ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΗΟ - ΣΕΚ: «Έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά και για απεργία»

ΟΗΟ - ΣΕΚ: «Έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά και για απεργία»

ΟΗΟ - ΣΕΚ: «Έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά και για απεργία»
From
13/1/2005 9:43
Έτοιμο για ένα «αξιοπρεπή συμβιβασμό», αλλά και για μια μεγάλη απεργία, δηλώνει το ηγετικό δίδυμο της ΟΗΟ-ΣΕΚ. Σε χθεσινή συνέντευξή τους στη StockWatch o Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας, Νίκος Τάμπας, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Ανδρέας Ηλία, καλούν τον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο πριν την εξαγγελθείσα επ’ αόριστον απεργία στις 20 Ιανουαρίου.

Τονίζουν ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σίγουρα θα εισέλθουμε σε μέτρα αορίστου διάρκειας». Καταγράφουν τις θέσεις τους στα καίρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων και αναφέρονται στις λεπτομέρειες του τελευταίου γύρου διαβουλεύσεων που έληξε άδοξα.

Επικρίνουν πάντως τη συνομολόγηση της συμφωνίας κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ, την οποία «χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει», ενώ καλούν τους εργοδότες «να μην εκμεταλλευθούν» την κρίση που προέκυψε. Απαντούν δε στον Υπουργό Εργασίας – και στην κυβέρνηση – για τις αναφορές περί «υψηλά αμειβομένων» στην ημικρατική υπηρεσία.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ.: Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Ταλιαδώρος, είπε ότι οι υπάλληλοι στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι «υψηλά αμειβόμενοι» σε σχέση με τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι και η εντύπωση που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη.

Απ.:
Ανδρέας Ηλία: Ψηλά αμειβόμενοι δεν είναι. Όντως έχουμε κάποια ωφελήματα τα οποία μας κατατάσσουν σε εργαζόμενους με κάποιο πλεονέκτημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε η ελίτ των εργαζομένων, άρα δεν πρέπει να διεκδικούμε βελτιώσεις των ωφελημάτων μας. Άλλωστε οι αποδοχές μιας μεγάλης μερίδας των ημικρατικών υπαλλήλων συγκρίνεται με τις αποδόσεις των υπόλοιπων εργαζομένων.

Ερ.: Είναι καλύτεροι όμως οι όροι εργασίας στους ημικρατικούς.

Απ.:
Νίκος Τάμπας: Δεν αρνούμαστε ότι οι όροι εργασίας των ημικρατικών υπαλλήλων συγκρινόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα στην κυπριακή αγορά εργασίας είναι καλύτεροι . Όμως, αυτή θα είναι η προσπάθεια μας τώρα; Ό,τι δεν έχουν οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να τα στερούμε από τους ημικρατικούς ή η προσπάθεια θα είναι να μικρύνουμε τη διαφορά; Και το λέω αυτό γιατί αποδεδειγμένα από το 1980 μέχρι το 2003, οι ημικρατικοί υπάλληλοι σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ξεπεράσει τους δείκτες παραγωγικότητας. Ήταν πάντα στο 70% -80% του δείκτη παραγωγικότητας. Από αυτό συμπεραίνεται ότι οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα τύγχαναν μεγάλης εκμετάλλευσης.

«Τι απορρίπτουμε»

Ερ.: Ο δείκτης παραγωγικότητας «λέει» 4,2% για τα επόμενα τρία χρόνια, η κυβέρνηση δίδει 2%. Θα ρίξετε τις απαιτήσεις σας;

Απ.:
ΝΤ: Δώσαμε ενδείξεις ότι δεν θα επιμένουμε στο 4,2%. Απορρίπτουμε όμως και το 2%. Συνεπώς η λύση πρέπει να είναι μεταξύ του 2% και του 4,2%. Αφήσαμε επίσης ενδείξεις ότι θα αποδεχόμασταν τη «βολιδοσκόπηση», όπως αρέσκεται να τη λέει ο υπουργός, για 3% εάν και εφόσον δεν συνοδευόταν από τις δύο απαράδεκτες ουρές. Συνεπώς θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη διαφορά με ένα ποσοστό γενικής αύξησης 3% και ασφαλώς το 0,75% για τα παρεμφερή όπως προτάθηκε.

Ερ.: Απορρίπτετε δηλαδή ασυζητητί τις δύο ουρές, την αλλαγή του ωραρίου εργασίας και την ένταξη των νεοεισερχόμενων σε άλλο συνταξιοδοτικό σχέδιο;

Απ.:
ΝΤ: Για το θέμα του ωραρίου δώσαμε δείγματα υπευθυνότητας σε ανύποπτους χρόνους. Από μόνοι μας, εκεί όπου υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον, διαφοροποιήσαμε την αλλαγή του ωραρίου ώστε οι οργανισμοί μας να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες - πελάτες όλα τα απογεύματα της εβδομάδας, ακόμα και το Σάββατο. Το κάναμε χωρίς καμιά υπόδειξη από κανένα. Εάν δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις τους πελάτες καθημερινά και απρόσκοπτα θα τους χάσεις και θα έχουμε απολύσεις. Δεν το θέλουμε, γι’ αυτό και διαφοροποιούμε τα ωράριά μας. Καλά κάνει η κυβέρνηση να δει το θέμα του ωραρίου με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ερ.: Για το σχέδιο σύνταξης;

Απ.:
ΝΤ: Το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του σχεδίου σύνταξης στους ημικρατικούς δεν το συζητώ.

Στο τούνελ 4ετης σύμβαση

Ερ.: Υπάρχει η πληροφορία ότι βλέπετε θετικά τη συνομολόγηση 4ετούς σύμβασης. Έχει γίνει βολιδοσκόπηση προς αυτή την κατεύθυνση;

Απ.:
ΝΤ: Καταρχήν έχει αποδοθεί ότι η ΣΕΚ εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι μια από τις επιλογές που «έπεσαν» στο τραπέζι το περασμένο Σάββατο προκειμένου να βρούμε λύση. Σαν ιδέα είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει. Απ’ εκεί και πέρα χρειάζεται να μετρήσουμε όλα τα δεδομένα για να δούμε εάν μια σύμβαση 4ετούς διάρκειας μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Εμείς λέμε ότι αξίζει τον κόπο να ενδιατρίψουμε και να εξετάσουμε αυτή την επιλογή.

Ερ. Η κυβέρνηση απάντησε στο θέμα της 4ετούς σύμβασης;

Απ.:
ΝΤ: Πρέπει να πω ότι έβλεπαν καλύτερα τις δύο άλλες προτάσεις.

Ερ.: Ποιες ήταν οι άλλες δύο προτάσεις;

Απ.:
ΝΤ: Το Σάββατο το συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε δύο διαζευκτικές σκέψεις τις οποίες οι Υπουργοί (Οικονομικών και Εργασίας) τις είδαν θετικά και μας είπαν ότι θα προβληματιστούν και θα απαντήσουν την επομένη. Το πρώτο σενάριο προνοούσε: να δοθούν παρεμφερή ωφελήματα μέσα από τα αιτήματα με κόστος 0,75% από την 1.1.2004, να δοθεί γενική αύξηση ύψους 0,5% από 1.1.2005 και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο έτος στο 63ο να παραπεμφθεί σε κοινωνικό διάλογο. Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε ικανοποίηση παρεμφερών και γενικών αυξήσεων 0,75% εκατέρωθεν από 1.1.2005 και την πρόνοια για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης κατά ίδιο τρόπο. Η προσέγγιση των δύο υπουργών ήταν θετική και αναμέναμε ότι μάλλον θα επέστρεφαν με την έγκριση της μιας ή της άλλης πρότασης. Δυστυχώς όπως μάθαμε δεν έγινε αποδεκτή ούτε η μια, ούτε η άλλη και υποχρεωθήκαμε να κατέλθουμε στα απεργιακά μέτρα της Δευτέρας.

Ερ.: Πριν συζητούσαμε για μηδενικές αυξήσεις το 2004-2005…

Απ.:
ΑΗ: Οι συγκεκριμένες διαζευκτικές σκέψεις του συνδικαλιστικού κινήματος έγιναν για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τη συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ. Οι μηδενικές αυξήσεις για το 2004 και 2005 ήταν εξ’ υπαρχής αποδεκτές από το κίνημα. Τα λέω αυτά διότι κάποιοι μας αποδίδουν ότι ζητούμε γενικές αυξήσεις για τα δύο χρόνια που υπάρχει δέσμευση για μηδενικές αυξήσεις. Οι προτάσεις έγιναν για να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί η απεργία.

ΝΤ: Έχει απόλυτο δίκαιο ο συνάδελφος. Εξάλλου, η σκέψη για 4ετή σύμβαση τον ίδιο στόχο έχει. Κακά τα ψέματα αν θα βγούμε από το αδιέξοδο πρέπει να τηρηθούν τα προσχήματα για όλους και να γίνει έτοιμος συμβιβασμός. Δεν πρόκειται να φάμε το φαγητό που μαγείρεψαν άλλοι.

Πικραμένοι με ΠΑΣΥΔΥ

Ερ.: Πώς επηρέασε τις διαβουλεύσεις σας η συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ;

Απ.:
ΑΗ: Στις 2 Δεκεμβρίου είχαμε μια πρόταση για αυξήσεις 3% (2% ξεκάθαρες και 1% με «ουρά») και την απορρίψαμε λόγω αυτής της σύνδεσης. Μετά τη συμφωνία της ΠΑΣΥΔΥ στις 28 Δεκεμβρίου επανήλθε σε μια πρόταση που μας δόθηκε το Σεπτέμβριο και είχε κριθεί τότε ως μη ικανοποιητική. Η συμφωνία της ΠΑΣΥΔΥ έχει περιπλέξει την ελεύθερη διαπραγμάτευση της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Ερ.: Πώς την έχει περιπλέξει;

Απ.:
ΑΗ: Περιόρισε ακριβώς τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για συνομολόγηση ικανοποιητικής σύμβασης. Οπότε το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει άλλη λύση από το προχωρήσει σε μέτρα.

ΝΤ: Με την ΠΑΣΥΔΥ είμαστε πικραμένοι.

Ερ.: Γιατί είστε πικραμένοι με την ΠΑΣΥΔΥ;

Απ.:
ΝΤ: Γιατί ενώ ήμασταν συνεννοημένοι, προχώρησε σε μια συμφωνία, που ήταν δικαίωμά της, χωρίς όμως να μας ενημερώσει. Με την κυβέρνηση είμαστε θυμωμένοι. Γιατί χρησιμοποίησε τη συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για να υπαναχωρήσει ως προς τις ενδείξεις που είχαμε.

Μήνυμα στους εργοδότες

Ερ.: Σας ανησυχεί ότι μετά την εμπλοκή στους ημικρατικούς αναζωπυρώθηκαν και άλλα εργασιακά μέτωπα; Η ΟΕΒ σκέφτεται να αποσύρει την υπογραφή από 400 συμβάσεις, το ΚΕΒΕ θέτει θέμα ΑΤΑ…

Απ.:
ΑΗ: Πάντα τέτοιες δηλώσεις μας ανησυχούν. Αλλά να τονίσουμε ότι κάτω από οποιαδήποτε εργατική αναταραχή διαφαίνεται ότι θα δημιουργηθεί η ανάλογη αντίδραση από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αυτό μας λυπεί. Δεν μπορεί οι εργοδοτικές οργανώσεις να ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και να θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το εργασιακό σύστημα που στήριξε την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια.

Ερ.: Τι θα λέγατε στους εργοδοτικούς συνδέσμους;

Απ.:
ΝΤ: Οι κοινωνικοί μας εταίροι μας αδικούν όταν μας κρίνουν. Τώρα που έχουν ενημερωθεί πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι την κρίση την έχει δημιουργήσει η άλλη πλευρά. Τους καλούμε να μην εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Παναπεργία στις 20 Ιανουαρίου

Ερ.: Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί, σας έχουν προσεγγίσει πολιτικές δυνάμεις για να βάλετε νερό στο κρασί σας;

Απ.:
ΝΤ: Ως γνωστόν η ΣΕΚ μένει μακριά από τα κόμματα. Απ’ εκεί και πέρα μιλούμε με όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στο να βρούμε σύντομα λύση και εν πάσει περιπτώσει πριν τις 20 του μηνός.

Ερ.: Διαφορετικά…

Απ.:
ΝΤ: Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των υπαλλήλων των ημικρατικών. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σίγουρα θα εισέλθουμε σε μέτρα αορίστου διάρκειας. Και σίγουρα δεν θα είναι βελούδινη η απεργία όπως της Δευτέρας.

Ερ.: Δεν θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις;

Απ.:
ΝΤ: Οι επιτροπές ασφαλείας είναι συμβατική μας υποχρέωση. Εμείς συστήσαμε αυτές τις επιτροπές σε διαπραγματεύσεις με τους οργανισμούς. Οι επιτροπές θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των απεργιών. Θα αντιμετωπίζουν θέματα και προβλήματα εκεί όπου κινδυνεύει η ασφάλεια και η υγεία πολιτών.

Ερ.: Με βάση τα σημερινά (σ.σ.: χθεσινά) δεδομένα είναι αναπόφευκτη η επ’ αόριστον απεργία;

Απ.:
ΝΤ: Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Υπάρχουν στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και σκέψεις. Εδώ που φθάσαμε χρειάζεται καθαρό μυαλό και καλή πρόθεση. Είναι μπορετό να γίνει ένας συμβιβασμός αξιοπρεπής.

Όχι στον Ταλιαδώρο

Ερ.: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις επόμενες μέρες της κρίσης στους ημικρατικούς οργανισμούς;

Απ.:
ΝΤ: Ελπίζω ότι όλοι θα στρατευθούμε σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το χρόνο που απομένει μέχρι τις 19 του μηνός ώστε να βρούμε λύση και να βγούμε από το αδιέξοδο. Λυπούμαι που μέχρι στιγμής ο έντιμος Υπουργός Οικονομικών δεν έχει αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ερ.: Αναφερθήκατε στον Υπουργό Οικονομικών. Θεωρείτε εχθρικό τον Υπουργό Εργασίας;

Απ.:
ΝΤ: Δεν τον θεωρούμε καθόλου εχθρικό. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ο Υπουργός Εργασίας ήταν ο μεσολαβητής στη διαφορά που είχε το συνδικαλιστικό κίνημα με το κράτος ως εργοδότη στους ημικρατικούς. Έντιμα έκανε μια προσπάθεια, η οποία τελείωσε και κήρυξε αδιέξοδο. Απ’ εκεί και πέρα συμπεριφέρεται σαν μέλος της κυβέρνησης, άρα εργοδότης. Καταφέρεται καθημερινά και εργολαβικά εναντίον των ημικρατικών και υπέρ του εργοδότη, έθεσε δηλαδή εαυτόν εκτός διαδικασιών. Ένα μεσολαβητή πρέπει να το χαρακτηρίζει η απόλυτη αμεροληψία.

Του Γιώργου Αγαπίου
NEWSLETTER