Αριστοφάνης Γεωργίου: Ικανοποιημένος από τιτλοποιήσεις προσφυγικών οικιών
• Κατηγορεί το ΔΗΣΥ για δημαγωγία και λαϊκισμό
Ικανοποιητικά αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση τα πλείστα ζητήματα που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των προσφυγικών οικιών. Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Αριστοφάνης Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του ΔΗΣΥ για την εισήγηση του να γίνει μαζική απαλλοτρίωση T/κ περιουσιών τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση εμφανίζει μια πρωτοφανή εικόνα ερασιτεχνισμού και δημαγωγίας, με τις εισηγήσεις που κάνει οι οποίες στο σύνολο τους είναι αντισυνταγματικές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι από τη μέρα που έχει εξαγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης, έχει επισκεφθεί δεκάδες συνοικισμούς και άλλους χώρους όπου στεγάζονται πρόσφυγες και διαπίστωσε ότι υπάρχει καταρχήν ικανοποίηση αναφορικά με την παραχώρηση ενός οικονομικού οφέλους προς 32,500 οικογένειες. Παράλληλα, σημείωσε ότι διατυπώνονται διαμαρτυρίες, προτάσεις και αιτήματα από πολύ κόσμο επισημαίνοντας όμως ότι η προσφυγική πολιτική δεν τερματίζεται με τις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί.
Όσον αφορά την ευρύτερη στεγαστική πολιτική του κράτους ο κ. Γεωργίου, είπε ότι μέχρι τώρα αναπτύσσονται 13 στεγαστικά προγράμματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όσα αφορούν τους μη επηρεαζόμενους από τα προσφυγικά προγράμματα να ενοποιηθούν όλα και θα πρέπει βασικός άξονας της στεγαστικής πολιτικής να είναι η ικανοποίηση των αναγκών και του τελευταίου Κύπριου, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τη δική του στέγη με άμεση βοήθεια από το κράτος.
Τέλος, σχετικά με το αν αισιοδοξεί ότι θα επανεκλεγεί για τέταρτη συνεχή φορά στη Βουλή, είπε ότι το μόνο που ζητά είναι να τον κρίνει αυστηρά ο λαός και αν θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει να τον τιμήσει με τη ψήφο του.
Ερ.: Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προσφύγων, πόσο σας ικανοποιεί το νομοσχέδιο αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις προσφυγικών οικιών;
Απ.: Η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα του προσφυγικού κόσμου, το οποίο ενέκριναν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Από εκεί και πέρα στην τεχνική εφαρμογή αυτής της πολιτικής, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου, τα πλείστα ζητήματα αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά. Αυτό που έχω εισηγηθεί στον κ. Χρίστου, είναι να δώσει γραπτώς την πολιτική της κυβέρνησης για τις τιτλοποιήσεις με τέτοιο τρόπο που να μπορούν όλοι οι πολίτες να τη διαβάσουν, για να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες, αμφισβητήσεις και έγνοιες του προσφυγικού κόσμου. Συνεπώς με βάση αυτά τα δεδομένα, φιλοδοξώ ότι σύντομα θα ψηφιστούν τόσο οι κανονισμοί, αλλά και οι τιτλοποιήσεις για τις προσφυγικές οικίες.
Ερ.: Ακούμε συνεχώς το ΔΗΣΥ να κατηγορεί εσάς προσωπικά ότι αγνοείτε τις προτάσεις και εισηγήσεις τους για τις τιτλοποιήσεις. Θεωρείτε μήπως παράλογες τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης;
Απ.: Οι προτάσεις αυτές είναι του κ. Λευτέρη Χριστοφόρου και δεν ξέρω αν είναι θέσεις του ΔΗΣΥ. Αν είναι θέσεις του ΔΗΣΥ υπάρχει μια τραγικότητα σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα της μαζικής απαλλοτρίωσης T/κ περιουσιών, που είναι από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της πολιτικής μας για λύση του κυπριακού. Όταν δηλώνει ο κ. Χριστοφόρου, ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα, ενδεχόμενα αυτό να μας παραπέμπει πίσω στο Σχέδιο Ανάν, στην τοποθέτηση του ΔΗΣΥ υπέρ του Σχεδίου. Συνεπώς εμείς διαφωνώντας ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και πιστεύοντας ότι σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε όσο πιο συνεπείς στο χειρισμό τους, κρίνουμε ότι σε αυτό το χρονικό στάδιο είναι ορθή η πολιτική της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μαζικές απαλλοτριώσεις δίνοντας παράλληλα αντιστάθμισμα ενός οικοπέδου σε κάθε οικογένεια που επηρεάζεται. Υπάρχουν επίσης άλλες απόψεις του ΔΗΣΥ που συγκρούονται με τη πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, επί του ίδιου θέματος. Η αντιπολίτευση εμφανίζει μια πρωτοφανή εικόνα ερασιτεχνισμού και δημαγωγίας, οι οποίες στο σύνολο τους είναι αντισυνταγματικές. Ο κ. Χριστοφόρου, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο καθένας απλώνει το χέρι του εκεί που το επιτρέπει η νομοθεσία, το σύνταγμα και οι κανονισμοί λειτουργίας της Βουλής.
Ερ.: Από την άλλη όμως ακούμε το ΑΚΕΛ να επιθυμεί ένταξη στην ΟΝΕ το 2009 με σκοπό να δοθούν περισσότερες κοινωνικές παροχές. Οι προτάσεις του ΔΗΣΥ δεν θεωρούνται κοινωνικές παροχές για το ΑΚΕΛ;
Απ.: Αυτά που ζητά ο ΔΗΣΥ είναι μια πλειοδοσία. Εμείς δεν απορρίπτουμε ποτέ λογικές προτάσεις. Γι’ αυτό και η θέση μας είναι όπου δημιουργούνται αδικίες είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προσφέρει λύσεις και απαντήσεις. Όμως δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολιτική που θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών.
Ερ.: Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττεται από το προσφυγικό κόσμο για τις τιτλοποιήσεις που θα δοθούν;
Απ.: Από τη μέρα που έχει εξαγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης, έχω επισκεφθεί δεκάδες συνοικισμούς και άλλες χώρους όπου στεγάζονται πρόσφυγες. Υπάρχει καταρχήν ικανοποίηση αναφορικά με την παραχώρηση ενός οικονομικού οφέλους προς 32,500 οικογένειες. Από εκεί και πέρα διατυπώνονται διαμαρτυρίες, προτάσεις και αιτήματα από πολύ κόσμο. Επειδή όμως η προσφυγική πολιτική δεν τερματίζεται με τις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί. Τα αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν είναι ενδεχόμενα υπό τα δεδομένα και της οικονομικής δυνατότητας και λειτουργίας του κράτους αδικαιολόγητα και αβάσιμα.
Ερ.: Οι τιμές για αγορά οικοπέδων και κατοικιών έχουν εκτοξευθεί και αυτό αποτελεί εμπόδιο ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια. Πως βλέπει το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι όσα παιδιά γεννήθηκαν μετά το 1974 και έχουν πατέρα εκτοπισθέντα δικαιούνται χορηγία μεταξύ £7,500-10,000 για αγορά κατοικία και όσοι έχουν μόνο μητέρα πρόσφυγα δεν επωφελούνται της χορηγίας. Ενδέχεται να αλλάξει αυτή η πολιτική και να ευνοηθεί περισσότερος κόσμος;
Απ.: Αυτό το θέμα είναι ένα ευρύτερο ζήτημα, που αφορά τη στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να αναπτύξει το κράτος. Μέχρι τώρα αναπτύσσονται 13 στεγαστικά προγράμματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει όσα αφορούν τους μη επηρεαζόμενους από τα προσφυγικά να ενοποιηθούν όλα και θα πρέπει βασικός άξονας της στεγαστικής πολιτικής να είναι η ικανοποίηση των αναγκών και του τελευταίου Κύπριου, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τη δική του στέγη με άμεση βοήθεια από το κράτος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υιοθετήσει αυτή μας την πρόταση, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του και την έχει καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών. Πλέον αναμένεται η τελική απόφαση επί του σχεδίου αυτού. Παράλληλα η εξαγγελία της τελευταίας συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οικόπεδα για φτωχές οικογένειες, εντάσσεται στα πλαίσια αυτού του ενιαίου στεγαστικού σχεδίου. Σε αυτά τα πλαίσια θα ικανοποιούνται και οι περιπτώσεις του ερωτήματος σας και δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ερ.: Διεκδικείτε επανεκλογή στη Βουλή για τέταρτη φορά. Με ποια συναισθήματα μπήκατε στη Βουλή και ποια σας διακατέχουν τώρα; Πιστεύετε στην επανεκλογή σας;
Απ.: Μπήκα στη Βουλή ως ένας από τους νεαρότερους Κύπριους πολίτες που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο. Μετά από 15 χρόνια θεωρώ ότι η παρουσία μου ήταν θετική. Έχω προσφέρει έργο και έχω συμβάλει με τη παρουσία μου στο να βγαίνουν πράγματα τα οποία στο παρελθόν θεωρούνταν ουτοπίες. Από εκεί και πέρα στο ΑΚΕΛ δεν έχουμε ως γνώμονα το τι επιθυμεί το άτομο. Αποφασίζει το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος για το ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο. Το θέμα της επανεκλογής μου είναι ελεύθερο στους πολίτες να το κρίνουν. Εγώ ζητώ από το λαό να με κρίνει αυστηρά. Αν θεωρεί ο λαός ότι μπορώ ακόμα να προσφέρω έχω τη διάθεση να προσφέρω από όποιο πόστο μου αναθέσει.
Του Σωκράτη Ιωακείμ