Με μελλοντική υποβάθμιση κινδυνεύει η κυπριακή οικονομία εάν υλοποιηθεί η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.
Όπως αναφέρθηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς, η δημοσιονομική επίπτωση από μια τέτοια ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το €1,6 δισ., χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποκοπές που έγιναν.
Σε περίπτωση άμεσης αντί σταδιακής αποκατάστασης των μισθών, οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν κατά περίπου €200 εκ. ετησίως.
Ο οίκος Fitch θα εξετάσει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου, προτού βέβαια ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα από το εφετείο.
Τον Οκτώβριο ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική κατηγορία με τις προοπτικές ωστόσο να είναι σε σταθερό ορίζοντα κάτι, που σημαίνει ότι δεν αναμένεται αλλαγή στις διαβαθμίσεις εντός των επόμενων 12-15 μηνών.
Στις μελλοντικές αξιολογήσεις τους οι οίκοι αναμένεται να εξετάσουν και την αναμενόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση μετά την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.
Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου σχετικά με την αποφανθείσα αντισυνταγματικότητα των νόμων για το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων και τις περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα από το 2012 και εξής, αν τελικά υλοποιηθεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, θα αντιστρέφει την πορεία του δημοσίου χρέους και θα διαβρώνει την αξιοπιστία του οικονομικού μας συστήματος.
«Αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη πιστοληπτική αξιολόγηση της κυβέρνησης με ανοικτή την προοπτική υποβάθμισης και την απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές», τονίζει.
«Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου είναι το λιγότερο αντιφατική. Η χρεοκοπία της χώρας αποφεύχθηκε το 2013 λόγω της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και λόγω των μέτρων για την δημοσιονομική εξυγίανση που ακολούθησαν. Αν υλοποιείτο μια τέτοια απόφαση το 2013 η Κύπρος θα χρεοκοπούσε. Ποιο ηθικό ή άλλο έρεισμα έχουμε σήμερα να αντιστρέψουμε τα δημοσιονομικά μέτρα που ήταν οι προϋποθέσεις για την παροχή της οικονομικής βοήθειας που απέτρεψε την χρεοκοπία;», διερωτάται.
Οι Moody’s εξακολουθούν να έχουν την Κύπρο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Κατά την τελευταία τους συνεδρία στις 29 Μαρτίου, οι Moody’s δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για την Κύπρο και παραμένουν ο πιο αυστηρός από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αξιολογούν τη χώρα.
Στα ίδια επίπεδα διατηρεί την αξιολόγηση για την Κύπρο και ο οίκος Standard and Poor’s που δεν ανακοίνωσε αλλαγές στις 8 Μαρτίου, όταν συνήλθε για επαναξιολόγηση του αξιόχρεου της Κύπρου.
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα εκδώσει την πρώτη φετινή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 17 Μαΐου.
Οι μελλοντικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θετική δράση περιλαμβάνουν τη μείωση των ΜΕΔ, τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και τη συνέχιση της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα.
Αντίθετα, μελλοντικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική δράση περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο στον τραπεζικό τομέα και στασιμότητα στη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Σε περίπτωση επικύρωσης της δικαστικής απόφασης για αποκατάσταση των μισθών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8-9 μονάδες από το 107% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα.
Το φθινοπωρινό κύμα αξιολογήσεων έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου (S&P), 20 Σεπτεμβρίου (Moody’s), 11 Οκτωβρίου (Fitch) και 15 Νοεμβρίου (DBRS).