Το επενδυτικό χάσμα μεταξύ των φύλων
Όταν σκεφτόμαστε τις οικονομικές ανομοιότητες μεταξύ των φύλων, συνήθως επικεντρωνόμαστε στις διαφορές στις αμοιβές που καταβάλλονται από τους εργοδότες. Ωστόσο, υπάρχει ένα παρόμοιο πρόβλημα όταν πρόκειται για τη συμμετοχή τους στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις αφού συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες επενδύουν πολύ λιγότερο.
Το χρηματοοικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γυναίκες να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Τις αφήνει επίσης πιθανώς οικονομικά ευάλωτες σε μεγάλη ηλικία, λόγω χαμηλότερων συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων σε σύγκριση με τους άνδρες.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Σαφώς, ένας από αυτούς είναι οι χαμηλότεροι μέσοι ρυθμοί αμοιβής των γυναικών. Αλλά και στην περίπτωση που έχουν ικανοποιητικές απολαβές, οι γυναίκες αποφεύγουν να ασχοληθούν με τον οικονομικό προγραμματισμό και κατ’ επέκταση, τις επενδύσεις. Τείνουν να είναι γενικά πιο επιφυλακτικές στον κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη πλήρη αποφυγή επενδύσεων ή στην επιλογή πολύ συντηρητικών στρατηγικών επένδυσης κεφαλαίων.
Η αποφυγή των επενδύσεων έχει τους δικούς της κινδύνους. Σε μια οικονομία όπου τα αποταμιευτικά επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, το να κρατούνται χρήματα σε μετρητά - είτε σε τρεχούμενο ή αποταμιευτικό λογαριασμό - σημαίνει ότι το κεφάλαιο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα απωλέσει σε πραγματικούς όρους την αξία του.
Η σημαντική βελτίωση της θέσης αλλά και της προσφοράς της γυναίκας στην οικονομία της κάθε χώρας, οδηγεί σε υψηλότερες αμοιβές και σε μεγαλύτερη εξουσία λήψης οικονομικών αποφάσεων. Είναι σημαντικό επομένως μια γυναίκα να εντάξει τις επενδύσεις στο προσωπικό οικονομικό της πλάνο.
Αρχικά, για να προσδιορίσει το είδος των επενδύσεων που είναι κατάλληλο για την ίδια, θα πρέπει αρχικά να θέσει σαφείς στόχους. Αυτοί μπορεί να είναι η αποταμίευση για εξασφάλιση των σπουδών των παιδιών της, η δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος, ο σχεδιασμός για επάρκεια των συνταξιοδοτικών της ωφελημάτων. Οι επενδυτικοί στόχοι μπορεί να είναι πολυδιάστατοι και να απαντούν σε μία οικονομική ανάγκη ή σε συνδυασμό.
Έπειτα, χρειάζεται να προσδιορίσει την ανοχή της στον επενδυτικό κίνδυνο. Μια συζήτηση με ένα χρηματοοικονομικό σύμβουλο θα τη βοηθήσει να κατανοήσει τους διάφορους επενδυτικούς κινδύνους, έτσι ώστε να βρει την κατάλληλη επένδυση, ανάλογα με τις ανάγκες και το βαθμό ανοχής της στον επενδυτικό κίνδυνο.
Μικρά και σταθερά βήματα. Δεν χρειάζεται να επενδύσει τα πάντα. Μικρές, τακτικές συνεισφορές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά με την πάροδο του
Να αναθεωρήσει και να επανεξετάζει όταν χρειάζεται. Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσιολογικό να αλλάζουν οι στόχοι, οι ανάγκες αλλά και οι φιλοδοξίες της. Είναι σημαντικό να αξιολογεί τι είναι σημαντικό σε διάφορα στάδια της ζωής και να επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό πλάνο εξακολουθεί να λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της αλλά και τις ανάγκες της.
Αναμφίβολα η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας είναι κεντρική στην επίτευξη ισότητας μεταξύ των φύλων και ο ορθός οικονομικός προγραμματισμός σημαντικός για την επίτευξή της.
Συζητώντας με ένα οικονομικό σύμβουλο, κάνοντας ερωτήσεις και μαθαίνοντας, μια γυναίκα μπορεί να χτίσει με επιτυχία ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της.
CFA-Relationship Manager Private & Affluent Banking Nicosia / Larnaca Τράπεζας Κύπρου