Έξαρση του οικονομικού και διαδικτυακού εγκλήματος σημειώθηκε κατά το πρώτο ενιάμηνο του έτους, με βάση στοιχεία που προώθησε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του για το 2025.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, διερευνήθηκαν συνολικά 335 υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και 313 υποθέσεις διαδικτυακού εγκλήματος.
Σημειώνεται ότι από τις 335 οικονομικού εγκλήματος εξιχνιάστηκαν οι 287 ή ποσοστό 85,7%, ενώ σημειώνεται ότι η Αστυνομία διερευνά σωρεία άλλων υποθέσεων, που περιλαμβάνουν οικονομικής φύσεως αδικήματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει καλή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τμήματα της Αστυνομίας, και αναπτύχθηκε καλή συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα, όπως το Τμήμα Τελωνείων, Τμήμα Φορολογίας, Έφορο Εταιρειών, ΜΟΚΑΣ, Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτική Υπηρεσία.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές άλλων χωρών μέσω Interpol, Europol ή δυνάμει οποιασδήποτε συμφωνίας που δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όσον αφορά την φύση των αδικημάτων οικονομικού εγκλήματος που σημειώθηκαν κατά το τρέχον έτος, αναφέρεται ότι οι πλείστες αφορούν πλαστογραφία, κλοπές από αντιπροσώπους, διευθυντές, γραμματείς και υπηρέτες, καθώς και συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον.
Επίσης, υψηλά είναι και τα ποσοστά απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και με τον Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο.
Οι καταγγελίες σε αριθμούς
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υποβλήθηκαν συνολικά 108 καταγγελίες για πλαστογραφία, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 98 ή σε ποσοστό 90,7%.
Υποβλήθηκαν επίσης, εβδομήντα εννέα καταγγελίες για ψευδείς παραστάσεις, απάτη κλπ εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 76, η σε ποσοστό 96,2%, 18 καταγγελίες για εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις, από τις οποίες διαλευκάνθηκαν οι 17 ή σε ποσοστό 94,4% και 10 για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, όπου η αστυνομία μετά από διερεύνηση κατέληξε σε απόφαση για τις 7, ή σε ποσοστό 70%.
Η αστυνομία δέχθηκε επίσης 29 καταγγελίες για κλοπή από γραμματείς και υπηρέτες, εκ των οποίων εξιχνίασε τις 26, η σε ποσοστό 89,7%, 25 καταγγελίες για κλοπή από αντιπροσώπους κλπ, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 23, ή σε ποσοστό 93%, δύο καταγγελίες για κλοπή από δημόσιους λειτουργούς και μία για κλοπή από διευθυντές ή αξιωματούχους εταιρειών, διαλευκαίνοντας και τις τρεις.
Επίσης, εξέτασε 24 καταγγελίες για παραβίαση του Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 22 (91,7%), 21 υποθέσεις απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή και 4 για πλαστογραφία σχετιζόμενη με το ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκ των οποίων διαλευκάνθηκαν οι 2 (9,5%) και μία (25,0%), αντίστοιχα.
Ακόμα υποβλήθηκαν έξι καταγγελίες για αδικήματα σχετικά με το νόμισμα, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 4, ή σε ποσοστό 66,7%, 3 για δεκασμό λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας και 4 για συνωμοσία για καταδολίευση, οι οποίες διαλευκάνθηκαν στο σύνολο τους.
Συνολικά 313 καταγγελίες για εγκλήματα στο κυβερνοχώρο
Όσον αφορά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το υπουργείο ενημερώνει ότι διερευνήθηκαν συνολικά 313 υποθέσεις το πρώτο ενιάμηνο τους τρέχοντος έτους, εκ των οποίων οι 88 για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, οι 55 για πρόσκληση σε παιδική πορνογραφία και 33 για παράνομη πρόσβαση (hacking).
Επίσης, 27 καταγγελίες για πλαστογραφία μέσω συστήματος Η.Υ, 5 για ρατσιστικά σχόλια, 13 για απάτες με κρυπτονομίσματα (σοβαρές υποθέσεις μόνο) και 92 καταγγελίες για άλλες υποθέσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι έγιναν επίσης 48 επιχειρήσεις παγκύπρια κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 92 τεκμήρια, εξετάσθηκαν 1503 τεκμήρια για 577 υποθέσεις, παραλήφθηκαν 1702 τεκμήρια για 400 υποθέσεις, ετοιμάστηκαν 306 απαντήσεις και εκθέσεις OSINT και λήφθηκαν 2122 πληροφορίες (tipline) για παιδική πορνογραφία, καθώς και συνελήφθησαν 25 πρόσωπα για σχετικά αδικήματα.
Όπως σημειώνεται, σημαντικός παράγοντας στον κύκλο του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη και γι’ αυτό η αστυνομία προβαίνει σε ενημερωτικές διαλέξεις τόσο σε σχολεία, όσο και σε οργανωμένα σύνολα για θέματα ασφαλούς χρήσης διαδικτύου, cyberbullying, ρατσισμό κ.λ.π, ενώ υπάρχει συμμετοχή σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια και προώθηση ενημερωτικών εντύπων.
Αύξηση σοβαρού εγκλήματος
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, αναφέρεται ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2024, υπήρξαν 4.334 σοβαρά αδικήματα με ποσοστό εξιχνίασης 80.55% περιλαμβανομένων και των υποθέσεων ναρκωτικών.
Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, υπήρξαν 4.109 σοβαρά αδικήματα με ποσοστό εξιχνίασης 76.93%, σημειώνοντας ότι σε σχέση με το 2023 υπήρξε αύξηση στον αριθμό σοβαρών αδικημάτων της τάξης του 5.48%.
Διευκρινίζεται ότι το χαμηλότερο ποσοστό εξιχνίασης παρουσιάζουν οι υποθέσεις καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, οι εμπρησμοί και οι κλοπές.
Σε σχέση με υποθέσεις μικροπαραβάσεων, το υπουργείο ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, καταγράφηκαν 2.934 υποθέσεις, με ποσοστό εξιχνίασης τους να ανέρχεται στο 89.1%.