Κουφάρης: Σηκώνει τα χέρια για αμοιβαία
Την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της εισαγωγής αμοιβαίων κεφαλαίων στο ΧΑΚ σχολιάζει σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης. Σύμφωνα με τον κ. Κουφάρη, το ΧΑΚ δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στην εξέταση των συνεπειών από ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Παράλληλα, ο κ. Κουφάρης αναλύει τις αλλαγές που επέφερε η κοινή πλατφόρμα αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για διεύρυνση της. Μιλά ακόμη για τις προοπτικές του κυπριακού χρηματιστηρίου στέλλοντας μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση να το εμπιστευτούν για να επενδύσουν. Ξεκαθαρίζει ακόμη πως δεν θα υπάρξει ξανά χρηματιστηριακή φούσκα αναλύοντας και το ρόλο του ΧΑΚ για αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου. Μιλά ακόμη για τη ευθυγράμμιση των τελών του ΧΑΚ με αυτά του ΧΑ, το όραμα του για την επόμενη τριετία, αλλά και το πως θα διαφοροποιηθεί το χρηματιστηριακό πεδίο με την ευρωπαϊκή οδηγία MiFid.
Του Σωκράτη Ιωακείμ
Ερ.: Στις 30 Οκτωβρίου η κοινή πλατφόρμα ΧΑΚ - ΧΑ συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής. Τι αποκόμισε η κεφαλαιαγορά της Κύπρου σε αυτό το διάστημα;
Απ.: Με τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας παρέχεται στον Κύπριο επενδυτή η δυνατότητα πρόσβασης στο ΧΑ, σ’ ένα διευρυμένο φάσμα επενδύσεων και επιλογών. Ταυτόχρονα, οι Ελλαδίτες και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που εδρεύουν στην Αθήνα έχουν πρόσβαση στο ΧΑΚ. Αυτή η εξέλιξη διεύρυνε την αναγνωρισιμότητα των κυπριακών εταιρειών, αναβαθμίστηκε το κύρος του ΧΑΚ με συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος συναλλαγών. Επιπλέον η εισαγωγή του ευρώ στο χρηματιστήριο, πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, έδωσε τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές να επενδύουν χωρίς να αναλαμβάνουν συναλλαγματικούς κινδύνους. Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευχέρεια αξιοποίησης συνεργιών και οικονομιών κλίμακας, ως επίσης και η δυνατότητα χρησιμοποίησης ομοιογενών διαδικασιών, πρακτικών και συμβατής υλικοτεχνικής υποδομής επιτυγχάνοντας έτσι χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που αποτελεί και στόχο του ΧΑΚ.
Ερ.: Πως κρίνεται τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο κυπριακό χρηματιστήριο;
Απ.: Είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2005 το ποσοστό που κατείχαν οι ξένοι στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑΚ ήταν μόλις 3%, ενώ το 2006 έφθασε το 9%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2007, το 14,9% του ημερήσιου τζίρου έγινε από μέλη εξ’ αποστάσεως. Έχοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής 52% που είχαν τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές στο ΧΑ είναι φανερό ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ξένων επενδυτών.
Ερ.: Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μητρώο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ μεταφέρεται σταδιακά στο ΧΑ. Τι πάει στραβά στο ΧΑΚ;
Απ.: Όντως είναι γεγονός ότι μέρος των μητρώων των δύο εταιρειών μεταφέρεται σταδιακά στο ΧΑ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι είμαστε μικρότερη αγορά από αυτή της Αθήνας με αποτέλεσμα οι θεματοφύλακες και οι επενδυτές να προτιμούν να πραγματοποιούν εκεί τις πράξεις τους. Στην περίπτωση της Μarfin Popular, ο λόγος της μεταφοράς του μητρώου οφείλεται και στο ότι η Marfin και η Eγνατία πριν την τριπλή συγχώνευση διαπραγματεύονταν ήδη στο ΧΑ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό, ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η διαφορά στα τέλη συναλλαγών που υπάρχει.
Ερ.: Αν ήσασταν μεγαλομέτοχος ή CEO κυπριακής εισηγμένης εταιρείας, γιατί να μην εισάξετε την εταιρεία σας και στο ΧΑ, όπως έκανε η Τρ. Κύπρου και η Marfin;
Απ.: Είναι στρατηγική επιλογή και απόφαση της κάθε εταιρείας να κρίνει αν είναι προς όφελος της η παράλληλη εγγραφή των τίτλων της. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι επενδυτές μέσω των μηχανισμών που τέθηκαν με την κοινή πλατφόρμα έχουν αμεσότητα και ευκολία πρόσβασης στους τίτλους κάθε εταιρείας που είναι εισηγμένη και στα δύο χρηματιστήρια και συνεπώς καθίσταται αχρείαστο για μια εταιρεία να επιδιώκει παράλληλη εγγραφή που συνεπάγεται και πρόσθετες δαπάνες σε συνεχή βάση.
Ερ.: Η αναθεώρηση των τελών θα αλλάξει αυτή την τάση αποστροφής του ΧΑΚ που φαίνεται να υπάρχει;
Απ.: Πρώτα να πω ότι η εφαρμογή των νέων τελών υπολογίζεται να γίνει περί το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου. Ουσιαστικά τα τέλη μας θα ευθυγραμμιστούν με αυτά των Αθηνών. Με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία MiFid μπαίνουμε σε ένα νέο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο θα απαιτείται από τους χρηματιστές να ακολουθούν τις αρχές τις βέλτιστης εκτέλεσης των εντολών των πελατών τους, που σημαίνει ότι οι πράξεις θα εκτελούνται εκεί που προσφέρονται οι καλύτεροι όροι.
Ερ.: Τι άλλο πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει ώστε το ΧΑΚ να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα χρηματιστήρια; Υπάρχουν θεσμοί που πρέπει να αλλάξουν;
Απ.: Σχετικά με τους θεσμούς το ΧΑΚ, ακολουθεί το δρόμο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σίγουρα όμως θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να ακολουθούμε πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες και να περάσουμε σε όλους τους ξένους το μήνυμα για τα γεωγραφικά και φορολογικά πλεονεκτήματα που έχουμε.
Ερ.: Νιώθετε ότι το ΧΑΚ έχει τη στήριξη της πολιτείας για να γίνει ανταγωνιστικό;
Απ.: Στους τέσσερις μήνες που είμαι στην προεδρία του ΧΑΚ θεωρώ ότι έχω την πλήρη στήριξη της πολιτείας. Με το υπουργείο Οικονομικών, που εποπτεύει τη λειτουργία του ΧΑΚ, είμαστε σε συνεχή διάλογο και το ενημερώνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τους σχεδιασμούς μας όπως επίσης και για τα αναπτυξιακά μας προγράμματα.
Ερ.: Τότε πως εξηγείται η καθυστέρηση στην εισαγωγή αμοιβαίων κεφαλαίων; Τι φταίει;
Απ.: Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξέταση των συνεπειών από ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Πάντως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εισαγωγή των αμοιβαίων κεφαλαίων θα εμπλουτίσει τα προϊόντα που προσφέρονται και σίγουρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ΧΑΚ.
Ερ.: Πότε βλέπεται να ξεκαθαρίζει το θέμα;
Απ.: Δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Ερ.: To XAK τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική άνοδο. Ήρθε ο καιρός για ρευστοποιήσεις;
Απ.: Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να συμβουλεύσω τους επενδυτές κατά πόσον να ρευστοποιήσουν ή όχι. Για το θέμα αυτό υπάρχουν ειδικοί τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να συμβουλεύονται. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στο ταμπλό του ΧΑΚ υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες με πολύ καλά αποτελέσματα και προοπτικές και συνεπώς πιστεύω στις δυνατότητες του ΧΑΚ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2005 το ΧΑΚ κατέγραψε άνοδο 51,6%, το 2006 124,4%, ενώ η αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά το πρώτο εξάμηνο του ΧΑΚ είναι της τάξης του 27%.
Ερ.: Ποιος ο ρόλος του ΧΑΚ στην αποτροπή μιας νέας φούσκας;
Απ.: Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει νέα φούσκα. Διορθώσεις στην αγορά πάντα θα γίνονται. Το ΧΑΚ επιβλέπει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συνεχείς υποχρεώσεις όπως αυτές καθορίζονται από το χρηματιστήριο, όπως επίσης και με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης. Η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο με την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες λειτουργεί σε καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, ενώ θεωρώ ότι όλοι οι συντελεστές της αγοράς έχουν αποκτήσει και γνώσεις και εμπειρίες και σταδιακά μπορώ να πω ότι κτίζεται μια νέα χρηματιστηριακή κουλτούρα.
Ερ.: Θα συμβουλεύατε το κράτος να επενδύσει μέρος του αποθεματικού του ΤΚΑ στο ΧΑΚ;
Απ.: Η νομοθεσία περί ασφαλιστικών ταμείων απαιτεί από τους διαχειριστές των ταμείων να επενδύουν με στόχο το όφελος των μελών τους διασφαλίζοντας ασφάλεια, ποιότητα, ρευστότητα και την κερδοφορία του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα οι διαχειριστές με βάση τη Δήλωση Αρχών Πολιτικής που θα αποφασίζουν μπορούν να επενδύουν μέχρι και 70% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές, κυβερνητικά χρεόγραφα και σε εταιρικά χρεόγραφα.
Συνεπώς και οι διαχειριστές των ΤΚΑ, που δεν είναι μόνο το κράτος, μπορούν και πρέπει να επενδύσουν κάποιο ποσοστό των κεφαλαίων τους σε μετοχές όπως αυτοί θα κρίνουν. Εξ’ άλλου, από τη στιγμή που το ΧΑΚ ζητά να το εμπιστευτούν οι ξένοι θεσμικοί νομίζω πως θα ήταν λάθος να μην ζητήσουμε να μας εμπιστευθεί το ΤΚΑ. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πλείστα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό επενδύουν μέρος των χρημάτων τους σε χρηματιστήρια.
Ερ.: Τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά πέρσι το ΧΑΚ κατέγραψε σημαντικές αποδόσεις όμως το κράτος δεν το είχε εμπιστευτεί. Μήπως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία;
Απ.: Σίγουρα αν επένδυε κάποιος στο ΧΑΚ πριν από δύο χρόνια θα αποκόμιζε σημαντικά κέρδη. Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, επενδύουν με στόχο για αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνεπώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα για επενδύσεις σε χρηματιστήρια.
Ερ.: Ποιο το όραμα σας για το κυπριακό χρηματιστήριο την επόμενη τριετία;
Απ.: Θέλω να δω ένα ΧΑΚ πιο υγιές, δυνατό, ανταγωνιστικό και με ψηλότερη ρευστότητα. Ένα ΧΑΚ που θα λειτουργεί ευέλικτα, με απλοποιημένες διαδικασίες και με ψηλές ταχύτητες. Ένα ΧΑΚ αναβαθμισμένο που θα λειτουργεί ως χρηματιστηριακός κόμβος της περιοχής, για το καλό της κυπριακής οικονομίας.
Ερ.: Πως θα υλοποιηθεί το όραμα αυτό;
Απ.: Με τη συνεργασία μας με άλλα χρηματιστήρια. Ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες αφού υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία με το χρηματιστήριο του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Αρμενίας αλλά και άλλα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνεργασία θα μπορεί να γίνει είτε μέσω της κοινής πλατφόρμας, είτε με τη εγγραφή εταιρειών και στα δύο χρηματιστήρια. Αυτή η εξέλιξη θα μας κάνει πιο δυνατούς και θα φέρει περισσότερη ρευστότητα. Πιο ανταγωνιστικοί πιστεύω ότι θα γίνουμε με τη μείωση των τελών. Όσον αφορά τις απλοποιημένες διαδικασίες στόχος είναι να μπορούν να εγγράφονται εταιρείες σε μόλις δύο μέρες.
Του Σωκράτη Ιωακείμ
Ερ.: Στις 30 Οκτωβρίου η κοινή πλατφόρμα ΧΑΚ - ΧΑ συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής. Τι αποκόμισε η κεφαλαιαγορά της Κύπρου σε αυτό το διάστημα;
Απ.: Με τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας παρέχεται στον Κύπριο επενδυτή η δυνατότητα πρόσβασης στο ΧΑ, σ’ ένα διευρυμένο φάσμα επενδύσεων και επιλογών. Ταυτόχρονα, οι Ελλαδίτες και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που εδρεύουν στην Αθήνα έχουν πρόσβαση στο ΧΑΚ. Αυτή η εξέλιξη διεύρυνε την αναγνωρισιμότητα των κυπριακών εταιρειών, αναβαθμίστηκε το κύρος του ΧΑΚ με συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος συναλλαγών. Επιπλέον η εισαγωγή του ευρώ στο χρηματιστήριο, πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, έδωσε τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές να επενδύουν χωρίς να αναλαμβάνουν συναλλαγματικούς κινδύνους. Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευχέρεια αξιοποίησης συνεργιών και οικονομιών κλίμακας, ως επίσης και η δυνατότητα χρησιμοποίησης ομοιογενών διαδικασιών, πρακτικών και συμβατής υλικοτεχνικής υποδομής επιτυγχάνοντας έτσι χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που αποτελεί και στόχο του ΧΑΚ.
Ερ.: Πως κρίνεται τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο κυπριακό χρηματιστήριο;
Απ.: Είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2005 το ποσοστό που κατείχαν οι ξένοι στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑΚ ήταν μόλις 3%, ενώ το 2006 έφθασε το 9%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2007, το 14,9% του ημερήσιου τζίρου έγινε από μέλη εξ’ αποστάσεως. Έχοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής 52% που είχαν τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές στο ΧΑ είναι φανερό ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ξένων επενδυτών.
Ερ.: Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μητρώο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ μεταφέρεται σταδιακά στο ΧΑ. Τι πάει στραβά στο ΧΑΚ;
Απ.: Όντως είναι γεγονός ότι μέρος των μητρώων των δύο εταιρειών μεταφέρεται σταδιακά στο ΧΑ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι είμαστε μικρότερη αγορά από αυτή της Αθήνας με αποτέλεσμα οι θεματοφύλακες και οι επενδυτές να προτιμούν να πραγματοποιούν εκεί τις πράξεις τους. Στην περίπτωση της Μarfin Popular, ο λόγος της μεταφοράς του μητρώου οφείλεται και στο ότι η Marfin και η Eγνατία πριν την τριπλή συγχώνευση διαπραγματεύονταν ήδη στο ΧΑ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό, ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η διαφορά στα τέλη συναλλαγών που υπάρχει.
Ερ.: Αν ήσασταν μεγαλομέτοχος ή CEO κυπριακής εισηγμένης εταιρείας, γιατί να μην εισάξετε την εταιρεία σας και στο ΧΑ, όπως έκανε η Τρ. Κύπρου και η Marfin;
Απ.: Είναι στρατηγική επιλογή και απόφαση της κάθε εταιρείας να κρίνει αν είναι προς όφελος της η παράλληλη εγγραφή των τίτλων της. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι επενδυτές μέσω των μηχανισμών που τέθηκαν με την κοινή πλατφόρμα έχουν αμεσότητα και ευκολία πρόσβασης στους τίτλους κάθε εταιρείας που είναι εισηγμένη και στα δύο χρηματιστήρια και συνεπώς καθίσταται αχρείαστο για μια εταιρεία να επιδιώκει παράλληλη εγγραφή που συνεπάγεται και πρόσθετες δαπάνες σε συνεχή βάση.
Ερ.: Η αναθεώρηση των τελών θα αλλάξει αυτή την τάση αποστροφής του ΧΑΚ που φαίνεται να υπάρχει;
Απ.: Πρώτα να πω ότι η εφαρμογή των νέων τελών υπολογίζεται να γίνει περί το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου. Ουσιαστικά τα τέλη μας θα ευθυγραμμιστούν με αυτά των Αθηνών. Με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία MiFid μπαίνουμε σε ένα νέο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο θα απαιτείται από τους χρηματιστές να ακολουθούν τις αρχές τις βέλτιστης εκτέλεσης των εντολών των πελατών τους, που σημαίνει ότι οι πράξεις θα εκτελούνται εκεί που προσφέρονται οι καλύτεροι όροι.
Ερ.: Τι άλλο πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει ώστε το ΧΑΚ να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα χρηματιστήρια; Υπάρχουν θεσμοί που πρέπει να αλλάξουν;
Απ.: Σχετικά με τους θεσμούς το ΧΑΚ, ακολουθεί το δρόμο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σίγουρα όμως θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να ακολουθούμε πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες και να περάσουμε σε όλους τους ξένους το μήνυμα για τα γεωγραφικά και φορολογικά πλεονεκτήματα που έχουμε.
Ερ.: Νιώθετε ότι το ΧΑΚ έχει τη στήριξη της πολιτείας για να γίνει ανταγωνιστικό;
Απ.: Στους τέσσερις μήνες που είμαι στην προεδρία του ΧΑΚ θεωρώ ότι έχω την πλήρη στήριξη της πολιτείας. Με το υπουργείο Οικονομικών, που εποπτεύει τη λειτουργία του ΧΑΚ, είμαστε σε συνεχή διάλογο και το ενημερώνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τους σχεδιασμούς μας όπως επίσης και για τα αναπτυξιακά μας προγράμματα.
Ερ.: Τότε πως εξηγείται η καθυστέρηση στην εισαγωγή αμοιβαίων κεφαλαίων; Τι φταίει;
Απ.: Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξέταση των συνεπειών από ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Πάντως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εισαγωγή των αμοιβαίων κεφαλαίων θα εμπλουτίσει τα προϊόντα που προσφέρονται και σίγουρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ΧΑΚ.
Ερ.: Πότε βλέπεται να ξεκαθαρίζει το θέμα;
Απ.: Δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Ερ.: To XAK τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική άνοδο. Ήρθε ο καιρός για ρευστοποιήσεις;
Απ.: Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να συμβουλεύσω τους επενδυτές κατά πόσον να ρευστοποιήσουν ή όχι. Για το θέμα αυτό υπάρχουν ειδικοί τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να συμβουλεύονται. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στο ταμπλό του ΧΑΚ υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες με πολύ καλά αποτελέσματα και προοπτικές και συνεπώς πιστεύω στις δυνατότητες του ΧΑΚ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2005 το ΧΑΚ κατέγραψε άνοδο 51,6%, το 2006 124,4%, ενώ η αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά το πρώτο εξάμηνο του ΧΑΚ είναι της τάξης του 27%.
Ερ.: Ποιος ο ρόλος του ΧΑΚ στην αποτροπή μιας νέας φούσκας;
Απ.: Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει νέα φούσκα. Διορθώσεις στην αγορά πάντα θα γίνονται. Το ΧΑΚ επιβλέπει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συνεχείς υποχρεώσεις όπως αυτές καθορίζονται από το χρηματιστήριο, όπως επίσης και με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης. Η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο με την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες λειτουργεί σε καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, ενώ θεωρώ ότι όλοι οι συντελεστές της αγοράς έχουν αποκτήσει και γνώσεις και εμπειρίες και σταδιακά μπορώ να πω ότι κτίζεται μια νέα χρηματιστηριακή κουλτούρα.
Ερ.: Θα συμβουλεύατε το κράτος να επενδύσει μέρος του αποθεματικού του ΤΚΑ στο ΧΑΚ;
Απ.: Η νομοθεσία περί ασφαλιστικών ταμείων απαιτεί από τους διαχειριστές των ταμείων να επενδύουν με στόχο το όφελος των μελών τους διασφαλίζοντας ασφάλεια, ποιότητα, ρευστότητα και την κερδοφορία του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα οι διαχειριστές με βάση τη Δήλωση Αρχών Πολιτικής που θα αποφασίζουν μπορούν να επενδύουν μέχρι και 70% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές, κυβερνητικά χρεόγραφα και σε εταιρικά χρεόγραφα.
Συνεπώς και οι διαχειριστές των ΤΚΑ, που δεν είναι μόνο το κράτος, μπορούν και πρέπει να επενδύσουν κάποιο ποσοστό των κεφαλαίων τους σε μετοχές όπως αυτοί θα κρίνουν. Εξ’ άλλου, από τη στιγμή που το ΧΑΚ ζητά να το εμπιστευτούν οι ξένοι θεσμικοί νομίζω πως θα ήταν λάθος να μην ζητήσουμε να μας εμπιστευθεί το ΤΚΑ. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πλείστα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό επενδύουν μέρος των χρημάτων τους σε χρηματιστήρια.
Ερ.: Τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά πέρσι το ΧΑΚ κατέγραψε σημαντικές αποδόσεις όμως το κράτος δεν το είχε εμπιστευτεί. Μήπως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία;
Απ.: Σίγουρα αν επένδυε κάποιος στο ΧΑΚ πριν από δύο χρόνια θα αποκόμιζε σημαντικά κέρδη. Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, επενδύουν με στόχο για αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνεπώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα για επενδύσεις σε χρηματιστήρια.
Ερ.: Ποιο το όραμα σας για το κυπριακό χρηματιστήριο την επόμενη τριετία;
Απ.: Θέλω να δω ένα ΧΑΚ πιο υγιές, δυνατό, ανταγωνιστικό και με ψηλότερη ρευστότητα. Ένα ΧΑΚ που θα λειτουργεί ευέλικτα, με απλοποιημένες διαδικασίες και με ψηλές ταχύτητες. Ένα ΧΑΚ αναβαθμισμένο που θα λειτουργεί ως χρηματιστηριακός κόμβος της περιοχής, για το καλό της κυπριακής οικονομίας.
Ερ.: Πως θα υλοποιηθεί το όραμα αυτό;
Απ.: Με τη συνεργασία μας με άλλα χρηματιστήρια. Ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες αφού υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία με το χρηματιστήριο του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Αρμενίας αλλά και άλλα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνεργασία θα μπορεί να γίνει είτε μέσω της κοινής πλατφόρμας, είτε με τη εγγραφή εταιρειών και στα δύο χρηματιστήρια. Αυτή η εξέλιξη θα μας κάνει πιο δυνατούς και θα φέρει περισσότερη ρευστότητα. Πιο ανταγωνιστικοί πιστεύω ότι θα γίνουμε με τη μείωση των τελών. Όσον αφορά τις απλοποιημένες διαδικασίες στόχος είναι να μπορούν να εγγράφονται εταιρείες σε μόλις δύο μέρες.