ΑΠΟΨΕΙΣ Γιατί το «Ολοκληρωμένο Τουριστικό Έργο» χρειάζεται να αποτελέσει μια νέα κατηγορία Στρατηγικής Χρήσης

Γιατί το «Ολοκληρωμένο Τουριστικό Έργο» χρειάζεται να αποτελέσει μια νέα κατηγορία Στρατηγικής Χρήσης

Γιατί το «Ολοκληρωμένο Τουριστικό Έργο» χρειάζεται να αποτελέσει μια νέα κατηγορία Στρατηγικής Χρήσης

Διαχρονικό ζητούμενο για μια χώρα που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό της είναι η διαρκής αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, καθώς αυτομάτως έτσι αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της έναντι άλλων προορισμών.

Για να μπορέσει να αναπτυχθεί ορθολογιστικά ο τουρισμός στην Κύπρο και να μεγιστοποιηθεί κατά επέκταση η συνεισφορά του στην εγχώρια οικονομία, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ρεαλιστικών προτάσεων που θα συντείνουν ουσιαστικά και καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Για εμάς, τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, που ενδιαφερόμαστε ως παραγωγικοί και αναπτυξιακοί φορείς του τόπου για το σύνολο της οικονομίας και εν γένει για το καλό της κυπριακής κοινωνίας, αποτελεί πάγια θέση μας ο καθορισμός του Τουριστικού Έργου να αναγνωρίζεται ως Στρατηγική Χρήση για σκοπούς εφαρμογής της πολιτικής για Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων.

Ο λόγος που ζητάμε το «Ολοκληρωμένο Τουριστικό Έργο» να αποτελεί μια νέα κατηγορία Στρατηγικής Χρήσης, είναι για να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το φάσμα των παρεχόμενων τουριστικών καταλυμάτων της Κύπρου, αναβαθμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την εμπειρία των εγχώριων και ξένων επισκεπτών.

Βέβαια, για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται το «Ολοκληρωμένο Τουριστικό Έργο» να πληροί συγκεκριμένα και καθορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, θα πρέπει να αποτελεί μια υψηλού επιπέδου ανάπτυξη, τόσο από λειτουργικής όσο και από αισθητικής πλευράς, η οποία θα είναι αυτοτελής και ενιαία σχεδιασμένη, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, με καθορισμένους χώρους πρασίνου.

Επίσης, κάθε έργο χρειάζεται να συνδυάζει δύο τύπους τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νομοθεσία, με τη συνολική δυνατότητα των καλυμμάτων να μην είναι μικρότερη των 300 κλινών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό το κάθε έργο να αποτελεί μια ολοκληρωμένη μονάδα εξυπηρέτησης εξιδεικευμένου τουρισμού, εξού και χρειάζεται να διαθέτει δύο τουλάχιστον εμπλουτιστικά έργα που θα αφορούν τους ακόλουθους τομείς: Οργανωμένες αθλητικές διευκολύνσεις, διευκολύνσεις υγείας ή ευεξίας, εγκαταστάσεις συνεδριακού τουρισμού, θέματα παράδοσης και πολιτισμού, θέματα περιβάλλοντος. Το κάθε έργο θα πρέπει να διαθέτει επίσης συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας, με το κόστος της συνολικής δαπάνης για τα εμπλουτιστικά έργα να είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Καταδεικνύεται λοιπόν ότι οι ενοποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετων χρήσεων έχουν να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο για τη στοχευμένη και την αποτελεσματική ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας, ενισχύοντας σημαντικά την εγχώρια οικονομία, έχοντας συνεπακόλουθα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής της κυπριακής κοινωνίας.

Αποστολή του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο. Είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και αντιπροσωπεύει 19 εταιρείες οι οποίες προέρχονται από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας επενδύοντας και αναπτύσσοντας τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο.

NEWSLETTER