ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Χρ. Στυλιανίδης: Οξυγόνο η κοινή πλατφόρμα

Χρ. Στυλιανίδης: Οξυγόνο η κοινή πλατφόρμα

Χρ. Στυλιανίδης: Οξυγόνο η κοινή πλατφόρμα
From
13/10/2005 10:00
Οξυγόνο στην κυπριακή κεφαλαιαγορά θα δώσει η υλοποίηση της κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης με το ΧΑΑ. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λαϊκής, Χρίστος Στυλιανίδης, η ορθή αξιοποίηση της πλατφόρμας θα δώσει νέα ώθηση στο θεσμό, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις ξένων θεσμικών επενδυτών σε κυπριακές εταιρείες, όπως άλλωστε έγινε με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch ο κ. Στυλιανίδης μιλά επίσης για την έκδοση των rights, εξηγώντας πως τα πλείστα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη του Ομίλου στην Ελλάδα. Σχολιάζει επίσης τα αποτελέσματα της Λαϊκής και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη φετινή κερδοφορία.

Του Αντώνη Α. Έλληνα

Ερ.: Ας ξεκινήσουμε από τα αποτελέσματα. Η Λαϊκή παρουσίασε κέρδη £18,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο, ελαφρώς πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τι να αναμένουμε για το υπόλοιπο του έτους;

Απ.:
Οι αναλυτές είχαν προβεί σε διάφορες εκτιμήσεις, κάποιες από αυτές ήταν ψηλότερες από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και κάποιες ήταν χαμηλότερες.

Όσον αφορά το υπόλοιπο του έτους, εκτιμάται ότι οι προοπτικές για την κερδοφορία του Ομίλου είναι ιδιαίτερα θετικές. Νοουμένου ότι οι σημερινές χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν θα διαφοροποιηθούν ουσιαστικά, η κερδοφορία του Ομίλου για ολόκληρο το 2005 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Ερ.: Οι αναλυτές προβλέπουν κέρδη γύρω στα £38 εκ. για ολόκληρο το έτος. Νιώθετε άνετα με αυτή την πρόβλεψη;

Απ.:
Δεν θα ήταν φρόνιμο να σχολιάσω αριθμούς. Όπως ανέφερα ήδη, οι προοπτικές του Ομίλου για ολόκληρο το έτος είναι ιδιαίτερα θετικές και η κερδοφορία αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2004.

Φυσικά, όπως γνωρίζετε, εάν υπάρξει οτιδήποτε που να διαφοροποιεί ουσιαστικά τα αποτελέσματα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω σε σχέση με τα τελευταία δημοσιοποιηθέντα, ο Όμιλος θα προχωρήσει στην ανάλογη ανακοίνωση προειδοποίησης κέρδους.

Ερ.: Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με £1,1 εκ. από τη διαγραφή υπεραξίας στην Πανευρωπαϊκή. Το δεύτερο τρίμηνο διαγράψατε £3,3 εκ. από την Άτταλος. Να αναμένουμε διαγραφές ανάλογων ποσών στο δεύτερο εξάμηνο;

Απ.:
Με την εφαρμογή των αναθεωρημένων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων 36 και 38 καθώς και του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 3 από την 1η Ιανουαρίου 2005, ο Όμιλος σταμάτησε την απόσβεση της υπεραξίας που κατέχει στα στοιχεία ενεργητικού του και διενεργεί πλέον ελέγχους για απομείωση (impairment tests).

Ως εκ τούτου, κρίθηκε συνετό να διενεργηθεί χρέωση ύψους £1 εκ. στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2005 για απομείωση της υπεραξίας αναφορικά με την εξαγορά του Ομίλου Πανευρωπαϊκής και της Λαϊκή Άτταλος Α.Χ.Ε. στην Ελλάδα. Το ύψος της απομείωσης καθορίστηκε στο σημείο αυτό με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις 30 Ιουνίου 2005 διενεργήθηκε έλεγχος απομείωσης της υπεραξίας και προέκυψε συνολική απομείωση για το εξάμηνο ύψους £900 χιλ. για την εξαγορά του Ομίλου Πανευρωπαϊκής και £3,3 εκ. για τη Λαϊκή Άτταλος Α.Χ.Ε.

Ο τελικός και πλήρης έλεγχος για απομείωση της υπεραξίας θα γίνει στο τέλος του έτους και με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού θα γίνουν οι ανάλογες χρεώσεις εάν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Φυσικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι η υπεραξία που απέμεινε στους Λογαριασμούς του Ομίλου αναφορικά με την εξαγορά της Λαϊκή Άτταλος Α.Χ.Ε. είναι μόνο £1,3 εκ. και έτσι οποιαδήποτε περαιτέρω διαγραφή της δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Επέκταση στην Ελλάδα...

Ερ.: Ας πάμε λίγο στις εργασίες της Τράπεζας στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλη
αύξηση μεγεθών αλλά η κερδοφορία είναι οριακή……

Απ.:
Ο Όμιλος στην Ελλάδα παρουσίασε πολύ ικανοποιητική αύξηση τόσο στα μεγέθη όσο και στην κερδοφορία του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005. Το κέρδος πριν από τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και έφτασε τα £7,2 εκ. Αυτό επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου στην Ελλάδα επιβαρύνθηκαν με χρέωση ύψους £1,7 εκ. η οποία αντιπροσωπεύει το μερίδιο του από την απομείωση που διενεργήθηκε αναφορικά με την επένδυση στη Λαϊκή Άτταλος Α.Χ.Ε. Αν αγνοήσουμε αυτή την επιβάρυνση, το κέρδος πριν από τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 45,6% και το κέρδος μετά τη φορολογία κατά 35,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Ερ.: Γιατί αυξήθηκαν οι επισφάλειες;

Απ.:
Ο Όμιλος ακολουθεί μία συντηρητική πολιτική στο θέμα των προβλέψεων. Η αύξηση στις προβλέψεις της Ελλάδας για επισφαλείς απαιτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 κρίθηκε αναγκαία δεδομένης της σημαντικής αύξησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της διείσδυσης στη λιανική τραπεζική.

Ερ.: Παλαιότερα στοχεύατε σε απόκτηση μεριδίου αγοράς 2% στην ελλαδική αγορά. Ποιο είναι σήμερα το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και στα δάνεια;

Απ.:
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου 2005 οι καταθέσεις του Ομίλου στην Ελλάδα έχουν μερίδιο αγοράς 1,32% ενώ οι χορηγήσεις έχουν μερίδιο αγοράς 1,63%.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο πιο πάνω στόχος θα επιτευχθεί στο σύντομο μέλλον.

Συμβάσεις

Ερ.: Ας πάμε λίγο στα εργασιακά. Τι κέρδισαν οι μέτοχοι της Λαϊκής από τις νέες συμβάσεις με την ΕΤΥΚ;

Απ.:
Η αναπροσαρμογή του αρχικού σημείου κάποιων κλιμάκων, η ευελιξία στον τομέα της μερικής απασχόλησης προσωπικού και το δικαίωμα εκχώρησης εργασιών, έστω και αν αυτό δίνεται μόνο για συγκεκριμένες εργασίες, είναι κάποιες από τις πρόνοιες της νέας σύμβασης που αναμένεται να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για ανάκαμψη περαιτέρω των Τραπεζών.

Ερ.: Στην πρόσφατη συνέλευση της ΕΤΥΚ για τις συμβάσεις λέχθηκε ότι πρέπει να είναι τυχεροί όσοι τραπεζικοί έχουν μόνιμη δουλειά μέχρι το τέλος της καριέρας τους. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Απ.:
Συμμεριζόμαστε εν μέρει αυτή την άποψη. Το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Με ειλικρινείς προσπάθειες και σύνεση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Το μέλλον των τραπεζών και του ανθρώπινου δυναμικού είναι κοινό.

Προοπτικές

Ερ.: Ποιες είναι οι προοπτικές της Λαϊκής για την επόμενη διετία;

Απ.:
Ο Όμιλος έχει θέσει στόχους μέχρι και το 2007, τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο χορηγήσεων στο 8,5%, την αύξηση στην απόδοση κεφαλαίων στο 12%, την ετήσια αύξηση εσόδων στο 15% και τη μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα στο 58%.

Οι στόχοι αυτοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και όλοι οι πόροι του Ομίλου έχουν κατευθυνθεί στην επίτευξη τους. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με τη βοήθεια της ισχυρής τεχνολογικής υποδομής του Ομίλου και της συστράτευσης του άρτια καταρτισμένου και ικανού ανθρωπίνου δυναμικού μας.

Ερ.: Από πού θα προκύψει η μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου; Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης;

Απ.:
Η δυναμική ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου στις αγορές του εξωτερικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, και η ενδυνάμωση της παρουσίας και λειτουργίας μας στην εσωτερική αγορά αποτελούν τις κύριες κατευθύνσεις ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια. Πρωταρχικός στόχος είναι η ταχύρρυθμη αύξηση των εργασιών και ταυτόχρονα η διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος και κερδοφορίας του Ομίλου μας.

Η αναμόρφωση των εγχώριων τραπεζικών εργασιών και η αναβάθμιση των καταστημάτων ως κεντρικών σημείων πώλησης αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων τραπεζικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η πιο πλατιά χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η απλοποίηση και κεντροποίηση των διαδικασιών, που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας, και η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης των κινδύνων για βελτίωση του χαρτοφυλακίου μας είναι μερικά από τα στρατηγικά σχέδια που προωθούνται.

Όσον αφορά την Ελλάδα, κύριοι άξονες της στρατηγικής μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων με σταθερά βήματα, η προώθηση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης περιλαμβανομένου του eBanking, η ενδυνάμωση της παρουσίας των θυγατρικών εταιρειών, όπως είναι το leasing και οι ασφάλειες και η προώθηση των σταυροειδών πωλήσεων.

Ερ.: Σύντομα θα ζητήσετε κεφάλαια από τους μετόχους. Πότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι έκδοσης των rights;

Απ.:
Πρόκειται περί ευαίσθητων πληροφοριών... Δεν μπορώ να σχολιάσω....

Ερ.: Να ρωτήσω κάτι λιγότερο ευαίσθητο. Τι θα κάνετε τα £75 εκ.;

Απ.:
Θα επιχειρήσουμε να αντλήσουμε μέχρι £75 εκ. Τα κεφάλαια θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου και θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του στο εξωτερικό.

ΧΑΚ

Ερ.: Το 2004 τολμήσατε να προβλέψετε ότι το ΧΑΚ θα έχει άνοδο φέτος. Τι να αναμένουμε για το μέλλον;

Απ.:
Η κοινή πλατφόρμα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θα δώσει οξυγόνο στην κυπριακή κεφαλαιαγορά, ιδίως αν γίνουν οι ορθές κινήσεις και αν αυτό το εργαλείο χρησιμοποιηθεί ορθά.

Ερ.: Πάντως, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανέβηκε κατά 63% ή περισσότερο από την αρχή του έτους, η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας είχε μικρότερη άνοδο. Γιατί;

Απ.:
Η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας παρουσίασε άνοδο 48% από την αρχή του έτους και συγκρίνεται ευνοϊκά με την άνοδο άλλων κυπριακών τραπεζών. Κατ’ ακρίβεια η άνοδος της μετοχής μας από την αρχή του έτους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική εάν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι είναι εισηγμένη μόνο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και όπως είναι γνωστό υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να επενδύσουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές στο ΧΑΚ. Ευελπιστούμε ότι με την κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης με το Χρηματιστήριο Αθηνών που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2005, οι δυσκολίες αυτές θα ξεπεραστούν.

Ερ.: Κάτι τελευταίο. Το τραπεζικό τοπίο αλλάζει – τράπεζες έρχονται τράπεζες φεύγουν. Βλέπετε να επίκεινται μεγάλες εξαγορές στο χώρο τα επόμενα λίγα χρόνια;

Απ.:
Το ενδεχόμενο μεγάλων εξαγορών τα επόμενα χρόνια περιορίζεται από το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και το υψηλό επίπεδο τραπεζικής διαμεσολάβησης. Βασικός λόγος που γίνονται εξαγορές ή συγχωνεύσεις είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας με την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας. Ωστόσο, η έλλειψη ενός ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών καθιστά πιο δύσκολη την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Συνοπτικά θα έλεγα ότι κανείς σε μία ελεύθερη Ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και κυρίως το ενδεχόμενο οι τράπεζες να επιχειρήσουν να συνάψουν συνεργασίες με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε επιμέρους τομείς.

NEWSLETTER