Το δρόμο για τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας ξενώνων τύπου hostels στην Κύπρο, ανοίγει πρόταση νόμου που κατατέθηκε χθες από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη και το βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη.
Αναφέρεται ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων και ειδικότερα ο καθορισμός του πλαισίου αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή ξενώνων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Επίσης αναφέρεται σε σχετικό επεξηγητικό σημείωμα που συνοδεύει την πρόταση νόμου ότι καθορίζονται τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας αναφορικά µε τη λειτουργία ξενώνων.
Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να ρυθμιστεί το κενό που παρατηρείται λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας ξενώνων και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα hostels ενοικιάζουν κλίνες και όχι δωμάτια, ενώ σε πρόσφατη ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού αναφέρθηκε ότι αφορούν τουρισμό χαμηλού εισοδήματος, κυρίως από νεολαία, backpackers, φοιτητές Erasmus και ψηφιακούς νομάδες (digital nomads).
Ο εκπρόσωπος του Cyprus Youth Hostel Ηλίας Ηλιάδης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι λειτουργούν 10 μονάδες hostel παγκύπρια τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.
Σημείωσε ότι δεν δρουν ανταγωνιστικά προς τα ξενοδοχεία, καθώς απευθύνονται σε άλλο κοινό. "Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στην Κύπρο, θα καταφύγουν είτε στα κατεχόμενα είτε στους γύρω προορισμούς", σημείωσε.
Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να ρυθμίζει τη λειτουργία αυτού του τύπου καταλυμάτων, προσθέτοντας ότι λόγω του κενού στη νομοθεσία αναγκάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου να δηλώνονται ως αυτοτελώς εργαζόμενοι και είχε ζητήσει την άμεση ρύθμιση του θέματος.
Από πλευράς υφυπουργείου Τουρισμού, είχε εκφραστεί ετοιμότητα για εξέταση του θέματος της λειτουργίας ξενώνων νεότητας, ενώ εμπλεκόμενοι φορείς όπως ΚΕΒΕ, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Σύνδεσμος Καταναλωτών και Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής είχαν τοποθετηθεί θετικά ως προς τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταλυμάτων.
Εκπρόσωπος μάλιστα της ΟΕΒ, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα youth hostels, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν θεσμοθετηθεί σύντομα, πιθανώς να κατοχυρωθεί στην ΕΕ αντίστοιχη Ομοσπονδία από τα Κατεχόμενα.
Προϋποθέσεις για λειτουργία ξενώνα
Για την ίδρυση και λειτουργία ξενώνα σύμφωνα με την πρόταση νόμου απαιτείται μεταξύ άλλων να στεγάζεται σε αυτοτελές κτήριο ή τμήμα κτηρίου, να παρέχει προσωρινή διαμονή με βάση σύμβαση μίσθωσης ανά κλίνη και να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ξενώνων αφού έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.
Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται για χρονική περίοδο τριών ετών και δύναται να ανανεώνεται κάθε τρία έτη, ενώ οι υφιστάμενοι ξενώνες θα έχουν περίοδο τριών μηνών για την εγγραφή τους στο μητρώο με την ψήφιση του σχετικού νόμου.