Ασφαλιστικές δικλείδες με αυστηρά κριτήρια, διέπουν το νόμο «ασπίδα» που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών για να προστατεύει εξαγορές μεγάλων εταιρειών, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από ξένους επενδυτές.
Το νομοσχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, να κατατεθεί εντός Σεπτεμβρίου, ευθύς μετά που θα ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με στόχο να τεθεί προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών και κατόπιν προς ψήφιση στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.
Η κατάθεση του ν/σ στη Βουλή και η επίσπευση της ψήφισης του, φαίνεται να μην είναι άσχετη με την πρόσφατη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star.
Μετά που έγιναν γνωστές οι προτάσεις του Lone Star προς τη BOCH, ακολούθησε η αύξηση της συμμετοχής τoυ επενδυτικού ταμείου Senvest στην Τρ. Κύπρου και σήμερα της CarVal Investors.
Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει απορρίψει ομόφωνα και τις τρεις διαδοχικές προτάσεις του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου.
Η απόφαση του ΔΣ της BOCΗ να απορρίψει τις προτάσεις του Lone Star, όπως αποκάλυψε η StockWatch την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται να μη βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση.
Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο, που είναι εναρμονιστικό, θέτει τους παράγοντες που μπορεί να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή, κατά πόσον μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης προτάσεων από επενδυτές, για την εξαγορά επιχειρήσεων, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα λαμβάνεται υπόψη αν οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά στις υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure), είτε φυσικές, είτε εικονικές, περιλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς:
Της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι οι εγχώριες συστημικές τράπεζες είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική.
Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το ν/σ, θα αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες της άμεσης ξένης επένδυσης, όσον αφορά στην πρόσβαση σε πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ή τη δυνατότητα ελέγχου τέτοιων πληροφοριών.
Ειδικά κριτήρια, αγγίζουν την προστασία, ελευθερία και διασφάλιση της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η αρμόδια αρχή, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μπορεί επιπρόσθετα να συνεκτιμήσει:
Εάν ο ξένος επενδυτής ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την κυβέρνηση τρίτης χώρας, περιλαμβανομένων κρατικών φορέων ή ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων μέσω της ιδιοκτησιακής δομής ή της παροχής σημαντικής χρηματοδότησης.
Εάν ο ξένος επενδυτής έχει ήδη εμπλακεί σε δραστηριότητες που θίγουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ξένος επενδυτής να προβαίνει σε παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες.
Εάν με την υλοποίηση ή εφαρμογή της ξένης επένδυσης διασφαλίζεται ή διατηρείται ικανοποιητική διασπορά της μετοχικής βάσης καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων επενδυτών στην επιχείρηση στρατηγικής σημασίας και στα όργανα λήψης αποφάσεων.
Παρεμβάσεις φορέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Φορείς του χρηματοοικονομικού τομέα, είτε με παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε προς την Τράπεζα Κύπρου ή το ΥΠΟΙΚ, διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο να πωληθεί η μεγαλύτερη εγχώρια συστημική τράπεζα σε επενδυτικό ταμείο.
Υποστηρίζουν ότι τα επενδυτικά ταμεία, πλείστα εκ των οποίων διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, έχουν εξειδίκευση στην αγορά περιουσιακών στοιχείων και βραχυπρόθεσμης πώλησης τους, εάν εξασφαλίζουν στοχευμένο κέρδος και όχι να διαχειρίζονται με μακρύ χρονικό ορίζοντα τραπεζικά ιδρύματα.
Πάντως, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, έχει συμβουλεύσει τους μετόχους της να μην ανταποκριθούν στις προσφορές του Lone Star.
Η αύξηση της τιμής της μετοχής της BOCH στο ΧΑΚ και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ερμηνεύεται από τους αναλυτές, ως ένδειξη σοβαρών εξελίξεων στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο να επανέλθει.
Άλλωστε, οι εποπτικοί κανονισμοί του επιτρέπουν, εάν επιθυμεί, να υποβάλει νέα πρόταση, είτε προς το ΔΣ της τράπεζας, είτε με δημόσια πρόταση προς τους μετόχους, το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου .
Το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, έχει ήδη επενδύσει σε τράπεζες, όπως είναι η Γερμανική IKB Deutsche και η πορτογαλική Novo Banco
Στη μεν γερμανική IKB Industriebank AG κατέχει το 90,8% του μετοχικού κεφαλαίου και στην πορτογαλική Novo Banco SA το 75%.
Η επενδυτική αυτή συμμετοχή του Lone Star σε δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι προφανές ότι έτυχαν της έγκρισης της ΕΚΤ.