση με τον χρυσό ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο αβεβαιότητας και φθίνουσας εμπιστοσύνης, διαπιστώνει ότι παραμένει χωρίς κατεύθυνση για την ώρα και κοντά σε κομβικά επίπεδα.
Σε σχέση με τα επιτόκια αυτά κινούνται ελαφρώς υψηλότερα, σημειώνει, «αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν οι κεντρικές τράπεζες σχετικά με την πρόωρη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων τους».
«Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά, αλλά ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παραμένει πιο επίμονος, ιδίως στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Τιρκίδης, σημειώνοντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια τους τελικά, εφόσον καταστεί σαφές ότι η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται»,.
Υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές, οι αγορές τιμολογούν μια ήπια προσγείωση χωρίς ύφεση.
Ωστόσο, επισημαίνει πως «η ανησυχία είναι ότι φέτος, υπάρχουν σημαντικοί αντίρροποι άνεμοι που δεν αποτιμούνται πλήρως από τις αγορές».
Πιο αναλυτικά, σημειώνει ότι «το αργό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα ενδέχεται να αυξηθούν, οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι πιο πληθωριστικές από ό,τι πιστεύεται τώρα και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα και ενδέχεται στην πραγματικότητα να επεκταθούν», παρατηρώντας πως «οι πόλεμοι εξ’ ιδίων είναι πληθωριστικοί».
«Ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα πιάσει πάτο στο πρώτο εξάμηνο του έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται αργά στο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο αν συμβεί, θα περιορίσει τα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό, ωστόσο δεν έχει ακριβώς αποτιμηθεί», σημειώνει ο κ. Τιρκίδης.
Ως εκ τούτου, εκτιμά πως «η επιφυλακτικότητα δεν θα είναι κακός σύμβουλος για τη συνέχεια του τρέχοντος έτους».
Προσεχτικές κινήσεις στη Νέα Υόρκη
Προσεχτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στις αγορές της Wall Street την Δευτέρα, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές κατά το άνοιγμα.
Ο βιομηχανικός δείκτης DOW JONES σημειώνει κέρδη 0,24% και ο S&P 500 μικρά κέρδη 0,07%.
Άνοδος 0,10% διαμορφώνεται για τον τεχνολογικό NASDAQ COMPOSITE και κέρδη 0,18% για τον NYSE COMPOSITE.
Αρνητική πορεία σημειώνεται για τον S&P/TSX COMPOSITE με ζημιές 0,04%.
Επιφυλακτικότητα και στις ευρωαγορές
Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες συνέχισαν να υποχωρούν το απόγευμα, με τον Euro Stoxx 50 Pr να σημειώνει ζημιές 0,11% και τον βρετανικό FTSE 100 ζημιές 0,06%.
Ο γερμανικός DAX αποσπά κέρδη 0,16% ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,34%.
Κέρδη 0,14% σχηματίζονται για τον IBEX 35, ενώ ο Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,23%.
Πτώση 0,64% διαμορφώνεται για τον χρυσό και άνοδος 0,47% για το αργό.
Στο 4,25% βρίσκεται η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου και στο 3,78% η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.
Θα επηρεάσει ο πληθωρισμός
Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης υποδεικνύει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή, θα επηρεάσουν τους επενδυτές, εφόσον συνδέονται με την πορέια των επιτοκίων.
Σε σχόλιο του στη StockWatch για τις εξελίξεις στις αγορές, παρατηρεί ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ειδικά στην Αμερική, διατήρησαν τα ψηλά τους, τροφοδοτούμενοι από τα καλά κέρδη των εταιρειών και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Σε σχέση με τις τιμές φυσικού αερίου, αυτές όπως σημειώνει κινούνται πτωτικά λόγω της εκτιμώμενης μειωμένης ζήτησης που δημιουργείται από της επιβράδυνσής της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παρατηρεί πως η «πορεία των δημοσιονομικών δεικτών, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, επηρεάζουν τις αγορές».
Μεικτές τάσεις στην Ασία
Στις ασιατικές αγορές οι δείκτες παρουσίασαν μεικτά πρόσημα κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας.
Κέρδη 0,35% σημειώθηκαν για τον NIKKEI 225 και κέρδη 0,49% για τον TOPIX Tokyo. Άνοδο 0,12% παρουσίασε ο S&P/ASX 200, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες υποχώρησαν κατά 0,54% για τον HANG SENG και κατά 1,04% για τον CSI 300.
Με οριακή άνοδο 0,08% έκλεισε ο MSCI AC ASIA Pacific την συνεδρία της Παρασκευής.
Θετικό γύρισμα για τα crypto
Στα κέρδη έκαναν στροφή οι διαπραγματεύσεις των κρυπτονομισμάτων μετά το αρνητικό άνοιγμα το πρωί της Δευτέρας.
Το Bitcoin ανεβαίνει κατά 0,87% και βρίσκεται στις $52,188 και το Ethereum καταγράφει κέρδη 0,45%.
Στις εξελίξεις του τομέα δεσπόζει η υπόθεση του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου FTX, το οποίο την Παρασκευή πέτυχε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ελβετικής start up εταιρείας, με την FTX να ζητά $323 εκατ. για την απόκτηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για πώληση της εταιρείας στους αρχικούς ιδιοκτήτες με κόστος $32,7 εκατ.
Σημειώνεται ότι η FTX είχε προχωρήσει σε μήνυση έναντι των ιδιοκτήτων της εν λόγω εταιρείας, ενώ το 2021 προχώρησε σε rebranding της επιχείρησης υπό την ονομασία FTX Europe.