You are here

«Άδειασε μας τη γωνιά…»

«Άδειασε μας τη γωνιά…»

15/02/2012
 Όποιος συνεισφέρει στο δημόσιο λόγο εκτίθεται πολλαπλώς.  Οι απόψεις του δηλώνουν τι σκέπτεται για ένα συγκεκριμένο θέμα.  Οι παραδοχές του αποκαλύπτουν τι θεωρεί σημαντικό και τι όχι.  Το ύφος του υποδηλώνει το ήθος του.

 Από την άποψη αυτή είναι ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τις κύριες επικριτικές αντιδράσεις στο άρθρο  με το οποίο εξηγούσα γιατί δεν αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στη Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια (αρχικά το άρθρο μου δημοσιεύτηκε στο StockWatch και στη συνέχεια στο Φιλελεύθερο 31/1/2012)  Θα ασχοληθώ εδώ με τις μη χυδαίες αντιδράσεις.  Προσπερνώ τα χυδαιογραφήματα, τα οποία ένας ψυχαναλυτής μάλλον θα εύρισκε ενδιαφέροντα…Οι αντιδράσεις στο άρθρο μου εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες.

 1. Στην πρώτη εντάσσονται όσοι προσφεύγουν σε κλασικά ad hominem επιχειρήματα – δεν επικεντρώνονται στο περιεχόμενο ενός συλλογισμού αλλά προσπαθούν να πλήξουν τον ομιλητή.  Ετσι, λοιπόν, η διευθύντρια της «Χαραυγής» (1/2/2012) κ. Γκιούροφ με χαρακτηρίζει μειωτικά ως έναν από τους «εξ Ελλάδος καθηγητάδες που έχουν βολευτεί καλά στην Κύπρο».  Ο αρθρογράφος της «Χαραυγής» (2/2/2012) κ. Πιερέττης υπονοεί ότι δεν δικαιούμαι να μιλώ επικριτικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δεν συμμετείχα στην εκλογή του, «ως μη Κύπριος πολίτης».  Ένας δε ανώνυμος σχολιογράφος έγραψε στο ιστολόγιό μου αυτό που η ευπρέπεια μάλλον απέτρεψε τον κ. Πιερέττη να πει ωμά: «Γιατί δεν πας στη χώρα σου και ζεις στην Κύπρο; […] Άδειασέ μας τη γωνιά».  Όλες αυτές οι αντιδράσεις, επικεντρώνονται στην εθνικότητα του ομιλητή: Είσαι «ξένος», δεν είσαι ένας από μας - άρα δεν δικαιούσαι να μιλάς.

 Φανταστείτε, κατ’ αναλογία, κάποιο δημοσιογράφο της Ελλάδας να καταφέρεται κατά του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη με το επιχείρημα: «Δεν είσαι δικός μας, δεν μπορείς να ασχολείσαι με τα κοινά του τόπου μας».  Τι θα μας ενοχλούσε σε ένα τέτοιο επιχείρημα;

 Πρώτον, η στενόμυαλη έννοια της πατρίδας.  Πατρίδα δεν είναι μόνο ο γενέθλιος τόπος, αλλά και η γη στην οποία ζεις, ο τόπος για τον οποίο νοιάζεσαι, ο πολιτισμός μέσα στον οποίο αυτο-τοποθετείσαι.  Για όποιον ενδιαφέρεται, πατρίδα για μένα είναι η γλώσσα μου και οι θεσμοί της χώρας που συγκροτούν τη ζωή μου.  Τα κυπριακά κοινά με ενδιαφέρουν γιατί ζω και εργάζομαι στην Κύπρο – τόσο απλά.  Με ενδιαφέρει η ποιότητα της δημόσιας σφαίρας, μέρος της οποίας αισθάνομαι.

 Δεύτερον, ορίζοντας το συνομιλητή σου ως «ξένο» του στερείς όχι μόνο τη φωνή στο εσωτερικό της πολιτικής κοινότητας, αλλά, κυρίως, προστατεύεις τον εαυτό σου από ενοχλητικές φωνές.  Αρνείσαι να εκτεθείς στην οπτική γωνία του άλλου.  Είναι η προσφιλής τακτική των απανταχού ακραίων συντηρητικών, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή εκδοχή τους: Ο «ξένος» μολύνει την κοινότητα και πρέπει να αποβληθεί.  Οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί λ.χ. καταφέρονται συστηματικά κατά του προέδρου Ομπάμα με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι Αμερικανός»! Το Μάη του ’68, ο συντηρητικός Τύπος της Γαλλίας καλούσε τον Ντε Γκολ να απελάσει τον «εβραιογερμανό» Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ο οποίος, αν και «ξένος», τολμούσε να ξεσηκώνει τους Γάλλους φοιτητές σε διαμαρτυρίες! Τα κομμουνιστικά καθεστώτα προέτρεπαν προβεβλημένους αντικαθεστωτικούς (όπως ο Σαχάροφ) να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όταν φυσικά δεν τους έστελναν στα γκουλάγκ και τα ψυχιατρεία! Οι οπαδοί της κλειστής κοινωνίας απειλούνται από τη διαφορετικότητα και, φυσικά, το δείχνουν.

 Μια εκδοχή αυτής της κατηγορίας, πιο εκλεπτυσμένα, δεν στρέφεται κατά του «ξένου», αλλά προσπαθεί να κατασκευάσει μια καρικατούρα του αντιπάλου, έναν αχυράνθρωπο, για να μπορεί να τον καταρρίψει με ευκολία.  Αυτό γίνεται συνήθως με δύο τρόπους.  Πρώτον, παραποιούνται εσκεμμένα οι απόψεις του ομιλητή, και, δεύτερον, του επικολλάται μια απαξιωτική πολιτική ετικέτα, άσχετη με το συζητούμενο θέμα, προκειμένου να στιγματισθούν οι απόψεις του εν συνόλω (άρα και οι επίμαχες).  Στην τακτική αυτοί επιδίδονται συνήθως, μεταξύ άλλων, παραταξιακοί διανοούμενοι.

 Έτσι, λοιπόν, ο κ. Γουλιάμος, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με εμφανίζει να έχω απόσχει  από την τελετή απόθεσης του θεμέλιου λίθου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, «διαμαρτυρόμενος για την πολιτική Χριστόφια» («Φιλελεύθερος», 12/2/2012).  Φυσικά αυτό είναι ψευδές.  Στο άρθρο μου ουδόλως ασχολήθηκα με την «πολιτική Χριστόφια» γενικώς, αλλά επέκρινα μια συγκεκριμένη ενέργεια του Προέδρου Χριστόφια – την μη ανάληψη εκ μέρους του των προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που επισήμως του αποδόθηκαν από το Πόρισμα Πολυβίου.  Άλλο η «πολιτική Χριστόφια» κι άλλο μια συγκεκριμένη ενέργεια του Προέδρου Χριστόφια.  Κρίμα που οι απολογητές του κ. Χριστόφια αδυνατούν να εκλεπτύνουν τη σκέψη τους τόσο όσο χρειάζεται για να συλλάβουν τέτοιου είδους λεπτές διακρίσεις…

 Η παραποίηση όμως δεν αρκεί.  Χρειάζεται και ο πολιτικός στιγματισμός.  Για τον κ. Γουλιάμο, εφόσον συνυπέγραψα το κείμενο «Τολμείστε», το περασμένο καλοκαίρι, είμαι ένας «μνημονιακός», «νεοφιλελεύθερος» διανοούμενος! Ας υποθέσουμε, χάριν συζητήσεως, ότι είμαι. Ε, και; Τι σχέση έχει αυτό με το συγκεκριμένο θέμα αναφορικά με την κριτική μου για τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια; Ο κ.Γουλιάμος το ξέρει καλά: Αν στιγματίσεις κάποιον με έναν απαξιωτικό πολιτικό χαρακτηρισμό, απαξιώνεις το σύνολο των απόψεών του.  Αυτό δεν έκανε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα η Δεξιά, στιγματίζοντας οποιονδήποτε είχε διαφορετική άποψη «συνοδοιπόρο» και «κομμουνιστή»; Αυτό δεν κάνουν οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί στιγματίζοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα «σοσιαλιστή» (ναι, αυτό συνιστά ύβρη στην Αμερική!); Αυτό δεν έκαναν οι αριστεροί λαϊκιστές στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία στιγματίζοντας σοβαρούς και υπεύθυνους πολιτικούς, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Τάσος Γιαννίτσης, ως «νεοφιλελεύθερους» επειδή τόλμησαν να πουν ότι δεν είναι σωστό να δίνονται συντάξεις σε ανθρώπους κάτω των 60; Οποιος θέλει να αποφύγει τη σοβαρή και τεκμηριωμένη συζήτηση κατασκευάζει ταμπέλες για να απαξιώσει τον αντιρρησία.  (Παρεμπιπτόντως: Με το κείμενο «Τολμείστε» καλούσαμε την κυβέρνηση Παπανδρέου να τολμήσει να κάνει εκείνες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.  Αν τις είχε κάνει, η χώρα δεν θα βρισκόταν σήμερα με το ένα πόδι μέσα στο γκρεμό). 

 Αντιλαμβάνεστε το ρητορικό τέχνασμα.  Αν έχεις χαρακτηριστεί «νεοφιλελεύθερος», αναμένεται να διαφωνείς με την «πολιτική Χριστόφια».  Κατά συνέπεια, αν ασκείς κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια για μια συγκεκριμένη ενέργειά του, το κάνεις για στενά πολιτικούς-ιδεολογικούς λόγους.  Άρα η κριτική σου δεν έχει ιδιαίτερη αξία, αφού είσαι εγνωσμένος πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου! Με άλλα λόγια, λες αυτά που αναμένεται να πεις! Ταξινομώντας πολιτικά τον αντίπαλο εξουδετερώνεται έτσι η κριτική του.  Οι παραταξιακοί διανοούμενοι έχουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία: Προστατεύουν το «σύστημα» απαξιώνοντας πολιτικά τους επικριτές του.  

 2. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήματα που εμμέσως αμφισβητούν (ευθέως δεν τολμούν να το πουν…) το δικαίωμα ενός καθηγητή δημοσίου πανεπιστημίου να ασκεί κριτική στην ανώτατη κρατική εξουσία.  Πρόκειται για μια χομεϊνικής εμπνεύσεως αντίληψη, η οποία προδίδει ανελεύθερο πνεύμα και ακατέργαστη σκέψη.

 Ο κ. Πιερέττης υπενθυμίζει πονηρά ότι εργάζομαι σε «κρατικό πανεπιστήμιο με άριστες απολαβές», ισχυρίζεται ότι το άρθρο μου «ευτελίζει τον κυπριακό λαό» (ο οποίος εξέλεξε τον κ. Χριστόφια), και με προτρέπει: «Ας αρνηθεί τη θέση του στο πανεπιστήμιο και ας πάει στο καλό».  Οι οπαδοί ολοκληρωτικών αντιλήψεων δεν κατανοούν το πνεύμα της ελευθερίας του λόγου.  Ισως νομίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μια εκδοχή του Πανεπιστημίου Λουμούμπα της Μόσχας ή σχολή κομματικών στελεχών του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.  Άλλωστε οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις πολλών από αυτούς από τέτοια ιδρύματα προέρχονται…

 Δύο σύντομες παρατηρήσεις μόνο.  Πρώτον, όποιος ασκεί αυστηρή κριτική στον Πρόεδρο δεν «ευτελίζει» το λαό που τον εξέλεξε – πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τα οποία το εύρος σκέψης τους κ. Πιερέττη αδυνατεί προφανώς να συλλάβει.  Οι διανοούμενοι στην Ιταλία που επέκριναν τον τότε πρωθυπουργό της χώρας κ. Μπερλουσκόνι ότι ευτελίζει το αξίωμά του με τις απερίγραπτες συμπεριφορές του, δεν ευτέλιζαν τον ιταλικό λαό που τον είχε εκλέξει,·ασκούσαν δημόσια κριτική – το οξυγόνο της δημοκρατίας.  Δεύτερον, οι αντιδράσεις του βαθέως Τουρκικού κράτους σε τολμηρούς ιστορικούς, που τυχαίνει να είναι καθηγητές δημοσίων πανεπιστημίων στην Τουρκία και αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή για π.χ. τη γενοκτονία των Αρμενίων, είναι ακριβώς ίδιες στο πνεύμα με αυτές των δημοσιογράφων της «Χαραυγής».  Για τους οπαδούς της κλειστής κοινωνίας (στην κεμαλική, θεοκρατική ή κομμουνιστική της εκδοχή), δεν είναι νοητό κάποιος που πληρώνεται από το κράτος να αμφισβητεί τον επικεφαλής τους κράτους ή την κρατική ιδεολογία! Οι άνθρωποι είναι μερικούς αιώνες πίσω, παρέα με τους Ταλιμπάν! 

 3. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήματα που εξοστρακίζουν τη συζήτηση από ένα συγκεκριμένο θέμα, μεταθέτοντάς την σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο.  Αρνείσαι να ξεχάσεις την τραγωδία στο Μαρί και τις διαπιστωμένες ευθύνες του Προέδρου; Τότε πρέπει να μας πεις γιατί δεν αναφέρεσαι στις ευθύνες όσων υποστήριξαν το πραξικόπημα του ‘74! Αν παρατηρήσεις ότι το ένα θέμα δεν έχει σχέση με το άλλο, τότε εγκαλείσαι για «επιλεκτική αμνησία», και, αν η κ. Γκιούροφ είχε τη δυνατότητα, ίσως να σε έστελνε σε κάποιο σοβιετικού τύπου ψυχιατρείο για να ανακτήσεις τη μνήμη σου!

 Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο σκέψης δεν είναι η τόσο η μη συμμόρφωσή του στους κανόνες της λογικής, όσο η χειριστική επίκληση του παρελθόντος για να αποφευχθεί η συζήτηση του παρόντος.  Είναι ένας εύσχημος τρόπος να εξάπτονται τα πάθη και να αποφεύγεται η λογοδοσία της εξουσίας.  Επώδυνες μνήμες του παρελθόντος αναμοχλεύονται προκειμένου να επισκιαστούν συγκεκριμένα προβλήματα του παρόντος.  Η σκέψη ατροφεί, αφού ζει διαρκώς στη σκιά της απολιθωμένης μνήμης.  Νέα ερωτήματα δεν μπορούν να τίθενται, στο μέτρο που δεσπόζει το Αρχέγονο Ερώτημα: «Τι λες για το πραξικόπημα;».

 Αυτού του είδους η σκέψη είναι βαθιά αυτο-εξυπηρετική.  Δεν αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στα τωρινά συμφραζόμενά του αλλά το ανασυνθέτει ιδιοτελώς με ιστορικά φορτισμένους όρους.  Το πρόβλημα έτσι μεταλλάσσεται.  Η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο τωρινό ερώτημα: «Γιατί δεν ανέλαβε ο Πρόεδρος τις ευθύνες που επισήμως του αποδόθηκαν;», αλλά στο αυτο-εξυπηρετικά μεταλλαγμένο: «Γιατί δεν μιλάς για το πραξικόπημα του 1974;» Με αυτό τον τρόπο ανεπιθύμητα ερωτήματα εντέχνως απωθούνται.

 Ένα παράδειγμα.  Όταν ο Γερμανικός Τύπος επικρίνει την Ελλάδα για την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει, οι λαϊκιστές ελλαδίτες πολιτικοί απαντούν δείχνοντας το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας! Η τοξική χρήση της μνήμης είναι φυσικά ιδιοτελής.  Μεταφέροντας τη συζήτηση στο παρελθόν, σε ένα προνομιακό πεδίο για τους λαϊκιστές, αποφεύγονται τα άβολα ερωτήματα: «Γιατί μας βλέπουν τόσο εχθρικά; Τι εικόνα εκπέμπουμε στους εταίρους μας; Πως καταντήσαμε ο επαίτης της Ευρώπης; Γιατί δεν μας εμπιστεύονται;».  Απωθώντας τέτοια ερωτήματα ο εθνικός ναρκισσισμός προστατεύεται, οι ευθύνες του φαύλου πολιτικού συστήματος αποσιωπώνται.  Ο δημόσιος διάλογος έτσι φτωχαίνει, δεν εκλεπτύνεται.

 Εν κατακλείδι.  Τι κοινό έχουν οι αντιδράσεις που περιέγραψα; Τι αποκαλύπτουν για τους φορείς τους; Ότι διαπερνώνται από μια κοινή αντίληψη: Την ανελεύθερη μικρόνοια.  Πρόκειται για μια αντίληψη κλειστών οριζόντων, η οποία απεχθάνεται την αδέσμευτη κριτική και δεν ξέρει πώς να σταθεί έλλογα απέναντί της.  Το καλό είναι ότι, στο μέτρο που εκτίθεται στο δημόσιο διάλογο, η ανελεύθερη μικρόνοια αντιμετωπίζεται.  Το κακό είναι ότι δεν έχει πολιτικό πρόσημο, ούτε εθνικό, φυλετικό ή άλλο προσδιορισμό.  Όπως ο ανώνυμος κύπριος σχολιογράφος μου πέταξε: «Να πας στη χώρα σου…», έτσι κι ένας ελλαδίτης, οργισμένος που σε ένα άρθρο μου είχα επικρίνει τον αρχηγό του, τον κ. Σαμαρά, μου έγραψε: «Να ξεκουμπιστείς από δω, να πας στη χώρα σου, στην Κύπρο…».  Η μικρόνοια δεν έχει σύνορα, ούτε η βλακεία όρια…    

 (*) Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής στo Πανεπιστήμιο Κύπρου
72 comments
Θεόδωρος Ζαχαριάδης on 15/02/2012
Αγαπητέ κύριε Τσούκα,

Η "έλλογη στάση απέναντι στην αδέσμευτη κριτική" κρίνει την ωριμότητα των πολιτών και της κοινωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανένας με αυτά που γράφει ένας σχολιαστής. Δυστυχώς, το επίπεδο της σκέψης και του λόγου σας είναι απλησίαστο για τους περισσότερους από τους επικριτές σας, όπως άλλωστε και για τους περισσότερους από τους τωρινούς "υποστηρικτές" σας. Ειδικά οι τελευταίοι, αν είχαν διαβάσει όσα γράφετε εδώ και χρόνια στον ελλαδικό Τύπο, δεν θα σας "συμπαθούσαν" και τόσο πολύ.

Όσα γράφετε εδώ μου έφεραν στο μυαλό το απολαυστικό βιβλίο του Ά. Σοπενχάουερ "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο" (ελληνική μετάφραση στις εκδόσεις Πατάκη, 2011), στο οποίο ο φιλόσοφος σαρκάζει τα διάφορα τεχνάσματα στα οποία επιδίδονται και οι επικριτές σας. Ελπίζω να έχετε γερό στομάχι για να μη σας ενοχολούν αυτά τα τεχνάσματα...
... on 15/02/2012
Αν και συμφωνώ με τα πλείστα σημεία που θίγει ο καθηγητής, διαφωνώ με τον επίλογο, που χαρακτηρίζει βλάκες όσους τον επικρίνουν με αυτό τον τρόπο.

Δεν νομίζω να αρμόζει σε ένα εκπαιδευτικό να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο για τους επικριτές του.
ΑΧ on 15/02/2012
Είναι ενδιαφέρον ότι το διεθνιστικό ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα (καταγωγή) για να διασύρει τους επικριτές του κ. Χριστόφια.
YiannisP on 15/02/2012
Όλοι αυτοί που καλούν τον καθηγητή να μας αδειάσει τη γωνιά, τι θα πούν αν οι Ελλαδίτες ζητήσουν απο τις χιλιάδες Κυπρίων που εργάζονται εδω και δεκαετίες στην Ελλάδα να τους αδειάσουν την γωνιά?
Michael Olympios on 15/02/2012
Πρόκειται για ακόμα ένα εξαίρετο άρθρο του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο προς τους ενεργούς πολίτες και όχι σε κομματικούς οπαδούς. Η επιστήμη της πολιτικής σκέψης έχει βαθιά της ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα που στις μέρες μας αποτελεί ανάμνηση ενός ένδοξου παρελθόντος αντί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο κ. Τσούκας επιχειρεί με το άρθρο του να αναβιώσει τη Σωκρατική πολιτική σκέψη με καίρια παραδείγματα αλλά και ερωτήματα. Θα τολμούσα να προσθέσω ότι όσοι αφορίζουν τον κ. Τσούκα ως ξένο και άρα μη ικανό να ασκήσει κριτική σε ένα άλλο πολίτευμα (σ.σ. ούτε καν σ'αυτό που ζει) είναι ως να μην αποδέχονται τη σημασία της διατριβής του Alexis De Tocqueville Δημοκρατία στην Αμερική.

Συγχαίρω τον κ. Τσούκα για το άρθρο του όχι μόνο γιατί είναι επίκαιρο αλλά κυρίως γιατί είναι διαχρονικό. Ελπίζω δε ότι οι αυριανοί ηγεμόνες αυτού του τόπου (σ.σ. οι σημερινοί επικριτές της κυβέρνησης) να ενεργούν σύμφωνα με τις ίδιες προδιαγραφές και πολιτικές αξίες που θέτουν στη σημερινή κυβέρνηση.
Παρατηρητής on 15/02/2012
"Θα τολμούσα να προσθέσω ότι όσοι αφορίζουν τον κ. Τσούκα ως ξένο και άρα μη ικανό να ασκήσει κριτική σε ένα άλλο πολίτευμα (σ.σ. ούτε καν σ’αυτό που ζει) είναι ως να μην αποδέχονται τη σημασία της διατριβής του Alexis De Tocqueville Δημοκρατία στην Αμερική. "

¨Ελεος βρε Ολύμπιε, αν και συμφωνώ με όσα γενικά αναφέρεις στο σχόλιό σου, όταν το θέμα είναι τόσο απλό, τις σοφιστείες τι τις επιστρατεύεις??Είναι κάποιος έλληνας ξένος σε ένα τόπο όπου ζει και υπάρχει και κυβερνά λαός ελληνικός? Tο πρόβλημα με την ακελική σύγχιση στα περί εθνικής ταυτότητας έχει να κάνει με την μη αποδοχή...της διατριβής του Alexis De Tocqueville ?? :-)
christis on 15/02/2012
Agaphte,

Sunexeise na grafeis kai na ekfrazeis tin apopsi sou.

Oi epikrites sou antikatoptrizoun tin blakeia pou diakatexei ton proedro mas. To oti ton upostirizoun, deixnei i diki tous vlakeia einai pollaplasia apo auti tou proedrou.

By the way, who takes seriously a rag like Haravgi?

Regards
Μαρι on 15/02/2012
παλι εκτροχειαστηκαμε!!!

το θεμα ειναι ο Χριστοφιασ και οι ευθυνες του. Καλως η κακως ο Τσουκας εξεφρασε την γνωμη του για το συγκεκριμεμο θεμα. Εσαςποια ειναι η γνωμη σας για το συγκεκριμενο θεμα; πως την δικαιολογητε;
αθηνα on 15/02/2012
O κ.Πιερέττης της Χαραυγής,είμαι σίγουρη πως δεν σπούδασε στο 'ξιπετσισμένο κουρκουτά',όπως απαξιωτικά αποκάλεσε κάποτε τη φτωχή Ελλάδα ο πρόεδρος.Γιατί αν σπούδαζε σε ελλ. πανεπιστήμιο,θα ένοιωθε την ελάχιστη υποχρέωση να σέβεται τους εξ'Ελλάδος αδελφούς.Αλλά και αν ακόμα δε θεωρεί τον κ.Τσούκα αδελφό,είναι πολίτης της ΕΕ,και έχει δικαίωμα να εργασθεί όπουδήποτε,ακόμα και στην Κύπρο,όσο και να ωρύεται ο κ.Πιερέττης
FM on 15/02/2012
Επιτέλους ένα άρθρο που μπορώ να κατανοήσω. Τελικά υπάρχουν άτομα σε αυτή την χώρα με ελεύθερη, ορθολογιστική και κριτική σκέψη.
Παρατηρητής on 15/02/2012
Κ Τσούκα
οι αντιδράσεις της Χαραυγής, του κ.Γουλιάμου και γενικά του κατεστημένου που εγώ ονομάζω σκληρό πυρήνα του ΑΚΕΛ, είναι αναμενόμενες. Όποιος ασκήσει κριτική σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως..."αλάνθαστη συλλογική ακελική σοφία" (ο όρος είναι δικός τους, όχι δικός μου) τότε είναι ένοχος όχι μόνο για τα ακροδεξιά πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος στην χώρα μας(τα οποία βέβαια ήταν ανάλογα των εξίσου εγληματικών σφαλμάτων της αντίπερα όχθης σε ένα περιβάλλον από το οποίο απουσίαζε πλήρως η δημοκρατική συνείδηση και από τους μεν και από τους δε) αλλά και για τα "ιδεολογικά εγλήματα του Νεοφιλελευθερισμού". Λες και ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλά μια δημοκρατική σχολή σκέψης ανέμεσα σε άλλες, που ο καθένας δημοκρατικά και ελεύθερα δικαιούται να υποστηρίζει ή να απορρίπτει, λες και ο νεοφιλελευθερισμός είναι εκτός του δημοκρατικού πλαισίου ή απλά ένα έγκλημα!!

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε μακριά από αυτό το blog για να δούμε τις συμπεριφορές αυτές: έχω προσωπικά υποστηρίξει την σχολή σκέψης του νεοφιλελευθερισμού για να εισπράξω πίσω γελεία επιχειρήματα ταύτισής μου με τον Πινοσέτ και άλλες ανοησίες, ακόμα και απόπειρες ταύτισής μου με το πραξικόπημα του 1974. Ενώ έχω πει ξεκάθαρα πως είναι την απόλυτα libertarian εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού που αποδέχομαι-δηλαδή κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική ελευθερία-απελευθέρωση, εντούτοις επανέρχονται με τον Πινοσέτ, τον Γρίβα και ότι άλλη ανοησία θυμηθούν. Τους λεω πως καταδικάζω απερίφραστα κάθε είδος ολοκληρωτισμού και εξανίστανται γιατί αρνούνται να δεκτούν πως και ο Κομμουνισμός είναι ολοκληρωτισμός όπως και ο φασισμός. Και όταν λέω πως στην ουσία δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της νοοτροπίας της άκρας αριστεράς με την άκρα "δεξιά" (ΕΛΑΜ, Χρυσή Αυγή κλπ) γίνονται ταύροι.

Τις ίδιες φραστικές επιθέσεις βέβαια δέχομαι και από τους οπαδούς των ακροδεξιών αυτών οργανώσεων όταν κατά καιρούς μπορεί να τύχει να συζητήσω μαζί τους, πράγμα που αποδεικνύει πως άκρα δεξιά και άκρα αριστερα( μεγάλη δυστυχώς μερίδα του ΑΚΕΛ) είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Παρακολουθήστε αν θέλετε προσεκτικά το είδος των αντιδράσεων που πιθανόν να έχει και αυτό μου το σχόλιο. Και θα καταλάβετε....
Μιχάλης on 15/02/2012
Χα χα χα....Μαλλον ο κύριος Χριστοφιας και παρέα του πρεπει να μας αδειάσει την γωνιά... ελπίζω να μην αφήσει μονο καμένη γη πίσω του και επιβιώσει κανενα χλωρό κλαδάκι... κουράγιο και νηφαλιότητα για να μην τρελλαθούν όσοι λογικοί εχουν μείνει! Αυτό μόνο.
Επαμεινώνδας on 15/02/2012
Ο όρος μικρόνοια είναι ένας απόλυτα δόκιμος όρος. Μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με τον κο Τσούκα για το αν ισχύει για τα εν λόγω άτομα, αλλά δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Όταν κάποιος λέει σε κάποιον άλλο ότι δεν πρέπει να μιλά γιατί είναι καλαμαράς, το μικρόνοος είναι το πιο ήπιο χαρακτηριστικό με το οποίο μπορώ να τον περιγράψω.
on 15/02/2012
Den diaferete kirie kathigita apo tus aplous laikistes/politikous pou fanatizoun to kosmo (MEN KE DEN). Ke esis to idio kaloupi isaste. Den tha eprepe san akadimaikos kata tin tin gnomi mou.An i akadimaiki antidroun san tous politikous zito pou xathikame.

Krinis otis se stigmatizoun gia na apaxiosoun to logo sou.

"Αν στιγματίσεις κάποιον με έναν απαξιωτικό πολιτικό χαρακτηρισμό, απαξιώνεις το σύνολο των απόψεών του."

Distixos ke esi to idio kanis me tou epikrites sou idika stin teleftea paragrafo

"Η μικρόνοια δεν έχει σύνορα, ούτε η βλακεία όρια…"

ESIS ISE XENOS (GIA AFTOUS) KE AFTOI VLAKES (GIA SENA)

San akadimaikos nomizo o logos sas eprepe na itan pio epikodomitikos. KRIMA
αθηνα on 15/02/2012
Μπράβο Ανώνυμε,ταρ και καθάρισες.Από επιχειρήματα όμως,μηδέν στο πηλίκο.
on 15/02/2012
exo kani ke quotes apo to kimenou tou kathigiti.

Aftoi pou ton epikrinoun xrisimopoion to gegonos oti ine xenos (lanthasmena) ke nafigi. O idios tous apokali vlakes.

Pia i diafoa ton men ke to den. Kanoun akrivos to idio prama rixnoun ladi sti fotia.

An den mporis na to diakrinis afto apo to ti egrapsa den fteme emis.

Oso gia Epixirimata. Nomizo ise i moni ke tha simfonisoun poli sto bloc pou den exis Epixirimata ke to oti grafis epiriazete apo misos ke apothymena.

I gnosis su se themata oikonomias ine liga ke to xeris, ala afto den se empodizi apo tou ne krinis xoris na exis tis aparetites gnosis.Panta prospathis na feris to thema sta metra su ke sto misos pou se diakatexi.

den mpirazi na se kala. IPOMONI 13 MINES MINANE
Παρατηρητής on 16/02/2012
Τα σχόλια της Αθηνάς φίλε ανώνυμε είναι πάντοτε εύστοχα, λιτά και επί της ουσίας. Με αρκετή δόση χιούμορ εκεί που χρειάζεται. Που είδες το μίσος και όλα τα άλλα που αναφέρεις εμένα το φτωχό μου το μυαλό δεν μπορεί να καταλάβει.
on 17/02/2012
file paratiriti alo to humor ke alo i ironia.

PS
pros athina

ego den exo provlima pou grafo greekenglish esena pio ine.

NE to na grapso ellinika den mu vgeni. Ke TORA POU TO SKEFTIKA DEN EGRAPSA POTE.

Zo stin kipro ke den exo GRAPSI ellinika apo to dimotiko.

Oute sto gymnasio oute sto panepistimio oute sto xoro ergasias. Ego den exo complex me to sygegkrimeno thema. Ke na su po tin alithia oute vlepo to provlima.

Ke profanos gia na ginete afto i koinonia to epitrepi., . Den tha eprepe na niotho ke katoteros antithetos. To thema ine ti les

Ke na su po kati. Idika sto tomea pou doulevo to na xero ellinika den exi simasia ta aglika omos pezoun. (TA ROSSIKA AKOMA NA DIS). Afti ine i kipros simera an den su aresi provlima su

Fysika mpori gia sas tou patriotes ellines ego na ime ligoteros ellinas.

Opos ipe ke o alos anonymos apo kato na pame stin konstantinoupoli (emis ta aglo amerikanakia) iponoontas mas ke tourkous

Profanos ego den pliro ta kritiria tou ELLINA sta matia sas opote opos lei o kathigitis mu lete «Άδειασε μας τη γωνιά…

Fysiska an o pragmatikos ellinas prepi na exi ta kritiria tu anonymou apo kato tote den thelo na ime ELLINAS (opos esis to antilamvaneste)
Επιλήσμων on 18/02/2012
Αγαπητέ ανώνυμε,
Εχεις παρεξηγήσει παντελώς το θέμα της γλώσσας, είτε ελληνικής, είτε αγγλικής κλπ.
Εχτός των άλλων, το να γράφεις ορθά την οποιαδήποτε γλώσσα, είναι και αισθητικά ωραίον.
Μπορείς, εάν το επιθυμείς, να γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες οιποιαδήποτε γλώσσα.
Σου προτεινω να αρχίσεις με την αγγλική.
Τη λέξη "tyre" να γράφεις "taiar", τη λέξη "people" να την γράφεις "pipol", κλπ.

Κατά τα άλλα, δεν είσαι λιγότερο Έλληνας, απλώς επειδή γράφεις τα ελληνικά με τον τρόπο που τα γράφεις.

Εάν έχεις καιρό και διάθεση, διάβασε το ποιημα του Καβάφη, - αφιερωμένον-.

ΦΙΛΕΛΛΗΝ

Την χάραξη φρόντισε τεχνικά νά γίνει.
'Εκφρασις σοβαρή καί μεγαλοπρεπής.
Το διάδημα καλλίτερα μάλλον στενό,
εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δέν μέ αρέσουν.
Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά,
όχ' υπερβολική, όχι πομπώδης -
μην τα παρεξηγήσει ο ανθύπατος
που όλο σκαλίζει καί μηνά στην Ρώμη -
αλλ΄όμως βέβαια τιμητική.
Κάτι πολύ εκλεκτό απ' τό άλλο μέρος,
κανένας δισκοβόλος έφηβος ωραίος.
Πρό πάντων σ΄σ συστήνω να κυτάξεις
(Σιθάσπη,πρός θεού, να μη λυσμονηθεί)
μετά το Βασιλεύς καί το Σωτήρ,
να χαραχθεί με γράμματ
Επιλήσμων on 18/02/2012
(Η συνέχεια, από το προηγούμενο!)

να χαραχθεί με γράμματα κομψά, Φιλέλλην.
Καί τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες,
τα "Πού οι Έλληνες?" καί "Πού τα Ελληνικά
πίσω από τον Ζάγρο εδώ, απο τα Φράατα πέρα".
Τόσοι καί τόσοι βαρβαρότεροί μας άλλοι
αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κ' εμείς.
Καί τέλος μη ξεχνάς πού ενίοτε
μάς έρχοντ' από την Συρία σοφισταί,
καί στιχοπλόκοι, κι άλλοι ματαιόσπουδοι.
Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ.

[1912]
αθηνα on 19/02/2012
Ανώνυμε,αν δεν σου βγαίνει όπως λες,να γράφεις Ελληνικά,πρόβλημά σου και μαγκιά σου.Και αν δεν νοιώθεις Ελληνας,όπως έμμεσα παραδέχεσαι,εγώ δεν πρόκειται να πέσω στα πόδια σου να σε παρακαλώ να αλλάξεις τα πιστεύω σου.Εξάλλου το είπε κι ο πρόεδρος σας,πως έχετε πιό πολλή συγγένεια με τους Σύριους παρά με τους Ελληνες.
αθηνα on 16/02/2012
Μα δεν είναι ντροπή να υποστηρίζεις τον πρόεδρο.Απλά να το λες ξεκάθαρα και όχι να το παίζεις Πόντιος Πιλάτος.Κατά τα άλλα σε συγχαίρω για τις περισπούδαστες οικονομικές σου αναλύσεις,που φαίνονται εξάλλου σε όλα σου τα σχόλια.Τι να κάνουμε και μείς τα γιατρουδάκια,προσπαθούμε.
αθηνα on 16/02/2012
Oσον αφορά τις γνώσεις μου σε θέματα οικονομίας,θα συμφωνήσω μαζί σου.Ειναι ακριβώς τόσες,όσο και οι δικές σου στα Νέα Ελληνικά.
Επιλήσμων on 17/02/2012
Ανώνυμε,
Λες ότι οι γνώσεις της Αθηνάς σε θέματα οικονομίας είναι λίγες κλπ. Τα θέματα οικονομίας είναι κάτι διαφορετικό απο την οικονομική επιστήμη, και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει δοκτοράτο στα οικονομικά γιά να εκφέρει άποψη.

Η κατηγορία σου όμως ότι πάντα προσπαθεί να φέρει το θέμα στα μέτρα της, πιθανό να έχει μιά δόση αλήθειας, διότι και εγώ υποψιάζομαι ότι κάποιοι εδώ στο blog διαθέτουν προκρούστεια κλίνη.
αθηνα on 18/02/2012
Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο. Κατά τα άλλα συμφωνούμε.
Κ Κωνσταντίνου on 15/02/2012
Ο κ. Τσούκας αιτιολογεί την απόφαση του να μην παραστεί στην τελετή ως ενδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ανάληψη από τον κ Χριστόφια των πολιτικών και προσωπικών του ευθυνών για την έκρηξη στο Μαρί.
Πολιτική και θεσμική ευθύνη ο κ Χριστόφιας έχει αποδεκτεί. Άρα το κείμενο στο σημείο αυτό δεν είναι, εν μέρει τουλάχιστον ανακριβές. Απομένει η προσωπική ευθύνη. Τι σημαίνει "προσωπική" ευθύνη; Ο κ Πολυβίου ταυτίζει στο πόρισμα του την έννοια αυτή με την ποινική ευθύνη. Με άλλα λόγια ο κ Τσούκας θα ήταν ευχαριστημένος από τον Πρόεδρο, αν ο τελευταίος έλεγε ότι υπέχει ποινικής ευθύνης, ότι είναι ένοχος ανθρωποκτονίας ή δολοφονίας.
Η απαίτηση αυτή πέραν του υπερβολικού, δημιουργεί ένα σοβαρό προβλημα ως προς το Κράτος Δικαίου. Κακώς, κάκιστα κατά τη γνώμη μου, το πόρισμα Πολυβίου υπεισήλθε στο ποινικό μέρος. Δεν ήταν δουλειά του και τύποις και εν ουσία. Διότι δε μπορεί να υποκατασταθεί η ποινική διαδικασία με τις ακροάσεις μιας ερευνητικής επιτροπής.
Το τεκμήριο της αθωότητας, το διακίωμα σε μια δίκαιη δίκη και τόσα άλλα συστατικά του Κράτους Δικαίου πάνε περίπατο στη συλλογιστική του κ Τσούκα. Και πάνε περίπατο διότι η συλλογιστικη του σε τελευταία ανάλυση είναι η ίδια συλλογιστική παροξυσμού και λυντσαρίσματος που χαρακτήριζε τα συνθήματα και τη ρητηρική των αγανακτησμένων έξω από το Προεδρικό και πολλών δημοσιογραφων. "Είναι δολοφόνος. Κρεμμάστε τον τώρα!"

Πέραν τούτων υπάρχει και ένα ζήτημα ευπρέπειας το οποίο δεν προσδιορίζεται με βάση των τόπο καταγωγής. Ισχύει στο βαθμό που ισχύει για όλους μας είτε έχουμε γεννηθεί στην Κοκκινοτριμιθιά είτε στην πρέβεζα είτε στο Μπουένος Αϊρες. Ο κ Χριστόφιας ήταν καλεσμένος του Πανεπισττημίου Κύπρου σε μια τελετή του Πανεπιστημίου. Τον καλεσμένο σου οφείλεις να το σέβεσαι έστω κι αν πιστεύεις ότι είναι ο χειρότερος των ανθρώπων.
αθηνα on 15/02/2012
Πρώτη φορά ακούω να αναλαμβάνει κάποιος πρόεδρος πολιτική και θεσμική ευθύνη και να σφυρίζει αδιάφορα.Ούτε γάτα,ούτε ζημιά!
on 15/02/2012
Όπως βλέπετε κύριε καθηγητά τα ακελικο-αγγλο--αμερικανάκια εκφράζονται με γκρικλις. Το κάνουν επίτηδες όπως ο προηγούμενος μου που προτιμά να γράφει ορνιθοσκαλίσματα ακατονόητα, αντί ελληνικά, Δεν μπορεί καν να καταλάβει ότι έλλειμα της γλώσσας δείχνει και το έλλειμα του νού και της εννοιοποίησης της σκέψης. Δυστυχώς έχουμε μπλέξει με αυτούς τους ανθρώπους, τους κομματοδίαιτους και τους πραγματικά απαίδευτους που αναγράφουν συνθήματα τύπου γαμώ το έθνος σας κλπ κλπ --κομπλεξικά όντα και αμπάλλατα. Που πραγματικά αγωνίζονται να φτιάξουν μια αγγλο-τουρκο-κυπριακή διάλεκτο, γιατί γλώσσα δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Δυστυχώς ζούμε με αυτό το καρκίνωμα χρόνια από τον καιρό των γκουλάγκ. Ας ελπίσουμε ότι όταν θα φύγουν οι τούρκοι όταν θα απελευθερωθούμε όταν θα ανακτήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα στο χώρο που μάς ανήκει , θα ξεκουμπιστούν κι αυτοί μαζί με τους εποίκους΄ δεν μάς γουστάρουν εμάς τους ελληνοκύπριους, ας πάνε στην Κωνσταντινούπολη αυτήν που αρέσκονται να τονίζουν ως Ιστανμπούλ. Θα αλλάξουμε και τοπονύμια ?? Δεν νομίζω ας αλλάξουν αυτοί χώρα, έχουν καταντήσει μια τραγική πικαρισμένη μειονότητα και έχουν λυσσάξει γιατί ποτέ το ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΈΖΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ!! ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!
Παρατηρητής on 15/02/2012
Αν και τονίζω πως δεν συμφωνώ ούτε με το ύφος ούτε με το πνεύμα του anonymous, εντούτοις θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία του πρόταση γιατί αυτό το ζούμε στην πράξη καθημερινα : "Έχουν καταντήσει μια τραγική πικαρισμένη μειονότητα και έχουν λυσσάξει γιατί ποτέ το ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΈΖΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ!! ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!" Έτσι ακριβώς! Δεν έχω ξανακούσει πιο εύστοχη περιγραφή του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο. Τρανταχτό παράδειγμα η συμπεριφορά τους έναντι του κ.Τσούκα. Και είμαι απόλυτα σίγουρος-δεν χρειάζεται να μας το πει- πως οι απειλές που δέχεται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφει στο άρθρο του.

Δεν είναι όμως μόνο το ΑΚΕΛ ή (για να είμαστε δίκαιοι ) μόνο μια συγκεκριμένη σκοταδιστικη μερίδα του ΑΚΕΛ το πρόβλημα. Είναι και μια άλλη " τάξη" ανθρώπων, ακόμα πιο επικίνδυνων, με μοναδική ιδεολογική πυξίδα τα προσωπικά τους συμφέροντα.Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Οι οποίοι δεν διστάζουν να συμμαχήσουν με τον οποιονδήποτε της οποιασδήποτε ιδεολογικής απόχρωσης προκείμένου να σπιλώσουν ανθρώπους οι οποίοι στέκονται εμπόδιο στα όσα αδίστακτα θεωρούν ως προσωπικά τους "κεκτημένα". Αυτή είναι η δυστυχώς Κύπρος του 2012.
PES on 15/02/2012
Ορθολογιστική σκέψη, αρκετά εύστοχα σχόλια, αλλά και κάποια, κατά τη γνωμη μου, ατυχή για το επίπεδο του λόγου στο οποίο θέλετε να επικοινωνείτε κ. καθηγητά. Για παράδειγμα, προς τι το απαξιωτικό σχόλιο για το πανεπιστημιο Λουμούμπα? Με αυτό το σχόλιο ρίξατε το επίπεδο ή ακολουθησατε λανθασμενα εκείνους που το ρίχνουν για να σας ''κτυπήσουν''. Τι δηλαδή, θεωρείτε ΟΛΟΥΣ τους επιστήμονες αποφοιτους του ανάξιους? Θεωρείτε ότι η Σοβιετική Ενωση, με όλες τις αδυναμίες, παραλήψεις της δεν μπορεσε να βγαλει επιστήμονες αξίας?
Η μηπως επιστημονες ειναι όλοι ''αξιοι'' οι αποφοιτοι των φημισμενων πανεπιστημιων της Αμερικής και της Ευρώπης , οπως πχ ο Σαμαρας (για να χρησιμοποιησω το παραδειγμα σας) αλλα και οι Γ. Παπανδρεου οι Σημιτης , Καραμανλης και Ευρωπαίοι ηγέτες που οδηγησαν την Ελλαδα και μάλλον και την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμμού?

Και κάτι ακόμα, επεδή σε μενα δεν αρέσει να ακούω τις ''οπαδίστικες'' απόψεις υπέρ και κατά πολιτικών, αλλά απόψεις πιο συγκροτημένες και τεκμηριωμένες σαν τη δική σας, και επειδη με την σχετική αναφορά σας μου κεντρίσατε το ενδιαφέρον, θα ήθελα να εχω την αποψη σας για την ευρύτερη ''πολιτική Χριστόφια'' σχολιάζοντας θεματα κυπριακού, οικονομίας, υδρογοναθρακων, διεθνών σχέσεων κλπ, ανεξάρτητα από τη στάση του προέδρου ως προς το πορισμα Πολυβίου.

Θα περιμενω την απάντηση σας΄, ισως με κάποιο άρθρο συντομα αν δεν ειναι εφικτη μια συντομη απάντηση αμεσα
chrysanthos on 15/02/2012
Κύριε Καθηγητά,
Σας έχει ανάγκη και η Κύπρος, εμεις αλλά και η γλώσσα.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν προκειται να σας κοιτάξουν στα ματια ποτέ με σκοπό να σας καταλάβουν συζητώντας μαζί σας γιατί δεν μπορούν ούτε τολμούν. Το μυαλό τους είναι τόσο λίγο όσο και τα Ελληνικά τους.Τόσο φτωχά που ο 'Βιασμός της διαδικασίας' ακουστήκε τόσο πολύ φυσιολογικά απο τους εγκριτους δημοσιογραφους μας που στο τέλος αρχισα να σκεφτομαι αν η επιβραδυνση σε μια διαδικασία μπορεί και να λεχθεί ως ' αργασμός" ή "σιγανισμός" απο το σιγα -σιγά.
Πιο συχνα να γραφετε κύριε Τσουκα. Ο λόγος σας για μας τους Κυπριους είναι οξυγόνο.
Χρυσανθος
Επαμεινώνδας on 15/02/2012
Πολύ σωστά ο κος Πολυβίου αποφάνθηκε ότι ο Πρόεδρος έχει τόσο πολιτική όσο και προσωπική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη είναι προφανής, κι όμως δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να την αναλάβει, το έκαμε μόνο όταν πιέστηκε.

Έχει όμως και σαφή προσωπική ευθύνη γιατί ο ίδιος έλαβε την κρίσιμη απόφαση. Η αντιπαραβολή με την υπόθεση Κίτα είναι χρήσιμη. Ο τότε υπουργός Κύπρος Χρυσοστομίδης είχε πολιτική ευθύνη γιατί ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που χειρίστηκαν το θέμα. Δεν είχε προσωπική ευθύνη γιατί δεν χειρίστηκε ο ίδιος το θέμα. Δεν αποφάσισε αυτός να κάνει διακοπές ο Κίτας στο νοσοκομείο. Κι όμως - προς τιμήν του - ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες και παραιτήθηκε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν αυτός που αποφάσισε να κατέβουν τα πυρομαχικά στην Κύπρο. Αυτό τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο. Η ευθύνη του είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί υπήρξαν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αλλά δεν τις έλαβε υπόψη. Πήρε μια απόφαση και νόμισε ότι η ευθύνη του τέλειωσε εκεί. Στην κατάθεση του στον Πολυβίου τα έριξε όλα στο σύστημα που δημιουργήθηκε διαχρονικά. Καλά, αυτό δεν το ήξερε πριν παραδώσει σε αυτό το σαθρό σύστημα μια ωρολογιακή βόμβα; Είναι σαν να δίνεις σε ένα παιδάκι μια χειροβομβίδα και μετά που αυτοανατινάζεται να λες ότι φταίει το παιδί γιατί είναι πολαβό.
F X on 15/02/2012
Αξιότιμε κε Τσούκα,

να μου επιτρέψετε να σας επικρίνω για την κατάχρηση του blog της stockwatch να μπείτε σε ανούσιο διάλογο με άτομα που αγνοούν τη σφαιρική αντιμετώπιση των πραγμάτων και φοράνε παρωπίδες με αποτέλεσμα η απάντηση που δίνουν σε οποιοδήποτε θέμα να είναι πάντα σύμφωνα με τα προσωπικά και ιδεολογικά τους συμφέροντα και αντιλήψεις, επαναλαμβανόμενη και συχνά πυκνά άσχετη με το θέμα που σχολιάζουν. Ως καθηγητής οικονομικών θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο σωστός "επενδυτής" επενδύει τους πόρους (λόγω του ότι αυτοί είναι περιορισμένοι και όχι ανεξάντλητοι) του σε επενδύσεις που εντοπίζονται στην καμπύλη βελτιστοποίησης απόδοσης-αναλαμβανόμενου ρίσκου. Κι εμείς σας θέλουμε να επενδύετε το χρόνο σας σε πιο παραγωγικά πράγματα από τα πιο πάνω.

Από την άλλη να σας συγχαρώ για το γεγονός ότι εκφράζεται ανοικτά και επωνύμως τη γνώμη σας, ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ ή όχι με τα λεγόμενά σας (σε αρκετά σημεία διαφωνούμε). Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας και η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται πάντα πολλούς ενεργούς πολίτες ούτως ώστε η στάση και τα λεγόμενά τους να αφήνουν τον ελάχιστο χώρο για δράση των πολιτικάντηδων στο παρασκήνιο.

Συνεχίστε να γράφετε ελεύθερα, πάντα με σύνεση και λογικά επιχειρήματα.
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
Κύριε Τσούκα, Ο Ηρωας Σπύρος Τταντής δέν είταν απλά πρώτος ξάδελφος μου αλλά αδελφός μου, μεγαλώσαμε μαζί στην ίδια γειτονία , μια στο σπίτι του και μιά στο δικό μου, το ίδιο θρανίο μοιραζόμασταν στο δημοτικό σχολείο και στο ίδιο τάγμα είμασταν όταν υπηρετήσαμε την θητεία μας....

έχω να σου πώ τα εξής.....Χάσαμε την μισή Κύπρο επιδή δεν είμαστε αγαπημένοι σαν λαός, δέν είμαστε μονιασμένοι, λειτουργούμε, σκεφτόμαστε και πράτουμε με το συναίσθημα/στομάχι και όχι με το μυαλό μας. Μάς λείπει η στρατηγική, δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, λειτουργούμε αυθόρμητα χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των πράξεων μας. Να αναφέρω μερικά παραδείγματα απο την ιστορία μας.Το 1967 όταν ξεκίνησε η κρίση των πυράυλων στην Κούβα..(όπου παρολίγο να έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο) ..Ο Μακάριος πήγε στην Κούβα στον Κάστρο να του συμπαρασταθεί,,,,τι θά πάθει ένα ποντίκι ανάμεσα στα πόδια των ελεφάντων όταν τσακώνονται? εάν ρωτούσες εκείνη την περιόδο την κοινή γνώμη εάν καλά έπραξε ο Μακάριος το 95% θα σου έλεγε οτι ορθά έπραξε......το ίδιο έλεγαν όλοι όταν φώναζαν για ένωση με την Ελλάδα ενώ αυτό απαγορευόταν απο το σύνταγμα το οποίο εμείς ψηφίσαμε μερικά μόνον χρόνια νωρίτερα.....υπάρχουν πολλά άλλα τραγικά λάθη που πράξαμε ώς λαός επιδή λειτουργούσαμε με το συναισθημα και όχι με σωστή στρατηγική και την κοινή λογική όπως το πραξικόπημα του 1974 και τα πιο πρόσφατα λάθη με τα πλοιάρια για την Γάζα όπου συμμετείχαν και βουλευτές, εάν ρωτούσες το κυπριακό λαό εκείνη την περιόδο θα απαντούσουν όλοι με το συναίσθημα και θα λέγανε ορθά πράξανε οι βουλευτές μας, τώρα όλοι μας αγαπήσαμε το Ισραήλ.......όταν βλέπεις ένα άρμα μάχης η λογική και το μυαλό λέει να ανεβούμε πάνω του και όχι να σταθούμε μπροστά του.....

Με το συναίσθημα του Γερμανικού λαού δούλεψε και ο Χίτλερ , το αποτέλεσμα είναι γνωστό.........


Αυτήν την στιγμή η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις οι οποίες είναι η τραγική οικονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε και η οποία θα χειροτερέψει (βλέπε άρθρα μου των τελευταίων μηνών) , οι διαπραγματευσεις για το Κυπριακό οι οποίες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο όπου κινδυνευουμε να εκτεθούμε , το φυσικό αέριο το οποίο πρέπει να χειριστούμε με έξυπνο/σωστό τρόπο και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ σε μια κρίσιμη και για την ΕΕ περίοδο (η οποία εως τον Ιούνιο θα γίνει τραγική λόγο θέματος οικονομιών Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας κλπ).....

Ολα τα πιο πάνω σοβαρά ζητήματα χρειάζονται ενότητα, συνεργασία όλων των κομμάτων/ πολιτών, εξυπνάδα, διορατικότητα , στρατηγική , υπομονή , επιμονή και αγάπη για την πατρίδα ....

Εάν παραιτηθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας, ποιά θα είναι η επόμενη μέρα? 40 μέρες ακυβέρνητοι, διχασμός σε μια θλιβερή προεκλογική περίοδο, κίνδυνος διχόνιας σε μια περίοδο με τα πιο κρίσιμα θέματα της ιστορίας μπροστά μας και όλα ταυτόχρονα.....

Σε ένα χρόνο θα έχουμε εκλογές , ο λαός θα επιλέξει τον ηγέτη που θέλει να έχει ως πρόεδρο, αυτή είναι η σωστή διαδικασία, και σε αυτή πρέπει να πειθαρχήσουμε.....

δέν μπορούμε να επιβάλουμε την άποψη μας σε μια κοινωνία, αυτό είναι επικινδυνο , δέν μπορεί μια μερίδα πολιτών η ακόμα και η πλειοψηφία των πολιτών να αλλάζει τον πρόεδρο όποτε επιθυμά, αυτό θα δημιουργήσει επικινδυνες καταστάσεις και επικινδυνο προηγούμενο.....

εάν παραιτηθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας αυτή την στιγμή για μένα θα είναι λιποτάκτης, λιποτάκτης όπως το Καραμανλή που εγκατελειψε το πλοίο όταν το είδε να βουλιάζει, ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοιο τελευταίος και όχι πρώτος .

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει υποχρέωση να ενώσει τον κυπριακό λαό, να δουλέψει/ συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα πλαίσια ενος ενωμένου/μονιασμένου εθνικού συμβουλίου για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις/ευκαιριες που έχουμε μπροστά μας........
Παρατηρητής on 16/02/2012
Κύριε Ταντή,
συμφωνώ σε αρκετά σημεία του άρθρου σας, το οποίο όμως είναι γεμάτο αντιφάσεις που δημιουργούν ερωτηματικά. Μας κάνετε μαθήματα σωστής εξωτερικής πολιτικής,τονίζετε την αναγκαιότητα συμμαχίας με το Ισραήλ, θυμήθήκατε να επικρίνετε τον Μακάριο για την Κούβα κλπ. ¨Ολα αυτά σωστά, συμφωνώ και υπερθεματίζω. Αλλά ποιοι ήταν και είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό οι εκφραστές της πολιτικής που εσείς θεωρείτε λανθασμένη? Γιατί ανατινάκτηκε το Μαρί? Ποιων οι ιδεοληψίες έδωσαν υπόσχεση στον δικτάτορα της Συρίας πως τα πυρομαχικά δεν θα δοθούν σε καμία ευρωπαική χώρα ούτε στην Αμερική μέχρι να βρεθεί τρόπος να παραδοθούν στην Συρία? Ποιος ακόμα και σήμερα στέλλει συγχαρητήριες επιστολές στους δικτάτορες της Κούβας για να τους συγχαρεί για την επέτειο της "Επανάστασης" (επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας)? Ποιοι κάνουν ομιλίες και ποιοι εξάρουν με τα άρθρα τους τον Τσάβες? Μα δεν έχετε δει ποτέ την Χαραυγή κ. Ταντή? Γιατί επομένως υποστηρίζετε τον κ.Χριστόφια ? Για να συνεχίσουν οι συγχαρητήριες επιστολές προς την Κούβα και για να παραμένουν σε εκκρεμότητα συγκεκριμένες προτάσεις του Ισραήλ για ουσιαστικότερη συμμαχία με την Κύπρο?
Αχιλλεας on 16/02/2012
Κυριε Σαββα Τταντη. Σας ευχαριστω πραγματικα. Διαβαζοντας ΟΛΟΥΣ τους προηγουμενους ειδικα τον Κυριο Τσουκα αρχισα να φοβαμαι για το μελλον της οικογενειας μου σε αυτο τον τοπο. Ευτυχως εσεις με κανατε να νοιωσω οτι υπαρχει ακομα ελπιδα γιατι ακομα υπαρχουν ανθρωποι ωριμοι μα κυριος ΣΩΣΤΟΙ σας εσας.
Σας ευχαριστω για ακομα μια φορα

καλη σας μερα
Κωνσταντίνος on 16/02/2012
Για να νιώσει την ανάγκη ο κ. Τσουκας να απαντήσει σ' αυτό το ύφος («Η μικρόνοια δεν έχει σύνορα, ούτε η βλακεία όρια…», στην κριτική που του ασκήθηκε για το προηγούμενο του άρθρο, προφανώς ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν δέχονται την αντίθετη άποψη. Δικαίωμα του και δικαίωμα και των υπολοίπων να κρίνουν και να επικρίνουν τις απόψεις του, εφόσον αυτές διατυπώνονται δημόσια.
Αφού όμως ο κ. Τσουκας επέλεξε να απαντήσει στις επικρίσεις - και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει - θα έπρεπε να απαντήσει σ' όλα τα σχόλια. Για παράδειγμα ένα σχόλιο που έμεινε αναπάντητο, είναι γιατί υιοθετεί αποκλειστικά και μόνο το αμφιλεγόμενο πόρισμα Πολυβίου και αγνοεί τις έρευνες της Αστυνομίας και των εξ Ελλάδος ειδικών σε στρατιωτικά θέματα. Θεωρώ ότι ως ακαδημαϊκός θα έπρεπε να είναι περισσότερο αντικειμενικός και να κρίνει τα γεγονότα λαμβάνοντας υπόψη και την αντίθετη άποψη.
Ο κ. Τσουκας επέλεξε να απαντήσει μόνο σε συγκεκριμένα σχόλια, κάτι το οποίο φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου (ένα σχόλιο ενός ανώνυμου αρθρογράφου). Επίσης, απαντά μόνο σε συγκεκριμένα μεμονωμένα σχόλια των επικριτών του, αγνοώντας παντελώς τις υπόλοιπες απόψεις που οι τελευταίοι είχαν διατυπώσει στα άρθρα τους.
Από τα σχόλια πάντως του άρθρου διακρίνω μια εμπάθεια από ορισμένους έναντι του ΑΚΕΛ. Επαναλαμβάνω.. δικαίωμα του καθενός να έχει και να διατυπώνει ελεύθερα την άποψη του. Και η δική μου άποψη είναι ότι με τέτοιες εμπάθειες, παρωπίδες και αγκυλώσεις, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Και κάτι τελευταίο. Ο «Παρατηρητής» στο σχόλιο του αναφέρεται σε προσωπικές εμπειρίες. Δεν του ζητώ να αποκαλύψει την ταυτότητα του, εφόσον ο ίδιος προφανώς δεν θέλει. Νομίζω όμως ότι θα βοηθούσε εμάς τους υπόλοιπους αναγνώστες, αν γνωρίζαμε την ταυτότητα του, να κρίνουμε από μόνοι μας κατά πόσο οι απόψεις του είναι αντικειμενικές ή καθοδηγούνται από εμμονές, παρωπίδες και αγκυλώσεις.

Υ.Γ: κ. Τσουκα ασφαλώς και έχετε κάθε δικαίωμα να εργάζεστε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να απολαμβάνετε εν μέσω κρίσης ένα πολύ παχουλό μισθό. Και ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα ως ακαδημαϊκός να εκφράζεται την άποψη σας. Μπορεί να διαφωνώ, αλλά δεν διεκδικώ το αλάθητο. Μην προκαλείται όμως τους φορολογουμένους πολίτες που σας καταβάλλουν τον παχουλό μισθό με φράσεις όπως «Η μικρόνοια δεν έχει σύνορα, ούτε η βλακεία όρια…». Ως κοινωνία επιλέξαμε να χρυσοπληρώνουμε τους ακαδημαϊκούς και γι' αυτό η κυπριακή κοινωνία έχει ψηλό - κατά την άποψη μου - μορφωτικό επίπεδο. Επίσης ως κοινωνία μάθαμε να επιζητούμε την τεκμηριωμένη και καλόπιστη κριτική, ειδικά από τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας. Δεν ανεχόμαστε όμως να μας βρίζουν και μάλιστα με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο.
αθηνα on 16/02/2012
Κωνσταντίνε,χαρακτηρίζεις το πόρισμα Πολυβίου σαν αμφιλεγόμενο.Δηλαδή θα έπρεπε να συμφωνήσει και ο άμεσα ενδιαφερόμενος κ.Χριστόφιας,ή το ΑΚΕΛ,για να γίνει αποδεκτό;Το έχω ξαναπεί,ας δήλωνε εκ των προτέρων ο πρόεδρος ότι δεν θα τον δεσμεύει,αν δεν τον δικαιώνει,για μην μας παραμυθιάζει.Μιλάς για το πόρισμα της Αστυνομίας.Μα από την αρχή δεν ήταν στα ανακρινόμενα πρόσωπα ο πρόεδρος,για την Αστυνομία.Στο κάτω-κάτω,γιατί δεν μείναμε μόνο στην Αστυνομική έρευνα;Για τα μάτια του κόσμου;Oσον αφορά τους Ελλαδίτες ειδικούς που αναφέρεις.Το αντικείμενο της έρευνάς τους,ήταν η σωστή ή όχι φύλαξη του φορτίου,και όχι η ολέθρια απόφαση να κρατήσουμε για το χατήρι των 'αδελφών' Σύριων,το φορτίο.Το τελευταίο περί συγγένειας,δεν το είπα εγώ,αλλά ο πρόεδρος όταν συναντήθηκε με το φίλο του τον Ασσαντ.Γι'αυτό θεωρούν μερικοί τον κ.Τσούκα σαν ξένο.
Παρατηρητής on 16/02/2012
Μα αγαπητέ Κωνσταντίνε,
για να κρίνεις αν κάποιος έχει εμμονές και αγκυλώσεις πρέπει να γνωρίζεις το πραγματικό του όνομα? Μπορείς να κρίνεις ελεύθερα όπως και όλοι μας αν οι θέσεις έκαστου από εμάς χαρακτηρίζονται από εμμονές ή είναι (στον βαθμό που είναι ανθρωπίνως δυνατό βέβαια)αντικειμενικές.

Τώρα σε ένα άλλο σημείο: ποιον έβρισαν οι εξ ελλάδος αδελφοί μας?Απλά ορισμένοι εκφράζουν την ίδια άποψη που εκφράζουμε και εμείς οι ...κύπριοι αδελφοί σας για τον Πρόεδρο, και κάποιοι άλλοι Ελλαδίτες όπως ο κ.Γουλιάμος ταυτίζεται με τον Πρόεδρο. Και μόνο που γίνεται διαχωρισμός σε ελλαδίτες και κύπριους ή οτιδήποτε άλλο στον αναφαίρετο δικαίωμα έκαστου ανθρώπου (είτε ζει είτε δεν ζει στην Κύπρο, είτε είναι πολίτης αυτής της χώρας είτε όχι,να πει την γνώμη για τον Πρόεδρο της Κύπρου, αποπνέει φασιστική νοοτροπία. Δηλαδή για παράδειγμα επειδή δεν είμαστε αμερικανοί πολίτες δεν δικαιούμαστε να εκφράζουμε την άποψή μας για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου και των ΗΠΑ γενικότερα? Γιατί το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος δεν χάνουν ευκαιρία να ασκήσουν κριτική κάθε λίγο και λιγάκι για την "ιμπεριαλιστική" πολιτική των ΗΠΑ? Ακόμα και αυτή η ανόητη και ζημιογόνα για την Κύπρο κριτικη που γίνεται εκ μέρους του ΑΚΕΛ εναντίον των ΗΠΑ, ναι είναι μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια που γίνεται και λέω πως έχει κάθε δικαίωμα το ΑΚΕΛ να την εκφράζει, είτε συμφωνώ προσωπικά έιτε διαφωνώ με την ουσία της κριτικής αυτής. Αυτή είναι η δημοκρατία φίλε Κωνσταντίνε.
Κωνσταντίνος on 16/02/2012
Σε κανένα σημείο δεν κατηγόρησα τον κ. Τσουκα για το γεγονός ότι κατάγεται από την Ελλάδα. Σχολίασα τις θέσεις και απόψεις του, παρέθεσα τεκμηριωμένα τη δική μου άποψη και σε κανένα σημείο δεν εκμφράστηκα με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εξ Ελλάδος εργαζόμενους στην Κύπρο.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, παρατηρώ ότι προσπαθείς για πολλοστή φορά να δικαιολογήσεις την στάση κάνοντας επίθεση στο ΑΚΕΛ. Τέτοιες συμπεριφορές προδίδουν - κατά την άποψη μου - άτομο με εμμονές, παρωπίδες και αγκυλώσεις.
Επίσης μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι εμφανίζεσαι για άλλη μια φορά ως δικηγόρος των ΗΠΑ.
Να σου υπενθυμίσω ότι η διεθνής οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, λόγω ακριβώς της νεοφιλελεύθερης και ιμπεριαλιστικής πολιτικής που η συγκεκριμένη χώρα ακολουθεί.
Σέβομαι τη διαφορετική σου άποψη. Όπως επισημαίνεις και εσύ, αυτή είναι η δημοκρατία. Παρατηρώ όμως ότι εσύ προσδίδεις χαρακτηρισμούς στην αντίθετη άποψη (ανόητη και ζημιογόνα η κριτική του ΑΚΕΛ).
Προφανώς για εσένα όποιος έχει διαφορετική άποψη από την δική σου είναι ανόητος και κάνει ζημιά στην Κύπρο!!
Είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, αλλά όχι με την έννοια που εσύ προσδίδεις στη δημοκρατία.
Παρατηρητής on 16/02/2012
Κωνσταντίνο φάσκεις και αντιφάσκεις. Λες :

" σε κανένα σημείο δεν εκφράστηκα με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εξ Ελλάδος εργαζόμενους στην Κύπρο"

"ειδικά από τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας. Δεν ανεχόμαστε όμως να μας βρίζουν και μάλιστα με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο."

"Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε (ως φορολογούμενοι πολίτες) τον οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ή άλλο πρόσωπο, για να μας βρίζει με τέτοιο αισχρό τρόπο, καθοδηγούμενος από τις εμμονές του"

Μα αν αυτά τα πράματα δεν συνειστούν απειλές ("ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ"-τί θα κάμετε δηλαδή, θα τον απολύσετε?)και χοντροκομμένες ανοησίες τότε τι έιναι? Και ναι, το να χαρακτηρίζεις ως ανόητες κάποιες θέσεις που απλά θεωρείς ανόητες είναι θεμιτό ασφαλώς σε μια δημοκρατία. Δεν απείλησα όμως ποτε και κανένα όπως ξεκάθαρα κάνεις εσύ και οι ομοιδεάτες σου.

(Δεν ανέχομαι=δεν δέχομαι, άρα το λες ξεκάθαρα πως δεν δέχεσαι την αντίθετη άποψη)
Κωνσταντίνος on 17/02/2012
Το Πανεπιστήμιο είναι ανεξάρτητο. Συνεπώς κανένας εκτός από την Σύγκλητο δεν έχει δικαίωμα ούτε να προσλάβει ούτε να απολύσει κανένα. Γι' αυτό μην προσπαθείς να δημιουργήσει εκ του πονηρού εντυπώσεις.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η κοινή γνώμη να σχολιάσει και να επικρίνει (αν δεν συμφωνεί) με τις απόψεις του οποιουδήποτε. Από την στιγμή μάλιστα που η κριτική του είναι τεκμηριωμένη και δεν βασίζεται σε ατεκμηρίωτες βρισιές και χυδαιολογίες (ανόητος, βλάκας κ.τ.λ), κατά την άποψη μου πρέπει να είναι θεμιτή.
Δεν διεκδίκησα ποτέ την απόλυτη αλήθεια. Δέχομαι την κριτική και από την στιγμή που είναι τεκμηριωμένη θεωρώ ότι είναι και καλοπροαίρετη.
Παρατηρώ όμως ότι εσύ καταφεύγεις για άλλη μια φορά στην υβρισιολογία και στην επίδειξη ισχύος, με φράσεις όπως: τι θα κάμετε δηλαδή, θα τον απολύσετε?
Προφανώς θεωρείς (μπορεί και να ισχύει - δεν γνωρίζω την ταυτότητα σου) ότι έχεις μεγάλη δύναμη και την προτάσεις για να σταματήσει ο συνομιλητής σου να σου ασκεί κριτική. Μου θύμισες κάτι διαλόγους στην λαϊκή αγορά, που ο ένας λέει στον άλλο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ?». Ή τον τρόπο που συμπεριφέρονταν οι Αυτοκράτορες, που θεωρούσαν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
Παρεμπίπτοντος ο λόγος που ενδιαφέρθηκα να μάθω ποια είναι η ταυτότητα σου, είναι γιατί στο σχόλιο σου κάνεις λόγο σε προσωπικές σου εμπειρίες. Αν δεν θέλεις - και είναι δικαίωμα σου - μην αποκαλύψεις την ταυτότητα σου. Δώσε όμως περισσότερες πληροφορίες για τις προσωπικές σου εμπειρίες και άσε εμάς να κρίνουμε από μόνοι μας κατά πόσο αυτά που λες ισχύουν.
Η ουσία δεν είναι να βαφτίζω των εαυτό μου δίκαιο και αντικειμενικό, αλλά αυτό να το κρίνουν οι άλλοι.
Παρατηρητής on 17/02/2012
Κωνσταντίνο λες:

"Παρατηρώ όμως ότι εσύ καταφεύγεις για άλλη μια φορά στην υβρισιολογία και στην επίδειξη ισχύος, με φράσεις όπως: τι θα κάμετε δηλαδή, θα τον απολύσετε?"

Πρώτον τις ύβρεις που τις εντοπίζεις? Γίνε συγκεκριμένος.

Δεύτερον γράφεις για τον Κ, Τσούκα: "Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε (ως φορολογούμενοι πολίτες) τον οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ή άλλο πρόσωπο, για να μας βρίζει με τέτοιο αισχρό τρόπο, καθοδηγούμενος από τις εμμονές του”

Μάλλον έχεις πρόβλημα αγαπητέ κωνσταντίνο στην κατανόηση της λέξης βρισιά: πότε σας έβρισε και μάλιστα με αισχρό τρόπο ο κ.Τσούκας. Αντίθετα, βρισιά μπορεί ίσως να θεωρηθεί η δική σου θέση όπως ακριβώς διατυπώνεται πιο πάνω.

Τρίτον, εγώ κάνω επίδειξη δύναμης ή εσύ που "ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΣΑΣΤΕ" όπως λες τον κ.Τσουκα να λεει αυτό και αυτο...Και εγώ ρώτησα απλά και σε ξαναρωτώ ευθαίως:τι νόημα έχει τον "ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΣΑΣΤΕ" ??Θα προβείτε σε ενέργειες εναντίον του κ.Τσούκα??Εγώ απλά επισημαίνω την έμμεση αλλά ξεκάθαρη απειλη που εμπεριέχεται στο "ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΣΑΣΤΕ"(ποιοι δηλαδή?).

Αν αυτό σημαίνει επίδειξη ισχύος από μένα ας το κρίνει ο καθένας . Αν εννοείς με την επίδειξη ισχύος ότι έχω τα κότσια να τα βάζω με μια "πικκαρισμένη μειονότητα" (όπως εύστοχα την χαρακτήρισε ένας άλλος εδώ στο blog) η οποία νομίζει ότι επειδή για την ώρα κυβερνά, πως η Κύπρος όλη της ανήκει και μπορεί να κάνει ότι αυθαίρετο σκαρφιστεί, τότε ναι, αυτά τα κότσια τα έχω κωνσταντίνε.
Κωνσταντίνος on 17/02/2012
Δεν αμφιβάλλω ότι έχεις τα κότσια και μαγκιά σου. Ανέφερε και προηγουμένως ότι δεν διεκδικώ το αλάθητο.
Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις και ερμηνεύουμε διαφορετικά ορισμένους όρους. Προσωπικά θεωρώ ότι όταν αποκαλείς τον άλλο ηλίθιο είναι βρισιά. Δικαίωμα σου να διαφωνείς. Ας μας κρίνουν οι αναγνώστες.
Όσο για το «δεν ανεχόμαστε», ναι προσωπικά δεν ανέχομαι να με βρίζουν για τις απόψεις μου. Δέχομαι την κριτική, αλλά όχι την υβρισιολογία.
Πάντως παρατηρώ ότι για άλλη μια φορά βγάζεις την εμπάθεια σου προς την Κυβέρνηση, με ατεκμηρίωτες κατηγορίες ότι προσπαθεί να ενεργεί αυθαίρετα. Δεν καθοδηγούμαι από τέτοιες εμμονές και ιδεοληψίες και ως εκ τούτου προφανώς μιλούμε διαφορετική γλώσσα.
Η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται τυχαία στην εξουσία. Εκλέχθηκε δημοκρατικά από την «πικκαρισμένη μειονότητα» όπως εσύ χαρακτηρίζεις την πλειοψηφία του κυπριακού λαού.
Επαναλαμβάνω... είμαι δημοκρατικός άνθρωπος αλλά όχι με την έννοια που εσύ προσδίδεις στη δημοκρατία.
Είναι δικαίωμα σου να μην δίνεις περισσότερες πληροφορίες για τις προσωπικές σου εμπειρίες, στις οποίες αναφέρεσαι στον σχόλιο σου. Από την στιγμή όμως που αρνείσαι να μας δώσεις το δικαίωμα να κρίνουμε από μόνοι μας κατά πόσο όντος είναι αμερόληπτος, εκτιμώ ότι έχω το δικαίωμα να αμφισβητώ την αμεροληψία σου.
αθηνα on 17/02/2012
Κωνσταντίνε,να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου για το ποιός εξέλεξε τον κ.Χριστόφια.Οταν μιλά ο Παρατηρητής για την πικκαρισμένη μειονότητα,εννοεί το ποσοστό που θα ψήφιζε ακόμα και σήμερα το Χριστόφια παρόλα τα λάθη του,και όχι την πλειοψηφία του λαού που τον ψήφισε το 2008[+ΔΗΚΟ+ΕΔΕΚ].Γιατί είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι π.χ.ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή ο Κουλίας και όσοι συμφωνούν μαζί τους,στηρίζουν σήμερα το Χριστόφια.Αρα μη μιλάς για πλειοψηφίες.
Παρατηρητής on 17/02/2012
Κωνσταντίνε,
επειδή με κάλυψε πλήρως η Αθηνά πιο πάνω στο κυριότερο σημείο, θα κάνω μόνο ένα σύντομο σχόλιο:ναι, δεν βρέθηκε εντελώς τυχαία στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς κάπως τυχαία βρέθηκε από τα καμώματα Κάρογιαν. Αλλά όπως και να έχει το πράμα, δημοκρατικά ασφαλώς εκλέγηκε και δημοκρατικά θα χάσει αφού μόνο μια "πικκαρισμένη μειοψηφία" όπως δείχουν τα πράματα πρόκειται να την ξαναψηφίσει.
adkiaseros on 16/02/2012
Ποιό το πρόβλημα σου με τον μισθό του ανθρώπου δηλαδή; Όποιος κατά την κρίση σου έχει 'παχυλό' μισθό πρέπει να σιωπά δηλαδή; Δικαίωμα λόγου έχουν μόνο η κατ' εσάς χαμηλόμισθοι;

Έλεος δηλαδή!
Κωνσταντίνος on 16/02/2012
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσους έχουν παχουλούς μισθούς, έστω και αν ο μισθός τους καταβάλλεται από τον φορολογούμενο πολίτη.
Ξεκαθάρισα και στο άρθρο ότι είναι επιλογή της κυπριακής κοινωνίας να δίνει παχουλούς μισθούς στους ακαδημαϊκούς, γιατί θέλουμε - σωστά - να έχουμε ως κοινωνία ψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Και δεν είναι απλά δικαίωμα των ακαδημαϊκών να εκφράζουν άποψη. Είναι υποχρέωση τους. Ως κοινωνία χρυσοπληρώνουμε το Πανεπιστήμιο ακριβώς γιατί επιδιώκουμε να υπάρχει διακίνηση ιδεών.
Απαιτούμε όμως από τους ακαδημαϊκούς να εκφράζουν σφαιρική και τεκμηριωμένη άποψη.
Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε (ως φορολογούμενοι πολίτες) τον οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ή άλλο πρόσωπο, για να μας βρίζει με τέτοιο αισχρό τρόπο, καθοδηγούμενος από τις εμμονές του.
Έχει κάθε δικαίωμα να μην είναι αντικειμενικός. Ως κοινωνία όμως απαιτούμε από τους ακαδημαϊκούς να είναι αντικειμενικοί. Μπορεί να μην ευθύνεται ο κ. Τσουκας. Μπορεί να φταίμε και εμείς που έχουμε ψηλές απαιτήσεις από τους ακαδημαϊκούς. Είναι όμως επιλογή μας να διατηρούμε μια κοινωνία ψηλού μορφωτικού επιπέδου, με δυνατότητες σωστής και αντικειμενικής κριτικής.
The Invisible Hand on 16/02/2012
κ. Ταντή

Γράφεις "Το 1967 όταν ξεκίνησε η κρίση των πυράυλων στην Κούβα..(όπου παρολίγο να έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο) ..Ο Μακάριος πήγε στην Κούβα στον Κάστρο να του συμπαρασταθεί,,,,τι θά πάθει ένα ποντίκι ανάμεσα στα πόδια των ελεφάντων όταν τσακώνονται?"

Η κρίση των πυραύλων στη Κούβα ξεκίνησε και τελείωσε τον Οκτώβρη του 1962, και ο Κέννεντυ δολοφονήθηκε το 1963. Έχω ξεχάσει πότε πήγε ο Μακάριος να συμπαρασταθεί στο Κάστρο Ι. Θυμάμαι καλύτερα άλλη προεδρική επίσκεψη στο Κάστρο ΙΙ.

Έχετε μερικά σωστά σημεία, αλλά και μερικές αντιφάσεις που σωστά επισημαίνει ο Παρατηρητής.
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
αγαπητέ παρατηρητή

ποιό πάνω δεν υποστήριξα την πολιτική Χριστόφια ούτε και έχω αναφέρει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για το Μαρί. Αυτό που στήριξα και αυτή είναι η πάγια μου θέση, είναι την ανάγκη για ενότητα, η ανάγκη για συνεργασία όλων των κομμάτων σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας....

Για αυτό είπα οτι ο πρόεδρος έχει υποχρέωση να ενώσει τον κυπριακό λαό,,,,,,αυτό που ενοούσα με αυτό είναι 2 πράγματα, 1. δέν είμαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπω γύρω μου και μέρος της ευθήνης για αυτή την διχόνεια και έλλειψη συντονισμού για την στρατηγική μας φέρει και ο πρόεδρος ως ανώτατος/αρχηγός του κράτους. 2. Εάν συνεχιστεί αυτή η άθλια κατάστασης στην Κύπρο θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και άρα θα φέρει ευθήνη και ο πρόεδρος...

Οταν είπα οτι πρέπει να είμαστε πάνω στο Τανκ και οχι μπροστά του, φυσικά και δεν εννούσα την Συρία, την Λυβυη την Κούβα , την Βενεζουέλα, το Ιράν κλπ οι οποίοι είναι μπροστά απο το Τάνκ και μιά μέρα θα περάσει απο πάνω τους

έχω επίσης κάνει κριτική στον Χαρίλαο Σταυράκη για τις θέσεις του στην Οικονομία, αυτό δέν είναι και κριτική στην Κυβέρνηση?

έχω κάνει επίσης κριτική για τον χειρισμό των κοντέινερ στο Μαρί σε άλλα μυνήματα μου...

αυτό που δέν ήθελα να κάνω στο πιο πάνω μύνημα μου, είναι αυτό που λέω οτι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, ΔΙΧΟΝΕΙΑ, πρέπει να είμαστε δυνατοί και συντονισμένοι σαν κράτος και αυτό σημαίνει συνεργασίες και οχι τσακωμούς,,,,
Φοίβος Γ. Σπάρος on 16/02/2012
Χαίρομαι για την πληθώρα των σχολίων που προκάλεσε η στάση σας κ. καθηγητά.
Εγώ μόνο ένα έχω να προσθέσω: Σας παρακαλώ μπολιάστε τους νέους μας στο Πανεπιστήμιο με τη δική σας κριτική σκέψη και μαχητική διάθεση.
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
πρέπει να χαράξουμε εθνική στρατηγική σε όλα τα θέματα, που θα είμαστε σε 20 χρόνια? που θέλουμε εμείς να είμαστε? χρειαζόμαστε στρατηγική για

1. Οικονομία ΄
2. φυσικό αέριο
3. Κυπριακό

αυτή η στρατηγική πρέπει να σχεδιαστεί και να συναποφασιστεί σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου μέσα απο ενότητα και συνεργασία. Να δεσμευτούν τα κόμματα και να συγκεντρωθούν σε οτι συμφωνηθεί και να ισχύει συνεχώς και για τους επόμενους προέδρους......δηλαδή και για τον πρόεδρο που θα εκλεγεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές , στα βασικά αυτά θέματα να είναι όλοι δίπλα του ,,,,να ασκούν κριτική για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης η εάν φέυγει απο τα συμφωνηθέντα.....

αυτό που βλέπουμε γύρω μας τα τελευταία χρόνια δεν είναι μια συντονισμένη εθνική στρατηγική σε κανένα θέμα αλλά βραχυπρόθεσμες βιαστικές αποφάσεις που συνεχώς οδηγούν σε λάθη και μας εκθέτουν.......
Επιλήσμων on 16/02/2012
Ελπίζω κ. Τταντή, όταν λέτε " αυτό που βλέπουμε γύρω μας τα τελευταία χρόνια ...που συνεχώς οδηγούν σε λάθη και μας εκθέτουν", να εννοείτε τα τελευταία 52 (τουλάχιστο) χρόνια.
Παρατηρητής on 17/02/2012
Θα πρέπει αγαπητέ Επιλήσμων να κάνουμε μία εξαίρεση γι' αυτά τα τελευτάια 52 όπως λες χρόνια: επί Γλαύκου Κληρίδη υπήρχε ένας στρατηγικός στόχος, η ένταξη στην ΕΕ, την οποία καμία σχεδόν χώρα πλην της Ελλάδας δεν αποδεχόταν αν δεν βρισκόταν πρώτα λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Η μεθοδικότητα του Κληρίδη και η ανατροπή όλων των προηγούμενων στρατηγικών που διατηρούσαν την Κύπρο ως χώρα τριτοκοσμική, οδήγησε τελικα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 2002 όπου αποφασίστηκε οριστικά και τελισίδικα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς ουρές και αστερίσκους και με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Με ξεκάθαρη επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για το ότι τα κυπριακό παρέμενε άλυτο και με (προφορική) υπόσχεση της ε/κ πλευράς που θεωρήθηκε αξιόπιστη πως δεν θα ευθύνεται η ίδια για την εκκρεμότητα που θα υπάρχει στο κυπριακό. Η Κύπρος εντάχτηκε στην ΕΕ αλλά το τι ακολούθησε ελέω ΑΚΕΛ και που καταντήσαμε σήμερα (και στο κυπριακό και στην οικονομία ) είναι μεγάλη ιστορία που δεν είναι της ώρας.
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
invisible, απολογούμαι για την λάθος ημερομηνία η ουσία είναι η ίδια, λάθος συμμαχίες , χωρις στρατηγική μακροπρόθεσμη κλπ κλπ

Η κριτική , οι απόψεις και οι εισηγήσεις για οποιονδήποτε θέμα, είναι απαραίτητες σε μια δημοκρατία . Δέν έχω ισχυριστεί οτι ο πρόεδρος δέν έχει κάνει λάθη............

Πολλές φορές όμως η διαφορά απο το σωστό η λάθος είναι πολύ μικρή, εαν ρωτούσες τον Γερμανικό λαό το 1938 εαν ο Χίτλερ είταν καλός ηγέτης θα σου απαντούσαν ολοι θετικά,,,,το αποτέλεσμα είναι γνωστό,,,,

και αυτό που λέω εγώ είναι το εξής....είναι λάθος αυτή την στιγμή η παραίτηση του προέδρου λόγο κίνδυνου διχασμού σε μια περίοδο που δέν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, είναι επικίνδυνο...τώρα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, να κάνουμε στρατηγική για τα θέματα που αναφέρω σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου . Πρέπει να αντιλειφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και να οργανωθούμε σωστα για τα επόμενα χρόνια........

οι ίδιες θέσεις όπως τις παραθέτω πιο πάνω είναι πάγιες και θα είναι οι ίδιες και το 2013 άσχετα ποιός θα εκλεγεί νέος πρόεδρος....
αθηνα on 16/02/2012
Ωραία λοιπόν,τα λάθη είναι ανθρώπινα,και η ζωή συνεχίζεται.Εξάλλου με τη παραίτηση του προέδρου θα έχουμε διχασμό,λέει ο κ.Τταντής.Μα δεν είδαμε κανένα διχασμό στην Ιταλία όταν παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι,ούτε στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός για το πυρηνικό ατύχημα,ούτε καν στην Ελλάδα όταν παραιτήθηκε ο Παπανδρέου για να ηγηθεί ο Παπαδήμος οικουμενικής κυβέρνησης.''Υπομονήν τζιαί κάσιαν'' που λέει κι ο παππούς μου.
on 16/02/2012
Κύριε Καθηγητά προσέξατε υποθέτω ότι οι Ακελικοί σταμάτησαν τα γκρικλις στις τελευταίες παρεμβάσεις τους διότι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά και ότι κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Κάτι είν κι αυτό, δείχνει ότι και η ελληνική γλώσσα και η ελληνική κουλτούρα είναι ριζωμένα μέσα και σε αυτούς εδώ και αιώνες άσχετα αν για λόγους μικρο πολιτικούς επιδιώκουν την υπόσκαψη τους.Σας συγχαίρω που δεν πήγατε στην εκδήλωση αποδεικνύοντας ότι η τυπική ευγένεια και ο κάθε συμβιβασμός στο πρωτόκολλο είναι τα άλλοθι της συμβατικότητας και της υποκρισίας. Συνεχίστε τον αγώνα σας και αγνοήστε τις παραινέσεις τους για " να πάτε στη.... χώρα σας". Ο ελληνικός χώρος είναι ενιαίος και ενωμένος άσχετα με την κρατικίστικη αντίληψή τους και ως ελληνίδα της Κύπρου ντρτέπομαι για την μικρόνοη και μικρόψυχη πραγματικά αντίληψη τους . Μην ξεχνάτε ότι η πλειονότητα αυτού του λαού δεν ξεχωρίζει ελλαδίτες και ελληνοκύπριους και κινούμαστε ως ελληνες σ΄αυτόν τον ευρύτερο χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων Οι έρανοι που διεξάγονται για βοήθεια προς τον λαό της Ελλάδας λένε πολλά .Η ψυχή μας ήταν είναι και θα είναι ελληνική και αυτή η μειοψηφία η θλιβερή αύριο θα πέσει στο 20% και θα φύγουν από την εξουσία, αλλα εμείς θα είμαστε εδώ και για πάντα. Μείνετε μαζί μας στο πλευρό μας και συνεχίστε τον αγώνα σας για την ελληνικότητα του πανεπιστημίου Κύπρου αποκρούοντας τις προσπάθειες τους για μετατροπή του σε αγγλο-τουρκο--νεοκυπριακό--διεθνιστικό, παρδαλό κλπ κέντρο.
chrysanthos on 16/02/2012
Κυρίες, Κύριοι εστω και ραγιάδες.
(Παρόλο που υποσχέθηκα στον ευατό μου να μην ασχολούμαι ουτε να απαντώ σε ανθρώπους που και την τριτη χιλιετηρίδα δεν τολμούν να γράψουν το όνομα τους εντούτοις δεν θα χαλάσω το αξιόλογο διάλογο που ο κύριος Τσούκας μας έδωσε το εναυσμα να ξεκινησουμε)

Ραγιά F X παρωπίδες δεν φοράμε. Ασε τις καμπύλες βελτιστοποίησης απόδοσης για τις επενδύσεις σου και τις αλλες δίμετρες που πιθανόν χαλβαδιάζεις. Το πνεύμα, ο λόγος, η κριτική δεν εμπίμπτουν στις κατηγορίες που αναφέρεις και δεν νομίζω ο καθηγητής να χρειάζεται συμβουλή που να γράφει πως και σε ποιους.

Κύριε Ταντη, αντιλαμβάνομαι τον καημό σου με τον Δημητράκη αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Δεν θα είναι λιποτάκτης αν φύγει αλλα ανηθικος και ξενδιάτροπος που έμεινε τόσο.
Ενα του πιστώνω μονο: Κατάφερε να πείσει τον κάθε Κύπριο ότι είναι ικανός και αυτός να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Μετά απο αυτόν οποιος και να μπει πόσο χειρότερα μπορούσε να τα κάνει?
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
αγαπητέ Χρύσανθε

επιδή δέν αντελήφθηκες το μύνημα μου θα σου το κάνω πιο λιανό

1. δέν ανήκω σε κανένα κόμμα.Κόμμα μου είναι η πατρίδα μου. Με λυπή η κατάστασης που βλέπω γύρω μου και είναι η ίδια εδώ και 20 χρόνια
Χωρίς στρατηγική σε κανένα θέμα (οικονομία, εξωτερική πολιτική)

2. Δέν με ενδιαφέρει τι όνομα έχει ο πρόεδρος, εαν το όνομα του είταν Αναστασιάδης, την ίδια θέση θα είχα σήμερα, η οποία είναι ενότητα, οχι διχόνεια,μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου ...

3. Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει κάνει λάθη και δεν είναι μόνον το Μαρί....λάθη πάντα γίνονται ,,,όσο αφορά τους προέδρους τους κρίνει και τους δικάζει ο λαός κάθε 5 χρόνια ...

4. Λές ότι πιστώνεις τον πρόεδρο οτι έπεισε τους κύπριους οτι είναι ικανός να είναι υποψήφιος πρόεδρος,,,,,αυτό πρώτη φορά το ακούω, δέν ήξερα οτι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος , μάλλον είσαι απο τους λίγους που πείστηκαν οτι θα είναι υποψήφιος......

εάν ο πρόεδρος θέλει να είναι υποψήφιος η οποιοσδήποτε άλλος θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να δουλέψουν προς την ενότητα , το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον με μια ξεκάθαρη θέση στο κυπριακό και την οικονομία .....έχω την άποψη οτι οι πολίτες κουράστηκαν απο το επίπεδο της πολιτικής ζωής στην Κύπρο.

γράφω με το πραγματικό μου όνομα, δέν με γνωρίζεις, οταν διαφωνώ με μια πράξη της κυβέρνησης το λέω και όχι μόνον εδώ π.χ δεσμοί με Συρία,Ιράν, κούβα , Βενεζουέλα κλπ (το αστέρι του Δαβίδ είναι πάνω μου εδώ και 6 χρόνια ) , εάν θα έπρεπε να κάνει κάτι και δεν το έκανε και πάλι το λέω, (οπως οτι θα έπρεπε να κάνει δηλώσεις την ίδια ημέρα της έκρηξης και να βγάλει κοσμο σε διαθεσιμότητα την ιδια μέρα)

Οταν διαφωνήσουμε ομως με μια απόφαση ενος προέδρου δεν σημαίνει οτι πρέπει να τον αναγκάσουμε σε παραίτηση διοτι αυτό είναι επικινδυνο μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες, διχόνεια κλπ κλπ και ειδικά αυτή την περίοδο οι οποία χρειάζετε ενότητα.....σήμερα είδες τις ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με πραγματικά πυρά??? απειλούν για τον δευτερο γύρο των αδειοδοτήσεων,,,,τι γίνετε εαν δεν μπλοφάρουν? απο την άλλη εάν είμαστε ενωμένοι με δυνατές συμμαχίες και μια απο αυτές να είναι το Ισραήλ , οι τούρκοι δεν θα τολμήσουν θερμό επεισόδιο διότι ξέρουν τι θα πάθουν ......

με τους τουρκους να απειλούν και την οικονομία να καταρεει(βλέπε αρθρα μου) είναι σοφό να πάμε σε εκλογές???????
Σάββας Τταντής on 16/02/2012
Αγαπητέ Χρύσανθε

πολιτικά τέλος, δέν θέλω να ξανασυζητήσω για κάτι το οποίο είναι ανύπαρτκο στην Κύπρο. Η πολιτική στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο φέρνει μόνον διχόνεια και τσακωμούς ....

ελπίζω να μας κρατήσει απο το χέρι το Ισραήλ και να μας βάλει πάνω στο Αρμα ....να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια και να καταφέρουμε μια μέρα να κάνουμε κάτι για το οποίο να είμαστε περήφανοι, να εκμεταλευτούμε το αέριο.....Εάν έχουμε μυαλό θα προστατευσουμε την σχέση μας με το Ισραήλ διότι απο αυτούς δέν θα έχουμε μονον ασφάλεια αλλα θα μάθουμε πολλά πράγματα απο τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο που εργάζονται και ο τρόπος που είναι οργανωμένοι και λειτουργούν σαν έθνος.......
kkyriacou on 16/02/2012
Κυριε Τσουκα,
τα συγχαρητηρια μου για το αρθρο σας, και σας παρακαλω ΜΗΝ ‘μας αδειασετε την γωνια’. Η Κυπρος οχι μονο επωφελειται με την ορθοτητα της σκεψης σας, αλλα την εχει και αναγκη. Χαλαλι σας ο ‘παχουλος’ μισθος σας. Η Κυπρος παιρνει πισω πολυ περισσοτερα με τον λογο σας.
Για πολλους απο μας, η υποθεση Μαρι, περαν της καταστροφης που εφερε, ηταν το αποκορυφωμα της επιπολαιοτητας και του ερασιτεχνισμου που χαρακτηριζει τις πληστες, αν οχι ολες τις κυβερνησεις που περασαν απο την εξουσια του τοπου μας. Αυτο διευκολυνεται απο την μερικως αποδοχη του κοσμου οτι οι κυβερνοντες ειναι υπερανω θεσμων η ακομα και νομου.
Οι κυβερνοντες αντι να προσπαθουν να εξυπηρετισουν στο μεγιστο το συμφερον της χωρας, εκμεταλευονται την κατασταση για να προωθησουν κομματικα και προσωπικα συμφεροντα, πολλες φορες εις βαρος του τοπου.
Η συμπεριφορα του Προεδρου Χριστοφια, σε ολη αυτη την υποθεση, που αρχισε με επιπολαιους χειρισμους και τελειωσε με την αρνηση του να πραξει το αυτονοητο μετα το πορισμα, μας απογυμνωσε, και ειδικα την νεολαια, απο την ελπιδα οτι με τις νεες εποχες τα πραγματα θα αλλαξουν προς το καλυτερο.
Το ΑΚΕΛ δε, και ‘δησιογραφοι κρακτες ’ του στη Χαραυγη επιβεβαιωνουν με την σταση τους, οτι η νοοτροπια ‘κομμα υπερανω πατριδας’ που εφερε την Ελλαδα στα σημερινα της χαλια, ζει και βασιλευει και στη Κυπρο.
Διαφωνω με τον κ. Ταντη, οτι η αντιπαραθεση ειναι αντιπαραγωγικη και οτι η παραιτηση του προεδρου θα ηταν ζημιογονα για τον τοπο λογω των σοβαρων προβληματων που αντιμετωπιζει ο τοπος μας. Πιο ζημιομενοι ειμαστε τωρα με το επιπεδο που ο ιδιος προεδρος εθεσε με την ενεργεια του, αυξηνοντας ετσι τις πιθανοτητες οτι και οι επομενες κυβερνησεις, οποιες και ναναι, θα κινηθουν στα ιδια χαμηλα επιπεδα του παρελθοντος και που ο π. Χριστοφιας εριξε ακομα πιο κατω.
Thomas Ioannou on 18/02/2012
kai na mas adiasi tin gonia den exi provlima kkyriakou giati exoume para para polous highly educated kyprious polites pou tha apolamvanan to pahoullo mistho tou k Tsoukka poli efxaristos (eneksartita politikis/kommatikis parataksis) kai tha voithousan eksisou kala tin koinonia, isos kai kalitera apo to na spernoun tin dixonia meso ton media!!!!!!
αθηνα on 18/02/2012
Αν περνούσε από το χέρι σου,θα τον έστελλες στα γκούλαγκ.
Σάββας Τταντής on 17/02/2012
αγαπητέ Κκυριάκου

συμφωνώ σε όσα ανάφερες για την πολιτική ζωή στην Κύπρο τα ανάφερα και εγώ ...

θέτεις κάποια επειχηρήματα για το ζήτημα παραίτησης του προέδρου, σεβαστά , και οφείλουν όλα τα κόμματα να προβληματιστούν για όσα αναφέρεις....έχω την εντύπωση οτι άρχισαν να προβληματίζονται.....

το θέμα είναι το εξής,,,,,η ζημία που θα γίνει απο τυχόν παραίτηση , ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ, θα είναι λίγοτερη απο τα οφελήματα στα οποία πιστέυεις οτι θα έχουμε ? δεν υπάρχει ζυγαρία η μέτρο να μετρήσουμε.....άρα υπάρχει ΡΙΣΚΟ, μπορούμε να η έχουμε την πολυτέλεια να παίρνουμε τέτοια ρίσκα αυτή την περίοδο? σε ένα χρόνο έχουμε εκλογές , δέν είναι μακριά , σε μερικούς μήνες ξεκινά η προεκλογική περίοδος , η μάλλον ιδη ξεκίνησε,,,,,,,γιατί να μπούμε σε διαδικασία διχασμού και αντιπαραθέσεων αυτή την περίοδο????

αυτό λέω , τίποτα περισσότερο.....

εγώ θα αναφέρω ακόμα ένα θέμα σοβαρό,,,,,ηέκρηξη στο Μαρί είταν και αποτέλεσμα σειράς λαθών απο ένα σύστημα διαλυμένο (βλέπε θεωρια του χάους) ανάφερα και κάποιες σοβαρές συζητήσεις που έγιναν στην επιτροπή άμυνας ......Αυτός ο πρόεδρος ΟΦΕΙΛΕΙ πρίν τελειώσει η θητεία του να κάνει τέτοιες κινήσεις ώστε να βελτιώσει το σύστημα, την αποτελεσματικότητα π.χ της εθνικής φρουράς , η και γενικώς της δημόσιας υπηρεσίας....πιστευω οτι αυτή την πίεση/ανάγκη την αντιλαμβάνετε και ο ίδιος.....για αυτό είπα οτι θα είναι Λιποτάκτης εάν παραιτηθεί (εννοούσα να διω
Σάββας Τταντής on 17/02/2012
και εάν δεν βελτιώσει η προσπαθήσει να βελτιώσει το σύστημα ο πρόεδρος πριν το τέλος της θητείας του, η ιστορικοί μάλλον θα είναι πολυ σκληροί μαζί του...........
αθηνα on 17/02/2012
Σε μιά πραγματική δημοκρατία,η επίκληση του διχασμού ή της λιποταξίας,είναι το άλλοθι για να μείνουμε στην καρέκλα. Ούτε είναι θέμα νοσηρού συστήματος,η επιπόλαιη απόφαση να κρατήσουμε τόσα χρόνια το παλιομπαρούτι του καθενός και να σκοτώσουμε άδικα τα παιδιά μας.Το μεγαλύτερο λάθος του προέδρου είναι η ευλαβική υιοθέτηση του μοτο:Σπεύδε βραδέως.Τον κ.Τταντή βεβαίως,τον καταλαβαίνω ως ένα σημείο,γιατί το υποσυνείδητό του δεν θέλει να παραδεχθεί την λανθασμένη επιλογή του 2008,και τα φορτώνει στο σύστημα.
kkyriacou on 18/02/2012
Κ Ταντη σας ευχαριστω για την απαντηση σας. Οπως και ειπατε, κομμα μου ειναι οι πατριδα μου. Μιλαται για ρισκα που θα προεκειπταν με την παραιτηση. Ρισκα παντα υπαρχουν, αλλα κερδος χωρις ρισκο δεν γινεται. Υπαρχουν ομως αχρειαστα ρισκα χωρις κερδοι. Και για μενα ενα τα μεγαλυτερα απο αυτα τα ρισκα ειναι να αμφισβητουνται οι αρχες και να υποτιμουνται οι θεσμοι μιας κοινωνιας. Αμα τετειες ενεργειες δε, γινονται απο τον ιδιο τον Προεδρο της Δημοκρατιας αυτο το ρισκο παιρνει αλλες διαστασεις, διοτι υπαρχει ο κινδυνος το παραδειγμα που θετει σαν ηγετης συνεχιστει, και μακροπροθεσμα οι επιπτωσεις ειναι τεραστιες, διοτι κτιζουμε καστρα στην αμμο. Βλεπε Ελλαδα, της πηρε καιρο, αλλα εφτασαν με ακριβεια εκει που οι πολιτκοι της την οδηγουσαν για χρονια. Μπορει η Κυπρος να μην φτασει ως εκει, αλλα δεν υπαρχει καμια αμφιβολια οτι οι χειρισμοι του Π. Χριστοφια μας εχουν μειωσει σαν χωρα.
Σάββας Τταντής on 17/02/2012
Αθηνά , γράφω επώνυμα. Κάνω κριτική και στις τράπεζες, στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, έχω πεί ότι δέν ανήκω σε κανένα κόμμα, έχω ασκήσει κριτική και στο ίδιο τον πρόεδρο για τον χειρισμό του Μαρί και ειδικά τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη, εκανα κριτική για Συρία, Κούβα, Ιράν, Λιβυη .....κλπ , έχω πει οτι το μέλλον μας είναι με τους δυνατούς π.χ Ισραήλ,,,,,,,,

γιατί δέν μπορείς να πιστέψεις οτι όλα τα πιο πάνω για ενότητα για εθνική στρατηγική σε ολους τους τομείς τα εννοώ?

να πώ ένα τελευταίο για να σε βοηθήσω να πιστέψεις, η πατρίδα που αγαπώ είναι η Κύπρος μας, αλλά οι ηγέτες μου (αυτοί που θεωρώ σωστούς ηγέτες ) είναι στο Ισραήλ και οχι στην κύπρο΄........ελπίζω μια μέρα να γίνουμε και να οργανωθούμε σαν το Ισραήλ , να κανουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές σαν αυτούς.........αυτά λέω συνεχώς και τα εννοώ.........
Thomas Ioannou on 18/02/2012
Ego apla thelo na sas po oti o kathigitis vathia mesa tou skillometaniose gia to arthro pou egrapse (den ksexno). Tora prepi na ta anekti ola afta me tous "IPOSTIRIKTES TOY".
αθηνα on 18/02/2012
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου,στις αμμουδιές του Ομήρου. Οδ.Ελύτης.
DKC on 20/02/2012
Δεν θα έκανα χειραψία με τον Πρόεδρο.

Είμαι ενεργός ‘μη κομματικοποιημένος πολίτης’.
Σε μια πιθανή συνάντηση σε μια οποιανδήποτε εκδήλωση, διερωτώμαι αν Θα έκανα χειραψία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν συναντηθώ μαζί του.
Θα έκανα χειραψία με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη, ίσως να ανταλλάσαμε και κανένα αστείο, και θα σκεπτόμουν το ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.
Θα έκανα χειραψία με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασιλείου, ίσως και μια καπακωτή, και θα σκεπτόμουν το ότι τα πράγματα στην Κύπρο είναι πιο οργανωμένα και υπάρχει μια αισιοδοξία για τους νέους και το μέλλον.
Δεν θα έκανα χειραψία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, θα μου πέρναγε από το μυαλό το ‘και τώρα και πάντα…’ και θα σκεπτόμουν την κατάθλιψη που περιήλθε όλη η Κύπρος από το περασμένο καλοκαίρι με την διαχείριση της κρίσης και τη συμπεριφορά ενός ηγέτη που δεν μας αξίζει και είναι μόνο παράδειγμα προς αποφυγή.
PES on 21/02/2012
Αγαπητέ κ. Τσούκκα,

Δεν γνωριζω αν διαβασατε όλα τα σχολια που ακολούθησαν το άρθρο σας, και δεν γνωρίζω επίσης αν θα μου απαντήσετε στη παράκληση που σας έκανα. Δεν ειναι απαραίτητο άμεσα, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν θα ανταποκριθείτε έστω και σε μεταγενεστερο στάδιο.

ευχαριστώ