You are here

ΣΕΚ: Αδιαπραγμάτευτη η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ

20/11/2023 17:39

Αδιαπραγμάτευτο θεωρεί το ζήτημα της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής η ΣΕΚ, τονίζοντας ότι η πλήρης επαναφορά της πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η θέση της ΣΕΚ εκφράστηκε στο πλαίσιο της παγκύπριας συνδιάσκεψης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία αξιωματούχου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC, αλλά και του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Γιάννη Παναγόπουλου.

Σε ότι αφορά τον θεσμό της ΑΤΑ, ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, τόνισε κατά την ομιλία του, ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμος.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε η ΣΕΚ, η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας.

Σταδιακή μείωση του 12%

Για την συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και για το ζήτημα του 12%, ο κ. Μάτσας είπε ότι μπορεί και πρέπει να τύχει διαχείρισης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης με σταδιακή μείωση που θα οδηγεί σε κόφτη σε κάποιο ηλικιακό σημείο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση του ορίου συνταξιοδότησης και δεν θα δημιουργηθούν δύο ταχυτήτων συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων.

«Δεν μιλούμε για κατάργηση του 12%», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε αυθαίρετη την προσέγγιση του ΥΠΕΡΓ σε σχέση με την αναλογιστική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν λύνει οριζόντια το πρόβλημα, αλλά προκαλεί στρεβλώσεις.

Ανακοίνωσε ακόμα, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και με ορίζοντα τις αρχές Δεκεμβρίου θα συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση της ΣΕΚ και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του ΤΚΑ.

Επιβάλλεται ουσιαστική βελτίωση του ΕΚΜ

Τόνισε επίσης, την ανάγκη αναθεώρησης του εθνικού κατώτατου μισθού (ΕΚΜ), απαντώντας στις φωνές που αναφέρονται σε μείωση του ΕΚΜ, ότι ο θεσμός δεν έχει επιδράσει αρνητικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ούτε και στην απασχόληση.

Αντίθετα, σημείωσε ότι καταγράφηκε αύξηση των εργαζομένων, μείωση της ανεργίας και δεν προκλήθηκαν στρεβλώσεις, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει ο ΕΚΜ να διασυνδεθεί με τον διάμεσο μισθό, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

Επιβάλλεται ουσιαστική αναθεώρηση και βελτίωση του ΕΚΜ, προστίθεται στο ψήφισμα, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος πριν από το τέλος του 2023.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη για καθορισμό της στρατηγικής για την επέκταση της εφαρμογής τους θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας την πρόνοια του άρθρου 4, της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον ΕΚΜ.

Η επέκταση της εφαρμογής των συμβάσεων, προστίθεται στο ψήφισμα, εδραιώνει τον θεσμό, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ποιοτικής και αξιοπρεπούς εργασίας και συνδράμει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού

Μιλώντας για τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε αυθαίρετη παρέμβαση αφαιρώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την διαδικασία που ακολουθείται.

Υπάρχουν τάσεις εκμετάλλευσης από πλευράς εργοδοτών, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να μην επανέλθει η σωστή ρύθμιση της στρατηγικής για να είναι ευδιάκριτος και στρατηγικός ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Για την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό που καταγράφεται, τόνισε ότι η απάντηση είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Με βάση το ψήφισμα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ενισχύονται από την υφιστάμενη στρατηγική, η οποία δεν αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και η διαφοροποίηση της πολιτικής για τους αιτητές πολιτικού ασύλου, επιβάλλουν την επαναφορά των τεχνικών επιτροπών στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, προστίθεται, καθώς και τη διασύνδεση των παρεχόμενων αδειών με την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων.

Ενώπιον του ΠτΔ το ψήφισμα

Η ΣΕΚ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, το ψήφισμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Πριν την έγκριση του ψηφίσματος ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία του, που απασχόλησαν και τη συνδιάσκεψη.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία και στον κοινωνικό διάλογο, σημειώνοντας ότι αρκετές αποφάσεις λαμβάνονται και ανακοινώνονται χωρίς τη διεξαγωγή ολοκληρωμένου και στοχευμένου κοινωνικού διαλόγου.

Ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι το μανιφέστο της ETUC αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς στα θέματα εργασίας και εργαζομένων, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη τόνισε την ανάγκη ομαλής μετάβασης ώστε να μην δημιουργηθούν ψηφιακά αναλφάβητα άτομα, καθώς οι επιδράσεις και μεταβολές στην αγορά εργασίας είναι συνεχείς.

Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το απαιτούμενο υπόβαθρο στις συλλογικές συμβάσεις, για ένταξη των στοιχειών που θα διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση, σύμφωνα και με το ψήφισμα.

Πρόσθεσε πως το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να ενισχυθεί για αποτροπή φαινομένων που διασυνδέονται με την κατάχρηση της τεχνολογίας, καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πολιτική αιτημάτων

Σε ότι αφορά την πολιτική αιτημάτων της ΣΕΚ, ο κ. Μάτσας τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην ανάγκη για ενίσχυση των συνεισφορών στα ταμεία προνοίας μέσω της βελτίωσης της συνεισφοράς του εργοδότη και την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων σύμφωνα με τα δεδομένα του κλάδου ή της επιχείρησης.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε στην αύξηση συνεισφοράς προς τα ταμεία ευημερίας ως ένα βασικό στοιχείο προώθησης της κοινωνικής συνοχής, στη βελτίωση μισθών ένταξης στην αγορά εργασίας οι οποίοι προβλέπονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και στη διασφάλιση κατ’ ελάχιστο της 38ώρης εβδομαδιαίας εργασίας.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ανάγκη για εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για τη λειτουργία επιτροπών ασφάλειας και υγείας στην εργασία και τη συμπερίληψη όλων των βελτιωμένων ρυθμίσεων που διασυνδέονται με τη μητρότητα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας.

Συνέρχεται η συμβουλευτική οικονομική επιτροπή

Σε σχέση με την φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Μάτσας ανακοίνωσε τη σύγκλιση της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη, μετά και από αίτημα της ΣΕΚ.

Τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει πράσινο χρώμα, ενώ η σύγκλιση της επιτροπής που αποτελείται από τα υπουργεία οικονομικών και ενέργειας, των κοινωνικών εταίρων και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα εξετάσει συνολικά την μεταρρύθμιση στη βάση της ουδετερότητας για στήριξη των εργαζομένων και ενόψει της πράσινης μετάβασης.

Η πράσινη ανάπτυξη, όπως καταγράφει το ψήφισμα, σε συνάρτηση με τη γαλάζια οικονομία αποτελούν συνιστώσες που πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και από την Πράσινη και Γαλάζια Συμφωνία.

Η ΣΕΚ καλεί μέσα από το ψήφισμα, στη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, στη βάση ουδετερότητας της μεταρρύθμισης για στήριξη των εργαζομένων, των καταναλωτών, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Τονίζεται ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν οι σωστές βάσεις ώστε να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Καλεί ακόμη σε άμεση ουσιαστική διαχείριση της πράσινης μετάβασης, με λήψη πολιτικών αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Για τη συνολική πολιτική που χρειάζεται, η ΣΕΚ σημειώνει μεταξύ άλλων, την φορολόγηση της ρύπανσης, την παραχώρηση αντισταθμιστικού οφέλους στους καταναλωτές και περαιτέρω κινήτρων και στόχευσης στην ενεργειακή μετάβαση.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης θα παραδοθεί αύριο και στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Της Μαρίας Κυριακίδου