ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Χ. Κτωρίδης: Περισσότερα ακίνητα στην αγορά

Χ. Κτωρίδης: Περισσότερα ακίνητα στην αγορά

Χ. Κτωρίδης: Περισσότερα ακίνητα στην αγορά
From
27/10/2008 7:18
«Σπιρτόκουτα» 40 τετραγωνικών, ουρανοξύστες 25 ορόφων και φορολογικά αντικίνητρα για κατακράτηση γης είναι το μενού που ετοιμάζει το Τμήμα Πολεοδομίας για την αγορά ακινήτων. Βασικός στόχος; Η αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων και η συγκράτηση των τιμών. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο διευθυντής του Τμήματος, Χριστόδουλος Κτωρίδης, σταχυολογεί τα μέτρα που προωθεί η Πολεοδομία για να καταστήσει την αγορά οικίας πιο προσιτή για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ερ.: Κύριε Κτωρίδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής. Γιατί;

Απ.:
Από τις αρχές του περασμένου χρόνου καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τoν αριθμό των καθυστερημένων υποθέσεων. Από τις 9.500 πολεοδομικές αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα στις αρχές του 2007 κατορθώσαμε να τις ρίξουμε στις 5.900. Ο στόχος, ωστόσο, είναι να κατέλθουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στις 5.500 υποθέσεις.

Λαμβανομένου όμως υπόψη ότι οι αδικαιολόγητες υποθέσεις θεωρούνται αυτές που έχουν υποβληθεί πέραν των τριών μηνών, οι 4.500 από τις 5.900 δεν είναι πέραν των τριών μηνών, άρα ο όγκος αδικαιολόγητης εργασίας είναι μόνο 1.400 υποθέσεις.

Ερ.: Πότε θα εκμηδενιστεί ο αριθμός των αδειών που εκκρεμούν;

Απ.:
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση θα εκλείψει οπωσδήποτε εντός του 2009. Και αυτό διότι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας εφαρμόζουν μια δέσμη μέτρων η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται.

Κατ’ αρχήν έχουμε ενδυναμώσει τις διαδικασίες αυτοελέγχου. Μια διαδικασία κατά την οποία ο αιτητής αναλαμβάνει να συμπληρώσει και υποβάλλει μαζί με την αίτηση του και το ειδικό έντυπο - μελέτη που αφορά όλες τις πτυχές του ελέγχου, έτσι εμείς με συνοπτικό έλεγχο προχωρούμε στην έκδοση άδειας με βάση τα όσα λέει ο μελετητής.

Βέβαια αυτές οι αιτήσεις αφορούν μικρό κύκλο αιτήσεων, όπως αναπτύξεις σε εγκεκριμένα οικόπεδα για πολυκατοικίες μέχρι 10 διαμερίσματα και σε μέχρι 8 μεμονωμένες κατοικίες σε ένα οικόπεδο. Ο αυτοέλεγχος, δηλαδή, αφορά μια εργασία της τάξης του 30% παγκύπρια. Μέσα σε δέκα μήνες που εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο έχουμε εκδώσει 800 περίπου παρόμοιες άδειες.

Ερ.: Ο στόχος της έκδοσης αδειών εντός τριών μηνών είναι εφικτός;

Απ.:
Είναι από τους πρώτους στόχους που έχουμε θέσει στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούμε. Με τη μέθοδο, όπως σας έχω ήδη αναφέρει, του αυτοελέγχου με τη διαδικασία που έχουμε επίσης εφαρμόσει της υπερωριακής απασχόλησης και με την αναδιοργάνωση των επαρχιακών γραφείων ώστε να μπορούν να λαμβάνουν πιο συχνές αποφάσεις, ελπίζουμε ότι ο στόχος των τριών μηνών σύντομα θα είναι γεγονός.

Μειωμένος αριθμός αδειών οικοδομής

Ερ.: Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι στην οικοδομική βιομηχανία άρχισαν να φαίνονται ήδη οι συνέπειες της κρίσης με τη μείωση του αριθμού αδειών οικοδομής που υποβάλλονται. Τι λένε τα στοιχεία σας;

Απ.:
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τμήματος Πολεοδομίας, πράγματι παρατηρείται κάποια μείωση η οποία όμως επικεντρώνεται στις παραθαλάσσιες περιοχές. Παγκύπρια από τις 830 συνολικά υποθέσεις ανά μήνα το Σεπτέμβρη έχουμε πέσει στις 700 υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποθέσεων στην περιοχή της Λευκωσίας και Λεμεσού έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ μειώθηκαν στις περιοχές Πάφου, Λάρνακας και ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στη Λευκωσία η υποβολή των αιτήσεων έχει παραμείνει στο επίπεδο των 250 περίπου υποθέσεων ανά μήνα, στη Λεμεσό στο επίπεδο των 150 υποθέσεων ανά μήνα, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει μειωθεί ο αριθμός υποβολής από το επίπεδο των 50 υποθέσεων κατά μέσο όρο στις 40 υποθέσεις το Σεπτέμβρη, στη Λάρνακα από τις 140 υποθέσεις μειώθηκαν στις 120, στην Πάφο από τις 180 υποθέσεις μειώθηκαν στις 140 υποθέσεις.

Και τώρα ουρανοξύστες

Ερ.: Αναφερθήκατε προχθές στη Βουλή για άδειες ανέγερσης ουρανοξυστών. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Απ.:
Στα πλαίσια αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων προωθούμε την πυκνότητα ορισμένων περιοχών σε όλες τις πόλεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την παράλληλη αύξηση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων.

Ερ.: Δηλαδή;

Απ.:
Θα επιλεγούν περιοχές στις οποίες η ανάπτυξη δε θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προσφέρουμε αυξημένο συντελεστή δόμησης και αύξηση ορόφων. Δεν προχωρούμε με προτάσεις εντυπωσιασμού αλλά με προτάσεις που να είναι εφικτές και που σίγουρα θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος. Ανάλογα με την αύξηση του συντελεστή δόμησης θα ανεβαίνει και το ύψος 15, 20 και 25 όροφοι.

Σε επιλεγμένες πάντα περιοχές που μπορούν να απορροφήσουν την ανάπτυξη, όπως κατά μήκος κυρίων αξόνων που διαθέτουν πράσινο.

Ερ.: Με ποια κριτήρια θα δίνονται αυτές οι άδειες;

Απ.:
Δύο είναι τα βασικά κριτήρια, περιοχές με αποθέματα πρασίνου και περιοχές που η δομή τους μπορεί να απορροφήσει ψηλά κτίρια. Πέραν τούτου, κάποιος για να αποκτήσει μια τέτοια άδεια θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μας προσφέρει υπόγειους χώρους όπως 4 - 5 χώρους στάθμευσης ως αντιστάθμισμα ή και χώρους πρασίνου.

Θα απαιτήσουμε σημαντικά αντισταθμιστικά μέτρα ανάλογα με τον αριθμό των ορόφων.

Ερ.: Το μέτρο αυτό θα ωφελήσει τους λίγους που θα πάρουν τις άδειες και θα βλάψει όλους εμάς που θα βλέπουμε κάθε μέρα τους ουρανοξύστες μπροστά μας. Το σχόλιο σας.

Απ.:
Θα ωφελήσει με διάφορους τρόπους όλους τους πολίτες. Κατ’ αρχήν θα δώσει χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου στους γείτονες και στους ένοικους. Άλλωστε δεν πρόκειται να γίνουν απάνθρωπες κατασκευές και να πάθουμε ότι πάθανε οι Βρετανοί τη δεκαετία του 1970 που αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν δεκάδες πολυκατοικίες διότι ήταν αντικοινωνικές και δημιούργησαν πολλά προβλήματα, όπως το χουλιγκανισμό που αναπτύχθηκε σε αυτές τις πολυκατοικίες. Εμείς θα αποφύγουμε τα κακά προηγούμενα.

Ερ.: Να το θέσουμε διαφορετικά: Ποιο το όφελος για το μέσο πολίτη από την ανέγερση ουρανοξυστών;

Απ.:
Οικονομικότερη στέγη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού.

Ερ.: Τι εννοείτε οικονομικότερη στέγη;

Απ.:
Θα μειωθεί το μέγεθος των κτιρίων. Δηλαδή, ενώ αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο εμβαδόν που δεχόμαστε για ένα δωμάτιο σε μια μονάδα είναι τα 55 τετραγωνικά με το μέτρο που προωθούμε μπορεί το εμβαδόν να γίνει 45 ή 40 τετραγωνικά έτσι ώστε να πέσει και η αξία αγοράς για να είναι προσιτό το ακίνητο.

Αντικίνητρα για απεγκλωβισμό γης

Ερ.: Πότε θα εφαρμοσθούν τα κίνητρα αξιοποίησης των κενών οικοπέδων; Πού βρίσκεται αυτό το θέμα;

Απ.:
Αμέσως μετά την αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων εντός του 2010.

Ερ.: Τι επιδιώκεται μέσα από αυτή τη ρύθμιση;

Απ.:
Την αύξηση προσφοράς ώριμης γης προς ανάπτυξη στην αγορά. Και όπως έχω τονίσει δεν πρόκειται μόνο για τα κενά οικόπεδα αλλά και για την αδρανούσα γη η οποία είναι ώριμη προς ανάπτυξη. Εάν κάποιος έχει ώριμη γη έτοιμη για ανάπτυξη και δεν τη χωρίζει σε οικόπεδα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί κρατεί εγκλωβισμένη γη και εμποδίζει την ανάπτυξη κρατώντας φυλακισμένους όσους γειτνιάζουν μαζί του και εμποδίζονται να αναπτύξουν τη γη τους. Θα δοθούν τέτοια αντικίνητρα ώστε να αναγκαστούν να τη δώσουν άμεσα. Θα ξεκινήσουμε με κίνητρα και θα καταλήξουμε με σοβαρά αντικίνητρα.

Ερ.: Είχε αναφερθεί παλαιότερα ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση της προσφοράς γης για να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, αυτό ήδη γίνεται. Μήπως η ρύθμιση που προωθείται θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων;

Απ.:
Αντίθετα, θα έλεγα ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι τιμές των ακινήτων σήμερα δεν είναι οι πραγματικές τιμές και πρέπει να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα. Θα υπάρξει πιο δίκαιη και μαζική προσφορά, θα είναι μια μορφή υπεραγοράς οικονομικής πώλησης και παραγωγής διαμερισμάτων. Η ζήτηση είναι εκεί και είναι λογικό να αποκτήσει κάποιος αυτό το αγαθό που λέγεται στέγη.

Ερ.: Προβλέπεται να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων;

Απ.:
Αυτό που προβλέπω είναι ότι θα σταματήσουν τα υπερκέρδη. Θα υπάρχει κέρδος, όχι υπερκέρδος. Η άποψη μου ως πολεοδόμος που παρακολουθεί το καρδιογράφημα της ανάπτυξης επί εβδομαδιαίας βάσεως είναι ότι θα αυξηθεί για πρώτη φορά η προσφορά με δέσμη μέτρων.

Πάντως, δεν νομίζω ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν στο μέλλον με τους ρυθμούς που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια συγκυρία που πέρασε.

Ερ.: Κάτι τελευταίο. Πού βρίσκεται το θέμα με τα γήπεδα γκολφ; Πόσες άδειες θα δοθούν τελικά, 14 ή λιγότερες;

Απ.:
Το θέμα αυτό το χειρίζεται η διυπουργική επιτροπή. Από μέρους της Πολεοδομίας, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουν υποβληθεί 19 άδειες. Πόσες θα εγκριθούν είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει η κυβέρνηση μετά τη μελέτη της διυπουργικής επιτροπής.
NEWSLETTER