Λ. Χατζηκωστής: Η ΕΤΥΚ στην Ελλάδα και η διαδοχή Τριανταφυλλίδη...
«Χείμαρρος» ο πανίσχυρος ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων Λοΐζος Χατζηκωστής, στην αποκλειστική συνέντευξή του στη StockWatch, μιλά όπως πάντοτε «έξω από τα δόντια» στέλλοντας σαφή και ξεκάθαρα «προειδοποιητικά» μηνύματα τόσο προς την εργοδοσία όσο και προς τρίτους...
Η συνομιλία μας με τον Πρόεδρο και ΓΓ της ΕΤΥΚ επικεντρώθηκε λοιπόν εκ των πραγμάτων, σε τρία κυρίως ζητήματα: Πρώτον, στην επικείμενη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού των τραπεζών που λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εν μέσω της άσχημης κατάστασης της κυπριακής οικονομίας και των παραινέσεων της κυβέρνησης για αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές διεκδικήσεις. Δεύτερον, στη διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη στην ηγεσία της BOC και τρίτον, στην αποκάλυψη του κ. Χατζηκωστή, για την ενεργό πλέον εμπλοκή της ΕΤΥΚ στο συνδικαλιστικό Κίνημα της Ελλάδας και κυρίως, στα δρώμενα των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα οι Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον Πρόεδρο και ΓΓ της ΕΤΥΚ.
Του Κυριάκου Κυριακίδη
Ερ.: Να ξεκινήσουμε με ένα πολύ πρόσφατο γεγονός ως αφορμή για τη συνέχεια της συνομιλίας. Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Tράπεζας «Κύπρου», ακούστηκαν πολλές επικρίσεις κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και προσωπικά εναντίον σας. Ήσασταν παρόν. Επί της ουσίας των επικρίσεων, οι μέτοχοι έθιξαν έντονα, το κόστος για την BOC και τόνισαν ότι ήταν δυσβάστακτο. Μάλιστα ορισμένοι υποστήριξαν ότι η διοίκηση δεν θα έπρεπε να υποκύψει, κατά τις διαπραγματεύσεις ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που λήγει το Δεκέμβριο..
Απ.: Για τα περί διοίκησης θα επανέλθω. Συνολικά για την τριετία πήραμε αύξηση 6%, δηλαδή 2% κάθε χρόνο. Το ετήσιο μισθολόγιο της BOC μπορεί να υπολογισθεί στα £50 εκ. Το 6% σημαίνει για την τράπεζα ένα κόστος γύρω στα £3 εκ. Αν το πρόβλημα λοιπόν είναι της BOC, προέρχεται από την «σπατάλη» των £3 εκ. (που πέρυσι ήταν £2 εκ. και φέτος £3 εκ.) και η ανησυχία αυτών των μετόχων, αλλά και η καλή πορεία της μετοχής οφείλεται για κάποιους, σε αυτά τα τρία εκατομμύρια, τότε πραγματικά πάμε σε λάθος προσέγγιση.
Σικέ... και κατευθυνόμενα
Ερ.: Γιατί όμως θεωρείτε υπερβολικές τις επικρίσεις και αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις αυτές; Νομίζω ότι αναγνωρίζετε πως υπήρχε μια πραγματική οικονομική στενότητα των τραπεζών το 2002. Πολλά μάλιστα είχαν λεχθεί και τότε, περί υπερβολικών αυξήσεων.
Απ.: Μπορείτε να το πείτε κι αυτό. Ωστόσο, αντί οι μέτοχοι να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στα ουσιαστικά προβλήματα που προκάλεσαν και επέφεραν το αρνητικό γι’ αυτούς κόστος και άσχημα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, ορισμένοι στάθηκαν στις αυξήσεις των υπαλλήλων.
Ερ.: Τι εννοείτε;
Απ.: Να σας πω ένα παράδειγμα. Όταν λέχθηκε στην ίδια Συνέλευση, πως η BOC Venture «έφερε» στην τράπεζα μια ζημιά £20 εκ. αυτοί που μεγιστοποίησαν το θέμα των συμβάσεων των υπαλλήλων, το προσπέρασαν πολύ εύκολα, χωρίς διαμαρτυρίες, φωνασκίες και χωρίς να ζητήσουν οποιασδήποτε εξηγήσεις.
Επιπρόσθετα, επέλεξαν να μην κάνουν καμία νύξη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που τοποθετήθηκαν σε λάθος επενδύσεις και προτίμησαν αυτοί οι λίγοι μέτοχοι, να αναδείξουν ως μέγα πρόβλημα τα £3 εκ. που δόθηκαν στους υπαλλήλους. Οι οποίοι τα ανταποδίδουν στο Συγκρότημα με τη σκληρή τους δουλειά. Κυριολεκτικά είναι ψίχουλα αυτά τα £3 εκ. μπροστά στα υπόλοιπα που προανέφερα.
Ερ.: Νοιώσατε δυσφορία ακούγοντας δηλαδή όλες εκείνες τις επικρίσεις;
Απ.: Όχι ακριβώς δυσφορία. Θεωρώ πως έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς το προσωπικό της Τράπεζας από τους μετόχους και από εκείνη τη μεμονωμένη έστω μερίδα.
Δεν είναι δυνατόν, αντιθέτως είναι απαράδεκτο, κάποιοι να κατηγορούν σήμερα το προσωπικό και να το θεωρούν ως το μαύρο πρόβατο.
Ερ.: Κάποιοι ζήτησαν επίσης επέκταση του ωραρίου με περισσότερα απογεύματα εργασίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Απ.: Πράγματι κάποιοι θεωρούν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να αναζητηθεί με την επέκταση του ωραρίου...
Ερ.: Και έφεραν ως παράδειγμα το ωράριο των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.
Απ.: Σωστά. Στην Αθήνα το μισό προσωπικό εργάζεται μέχρι το απόγευμα. Αλλά δεν αναφέρθηκε ότι οι υπερωρίες αυτές είναι απλήρωτες. Δηλαδή η θέση των μετόχων είναι μήπως ότι πρέπει να εξαναγκάζεται το προσωπικό να μένει στην εργασία του, επιπλέον τρεις ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου και μάλιστα, χωρίς να πληρώνεται ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα; Αυτό υποστηρίζουν; Ότι θα κερδίσει η τράπεζα £1 - £2 εκ. από απλήρωτες υπερωρίες, κάτι που στην ουσία αποτελεί κλοπή; Πραγματικά διερωτώμαι: αυτές είναι οι σωτήριες εισηγήσεις;
Προσωπικά θα ανέμενα από τους μετόχους που είναι ειδήμονες, να εισηγηθούν την αύξηση της παραγωγικότητας με την εισαγωγή νέων συστημάτων, με νέες μεθόδους, με νέα προϊόντα, ανέμενα να ακούσω για ανανέωση της Διοίκησης, για νέους σύγχρονους προσανατολισμούς. Και όχι απόψεις για επιστροφή σε αναχρονιστικές μεθόδους, όπου το προσωπικό θα εργάζεται υπερωρίες αλλά δεν θα πληρώνεται, «για να γλιτώσουμε το ένα εκατομμύριο».
Περί διαδοχής ο αγώνας...
Ερ.: Όπως είπαμε ήσασταν παρόν στη Συνέλευση. Πώς νοιώσατε αλήθεια; Αγανάκτηση, θυμό ή μήπως κατανόηση για τις αντιδράσεις αυτές;
Απ.: Όντως λέχθηκαν πολλά και εναντίον της συντεχνίας και εναντίον μου προσωπικά. Ειλικρινά δεν θα έβαζα το χέρι μου στη «φωτιά» για το ειλικρινές και το αυθόρμητο των προθέσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα όσα λέχθηκαν και για την οργάνωση και για το άτομό μου προσωπικά, δείχνουν μια λανθασμένη τακτική, διότι όταν εκφράζεις μια κατάσταση, αναφέρεσαι στο θεσμό και όχι στα άτομα. Άστε που ήμουν παρόν και μάλιστα προσκεκλημένος.
Ερ.: Διακρίνω μια αμφισβήτηση όσον αφορά το ειλικρινές και το αυθόρμητο των αντιδράσεων. Μιλάτε μάλιστα για τακτική; Τι εννοείτε;
Απ.: Να μου επιτρέψετε να σχολιάσω τις έντονες επικρίσεις περί των αυξήσεων που κερδίσαμε με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Όπως προανέφερα, συνολικά για την τριετία πήραμε αύξηση 6%. Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι η σύμβαση έληξε και ανανεώθηκε το 2002. Ήδη έχει μεσολαβήσει μια γενική συνέλευση των μετόχων πέρυσι το 2003, η οποία κάλυψε και αξιολόγησε όλα τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2002. Άρα, το ότι σήμερα κάποιοι ανέσυραν στην επιφάνεια το συγκεκριμένο θέμα ίσως να έχει σχέση με άλλες εσωτερικές εξελίξεις στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
Ερ.: Αφήνετε να νοηθεί ότι κάποιες ερωτήσεις ήταν σικέ, πως ήταν κατευθυνόμενες. Από ποίους όμως και γιατί;
Απ.: Δεν θέλω να επεκταθώ. Το έθιξα εκεί όπου έγινε επίθεση στην ΕΤΥΚ.
Ερ.: Επιμένετε όμως και θεωρώ ότι έχετε πλέον υποχρέωση να τεκμηριώσετε αυτά που ισχυρίζεστε.
Απ.: Εκφράζω προσωπική άποψη.
Ερ.: Άσχετον. Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, δεν μπορείτε να το αφήνετε να αιωρείται. Όταν λέτε ότι κάποιοι ανέσυραν στην επιφάνεια το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και υποστηρίζετε πως ίσως να έχει σχέση με άλλες εσωτερικές εξελίξεις στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, τι εννοείτε; Μιλάτε μήπως για «εμφύλιο» ή για διαμάχη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου;
Απ.: Ή και των μετόχων που μπορεί να επηρεαζόντουσαν ή όχι.
Ερ.: Δεν αντιλαμβάνομαι πώς αυτό αφορά την ΕΤΥΚ και πολύ περισσότερο γιατί να την εμπλέξουν.
Απ.: Τα εσωτερικά της BOC όντως γενικά δεν μας αφορούν ως οργάνωση. Όμως χρησιμοποιήθηκε το όνομα της ΕΤΥΚ ή έγινε προσπάθεια αν θέλετε, για να πετύχει, ο α ή β κάποιους στόχους. Γι’ αυτό το ανέφερα. Ως μέτοχος και μικρομέτοχος της τράπεζας έχω και εγώ το δικαίωμα της έκφρασης.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως όλοι οι υπάλληλοι είναι μέτοχοι και επομένως έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτοί πονούν και αυτοί αγωνιούν για την τράπεζά τους.
Ερ.: Και όλα αυτά, τα πάρα πολύ σοβαρά που καταγγέλλετε, γιατί να συμβαίνουν; Είναι το μέγα ερώτημα..
Απ.: Για τη διαδοχή.
Ερ.: Δηλαδή;
Απ.: Οι πληροφορίες μας, που είναι έγκυρες, λένε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος (Σόλων Τριανταφυλλίδης) επιθυμεί να αποχωρήσει και προγραμματίζει να το πράξει σύντομα. Οι πληροφορίες μας λένε επίσης ότι θα υπάρξουν αναδομήσεις.
Νέα «μυαλά» Vs...
Ερ.: Είναι αυτό αρνητικό;
Απ.: Κάθε άλλο. Η άποψη μας είναι ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει. Χρειάζεται, επείγει να μπει νέο «αίμα», σύγχρονοι άνθρωποι με νέα «μυαλά». Το σύστημα στις ηγεσίες πρέπει να «αναζωογονηθεί» και ηλικιακά και στον τρόπο σκέψης. Με ανθρώπους που να αφομοιώνουν τις νέες εξελίξεις και το νέο περιβάλλον και που να μπορούν σήμερα και αύριο, να προσφέρουν και όχι κριτήριο να είναι το τι προσέφεραν στο παρελθόν.
Ερ.: Και πού βλέπετε λοιπόν το αρνητικό;
Απ.: Είμαστε στην εποχή που εισέρχεται η νέα γενιά. Δεν μπορεί η προηγούμενη να εξακολουθεί να διοικεί και για την μέλλουσα γενιά. Και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως προσωπικό. Διότι εξαρτάται η σωστή και ορθολογιστική αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας.
Ερ.: Η «μάχη» είναι μεταξύ...
Απ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν ικανότατα στελέχη και στην Κύπρο και στην Ελλάδα που μπορούν να διαδραματίσουν και αναλάβουν με επιτυχία αυτούς τους πολυσύνθετους ρόλους. Που πρωτοποριακά να ανοίξουν δρόμους και λεωφόρους στην BOC και όχι να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον εκσυγχρονισμό της τράπεζας.
Ερ.: Δεν μας είπατε όμως ακόμη με σαφήνεια τι σας ανησυχεί από τον «εμφύλιο», να μου επιτρέψετε να πω ως σχήμα λόγου, για τη διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Γιατί φαίνεται ότι σας ανησυχεί κάτι ως συνδικαλιστική οργάνωση και θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως όσα λέτε δεν αποτελούν αθέμιτη ανάμιξη σε θέματα Διοίκησης, που ουδόλως δεν έχετε λέγειν.
Απ.: Μας ανησυχεί το μέλλον και η πορεία της Τράπεζας. Διότι αν δεν πάει καλά, αν δεν υπάρξει σωστή στελέχωση κατά την αναδόμηση της Διοίκησης, η οποία να είναι σε θέση να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο αύριο και όχι στο χθες, σημαίνει ότι η Τράπεζά μας δεν θα πάει καλά στο μέλλον. Σημαίνει ότι θα έχει προβλήματα η οικονομία και κατά συνέπεια θα έχουμε προβλήματα και στις εργασιακές σχέσεις.
Μας ανησυχεί βεβαίως, διότι (η BOC) είναι ο κολοσσός της κυπριακής οικονομίας. Μιλώ ως πολίτης αυτού του τόπου και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του χώρου αυτού. Μας ανησυχεί και μάλιστα πάρα πολύ και έχουμε κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να μου επιτρέψετε να πω, να εκφραζόμαστε.
Ερ.: Τώρα όμως τα λέτε αυτά...
Απ.: Όχι. Πρέπει, αφού με ρωτάτε, να σας πω ότι εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία χρόνια έχουμε προβεί σε παραστάσεις προς την Διοίκηση, για να προχωρήσει σε αυτά τα βήματα. Στις αναγκαστικές εκ των πραγμάτων ανανεώσεις και ανακατατάξεις. Γιατί τις θεωρούσαμε και τις θεωρούμε επιτακτική ανάγκη.
Ανεκτίμητη η προσφορά Τριανταφυλλίδη...
Ερ.: Για το σημερινό πρόεδρο του ΔΣ τι θα λέγατε;
Απ.: Όσα είπα λέχθηκαν με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση προς τον πρόεδρο Σόλων Τριανταφυλλίδη, με αναγνώριση της μεγάλης και ανεκτίμητης προσφοράς του στο Συγκρότημα και τον τόπο γενικότερα.
Και τον συγχαίρω που ο ίδιος από μόνος του, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να παραδώσει την εξουσία της ηγεσίας σε μια ανανεωμένη ομάδα. Αυτό είναι κάτι που όλοι οφείλουν και πρέπει να συνειδητοποιήσουν.
Ερ.: Ενόψει λοιπόν και των επικρίσεων που τότε και σήμερα ακούγονται για τις αυξήσεις που κερδίσατε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, πολλοί διερωτώνται τι θα διεκδικήσει η ΕΤΥΚ στις επόμενες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που θα γίνουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Και υπό το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία περνά μια βαθιά κρίση και η κυβέρνηση αλλά και η Κεντρική Τράπεζα, καλούν κυρίως τις συντεχνίες να δείξουν μια αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους. Πώς η ΕΤΥΚ προτίθεται να ενεργήσει λοιπόν;
Απ.: Η ερώτηση σας έχει δύο σκέλη. Πρώτον τι ελέχθη από τους μετόχους της BOC στη γενική τους συνέλευση. Το τι λένε οι μέτοχοι και οι «εργοδότες» μιας τράπεζας, δεν είναι «ευαγγέλιο» για μας ως συνδικαλιστικό κίνημα. Και όταν επιτρέπεται ακούγονται και φωνές απληστίας, όπως να εργάζονται οι υπάλληλοι χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.
Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά είναι και προσβλητικό να λέγεται σε ένα οργανισμό και μάλιστα σε Γενική Συνέλευση. Άρα το τι λένε στις συνελεύσεις δεν μας αφορούν, αφού πρέπει να ακούσουν το τι λέμε κι εμείς. Αν μπορούσαμε κι αν μας δινόταν κι εμάς ο λόγος, τότε θα γινόταν ένας εποικοδομητικός διάλογος και θα καταλάβαιναν και οι λίγοι εκείνοι μέτοχοι που έχουν λανθασμένες απόψεις τις πραγματικές θέσεις του συνδικαλιστικού Κινήματος και του προσωπικού των τραπεζών.
Στο δεύτερο σκέλος αφορά τις νουθεσίες της κυβέρνησης και άλλων. Είμαστε υπεύθυνο συνδικαλιστικό Κίνημα και ως ΕΤΥΚ, θέλω να υπογραμμίσω ότι τις λαμβάνουμε και θα τις λάβουμε, πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.
Ερ.: Δηλαδή;
Θυσίες εμείς... συνετή διοίκηση αυτοί
Απ.: Θέλουμε και θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο, ώστε και τα τραπεζικά ιδρύματα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε όμως μια παράμετρο και μια προϋπόθεση: Πρέπει και τα τραπεζικά ιδρύματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συμπεριφερθούν σωστά και να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, ούτως ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τότε θα συμπαρασταθούμε και εμείς με τη σειρά μας.
Ερ.: Τι ακριβώς εννοείτε, κ. Χατζηκωστή;
Απ.: Δεν μπορεί να κληθούμε εμείς για να κάνουμε θυσίες και οι ίδιοι, δηλαδή οι διοικήσεις των τραπεζών να μην συμπεριφέρονται στον ίδιο άξονα πλεύσης και προσέγγισης. Άρα, πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να δώσουν το καλό παράδειγμα με τη σωστή συμπεριφορά, τη χρηστή διοίκηση και τη συνετή τους συμπεριφορά.
Ερ.: Να υποθέσουμε πως αν οι διοικήσεις των τραπεζών συμπεριφέρονταν ανεύθυνα, τότε θα νομιμοποιείτο και η ΕΤΥΚ να συμπεριφερθεί εξίσου ανεύθυνα;
Απ.: Όχι βεβαίως. Αλλά όταν ζητούν να περιορίσεις ή να συγκρατήσεις τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις σου ή ακόμη να δείξεις ανοχή σε κάποια κατάσταση, αυτό εξυπακούει ότι οι όποιες υποχωρήσεις γίνονται όταν πιάνουν τόπο.
Όχι όμως να γίνονται υποχωρήσεις που χάνονται. Πάρτε για παράδειγμα μια οικογένεια, στην οποία ο πατέρας λέει ότι τα λεφτά είναι λίγα και δεν μπορεί να αγοράσει καινούργια ρούχα και παπούτσια, αλλά στο τέλος χρησιμοποιεί εκείνα τα λίγα χρήματα για να παίξει στον ιππόδρομο.
Λέμε όχι και δεν πρόκειται να δεχθούμε ασύδοτες συμπεριφορές. Επί ουδενί λόγο. Πιστεύουμε ότι την έκκληση της κυβέρνησης και όλων των άλλων παραγόντων, θα πρέπει να σεβαστούν όλες οι πλευρές. Και πάνω απ’ όλους πρώτα και κύρια οι διοικήσεις των τραπεζών και κατά συνέπεια και εμείς.
Η ΕΤΥΚ θα εμπλακεί στο συνδικαλιστικό Κίνημα της Ελλάδας
Ερ.: Ως οργάνωση διατηρείτε σχέσεις ή σύνδεση με το προσωπικό των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
Απ.: Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε. Τώρα δειλά – δειλά κάτι άρχισε να εμφανίζεται στην Τράπεζα Κύπρου με την οποία είμαστε σε επαφή και την στηρίζουμε σε κάποιο βαθμό. Εκ των πραγμάτων όμως, θα εμπλακούμε περισσότερο ενεργά, στα πλαίσια και της παροχής βοήθειας και υποστήριξης στην ΟΤΟΕ (αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση των ελλαδιτών τραπεζοϋπαλλήλων).
Ερ.: Δεν υπάρχει όμως κάτι το συγκεκριμένο, κάποιο επίμαχο θέμα που σας αναγκάζει ή σας ωθεί να εμπλακείτε ως ΕΤΥΚ;
Απ.: Είναι η ώρα που ωρίμασε ο χρόνος για να οργανωθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι. Αλλά, πρέπει να επισημάνω ότι συντρέχει ακόμη ένας λόγος. Με την ένταξη και της Κύπρου στην ΕΕ, ενεργοποιείται και ο νόμος περί Ευρωπαϊκών Εργασιακών Επιτροπών (ΕΕΕ) ή ευρωπαϊκών επιτροπών επιχείρησης και αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να συνυπάρχουν στις τράπεζες της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, εκπρόσωποι όλων των χωρών που εργάζονται συνάδελφοι στην Ευρώπη, άρα και εκπρόσωποι της Ελλάδας.
Ερ.: Τι θα λέγατε ως κατάληξη αυτής της ενδιαφέρουσας συνομιλίας. Ποίο μήνυμα θα στέλλατε;
Απ.: Πιστεύω ότι θα πρέπει να βλέπουμε με σύνεση και ρεαλισμό τις πραγματικότητες, μακριά από κοντόφθαλμα προσωπικά συμφέροντα. Γιατί μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί πραγματικά να επιβιώσει το τραπεζικό κίνημα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα.
Του Κυριάκου Κυριακίδη
Η συνομιλία μας με τον Πρόεδρο και ΓΓ της ΕΤΥΚ επικεντρώθηκε λοιπόν εκ των πραγμάτων, σε τρία κυρίως ζητήματα: Πρώτον, στην επικείμενη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού των τραπεζών που λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εν μέσω της άσχημης κατάστασης της κυπριακής οικονομίας και των παραινέσεων της κυβέρνησης για αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές διεκδικήσεις. Δεύτερον, στη διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη στην ηγεσία της BOC και τρίτον, στην αποκάλυψη του κ. Χατζηκωστή, για την ενεργό πλέον εμπλοκή της ΕΤΥΚ στο συνδικαλιστικό Κίνημα της Ελλάδας και κυρίως, στα δρώμενα των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα οι Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον Πρόεδρο και ΓΓ της ΕΤΥΚ.
Του Κυριάκου Κυριακίδη
Ερ.: Να ξεκινήσουμε με ένα πολύ πρόσφατο γεγονός ως αφορμή για τη συνέχεια της συνομιλίας. Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Tράπεζας «Κύπρου», ακούστηκαν πολλές επικρίσεις κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και προσωπικά εναντίον σας. Ήσασταν παρόν. Επί της ουσίας των επικρίσεων, οι μέτοχοι έθιξαν έντονα, το κόστος για την BOC και τόνισαν ότι ήταν δυσβάστακτο. Μάλιστα ορισμένοι υποστήριξαν ότι η διοίκηση δεν θα έπρεπε να υποκύψει, κατά τις διαπραγματεύσεις ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που λήγει το Δεκέμβριο..
Απ.: Για τα περί διοίκησης θα επανέλθω. Συνολικά για την τριετία πήραμε αύξηση 6%, δηλαδή 2% κάθε χρόνο. Το ετήσιο μισθολόγιο της BOC μπορεί να υπολογισθεί στα £50 εκ. Το 6% σημαίνει για την τράπεζα ένα κόστος γύρω στα £3 εκ. Αν το πρόβλημα λοιπόν είναι της BOC, προέρχεται από την «σπατάλη» των £3 εκ. (που πέρυσι ήταν £2 εκ. και φέτος £3 εκ.) και η ανησυχία αυτών των μετόχων, αλλά και η καλή πορεία της μετοχής οφείλεται για κάποιους, σε αυτά τα τρία εκατομμύρια, τότε πραγματικά πάμε σε λάθος προσέγγιση.
Σικέ... και κατευθυνόμενα
Ερ.: Γιατί όμως θεωρείτε υπερβολικές τις επικρίσεις και αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις αυτές; Νομίζω ότι αναγνωρίζετε πως υπήρχε μια πραγματική οικονομική στενότητα των τραπεζών το 2002. Πολλά μάλιστα είχαν λεχθεί και τότε, περί υπερβολικών αυξήσεων.
Απ.: Μπορείτε να το πείτε κι αυτό. Ωστόσο, αντί οι μέτοχοι να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στα ουσιαστικά προβλήματα που προκάλεσαν και επέφεραν το αρνητικό γι’ αυτούς κόστος και άσχημα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, ορισμένοι στάθηκαν στις αυξήσεις των υπαλλήλων.
Ερ.: Τι εννοείτε;
Απ.: Να σας πω ένα παράδειγμα. Όταν λέχθηκε στην ίδια Συνέλευση, πως η BOC Venture «έφερε» στην τράπεζα μια ζημιά £20 εκ. αυτοί που μεγιστοποίησαν το θέμα των συμβάσεων των υπαλλήλων, το προσπέρασαν πολύ εύκολα, χωρίς διαμαρτυρίες, φωνασκίες και χωρίς να ζητήσουν οποιασδήποτε εξηγήσεις.
Επιπρόσθετα, επέλεξαν να μην κάνουν καμία νύξη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που τοποθετήθηκαν σε λάθος επενδύσεις και προτίμησαν αυτοί οι λίγοι μέτοχοι, να αναδείξουν ως μέγα πρόβλημα τα £3 εκ. που δόθηκαν στους υπαλλήλους. Οι οποίοι τα ανταποδίδουν στο Συγκρότημα με τη σκληρή τους δουλειά. Κυριολεκτικά είναι ψίχουλα αυτά τα £3 εκ. μπροστά στα υπόλοιπα που προανέφερα.
Ερ.: Νοιώσατε δυσφορία ακούγοντας δηλαδή όλες εκείνες τις επικρίσεις;
Απ.: Όχι ακριβώς δυσφορία. Θεωρώ πως έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς το προσωπικό της Τράπεζας από τους μετόχους και από εκείνη τη μεμονωμένη έστω μερίδα.
Δεν είναι δυνατόν, αντιθέτως είναι απαράδεκτο, κάποιοι να κατηγορούν σήμερα το προσωπικό και να το θεωρούν ως το μαύρο πρόβατο.
Ερ.: Κάποιοι ζήτησαν επίσης επέκταση του ωραρίου με περισσότερα απογεύματα εργασίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Απ.: Πράγματι κάποιοι θεωρούν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να αναζητηθεί με την επέκταση του ωραρίου...
Ερ.: Και έφεραν ως παράδειγμα το ωράριο των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.
Απ.: Σωστά. Στην Αθήνα το μισό προσωπικό εργάζεται μέχρι το απόγευμα. Αλλά δεν αναφέρθηκε ότι οι υπερωρίες αυτές είναι απλήρωτες. Δηλαδή η θέση των μετόχων είναι μήπως ότι πρέπει να εξαναγκάζεται το προσωπικό να μένει στην εργασία του, επιπλέον τρεις ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου και μάλιστα, χωρίς να πληρώνεται ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα; Αυτό υποστηρίζουν; Ότι θα κερδίσει η τράπεζα £1 - £2 εκ. από απλήρωτες υπερωρίες, κάτι που στην ουσία αποτελεί κλοπή; Πραγματικά διερωτώμαι: αυτές είναι οι σωτήριες εισηγήσεις;
Προσωπικά θα ανέμενα από τους μετόχους που είναι ειδήμονες, να εισηγηθούν την αύξηση της παραγωγικότητας με την εισαγωγή νέων συστημάτων, με νέες μεθόδους, με νέα προϊόντα, ανέμενα να ακούσω για ανανέωση της Διοίκησης, για νέους σύγχρονους προσανατολισμούς. Και όχι απόψεις για επιστροφή σε αναχρονιστικές μεθόδους, όπου το προσωπικό θα εργάζεται υπερωρίες αλλά δεν θα πληρώνεται, «για να γλιτώσουμε το ένα εκατομμύριο».
Περί διαδοχής ο αγώνας...
Ερ.: Όπως είπαμε ήσασταν παρόν στη Συνέλευση. Πώς νοιώσατε αλήθεια; Αγανάκτηση, θυμό ή μήπως κατανόηση για τις αντιδράσεις αυτές;
Απ.: Όντως λέχθηκαν πολλά και εναντίον της συντεχνίας και εναντίον μου προσωπικά. Ειλικρινά δεν θα έβαζα το χέρι μου στη «φωτιά» για το ειλικρινές και το αυθόρμητο των προθέσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα όσα λέχθηκαν και για την οργάνωση και για το άτομό μου προσωπικά, δείχνουν μια λανθασμένη τακτική, διότι όταν εκφράζεις μια κατάσταση, αναφέρεσαι στο θεσμό και όχι στα άτομα. Άστε που ήμουν παρόν και μάλιστα προσκεκλημένος.
Ερ.: Διακρίνω μια αμφισβήτηση όσον αφορά το ειλικρινές και το αυθόρμητο των αντιδράσεων. Μιλάτε μάλιστα για τακτική; Τι εννοείτε;
Απ.: Να μου επιτρέψετε να σχολιάσω τις έντονες επικρίσεις περί των αυξήσεων που κερδίσαμε με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Όπως προανέφερα, συνολικά για την τριετία πήραμε αύξηση 6%. Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι η σύμβαση έληξε και ανανεώθηκε το 2002. Ήδη έχει μεσολαβήσει μια γενική συνέλευση των μετόχων πέρυσι το 2003, η οποία κάλυψε και αξιολόγησε όλα τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2002. Άρα, το ότι σήμερα κάποιοι ανέσυραν στην επιφάνεια το συγκεκριμένο θέμα ίσως να έχει σχέση με άλλες εσωτερικές εξελίξεις στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
Ερ.: Αφήνετε να νοηθεί ότι κάποιες ερωτήσεις ήταν σικέ, πως ήταν κατευθυνόμενες. Από ποίους όμως και γιατί;
Απ.: Δεν θέλω να επεκταθώ. Το έθιξα εκεί όπου έγινε επίθεση στην ΕΤΥΚ.
Ερ.: Επιμένετε όμως και θεωρώ ότι έχετε πλέον υποχρέωση να τεκμηριώσετε αυτά που ισχυρίζεστε.
Απ.: Εκφράζω προσωπική άποψη.
Ερ.: Άσχετον. Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, δεν μπορείτε να το αφήνετε να αιωρείται. Όταν λέτε ότι κάποιοι ανέσυραν στην επιφάνεια το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και υποστηρίζετε πως ίσως να έχει σχέση με άλλες εσωτερικές εξελίξεις στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, τι εννοείτε; Μιλάτε μήπως για «εμφύλιο» ή για διαμάχη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου;
Απ.: Ή και των μετόχων που μπορεί να επηρεαζόντουσαν ή όχι.
Ερ.: Δεν αντιλαμβάνομαι πώς αυτό αφορά την ΕΤΥΚ και πολύ περισσότερο γιατί να την εμπλέξουν.
Απ.: Τα εσωτερικά της BOC όντως γενικά δεν μας αφορούν ως οργάνωση. Όμως χρησιμοποιήθηκε το όνομα της ΕΤΥΚ ή έγινε προσπάθεια αν θέλετε, για να πετύχει, ο α ή β κάποιους στόχους. Γι’ αυτό το ανέφερα. Ως μέτοχος και μικρομέτοχος της τράπεζας έχω και εγώ το δικαίωμα της έκφρασης.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως όλοι οι υπάλληλοι είναι μέτοχοι και επομένως έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτοί πονούν και αυτοί αγωνιούν για την τράπεζά τους.
Ερ.: Και όλα αυτά, τα πάρα πολύ σοβαρά που καταγγέλλετε, γιατί να συμβαίνουν; Είναι το μέγα ερώτημα..
Απ.: Για τη διαδοχή.
Ερ.: Δηλαδή;
Απ.: Οι πληροφορίες μας, που είναι έγκυρες, λένε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος (Σόλων Τριανταφυλλίδης) επιθυμεί να αποχωρήσει και προγραμματίζει να το πράξει σύντομα. Οι πληροφορίες μας λένε επίσης ότι θα υπάρξουν αναδομήσεις.
Νέα «μυαλά» Vs...
Ερ.: Είναι αυτό αρνητικό;
Απ.: Κάθε άλλο. Η άποψη μας είναι ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει. Χρειάζεται, επείγει να μπει νέο «αίμα», σύγχρονοι άνθρωποι με νέα «μυαλά». Το σύστημα στις ηγεσίες πρέπει να «αναζωογονηθεί» και ηλικιακά και στον τρόπο σκέψης. Με ανθρώπους που να αφομοιώνουν τις νέες εξελίξεις και το νέο περιβάλλον και που να μπορούν σήμερα και αύριο, να προσφέρουν και όχι κριτήριο να είναι το τι προσέφεραν στο παρελθόν.
Ερ.: Και πού βλέπετε λοιπόν το αρνητικό;
Απ.: Είμαστε στην εποχή που εισέρχεται η νέα γενιά. Δεν μπορεί η προηγούμενη να εξακολουθεί να διοικεί και για την μέλλουσα γενιά. Και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως προσωπικό. Διότι εξαρτάται η σωστή και ορθολογιστική αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας.
Ερ.: Η «μάχη» είναι μεταξύ...
Απ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν ικανότατα στελέχη και στην Κύπρο και στην Ελλάδα που μπορούν να διαδραματίσουν και αναλάβουν με επιτυχία αυτούς τους πολυσύνθετους ρόλους. Που πρωτοποριακά να ανοίξουν δρόμους και λεωφόρους στην BOC και όχι να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον εκσυγχρονισμό της τράπεζας.
Ερ.: Δεν μας είπατε όμως ακόμη με σαφήνεια τι σας ανησυχεί από τον «εμφύλιο», να μου επιτρέψετε να πω ως σχήμα λόγου, για τη διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Γιατί φαίνεται ότι σας ανησυχεί κάτι ως συνδικαλιστική οργάνωση και θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως όσα λέτε δεν αποτελούν αθέμιτη ανάμιξη σε θέματα Διοίκησης, που ουδόλως δεν έχετε λέγειν.
Απ.: Μας ανησυχεί το μέλλον και η πορεία της Τράπεζας. Διότι αν δεν πάει καλά, αν δεν υπάρξει σωστή στελέχωση κατά την αναδόμηση της Διοίκησης, η οποία να είναι σε θέση να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο αύριο και όχι στο χθες, σημαίνει ότι η Τράπεζά μας δεν θα πάει καλά στο μέλλον. Σημαίνει ότι θα έχει προβλήματα η οικονομία και κατά συνέπεια θα έχουμε προβλήματα και στις εργασιακές σχέσεις.
Μας ανησυχεί βεβαίως, διότι (η BOC) είναι ο κολοσσός της κυπριακής οικονομίας. Μιλώ ως πολίτης αυτού του τόπου και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του χώρου αυτού. Μας ανησυχεί και μάλιστα πάρα πολύ και έχουμε κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να μου επιτρέψετε να πω, να εκφραζόμαστε.
Ερ.: Τώρα όμως τα λέτε αυτά...
Απ.: Όχι. Πρέπει, αφού με ρωτάτε, να σας πω ότι εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία χρόνια έχουμε προβεί σε παραστάσεις προς την Διοίκηση, για να προχωρήσει σε αυτά τα βήματα. Στις αναγκαστικές εκ των πραγμάτων ανανεώσεις και ανακατατάξεις. Γιατί τις θεωρούσαμε και τις θεωρούμε επιτακτική ανάγκη.
Ανεκτίμητη η προσφορά Τριανταφυλλίδη...
Ερ.: Για το σημερινό πρόεδρο του ΔΣ τι θα λέγατε;
Απ.: Όσα είπα λέχθηκαν με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση προς τον πρόεδρο Σόλων Τριανταφυλλίδη, με αναγνώριση της μεγάλης και ανεκτίμητης προσφοράς του στο Συγκρότημα και τον τόπο γενικότερα.
Και τον συγχαίρω που ο ίδιος από μόνος του, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να παραδώσει την εξουσία της ηγεσίας σε μια ανανεωμένη ομάδα. Αυτό είναι κάτι που όλοι οφείλουν και πρέπει να συνειδητοποιήσουν.
Ερ.: Ενόψει λοιπόν και των επικρίσεων που τότε και σήμερα ακούγονται για τις αυξήσεις που κερδίσατε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, πολλοί διερωτώνται τι θα διεκδικήσει η ΕΤΥΚ στις επόμενες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που θα γίνουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Και υπό το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία περνά μια βαθιά κρίση και η κυβέρνηση αλλά και η Κεντρική Τράπεζα, καλούν κυρίως τις συντεχνίες να δείξουν μια αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους. Πώς η ΕΤΥΚ προτίθεται να ενεργήσει λοιπόν;
Απ.: Η ερώτηση σας έχει δύο σκέλη. Πρώτον τι ελέχθη από τους μετόχους της BOC στη γενική τους συνέλευση. Το τι λένε οι μέτοχοι και οι «εργοδότες» μιας τράπεζας, δεν είναι «ευαγγέλιο» για μας ως συνδικαλιστικό κίνημα. Και όταν επιτρέπεται ακούγονται και φωνές απληστίας, όπως να εργάζονται οι υπάλληλοι χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.
Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά είναι και προσβλητικό να λέγεται σε ένα οργανισμό και μάλιστα σε Γενική Συνέλευση. Άρα το τι λένε στις συνελεύσεις δεν μας αφορούν, αφού πρέπει να ακούσουν το τι λέμε κι εμείς. Αν μπορούσαμε κι αν μας δινόταν κι εμάς ο λόγος, τότε θα γινόταν ένας εποικοδομητικός διάλογος και θα καταλάβαιναν και οι λίγοι εκείνοι μέτοχοι που έχουν λανθασμένες απόψεις τις πραγματικές θέσεις του συνδικαλιστικού Κινήματος και του προσωπικού των τραπεζών.
Στο δεύτερο σκέλος αφορά τις νουθεσίες της κυβέρνησης και άλλων. Είμαστε υπεύθυνο συνδικαλιστικό Κίνημα και ως ΕΤΥΚ, θέλω να υπογραμμίσω ότι τις λαμβάνουμε και θα τις λάβουμε, πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.
Ερ.: Δηλαδή;
Θυσίες εμείς... συνετή διοίκηση αυτοί
Απ.: Θέλουμε και θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο, ώστε και τα τραπεζικά ιδρύματα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε όμως μια παράμετρο και μια προϋπόθεση: Πρέπει και τα τραπεζικά ιδρύματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συμπεριφερθούν σωστά και να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, ούτως ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τότε θα συμπαρασταθούμε και εμείς με τη σειρά μας.
Ερ.: Τι ακριβώς εννοείτε, κ. Χατζηκωστή;
Απ.: Δεν μπορεί να κληθούμε εμείς για να κάνουμε θυσίες και οι ίδιοι, δηλαδή οι διοικήσεις των τραπεζών να μην συμπεριφέρονται στον ίδιο άξονα πλεύσης και προσέγγισης. Άρα, πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να δώσουν το καλό παράδειγμα με τη σωστή συμπεριφορά, τη χρηστή διοίκηση και τη συνετή τους συμπεριφορά.
Ερ.: Να υποθέσουμε πως αν οι διοικήσεις των τραπεζών συμπεριφέρονταν ανεύθυνα, τότε θα νομιμοποιείτο και η ΕΤΥΚ να συμπεριφερθεί εξίσου ανεύθυνα;
Απ.: Όχι βεβαίως. Αλλά όταν ζητούν να περιορίσεις ή να συγκρατήσεις τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις σου ή ακόμη να δείξεις ανοχή σε κάποια κατάσταση, αυτό εξυπακούει ότι οι όποιες υποχωρήσεις γίνονται όταν πιάνουν τόπο.
Όχι όμως να γίνονται υποχωρήσεις που χάνονται. Πάρτε για παράδειγμα μια οικογένεια, στην οποία ο πατέρας λέει ότι τα λεφτά είναι λίγα και δεν μπορεί να αγοράσει καινούργια ρούχα και παπούτσια, αλλά στο τέλος χρησιμοποιεί εκείνα τα λίγα χρήματα για να παίξει στον ιππόδρομο.
Λέμε όχι και δεν πρόκειται να δεχθούμε ασύδοτες συμπεριφορές. Επί ουδενί λόγο. Πιστεύουμε ότι την έκκληση της κυβέρνησης και όλων των άλλων παραγόντων, θα πρέπει να σεβαστούν όλες οι πλευρές. Και πάνω απ’ όλους πρώτα και κύρια οι διοικήσεις των τραπεζών και κατά συνέπεια και εμείς.
Η ΕΤΥΚ θα εμπλακεί στο συνδικαλιστικό Κίνημα της Ελλάδας
Ερ.: Ως οργάνωση διατηρείτε σχέσεις ή σύνδεση με το προσωπικό των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
Απ.: Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε. Τώρα δειλά – δειλά κάτι άρχισε να εμφανίζεται στην Τράπεζα Κύπρου με την οποία είμαστε σε επαφή και την στηρίζουμε σε κάποιο βαθμό. Εκ των πραγμάτων όμως, θα εμπλακούμε περισσότερο ενεργά, στα πλαίσια και της παροχής βοήθειας και υποστήριξης στην ΟΤΟΕ (αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση των ελλαδιτών τραπεζοϋπαλλήλων).
Ερ.: Δεν υπάρχει όμως κάτι το συγκεκριμένο, κάποιο επίμαχο θέμα που σας αναγκάζει ή σας ωθεί να εμπλακείτε ως ΕΤΥΚ;
Απ.: Είναι η ώρα που ωρίμασε ο χρόνος για να οργανωθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι. Αλλά, πρέπει να επισημάνω ότι συντρέχει ακόμη ένας λόγος. Με την ένταξη και της Κύπρου στην ΕΕ, ενεργοποιείται και ο νόμος περί Ευρωπαϊκών Εργασιακών Επιτροπών (ΕΕΕ) ή ευρωπαϊκών επιτροπών επιχείρησης και αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να συνυπάρχουν στις τράπεζες της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, εκπρόσωποι όλων των χωρών που εργάζονται συνάδελφοι στην Ευρώπη, άρα και εκπρόσωποι της Ελλάδας.
Ερ.: Τι θα λέγατε ως κατάληξη αυτής της ενδιαφέρουσας συνομιλίας. Ποίο μήνυμα θα στέλλατε;
Απ.: Πιστεύω ότι θα πρέπει να βλέπουμε με σύνεση και ρεαλισμό τις πραγματικότητες, μακριά από κοντόφθαλμα προσωπικά συμφέροντα. Γιατί μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί πραγματικά να επιβιώσει το τραπεζικό κίνημα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα.
Του Κυριάκου Κυριακίδη