Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, καθώς αναμένεται να διαφανεί η τάση που θα ακολουθήσουν στην πορεία οι πληθωριστικές πιέσεις.
Χθες, η ΕΚΤ ανακοινώνοντας την απόφασή της, επεσήμανε ότι από την τελευταία συνάντηση τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περαιτέρω, κάτι που την οδήγησε στο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό προς τα κάτω.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, για φέτος ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,3%, το 2025 στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ ενώ για το 2026 στο 1,9%.
Παρά το γεγονός ότι οι πλείστες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει, το ΔΣ της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλά, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των μισθών.
Δύο στοιχεία κρίνουν τις αποφάσεις
Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε το ύψος των επιτοκίων παρά την παραδοχή ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά προς τον στόχο του 2%.
«Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοικήτριας της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο προτού προχωρήσει σε οποιεσδήποτε μειώσεις των επιτοκίων θέλει να επιβεβαιώσει την τάση για εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων», προσθέτει.
Σημειώνεται δε, ότι οι αυξήσεις σε μισθούς διατηρούν τη ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, οποιεσδήποτε αποφάσεις, αναμένονται να ληφθούν με γνώμονα δύο ουσιαστικά στοιχεία.
Πρώτο την πορεία του πληθωρισμού και δεύτερο τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των οικονομίων εφόσον, όπως υποστηρίζει, η νομισματική σύσφιξη και η αφαίρεση ρευστότητας από την αγορά, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης και αναβολή επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων λόγω υψηλού κόστους χρηματοδότησης.
Σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική δημοσιονομική και οικονομική επιβράδυνση, υποδεικνύει, «ενδεχομένως να δούμε συντομότερα αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών».
«Αδύναμη» η οικονομία της ευρωζώνης
Πέραν του πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 0,06% για το 2024.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 1,5% το 2025 και στο 1,6% το 2026, στηριζόμενη σε πρώτο στάδιο στην κατανάλωση και σε δεύτερο στάδιο, στις επενδύσεις.
Το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, παραμένουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το 2024.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις στους μισθούς αρχίζουν να υποχωρούν.
Επεσήμανε ότι η ΕΚΤ διαβλέπει γενική υποχώρηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι ένα θετικό βήμα, αλλά όχι αρκετό.
Σημείωσε ότι το ΔΣ θα γνωρίζει περισσότερα τον Ιούνιο, όταν θα έχει ενώπιον του περισσότερα οικονομικά δεδομένα, αναφέροντας ότι το ΔΣ δεν συζήτησε για μειώσεις επιτοκίων στη χθεσινή συνεδρίαση.