Με τη μορφή του κατεπείγοντος η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου εξέτασε χθες τα τρία νομοσχέδια, τα οποία αποσκοπούν στον εξορθολογισμό πληροφοριών που θα περιλαμβάνονται στα μητρώα του Κλάδου Εταιρειών, στην νέα βάση δεδομένων που αναπτύσσεται αυτό το χρονικό διάστημα.
Με βάση δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, τα τρία νομοσχέδια θα τεθούν προς τοποθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος πριν τον τερματισμό του νομοθετικού έργου του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές.
Λειτουργός του γραφείου Εφόρου Εταιρειών, είπε ότι σκοπός των νομοσχεδίων είναι να διορθωθούν λάθη της τελευταίας 20ετίας στα μητρώα για τρεις διαφορετικές οντότητες, για τους συνεταιρισμούς και εμπορικές επωνυμίες, με τον περί Ομορρύθμων τροποποιητικό νόμο, τις εταιρείες και τις αλλοδαπές εταιρείες με τον περί εταιρειών τροποποιητικό νόμο και για τους ευρωπαϊκούς ομίλους με το ομώνυμο νομοσχέδιο, περί Ευρωπαϊκών Ομίλων Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ).
Πιο αναλυτικά, είπε ότι τα νομοσχέδια αποσκοπούν στην ορθή μεταφορά των στοιχείων των αιτητών, στο καινούργιο σύστημα το οποίο αναπτύσσεται αυτό το διάστημα για την ψηφιοποιήση του μητρώου εταιρειών.
Συγκεκριμένα, θα επιλύσουν προβλήματα που αφορούν την καταχώρηση στοιχείων αιτητών και ειδικότερα για τους αιτητές, οι οποίοι πιθανόν να έχουν πολλαπλές ταυτότητες, δηλαδή έχουν δημιουργήσει πέραν της μίας φορά λογαριασμούς και μεταξύ άλλων, για αιτητές οι οποίοι δεν έχουν καταχωρήσει σωστά ή και ελλιπείς στοιχεία.
Εκ μέρους του παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του ΣΕΛΚ αναφέρθηκε ότι συμφωνούν με τον σκοπό των νομοσχεδίων και πως δεν έχουν να υποβάλουν κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο τους.
Ρυθμίσεις για επικαιροποίηση μητρώων
Με βάση την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τα τρία νομοσχέδια, σκοπός τους είναι η παροχή εξουσίας στον Έφορο Εταιρειών για επικαιροποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα μητρώα του Κλάδου Εταιρειών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Συγκεκριμένα, παρέχουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε Έφορο Εταιρειών να προβαίνει από καιρού εις καιρόν, μέσω της έκδοσης σχετικών οδηγιών, σε ελεγχόμενη από τον ίδιο κανονικοποίηση της πληροφόρησης που υπάρχει στη βάση δεδομένων του, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση του καθορισμένου για την εκάστοτε αλλαγή εντύπου και χωρίς την καταβολή του ανάλογου τέλους.
Επιπρόσθετα, προβλέπουν την παροχή εξουσίας στον Υπουργό να καθορίζει, ρυθμίζει και τροποποιεί τους τύπους των πιστοποιητικών και πιστοποιήσεων που δύναται να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε θέμα.
Υποχρέωση Σχεδίου Ανάκαμψης
Σημειώνεται ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προωθούνται ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού και ανάπτυξης του νέου πληροφορικού συστήματος στο Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, η υλοποίηση του οποίου εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στο ευρύτερο Σχέδιο Δράσης για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση του Τμήματος.
Πιο αναλυτικά, στόχος είναι ο εξορθολογισμός της βάσης δεδομένων, ούτως ώστε με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του νέου πληροφορικού συστήματος στο ΤΕΕΔΙ τέλος 2025, vα γίνει μεταφορά μιας εξορθολογισμένης βάσης δεδομένων από το υφιστάμενο σύστημα στο νέο.
Τα προτεινόμενα νομοσχέδια έχουν τύχει του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ είχε προηγηθεί διάλογος εντός της δημόσιας υπηρεσίας για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς και δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς, όπως το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου ενέκρινε τα τρία νομοσχέδια και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να τα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους σε Νόμο, καθώς και να επιφέρει σε αυτά, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνει σκόπιμες κατά το στάδιο της επεξεργασίας και συζήτησής τους, εφόσον δεν αλλάζει η φιλοσοφία τους.