Κασίνης: Πως αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης
Ο διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης σε συνέντευξη στη StockWatch υποστηρίζει ότι οι Κύπριοι κατά κανόνα, πληρώνουν πολύ ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, προειδοποιεί για νέες αυξήσεις το φθινόπωρο. Ακόμη, αφήνει αιχμές κατά των εταιρειών πετρελαιοειδών για συνεννοημένες τιμές στα καύσιμα, διερωτώμενος πώς γίνεται να πουλούν όλες οι εταιρείες στην ίδια τιμή.
Ο κ. Κασίνης δεν διστάζει ακόμη να διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του υπουργού Εμπορίου αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, ενώ εκφράζει την απογοήτευση του διότι ο εν λόγω φάκελος «σκάλωσε» κάπου στο υπουργείο Οικονομικών.
Μιλώντας για το Ενεργειακό Κέντρο αποκαλύπτει ότι, στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί κομβικό σημείο εφοδιασμού φυσικού αερίου για άλλες χώρες.
Ερ: Κύριε Κασίνη η υπηρεσία σας επιλαμβάνεται μιας μεγάλης γκάμας θεμάτων που άπτονται της ενέργειας, μεταξύ αυτών είναι και η διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού. Εκτιμάτε πως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά γύρω από τα καύσιμα και τις λιανικές τιμές πώλησης τους επικρατεί υγιής ανταγωνισμός;
Απ.: Στα πλαίσια των δικών μας δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων παρακολουθούμε τις τιμές των πετρελαιοειδών επί εβδομαδιαίας βάσεως και ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι συμβαίνει στην κυπριακή αγορά και το αντίστροφο. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Τώρα όσο αφορά στο ερώτημα σας πρέπει να σας πω ότι κατά γενικό κανόνα, στην Κύπρο επικρατούν πιο ψηλές τιμές στα καύσιμα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, ο κατά νόμο υπεύθυνος να γνωματεύσει κατά πόσο επικρατεί υγιής ανταγωνισμός στην αγορά και στις λιανικές τιμές των καυσίμων είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ μπορεί να γνωματεύσει κατά πόσο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους ή ακόμη εάν αισχροκερδούν, κάνοντας αλόγιστα ψηλά κέρδη.
Ερ: Κατά καιρούς έχετε αφήσει υπονοούμενα για την εγγύτητα των τιμών μεταξύ των εταιρειών καυσίμων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;
Απ.: Αυτό που έχω δηλώσει είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα των διαφόρων εταιρειών είναι διαφορετικά και όμως όλες οι εταιρείες πουλούν στην ίδια τιμή τα καύσιμα τους. Αυτό δεν είναι απορίας άξιο; Πως γίνεται κάτι τέτοιο;
Για παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν την υποδομή τους από άλλες εταιρείες όπως τη BP, ενώ αντίθετα η Πετρολίνα και η ΕΣΣΟ διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια άρα έχουν αποσβέσει τα έξοδα τους και ως εκ τούτου δεν έχουν τα ίδια έξοδα με τις άλλες εταιρείες.
Αυτό όμως που διαπιστώνουμε καθημερινά είναι ότι όλες οι εταιρείες πουλούν τα καύσιμα τους στην ίδια τιμή. Ε αυτό δεν δημιουργεί υπόνοιες; Να επαναλάβω όμως πως δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να πω εάν γίνεται καρτέλ ή όχι.
Το δικαίωμα που μας παρέχει εμάς ο νόμος σταματά όχι μέχρι την παρακολούθηση των τιμών, αλλά του ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και πρέπει να πω ότι η ποιότητα των καυσίμων στην Κύπρο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ερ: Τι σημαίνει για τους πολίτες η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό;
Απ.: Το σημαντικότερο όφελος αυτού του έργου είναι ότι θα επιφέρει και θα καθιερώσει τον υγιή ανταγωνισμό και στην Κύπρο. Και εξηγώ τι εννοώ: Δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά ντεπόζιτα κάθε εταιρείας, δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά χρώματα και ονόματα κάθε εταιρείας. Θα αποτελεί έργο υποδομής του κράτους.
Με δεδομένο το καθεστώς του έργου θα παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες να εισάγουν πετρέλαιο που θα συνυπάρχει με δικά τους πετρελαιοειδή.
Θα μισθώνεται ο χώρος και αναλόγως της μίσθωσης του όγκου του χώρου αλλά και της χρήσης του ντεπόζιτου. Δηλαδή αναλόγως πόσες φορές θα το χρησιμοποιεί κάποιος θα πληρώνει και το ανάλογο ενοίκιο.
Ερ: Ποιο το όφελος για τους καταναλωτές;
Απ.: Το ενεργειακό θα έχει σημαντικά ευεργετήματα στον τόπο μας λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι παρέχεται η δυνατότητα και σε άλλους παίχτες και μεγάλους καταναλωτές όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι εταιρείες που παράγουν άσφαλτο και άλλες να αγοράζουν και να φέρνουν με δικά τους πλοία καύσιμα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι, υπάρχει ενδιαφέρον ώστε το Ενεργειακό Κέντρο στην Κύπρο να χρησιμοποιείται ως κομβικό σημείο από το οποίο θα εφοδιάζονται με καύσιμα και άλλες χώρες.
Τόσο στην Ολλανδία, την οποία επισκεφθήκαμε πριν τρεις εβδομάδες, αλλά και στο Λονδίνο όπου υπάρχουν παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις, επέδειξαν ενδιαφέρον να μισθώνουν χώρους στο τερματικό της Κύπρου για να εμπορεύονται καύσιμα με δικά τους πλοία στη γύρω περιοχή.
Ερ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνει το όλο έργο;
Απ.: Θα υπάρχουν οι αποθήκες όπου θα φιλοξενούνται τα στρατηγικά και λειτουργικά αποθέματα. Οι εγκαταστάσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, το οποίο θα έρχεται με πλοία καθώς και εγκαταστάσεις ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες συνεργίες μεταξύ του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και του Ενεργειακού Κέντρου τα οποία θα συνορεύουν.
Επιπλέον θα υπάρχει η απαραίτητη υποδομή από την οποία θα αποστέλλεται το φυσικό αέριο στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος και υποδομή στην περίπτωση εκείνη που θα χρειαστεί να στείλουμε φυσικό αέριο στην κατεχόμενη Κύπρο.
Πρόκειται για ένα έργο σοβαρό το οποίο υπολογίζεται να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες του τόπου και στο οποίο θα φιλοξενούνται γύρω στις 700 χιλ. τόνοι καυσίμων. Επιπλέον το σύγχρονο αυτό κέντρο θα διαθέτει και τις κατάλληλες διασωληνώσεις δια μέσου των οποίων θα μεταφέρεται το πετρέλαιο των αεροπλάνων στη Λάρνακά χωρίς να χρειάζεται να επιστρατεύονται τα βυτιοφόρα. Αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ασφάλεια.
Ερ:Τι άλλα μέτρα λαμβάνονται για την ασφάλεια του ενεργειακού κέντρου;
Απ.: Η υποδομή του υγραερίου θα είναι ημιθαμμένη ώστε να μη υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής στην ατμόσφαιρα. Αυστηρές είναι και οι προδιαγραφές για τα ντεπόζιτα. Η απόσταση μεταξύ τους θα είναι ενάμιση φορές πιο αυστηρή από ότι είναι οι διεθνείς προδιαγραφές, ενώ κάθε ντεπόζιτο θα έχει τη δική του δεξαμενή. Επίσης σε περίπτωση διαρροής θα έχει ασφάλεια αφρού, νερού αλλά και υδρατμών. Έχουν γίνει και έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες. Οι εγκαταστάσεις επίσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόσθετα με την εσωτερική κάλυψη θα διαθέτουν και εξωτερική κάλυψη από ειδικό μπετόν το οποίο είναι κατάλληλο να αντέχει σε επιθέσεις από πυραύλους και αεροπλάνα.
Στο χώρο του Ενεργειακού Κέντρου και πιο συγκεκριμένα εντός των ορίων της Αρχής Ηλεκτρισμού τροχοδρομείται να κατασκευαστεί και σταθμός αφαλάτωσης. Στο πρώτο στάδιο η μονάδα θα είναι κινητή ενώ σε δεύτερο στάδιο θα μετεξελιχθεί σε μεγαλύτερη μονάδα. Η ΑΗΚ έχει ήδη εκδώσει τους σχετικούς όρους και υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο περίπου θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα.
Ερ:Το συνολικό κόστος του έργου, έχει υπολογιστεί ;
Απ.: Μαζί με τα πετρελαιοειδή υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου €1,3δισ.
Ερ:Και οι διαδικασίες προώθησης του έργου που βρίσκονται;
Απ.: Στην τελευταία συνεδρία της καθοδηγητικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και η ΑΗΚ αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση του εγγράφου για τις προσφορές. Αναμένεται ότι θα είμαστε έτοιμοι σε δύο εβδομάδες ώστε να προκηρύξουμε τις προσφορές. Στη συνέχεια υπολογίζουμε να ανοίξουν οι προσφορές σε δύο μήνες από την υποβολή τους και να μπει το νερό στο αυλάκι με την έναρξη των εργασιών του έργου.
Η έκταση της γης στην οποία θα κατασκευαστεί το έργο έχει ήδη απαλλοτριωθεί. Πρόκειται για 1000 σκάλες στη περιοχή Βασιλικού το κόστος των οποίων ανήλθε στα £11 εκ. Υπολογίζεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης του.
Πάντως το 2013 θα πρέπει να λειτουργεί.
Ωστόσο τα πετρελαιοειδή μπορούν να λειτουργήσουν σε δύο χρόνια αντί 4 χρόνια, διότι τα δύο έργα θα είναι ξεχωριστά.
Η συζήτηση για το CNG
Ερ:Δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιμένει με δογματικό τρόπο στην επιλογή της υγροποιημένης μορφής φυσικού αερίου LNG ενώ εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η συμπιεσμένη μορφή CNG είναι πιο συμφέρουσα και πιο ασφαλής;
Απ.: Αυτό το πράγμα που παρατηρείται στην Κύπρο είναι μια ασέβεια προς το κράτος. Δεν είναι δυνατόν για κάθε απόφαση της κυβέρνησης για έργα αυτού του μεγέθους να βγαίνουν διάφοροι και επιστρατεύοντας εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους ή άλλους και να επιχειρούν να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες οι οποίες δεν ευσταθούν.
Η κυβέρνηση πολύ σοβαρά μελέτησε το θέμα του φυσικού αερίου. Και στο σημείο αυτό να σας πω ότι η δική μας υπηρεσία το είχε μελετήσει και εισηγήθηκε την έλευση του από το 1998- 2000. Από τότε είχαμε υποβάλλει την πρώτη έκθεση.
Αν το φέρναμε το 2000 σύμφωνα με μελέτες που είχαν γίνει στη Συρία το κόστος αγοράς θα ήταν το 1/7 από ότι είναι σήμερα και μιλούμε για πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που έχει απολέσει αυτό το κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, έγινε η νομοθεσία μετά από μελέτες εμπειρογνώμων για έλευση φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή και ακόμη κάποιοι συζητούν με ειδικούς και μη. Να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να επικεντρωθούν όλοι στη γρήγορη έλευση του φυσικού αερίου.
Ερ:Πόσο το κόστος της καθυστέρησης στη λήψη της απόφασης για έλευση φυσικού αερίου;
Απ.: Το κράτος θα γλίτωνε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να σας πω ότι το Ισραήλ σύναψε συμβόλαιο πριν 4 χρόνια με την Αίγυπτο για να αγοράζει φυσικό αέριο με $2,75 σήμερα είναι πολύ περισσότερο από $10. Άρα καταλαβαίνεται τι έχει χάσει ο τόπος.
Οι Ισραηλίτες αποφάσισαν μάλιστα ότι η τιμή αυτή θα είναι σταθερή για 10 χρόνια γι’ αυτό δεν τους ενδιαφέρει εάν αυξάνεται η τιμή των καυσίμων. Στο Ισραήλ πουλιέται σήμερα το ρεύμα 7 σεντ ενώ στην Κύπρο το πληρώνουν οι καταναλωτές 17 σεντ.
Συν το πρόστιμο που θα πληρώσουμε γύρω στα €120 εκ. για τους ρύπους. Αντιλαμβάνεστε τι έχασε ο τόπος και ο Κύπριος καταναλωτής. Αυτά είναι τα εγκλήματα.
Αιολικά πάρκα
Ερ:Πάμε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πότε να αναμένουμε το πρώτο Αιολικό πάρκο;
Απ.: Από τη δική μας πλευράς έχει ετοιμαστεί το πλάνο οδηγός για τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με την εισήγηση μας στην αρχή δηλαδή μέχρι το 2011 θα πρέπει να παραχθεί ενέργεια της τάξης των 100 μεγαβάτ. Μέχρι το 2014 αλλά 100 και άλλα 100 μεγαβάτ μέχρι το 2020.
Παρόλα αυτά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε λάβει πιο γενναίες αποφάσεις και έδωσε μέχρι 475 μεγαβάτ.
Εδώ πρέπει να σας πω ότι προσωπικά δεν συμφωνώ ότι δόθηκαν πολλές άδειες για δημιουργία αιολικών πάρκων όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.
Εάν δώσαμε πολλές όπως λέει, είναι γιατί ξέραμε ότι τελικά θα αξιοποιηθούν μόνο λίγες από αυτές τις άδειες.
Δεν συμφωνούμε επίσης με τη δήλωση του Υπουργού ότι οι περισσότερες άδειες που εγκρίθηκαν εμπίπτουν σε τουρκοκυπριακή γη.
Η δική μας θέση είναι ότι δόθηκαν ισορροπημένες άδειες.
Εν πάση περιπτώσει εμείς υποβάλαμε τη μελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών την οποία επεξεργάζονται οι λειτουργοί.
Σε μας φθάνουν διάφορες φωνές όπως για παράδειγμα η θέση για κανένα αιολικό πάρκο χωρίς βέβαια να μας αιτιολογούν το γιατί.
Ερ:Και ρωτώ τι να κάνουμε άλλο;
Απ.: Μόνο φωτοβολταϊκά των οποίων το κόστος είναι πενταπλάσιο ενώ δεν μπορούν ούτε να συνδράμουν ουσιαστικά στο ενεργειακό ισοζύγιο;
Το θέμα παρέμεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ασχέτως ότι για κάποια αιολικά πάρκα έχουν υπογραφεί ήδη και συμβόλαια.
Η αλήθεια είναι ότι μας ανησυχεί η καθυστέρηση που παρατηρείται.
Ερ:Πόσο υπολογίζεται ότι θα πωλείται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από τις ανανεώσιμες πηγές;
Απ.: Ο επιχειρηματίας όπως έχουμε καθορίσει τις τιμές θα πωλεί 13,5 σεντ την κιλοβατώρα από αιολικά πάρκα. Στο ίδιο ποσό θα πουλά και αυτός που θα αξιοποιήσει τα απόβλητα των χοιρολυμμάτων, των βουστασίων, των ορνίθων και άλλων. Στα φωτοβολταϊκά διαφοροποιείται το ποσό και ανέρχεται στα 38,5 σεντ ενώ ζητείται το ποσό να φθάσει μέχρι 44 σεντ εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες.
Ασύμφορα τα φωτοβολταϊκά
Ερ:Επικρατεί μια άποψη ότι για κάποιους λόγους δεν προωθούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Γιατί δεν προωθούνται στις επιχειρήσεις;
Απ.: Στις επιχειρήσεις προωθούνται και έχουμε εισηγηθεί να ανέλθουν μέχρι 100 κιλοβάτ. Αυτό εντούτοις που απορρίπτουμε είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων διότι είναι ψηλό το κόστος. Στις επιχειρήσεις όμως που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα τις επιχορηγούμε είτε με το 55% του αρχικού κόστους συν 18 σεντ την κιλοβατώρα που παράγουν είτε με 37,5 σεντ στην παραγόμενη κιλοβατώρα. Με το ίδιο ακριβώς ποσοστό επιχορηγούνται και οι ιδιώτες. Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ τους, οι μεν επιχειρηματίες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ οι δε ιδιώτες δεν το παίρνουν έτσι τους έρχεται 15% πιο ψηλό το κόστος σε σύγκριση με τους επιχειρηματίες.
Ερ:Οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν ενδιαφέρον;
Απ.: Η Κύπρος είναι η πρώτη από τις 17 χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ σε φωτοβολταϊκά. Στόχος μας είναι να βάζουμε δύο μεγαβάτ τον χρόνο. Σήμερα διαθέτουμε δύο μεγαβάτ τα οποία διανέμονται σε διάφορα σπίτια και εγκαταστάσεις.
Ερ:Ο Υπουργός Εμπορίου είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, στρατόπεδα και δημόσια κτίρια. Που βρίσκονται οι διαδικασίες;
Απ.: Αγοράστηκαν ήδη οι όροι από 6-7 εταιρείες και αναμένουμε σε 50 περίπου ημέρες να κλείσουν οι προσφορές. Στόχος είναι να βάλουμε €5 εκ φωτοβολταϊκά σε 50 σχολεία, 25 κυβερνητικά κτίρια και σε 12 στρατόπεδα.
Ερ:Ένα άλλο έργο παραγωγής ενέργειας που συζητείται τελευταίως έντονα είναι η δημιουργία Ηλιακού Θερμικού Σταθμού. Μάλιστα επισκεφθήκατε και τη γειτονική μας χώρα το Ισραήλ για να δείτε από κοντά πως δουλεύει το σύστημα. Τελικά θα προωθηθεί και αυτό το έργο;
Απ.: Είναι εδώ και δύο χρόνια που η υπηρεσία μας μελετά αυτό το σύστημα. Έχουμε ανθρώπους και εκπονούν τεχνοοικονομικές μελέτες επί τούτου ενώ παρακολουθούμε τι κάνουν άλλες χώρες.
Και όπως αναφέρατε πράγματι επισκεφθήκαμε το Ισραήλ και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από ότι είδαμε. Οι Ηλιακοί Θερμικοί Σταθμοί είναι πιο αποδοτική διότι αξιοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη θερμότητα. Από το σύστημα παράγεται ατμός και ο ατμός με τη σειρά του παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς εισηγηθήκαμε όπως ταυτόχρονα μελετηθεί και το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού αφαλάτωσης κάτι που αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι Ισραηλίτες έτσι θα το μελετήσουμε από κοινού.
Η θερμότητα που έχουμε στην Κύπρο αξιοποιείται καλύτερα με το ηλιακό σύστημα παρά με τα φωτοβολταϊκά των οποίων η απόδοση μειώνεται τους χειμερινούς μήνες. Το όλο σύστημα λειτουργεί με τεράστια κάτοπτρα όπου επικεντρώνονται οι ηλιακές ακτίνες σε μια εστία οι οποίες περνάνε ακολούθως σε ειδικό σωλήνα ο οποίος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να απορροφά και όχι να εκπέμπει την ηλιακή ενέργεια. Ακολούθως περνά ειδικό λάδι το οποίο διοχετεύεται σε ένα εναλλάκτη θερμότητας όπου εναλλάσσετε η θερμότητα και παράγεται ατμός και ο ατμός παράγει ηλεκτρισμό.
Ερ:Ωραία και χρήσιμα όλα αυτά τα έργα αλλά ποιος θα τα πληρώσει;
Απ.: Πρόθεση μας είναι να εξοικονομήσουμε ορισμένα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Το μεγαλύτερο ποσό όμως θα το πληρώσει ο κύπριος καταναλωτής είτε ως φόρους είτε ως ειδικό φόρο και οι δύο τρόποι όμως είναι το ίδιο και το αυτό... Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις ανανεώσιμες πηγές.
Ερ:Με τι ποσοστό φορολογούνται οι κύπριοι πολίτες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Απ.: Περίπου 0,22 σεντ την κιλοβατώρα πάνω στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα αν πάμε προς τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να τετραπλασιαστεί το ποσό ενώ για τον Ηλιακό Θερμικό Σταθμό το ποσό θα διπλασιαστεί. Για τα Αιολικά πάρκα πληρώνουμε 3,5 σεντ την κιλοβατώρα.
Πυρηνική ενέργεια
Ερ:Να τελειώσουμε με την πυρηνική ενέργεια. Οι δηλώσεις σας για ενδεχόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Κύπρο προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους Οικολόγους. Ως διευθυντής ενέργειας μπορείτε να μας πείτε εάν πραγματικά προγραμματίζεται ένα τέτοιο έργο στην Κύπρο;
Απ.: Ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε και να μελετούμε το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην γειτονική μας Τουρκία τροχοδρομούνται πέντε πυρηνικοί σταθμοί, στην Αίγυπτο δύο ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή πέραν των 30 πυρηνικών σταθμών σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Επαναλαμβάνω για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής μας η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ωστόσο πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Ερ:Στις επικρίσεις που έχετε δεχθεί πως απαντάτε;
Απ.: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν με κατηγορούν. Δεν είμαι ούτε κλέφτης ούτε απατεώνας. Έχω καθήκον να μελετώ την πυρηνική ενέργεια, ώστε να γνωρίζω το τι γίνεται.
Οι Οικολόγοι να ασχολούνται με τα θέματα που τους αφορούν και να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο με αχρείαστες δηλώσεις.
Ο κ. Κασίνης δεν διστάζει ακόμη να διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του υπουργού Εμπορίου αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, ενώ εκφράζει την απογοήτευση του διότι ο εν λόγω φάκελος «σκάλωσε» κάπου στο υπουργείο Οικονομικών.
Μιλώντας για το Ενεργειακό Κέντρο αποκαλύπτει ότι, στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί κομβικό σημείο εφοδιασμού φυσικού αερίου για άλλες χώρες.
Ερ: Κύριε Κασίνη η υπηρεσία σας επιλαμβάνεται μιας μεγάλης γκάμας θεμάτων που άπτονται της ενέργειας, μεταξύ αυτών είναι και η διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού. Εκτιμάτε πως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά γύρω από τα καύσιμα και τις λιανικές τιμές πώλησης τους επικρατεί υγιής ανταγωνισμός;
Απ.: Στα πλαίσια των δικών μας δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων παρακολουθούμε τις τιμές των πετρελαιοειδών επί εβδομαδιαίας βάσεως και ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι συμβαίνει στην κυπριακή αγορά και το αντίστροφο. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Τώρα όσο αφορά στο ερώτημα σας πρέπει να σας πω ότι κατά γενικό κανόνα, στην Κύπρο επικρατούν πιο ψηλές τιμές στα καύσιμα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, ο κατά νόμο υπεύθυνος να γνωματεύσει κατά πόσο επικρατεί υγιής ανταγωνισμός στην αγορά και στις λιανικές τιμές των καυσίμων είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ μπορεί να γνωματεύσει κατά πόσο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους ή ακόμη εάν αισχροκερδούν, κάνοντας αλόγιστα ψηλά κέρδη.
Ερ: Κατά καιρούς έχετε αφήσει υπονοούμενα για την εγγύτητα των τιμών μεταξύ των εταιρειών καυσίμων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;
Απ.: Αυτό που έχω δηλώσει είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα των διαφόρων εταιρειών είναι διαφορετικά και όμως όλες οι εταιρείες πουλούν στην ίδια τιμή τα καύσιμα τους. Αυτό δεν είναι απορίας άξιο; Πως γίνεται κάτι τέτοιο;
Για παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν την υποδομή τους από άλλες εταιρείες όπως τη BP, ενώ αντίθετα η Πετρολίνα και η ΕΣΣΟ διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια άρα έχουν αποσβέσει τα έξοδα τους και ως εκ τούτου δεν έχουν τα ίδια έξοδα με τις άλλες εταιρείες.
Αυτό όμως που διαπιστώνουμε καθημερινά είναι ότι όλες οι εταιρείες πουλούν τα καύσιμα τους στην ίδια τιμή. Ε αυτό δεν δημιουργεί υπόνοιες; Να επαναλάβω όμως πως δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να πω εάν γίνεται καρτέλ ή όχι.
Το δικαίωμα που μας παρέχει εμάς ο νόμος σταματά όχι μέχρι την παρακολούθηση των τιμών, αλλά του ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και πρέπει να πω ότι η ποιότητα των καυσίμων στην Κύπρο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ερ: Τι σημαίνει για τους πολίτες η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό;
Απ.: Το σημαντικότερο όφελος αυτού του έργου είναι ότι θα επιφέρει και θα καθιερώσει τον υγιή ανταγωνισμό και στην Κύπρο. Και εξηγώ τι εννοώ: Δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά ντεπόζιτα κάθε εταιρείας, δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά χρώματα και ονόματα κάθε εταιρείας. Θα αποτελεί έργο υποδομής του κράτους.
Με δεδομένο το καθεστώς του έργου θα παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες να εισάγουν πετρέλαιο που θα συνυπάρχει με δικά τους πετρελαιοειδή.
Θα μισθώνεται ο χώρος και αναλόγως της μίσθωσης του όγκου του χώρου αλλά και της χρήσης του ντεπόζιτου. Δηλαδή αναλόγως πόσες φορές θα το χρησιμοποιεί κάποιος θα πληρώνει και το ανάλογο ενοίκιο.
Ερ: Ποιο το όφελος για τους καταναλωτές;
Απ.: Το ενεργειακό θα έχει σημαντικά ευεργετήματα στον τόπο μας λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι παρέχεται η δυνατότητα και σε άλλους παίχτες και μεγάλους καταναλωτές όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι εταιρείες που παράγουν άσφαλτο και άλλες να αγοράζουν και να φέρνουν με δικά τους πλοία καύσιμα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι, υπάρχει ενδιαφέρον ώστε το Ενεργειακό Κέντρο στην Κύπρο να χρησιμοποιείται ως κομβικό σημείο από το οποίο θα εφοδιάζονται με καύσιμα και άλλες χώρες.
Τόσο στην Ολλανδία, την οποία επισκεφθήκαμε πριν τρεις εβδομάδες, αλλά και στο Λονδίνο όπου υπάρχουν παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις, επέδειξαν ενδιαφέρον να μισθώνουν χώρους στο τερματικό της Κύπρου για να εμπορεύονται καύσιμα με δικά τους πλοία στη γύρω περιοχή.
Ερ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνει το όλο έργο;
Απ.: Θα υπάρχουν οι αποθήκες όπου θα φιλοξενούνται τα στρατηγικά και λειτουργικά αποθέματα. Οι εγκαταστάσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, το οποίο θα έρχεται με πλοία καθώς και εγκαταστάσεις ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες συνεργίες μεταξύ του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και του Ενεργειακού Κέντρου τα οποία θα συνορεύουν.
Επιπλέον θα υπάρχει η απαραίτητη υποδομή από την οποία θα αποστέλλεται το φυσικό αέριο στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος και υποδομή στην περίπτωση εκείνη που θα χρειαστεί να στείλουμε φυσικό αέριο στην κατεχόμενη Κύπρο.
Πρόκειται για ένα έργο σοβαρό το οποίο υπολογίζεται να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες του τόπου και στο οποίο θα φιλοξενούνται γύρω στις 700 χιλ. τόνοι καυσίμων. Επιπλέον το σύγχρονο αυτό κέντρο θα διαθέτει και τις κατάλληλες διασωληνώσεις δια μέσου των οποίων θα μεταφέρεται το πετρέλαιο των αεροπλάνων στη Λάρνακά χωρίς να χρειάζεται να επιστρατεύονται τα βυτιοφόρα. Αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ασφάλεια.
Ερ:Τι άλλα μέτρα λαμβάνονται για την ασφάλεια του ενεργειακού κέντρου;
Απ.: Η υποδομή του υγραερίου θα είναι ημιθαμμένη ώστε να μη υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής στην ατμόσφαιρα. Αυστηρές είναι και οι προδιαγραφές για τα ντεπόζιτα. Η απόσταση μεταξύ τους θα είναι ενάμιση φορές πιο αυστηρή από ότι είναι οι διεθνείς προδιαγραφές, ενώ κάθε ντεπόζιτο θα έχει τη δική του δεξαμενή. Επίσης σε περίπτωση διαρροής θα έχει ασφάλεια αφρού, νερού αλλά και υδρατμών. Έχουν γίνει και έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες. Οι εγκαταστάσεις επίσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόσθετα με την εσωτερική κάλυψη θα διαθέτουν και εξωτερική κάλυψη από ειδικό μπετόν το οποίο είναι κατάλληλο να αντέχει σε επιθέσεις από πυραύλους και αεροπλάνα.
Στο χώρο του Ενεργειακού Κέντρου και πιο συγκεκριμένα εντός των ορίων της Αρχής Ηλεκτρισμού τροχοδρομείται να κατασκευαστεί και σταθμός αφαλάτωσης. Στο πρώτο στάδιο η μονάδα θα είναι κινητή ενώ σε δεύτερο στάδιο θα μετεξελιχθεί σε μεγαλύτερη μονάδα. Η ΑΗΚ έχει ήδη εκδώσει τους σχετικούς όρους και υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο περίπου θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα.
Ερ:Το συνολικό κόστος του έργου, έχει υπολογιστεί ;
Απ.: Μαζί με τα πετρελαιοειδή υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου €1,3δισ.
Ερ:Και οι διαδικασίες προώθησης του έργου που βρίσκονται;
Απ.: Στην τελευταία συνεδρία της καθοδηγητικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και η ΑΗΚ αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση του εγγράφου για τις προσφορές. Αναμένεται ότι θα είμαστε έτοιμοι σε δύο εβδομάδες ώστε να προκηρύξουμε τις προσφορές. Στη συνέχεια υπολογίζουμε να ανοίξουν οι προσφορές σε δύο μήνες από την υποβολή τους και να μπει το νερό στο αυλάκι με την έναρξη των εργασιών του έργου.
Η έκταση της γης στην οποία θα κατασκευαστεί το έργο έχει ήδη απαλλοτριωθεί. Πρόκειται για 1000 σκάλες στη περιοχή Βασιλικού το κόστος των οποίων ανήλθε στα £11 εκ. Υπολογίζεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης του.
Πάντως το 2013 θα πρέπει να λειτουργεί.
Ωστόσο τα πετρελαιοειδή μπορούν να λειτουργήσουν σε δύο χρόνια αντί 4 χρόνια, διότι τα δύο έργα θα είναι ξεχωριστά.
Η συζήτηση για το CNG
Ερ:Δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιμένει με δογματικό τρόπο στην επιλογή της υγροποιημένης μορφής φυσικού αερίου LNG ενώ εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η συμπιεσμένη μορφή CNG είναι πιο συμφέρουσα και πιο ασφαλής;
Απ.: Αυτό το πράγμα που παρατηρείται στην Κύπρο είναι μια ασέβεια προς το κράτος. Δεν είναι δυνατόν για κάθε απόφαση της κυβέρνησης για έργα αυτού του μεγέθους να βγαίνουν διάφοροι και επιστρατεύοντας εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους ή άλλους και να επιχειρούν να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες οι οποίες δεν ευσταθούν.
Η κυβέρνηση πολύ σοβαρά μελέτησε το θέμα του φυσικού αερίου. Και στο σημείο αυτό να σας πω ότι η δική μας υπηρεσία το είχε μελετήσει και εισηγήθηκε την έλευση του από το 1998- 2000. Από τότε είχαμε υποβάλλει την πρώτη έκθεση.
Αν το φέρναμε το 2000 σύμφωνα με μελέτες που είχαν γίνει στη Συρία το κόστος αγοράς θα ήταν το 1/7 από ότι είναι σήμερα και μιλούμε για πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που έχει απολέσει αυτό το κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, έγινε η νομοθεσία μετά από μελέτες εμπειρογνώμων για έλευση φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή και ακόμη κάποιοι συζητούν με ειδικούς και μη. Να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να επικεντρωθούν όλοι στη γρήγορη έλευση του φυσικού αερίου.
Ερ:Πόσο το κόστος της καθυστέρησης στη λήψη της απόφασης για έλευση φυσικού αερίου;
Απ.: Το κράτος θα γλίτωνε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να σας πω ότι το Ισραήλ σύναψε συμβόλαιο πριν 4 χρόνια με την Αίγυπτο για να αγοράζει φυσικό αέριο με $2,75 σήμερα είναι πολύ περισσότερο από $10. Άρα καταλαβαίνεται τι έχει χάσει ο τόπος.
Οι Ισραηλίτες αποφάσισαν μάλιστα ότι η τιμή αυτή θα είναι σταθερή για 10 χρόνια γι’ αυτό δεν τους ενδιαφέρει εάν αυξάνεται η τιμή των καυσίμων. Στο Ισραήλ πουλιέται σήμερα το ρεύμα 7 σεντ ενώ στην Κύπρο το πληρώνουν οι καταναλωτές 17 σεντ.
Συν το πρόστιμο που θα πληρώσουμε γύρω στα €120 εκ. για τους ρύπους. Αντιλαμβάνεστε τι έχασε ο τόπος και ο Κύπριος καταναλωτής. Αυτά είναι τα εγκλήματα.
Αιολικά πάρκα
Ερ:Πάμε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πότε να αναμένουμε το πρώτο Αιολικό πάρκο;
Απ.: Από τη δική μας πλευράς έχει ετοιμαστεί το πλάνο οδηγός για τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με την εισήγηση μας στην αρχή δηλαδή μέχρι το 2011 θα πρέπει να παραχθεί ενέργεια της τάξης των 100 μεγαβάτ. Μέχρι το 2014 αλλά 100 και άλλα 100 μεγαβάτ μέχρι το 2020.
Παρόλα αυτά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε λάβει πιο γενναίες αποφάσεις και έδωσε μέχρι 475 μεγαβάτ.
Εδώ πρέπει να σας πω ότι προσωπικά δεν συμφωνώ ότι δόθηκαν πολλές άδειες για δημιουργία αιολικών πάρκων όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.
Εάν δώσαμε πολλές όπως λέει, είναι γιατί ξέραμε ότι τελικά θα αξιοποιηθούν μόνο λίγες από αυτές τις άδειες.
Δεν συμφωνούμε επίσης με τη δήλωση του Υπουργού ότι οι περισσότερες άδειες που εγκρίθηκαν εμπίπτουν σε τουρκοκυπριακή γη.
Η δική μας θέση είναι ότι δόθηκαν ισορροπημένες άδειες.
Εν πάση περιπτώσει εμείς υποβάλαμε τη μελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών την οποία επεξεργάζονται οι λειτουργοί.
Σε μας φθάνουν διάφορες φωνές όπως για παράδειγμα η θέση για κανένα αιολικό πάρκο χωρίς βέβαια να μας αιτιολογούν το γιατί.
Ερ:Και ρωτώ τι να κάνουμε άλλο;
Απ.: Μόνο φωτοβολταϊκά των οποίων το κόστος είναι πενταπλάσιο ενώ δεν μπορούν ούτε να συνδράμουν ουσιαστικά στο ενεργειακό ισοζύγιο;
Το θέμα παρέμεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ασχέτως ότι για κάποια αιολικά πάρκα έχουν υπογραφεί ήδη και συμβόλαια.
Η αλήθεια είναι ότι μας ανησυχεί η καθυστέρηση που παρατηρείται.
Ερ:Πόσο υπολογίζεται ότι θα πωλείται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από τις ανανεώσιμες πηγές;
Απ.: Ο επιχειρηματίας όπως έχουμε καθορίσει τις τιμές θα πωλεί 13,5 σεντ την κιλοβατώρα από αιολικά πάρκα. Στο ίδιο ποσό θα πουλά και αυτός που θα αξιοποιήσει τα απόβλητα των χοιρολυμμάτων, των βουστασίων, των ορνίθων και άλλων. Στα φωτοβολταϊκά διαφοροποιείται το ποσό και ανέρχεται στα 38,5 σεντ ενώ ζητείται το ποσό να φθάσει μέχρι 44 σεντ εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες.
Ασύμφορα τα φωτοβολταϊκά
Ερ:Επικρατεί μια άποψη ότι για κάποιους λόγους δεν προωθούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Γιατί δεν προωθούνται στις επιχειρήσεις;
Απ.: Στις επιχειρήσεις προωθούνται και έχουμε εισηγηθεί να ανέλθουν μέχρι 100 κιλοβάτ. Αυτό εντούτοις που απορρίπτουμε είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων διότι είναι ψηλό το κόστος. Στις επιχειρήσεις όμως που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα τις επιχορηγούμε είτε με το 55% του αρχικού κόστους συν 18 σεντ την κιλοβατώρα που παράγουν είτε με 37,5 σεντ στην παραγόμενη κιλοβατώρα. Με το ίδιο ακριβώς ποσοστό επιχορηγούνται και οι ιδιώτες. Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ τους, οι μεν επιχειρηματίες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ οι δε ιδιώτες δεν το παίρνουν έτσι τους έρχεται 15% πιο ψηλό το κόστος σε σύγκριση με τους επιχειρηματίες.
Ερ:Οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν ενδιαφέρον;
Απ.: Η Κύπρος είναι η πρώτη από τις 17 χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ σε φωτοβολταϊκά. Στόχος μας είναι να βάζουμε δύο μεγαβάτ τον χρόνο. Σήμερα διαθέτουμε δύο μεγαβάτ τα οποία διανέμονται σε διάφορα σπίτια και εγκαταστάσεις.
Ερ:Ο Υπουργός Εμπορίου είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, στρατόπεδα και δημόσια κτίρια. Που βρίσκονται οι διαδικασίες;
Απ.: Αγοράστηκαν ήδη οι όροι από 6-7 εταιρείες και αναμένουμε σε 50 περίπου ημέρες να κλείσουν οι προσφορές. Στόχος είναι να βάλουμε €5 εκ φωτοβολταϊκά σε 50 σχολεία, 25 κυβερνητικά κτίρια και σε 12 στρατόπεδα.
Ερ:Ένα άλλο έργο παραγωγής ενέργειας που συζητείται τελευταίως έντονα είναι η δημιουργία Ηλιακού Θερμικού Σταθμού. Μάλιστα επισκεφθήκατε και τη γειτονική μας χώρα το Ισραήλ για να δείτε από κοντά πως δουλεύει το σύστημα. Τελικά θα προωθηθεί και αυτό το έργο;
Απ.: Είναι εδώ και δύο χρόνια που η υπηρεσία μας μελετά αυτό το σύστημα. Έχουμε ανθρώπους και εκπονούν τεχνοοικονομικές μελέτες επί τούτου ενώ παρακολουθούμε τι κάνουν άλλες χώρες.
Και όπως αναφέρατε πράγματι επισκεφθήκαμε το Ισραήλ και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από ότι είδαμε. Οι Ηλιακοί Θερμικοί Σταθμοί είναι πιο αποδοτική διότι αξιοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη θερμότητα. Από το σύστημα παράγεται ατμός και ο ατμός με τη σειρά του παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς εισηγηθήκαμε όπως ταυτόχρονα μελετηθεί και το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού αφαλάτωσης κάτι που αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι Ισραηλίτες έτσι θα το μελετήσουμε από κοινού.
Η θερμότητα που έχουμε στην Κύπρο αξιοποιείται καλύτερα με το ηλιακό σύστημα παρά με τα φωτοβολταϊκά των οποίων η απόδοση μειώνεται τους χειμερινούς μήνες. Το όλο σύστημα λειτουργεί με τεράστια κάτοπτρα όπου επικεντρώνονται οι ηλιακές ακτίνες σε μια εστία οι οποίες περνάνε ακολούθως σε ειδικό σωλήνα ο οποίος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να απορροφά και όχι να εκπέμπει την ηλιακή ενέργεια. Ακολούθως περνά ειδικό λάδι το οποίο διοχετεύεται σε ένα εναλλάκτη θερμότητας όπου εναλλάσσετε η θερμότητα και παράγεται ατμός και ο ατμός παράγει ηλεκτρισμό.
Ερ:Ωραία και χρήσιμα όλα αυτά τα έργα αλλά ποιος θα τα πληρώσει;
Απ.: Πρόθεση μας είναι να εξοικονομήσουμε ορισμένα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Το μεγαλύτερο ποσό όμως θα το πληρώσει ο κύπριος καταναλωτής είτε ως φόρους είτε ως ειδικό φόρο και οι δύο τρόποι όμως είναι το ίδιο και το αυτό... Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις ανανεώσιμες πηγές.
Ερ:Με τι ποσοστό φορολογούνται οι κύπριοι πολίτες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Απ.: Περίπου 0,22 σεντ την κιλοβατώρα πάνω στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα αν πάμε προς τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να τετραπλασιαστεί το ποσό ενώ για τον Ηλιακό Θερμικό Σταθμό το ποσό θα διπλασιαστεί. Για τα Αιολικά πάρκα πληρώνουμε 3,5 σεντ την κιλοβατώρα.
Πυρηνική ενέργεια
Ερ:Να τελειώσουμε με την πυρηνική ενέργεια. Οι δηλώσεις σας για ενδεχόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Κύπρο προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους Οικολόγους. Ως διευθυντής ενέργειας μπορείτε να μας πείτε εάν πραγματικά προγραμματίζεται ένα τέτοιο έργο στην Κύπρο;
Απ.: Ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε και να μελετούμε το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην γειτονική μας Τουρκία τροχοδρομούνται πέντε πυρηνικοί σταθμοί, στην Αίγυπτο δύο ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή πέραν των 30 πυρηνικών σταθμών σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Επαναλαμβάνω για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής μας η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ωστόσο πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Ερ:Στις επικρίσεις που έχετε δεχθεί πως απαντάτε;
Απ.: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν με κατηγορούν. Δεν είμαι ούτε κλέφτης ούτε απατεώνας. Έχω καθήκον να μελετώ την πυρηνική ενέργεια, ώστε να γνωρίζω το τι γίνεται.
Οι Οικολόγοι να ασχολούνται με τα θέματα που τους αφορούν και να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο με αχρείαστες δηλώσεις.