Μ. Δημητριάδης: Καιρός για (κάποιες) ρευστοποιήσεις
Έτοιμοι για ανώμαλη προσγείωση των επενδύσεων τους πρέπει να είναι όσοι επενδύουν βάσει φημών, αναφέρει σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων στη Λαϊκή Επενδυτική, Μάριος Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης σχολιάζει την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες βδομάδες και που τροφοδότησε την άνοδο πολλών τίτλων της περιφέρειας προειδοποιώντας τους σπεκουλαδόρους με τον κίνδυνο ζημιογόνων επενδύσεων. Μιλά επίσης για τις φήμες που πυροδότησε η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Marfin Investment Group, αλλά και για τη μεγάλη άνοδο που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η περιφέρεια. Μετά από δύο χρόνια μεγάλης ανόδου, ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για ρευστοποιήσεις σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου για υποτιμημένους τίτλους.
Ερ: Κ. Δημητριάδη, η Λαϊκή ΕΔΑΚ και Διαχείριση Κεφαλαίων διαχειρίζεται γύρω στα £140 εκ. Τα ταμεία σας αγοράζουν αυτές τις μέρες στο ΧΑΚ;
Απ.: Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε μεγάλη αύξηση στις τιμές των μετοχικών τίτλων, υπάρχουν τίτλοι τους οποίους θεωρούμε ακόμη αρκετά υποτιμημένους. Τα ταμεία μας επενδύουν συνεχώς σε τέτοιους τίτλους λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες όπως την πορεία των διεθνών αγορών, τη ρευστότητα των αγορών και την πρόσφατη πορεία του κάθε τίτλου.
Ερ: Τον Ιούλιο του 2005, ο γενικός δείκτης ήταν στις 1200 μονάδες. Πρόσφατα ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες. Μήπως είναι καιρός για ρευστοποιήσεις;
Απ.: Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από επενδυτή σε επενδυτή. Οι παράγοντες αυτοί συμπεριλαμβάνουν το προφίλ του κάθε επενδυτή, τις εναλλακτικές επιλογές του και τον επενδυτικό ορίζοντα του. Σίγουρα όμως, όσο αυξάνονται οι τιμές των μετοχικών τίτλων τόσο περισσότερο μειώνονται και οι πιθανότητες για θετικές αποδόσεις. Κάποιος ιδιώτης επενδυτής ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη θα μπορούσε να ρευστοποιήσει κάποια από αυτά μειώνοντας τον επενδυτικό του κίνδυνο.
Ερ: Στο ΧΑΚ υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια στροφή στην περιφέρεια. Πού οφείλεται;
Απ.: Πιστεύω ότι η περιφέρεια ήταν και είναι σημαντικά υποτιμημένη σε σχέση με την κύρια αγορά. Θα πρέπει όμως κάποιος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επιλογές του. Αν πιστέψει κανείς τις φήμες που κυκλοφορούν, οι μισές εταιρείες της αγοράς θα εξαγοραστούν από τη Marfin Investment Group και οι άλλες μισές από άλλα διεθνή επενδυτικά ταμεία!
Σίγουρα τα κεφάλαια που έχουν μαζέψει αυτού του είδους τα ταμεία θα επηρεάσουν (και έχουν επηρεάσει) την αγορά μας, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι διαχειριστές τους θα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί.
Επενδύσεις χωρίς φήμες
Ερ: Υπάρχουν μετοχές στην παράλληλη και κύρια αγορά που αυξήθηκαν απότομα χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε εξέλιξη που το δικαιολογεί. Βιώνουμε ένα νέο 1999;
Απ.: Σε μια τόσο μεγάλη άνοδο του χρηματιστηρίου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και αρκετές κινήσεις μετοχών οι οποίες βασίζονται καθαρά σε κερδοσκοπικούς λόγους. Δεν πιστεύω ότι βιώνουμε ένα νέο 1999, αλλά οι επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται βάσει φημών θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για ζημιές! Εξάλλου και η κερδοσκοπία αποτελεί μέρος μιας υγιούς αγοράς, αφού αυξάνει την ρευστότητα και το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Τράπεζες
Ερ: Οι κυπριακές τράπεζες προβλέπουν κέρδη μαμούθ για την επόμενη τριετία; Πότε θα αρχίζατε να πουλάτε τραπεζικούς τίτλους;
Απ.:Η οικονομία βιώνει κύκλους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θετικό σημείο του κύκλου. Όπως αντιλαμβάνεστε η προσπάθεια του κάθε διαχειριστή είναι να αντιληφθεί το τέλος κάποιου θετικού κύκλου που σηματοδοτεί την έναρξη ενός αρνητικού.
Ερ: Να το θέσουμε διαφορετικά: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στις προβλέψεις των τραπεζών για την κερδοφορία της επόμενης τριετίας;
Απ.:Οι κίνδυνοι συμπεριλαμβάνουν:
-Την αύξηση των επιτοκίων η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και ιδιαίτερα την κτηματαγορά η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
-Τη μη επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης εργασιών τους στο εξωτερικό.
-Μια αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα επηρεάσει τις διεθνείς εργασίες των τραπεζών μας.
-Μια κρίση στη γεωγραφική μας περιοχή η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Ερ: Η άνοδος του κυπριακού χρηματιστηρίου συμπίπτει ή σχετίζεται με την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια. Ποιους κίνδυνους διαβλέπετε για ανατροπή της εικόνας στα διεθνή χρηματιστήρια;
Απ.:Κυρίως μια αύξηση των επιτοκίων πέραν των αναμενόμενων επιπέδων η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις διεθνείς οικονομίες και τη ρευστότητα των χρηματιστηρίων, αφού θα αυξήσει το κόστος του χρήματος.
Περισσότερες ευκαιρίες στην Ελλάδα
Ερ: Τα τελευταία χρόνια επενδύετε και στην Ελλάδα. Βλέπετε, διαχρονικά, στροφή των κυπρίων στην ελλαδική αγορά;
Απ.:Ήδη υπάρχει στροφή των θεσμικών επενδυτών, αφού η αγορά εκεί προσφέρει πολύ περισσότερες επενδυτικές επιλογές. Εξάλλου με την έναρξη της κοινής πλατφόρμας έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαχειριστών και επαγγελματιών που ασχολούνται με την ελλαδική αγορά, οι οποίοι κατευθύνουν σταδιακά τους πελάτες τους και σε αυτή την αγορά. Αυτό αναμένεται να αυξάνεται με τη πάροδο του χρόνου.
Ερ: Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η αγορά αυτή σε σχέση με την κυπριακή;
Απ.:Καταρχήν μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική αγορά, αφού ο τζίρος συναλλαγών ξεπερνά τα €600 εκ σε καθημερινή βάση, ενώ περισσότερο από το 50% της αγοράς ανήκει σε ξένους επενδυτές. Ο αριθμός των εταιρειών είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ λόγων των ιδιωτικοποιήσεων που έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό κράτος υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των κλάδων της οικονομίας στην αγορά.
Αλλά σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η πληροφόρηση που υπάρχει για την αγορά αφού μεγάλος αριθμός εταιρειών καλύπτεται από ντόπιους και ξένους επενδυτές, καθώς και η σημαντική ρευστότητα η οποία δίνει τη δυνατότητα για επένδυση πολύ μεγαλύτερων κεφαλαίων.
Ερ: Και τι μειονεκτήματα;
Απ.:Παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στις αναπτυγμένες αγορές, μερικές φορές συμπεριφέρεται σαν αναδυόμενη αγορά. Επίσης για κάποιο επενδυτή απαιτεί πολύ περισσότερη μελέτη, αφού οι εταιρείες είναι μεγαλύτερες με πιο περίπλοκες εργασίες.
Ώρα για αμοιβαία
Ερ: Διαχειρίζεστε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε Κύπρο και σε Ελλάδα, έτσι;
Απ.:Το αμοιβαίο αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Λουξεμβούργο και αποτελεί μέρος της σειράς αμοιβαίων κεφαλαίων World Investment Opportunities Funds. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών είναι ξένοι, ενώ η απόδοση του αμοιβαίου από την έναρξη του φθάνει το 68% σε σύγκριση με το δείκτη σύγκρισης του που ήταν μόλις 48%.
Ερ: Το αμοιβαίο που διαχειρίζεστε είναι εγγεγραμμένο στο Λουξεμβούργο. Τελικά, αντί να υιοθετήσουμε το «μοντέλο Λουξεμβούργου» στα αμοιβαία, απλά υιοθετεί το Λουξεμβούργο τα αμοιβαία μας;
Απ.:Σίγουρα το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αμοιβαία κεφάλαια στην Κύπρο οδηγεί τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εναλλακτικές επιλογές. Η επιλογή Λουξεμβούργου παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η αναγνωρισιμότητα σε ξένους επενδυτές, η ύπαρξη σημαντικής υποδομής και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Ερ: Παλαιότερα, ήσασταν μέλος κάποιων επιτροπών για τα αμοιβαία. Γιατί δεν κατάφεραν οι τράπεζες μέσα σε 5 σχεδόν χρόνια να τροχοδρομήσουν λύσεις σε αυτό θέμα;
Απ.:Παρά το γεγονός ότι είχαμε προτείνει πολλές εναλλακτικές επιλογές δεν έχει βρεθεί λύση, αφού επικράτησε η λανθασμένη εντύπωση στο υπουργείο Οικονομικών ότι η προσφορά φορολογικών κινήτρων στα αμοιβαία θα μειώσει τα εισοδήματα της κυβέρνησης.