Ν. Λευκαρίτης: Απορρίπτουμε τα ψηλά κτήρια
Στο όραμα του ομίλου για την ανάπτυξη «Land of Tomorrow» στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας και την επιλογή του αρχιτεκτονικού οίκου Foster + Partners, για το σχεδιασμό του έργου, αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, εξηγώντας γιατί απορρίπτουν τα ψηλά κτίρια.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, διευκρινίζει γιατί ο Όμιλος Πετρολίνα, αλλά και ο διεθνής οίκος, απορρίπτουν τα ψηλά κτήρια και δίνει το στίγμα της επένδυσής τους η οποία άρχισε να υλοποιείται, με ένα κόστος που υπολογίζεται να ξεπεράσει το €1 δισ.
Παραθέτει τα χρονοδιαγράμματα του έργου με την αρχή να γίνεται τον ερχόμενο Μάιο με την κατάθεση του master plan για τις απαιτούμενες άδειες, σημειώνοντας ότι δουλεύει μια μεγάλη ομάδα για επίτευξη αυτού του στόχου.
Αναφέρεται επίσης και στη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε για προώθηση του εγχειρήματος της στέψης της Λάρνακας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Η συνέντευξη
Ερ.: Πως γεννήθηκε η ιδέα για το μεγάλο project «Land of Tomorrow», το οποίο προωθεί ο όμιλος Πετρολίνα, σε συνεργασία με τον αρχιτεκτονικό οίκο Foster + Partners;
Απ.: Στο πλαίσιο των ενεργειών μας για ανάπτυξη της περιοχής στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Ορόκλινης, μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών, πραγματοποιήσαμε διάφορες επαφές με ομάδα αρχιτεκτόνων, market planers και άλλους ειδικούς στα θέματα αυτά και καταλήξαμε στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.
Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή επιλογή διότι μιλούμε για μια έκταση 400.000 τ.μ. από τα οποία τα 270.000 τ.μ. είναι κατά μήκος της ακτογραμμής και τα υπόλοιπα απέναντι από τον παραλιακό δρόμο. Μιλούμε δηλαδή για μια επέκταση της πόλης της Λάρνακας.
Ερ.: Μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων καυσίμων, η περιοχή μετατράπηκε από βιομηχανική σε τουριστική ζώνη ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζετε. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πρόνοια για αντισταθμιστικά μέτρα ώστε ο όμιλος Πετρολίνα να ανταποδώσει είτε σε χρήμα είτε σε έργα, μέρος της αύξησης των δικαιωμάτων ανάπτυξης που επωφελείται;
Απ.: Πρέπει να σας υπενθυμίσω κάποια γεγονότα τα οποία έχουν σχέση με το ερώτημα σας. Πριν περίπου μια δεκαετία όταν ξεκίνησε η ιστορία μετακίνησης των εγκαταστάσεων μας στο Βασιλικό, υπήρξε μια άτυπη συμφωνία με την κυβέρνηση η οποία έλεγε ότι δεν θα δοθεί στις εταιρείες πετρελαιοειδών οποιαδήποτε αποζημίωση αλλά θα επωφεληθούμε από την αξία της γης η οποία θα περάσει σε διαφορετικές ζώνες.
Εξ ου και φέραμε τότε την εταιρεία Arup και σε συνεργασία με την πολεοδομία, το επιμελητήριο, το δημαρχείο και όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, διενεργήσαμε work shop και δημόσιες διαβουλεύσεις και καταλήξαμε σε ένα πολεοδομικό σχεδιασμό για ολόκληρη την περιοχή όχι μόνο για τα κομμάτια της εταιρείας μας, αλλά για όλη την έκταση γης από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη. Ακολούθως ο σχεδιασμός κατατέθηκε στην πολεοδομία και έγινε η αλλαγή των ζωνών πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Μάλιστα πολλές φορές όταν συζητούσαμε με την κυβέρνηση, η θέση ήταν ότι δεν θα σας δοθούν αποζημιώσεις για τη μετακίνηση σας στο Βασιλικό αλλά το όφελος για τις εταιρείες θα είναι η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών.
Συνεπώς η περιοχή μετατράπηκε από βιομηχανική σε τουριστική και επωφελήθηκαν και οι ίδιες οι κοινότητες.
Ερ.: Η γη στο Βασιλικό που μεταφέρθηκαν τα πετρέλαια είναι ιδιωτική;
Απ.: Η γη ανήκει στην εταιρεία μας. Είμαστε η μόνη εταιρεία που διαθέτει ιδιόκτητη γη στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.
Ερ.: Ποιο είναι το όραμα σας για το «Land of Tomorrow»;
Απ.: Αυτό που θα επιδιώξουμε να γίνει είναι να διατηρηθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας της πόλης μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε ψηλά κτήρια, ούτε να θυμίζουμε τις άλλες πόλεις.
Θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω το πράσινο με 20.000 δέντρα, αλλά και τη διατήρηση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρνακας. Βασική αρχή μας είναι η βιωσιμότητα και η κυριαρχία ανοικτών χώρων πρασίνου μέσα από σύγχρονες υποδομές και έργα.
Ερ.: Εκτός από τον όμιλο Πετρολίνα, συμμετέχουν και άλλες εταιρείες, στο δικό σας το project;
Απ.: Όχι, αφορά μόνο τα τεμάχια της Πετρολίνα, όμως παρέχεται η δυνατότητα μέσα από το σχεδιασμό του project να έρθουν και άλλες εταιρείες ή ιδιώτες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή να συμμετάσχουν στο project. Να σημειώσω ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιωτική γη και ο καθένας βλέπει το θέμα από τη δική του οπτική γωνία.
Ερ.: Η επένδυση όπως έχει παρουσιαστεί πριν λίγες ημέρες θα περιλαμβάνει τουριστική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη;
Απ.: Το master plan που ετοίμασε η Foster + Partners διαχωρίζεται σε διάφορες ζώνες, οι οποίες είναι όλες υπό μελέτη ακόμη. Υπολογίζουμε ότι το τελικό master plan θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί το Μάιο για πολεοδομικές άδειες οπότε θα γνωρίζουμε ακριβώς τον τελικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2-3 σενάρια τα οποία επεξεργάζονται ακόμη και ίσως κάποιες ζώνες να μετακινηθούν ή κάποια ζώνη να αντικαταστήσει άλλη.
Ερ.: Έχουν κοστολογηθεί οι διάφορες ζώνες;
Απ.: Το κόστος ολόκληρου του project υπολογίζεται να ξεπεράσει το €1 δισ. Φυσικά θα απευθυνθούμε και σε ξένους επενδυτές διότι ο όμιλος Λευκαρίτη δεν μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει μια ολόκληρη πολιτεία.
Ερ.: Θα απευθύνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος;
Απ.: Οι σύμβουλοι μας της «Delfi Partners & Co» ασχολούνται με το κομμάτι της προσέλκυσης επενδυτών ή συνεργατών και εμείς από τη δική μας πλευρά είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαβούλευση για την προώθηση του project.
Ερ.: Από ποιες χώρες παρατηρείται ενδιαφέρον;
Απ.: Από γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Η Λάρνακα αρέσει πολύ στους γείτονες μας.
Ερ.: Η τουριστική ανάπτυξη εκτός από ξενοδοχεία θα περιλαμβάνει και σουίτες και εξοχικές κατοικίες;
Απ.: Πρόκειται για μεικτή επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, στους οποίους θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τη θάλασσα, χώρους για επιχειρήσεις, κατοικίες και ένα ξενοδοχείο στην πλευρά που συνορεύει με την τουριστική περιοχή στην οποία βρίσκονται τα άλλα ξενοδοχεία. Να επαναλάβω ότι δεν θα περιλαμβάνονται ψηλά κτήρια. Η επένδυση θα απλώνεται σε μήκος όχι σε ύψος.
Η Foster + Partners λέει ότι όταν κάνεις πολύ ψηλό κτήριο δεν βλέπεις τη θάλασσα ούτε ακούς τον ήχο της. Βλέπεις το τέλος της θάλασσας και τον ουρανό και εμείς δεν είναι αυτό που επιθυμούμε.
Ερ.: Ποια θα είναι η καινοτομία που θα θυμίζει στις επόμενες γενεές την πολύχρονη βιομηχανική διάσταση της περιοχής;
Απ.: Το πλάνο είναι όπως στη μεγάλη σφαίρα υγραερίου της Πετρολίνα, δημιουργηθεί εστιατόριο. Ίσως να γίνει και ένα μουσείο το οποίο θα φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα τα οποία θα θυμίζουν το παρελθόν της περιοχής.
Ερ.: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και υλοποίηση του έργου;
Απ.: Υπολογίζεται ότι εντός του Μαΐου θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις πολεοδομικές άδειες. Θα κατατεθούν επίσης οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες. Υπάρχει μια εσωτερική ομάδα η οποία εργάζεται εντατικά, ώστε να καταθέσουμε όσον το δυνατόν πιο συμπληρωμένες τις αιτήσεις.
Μόλις εξασφαλισθούν οι άδειες θα ξεκινήσει και η εκτέλεση του έργου σε ένα ορίζοντα δέκα χρόνων.
Ερ.: Πως προέκυψε η συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς οίκους, το βρετανικό οίκο Foster + Partners;
Απ.: Μέσω των συμβούλων μας, της εταιρείας «Delfi Partners & Co», ζητήσαμε απόψεις και καταλήξαμε στην Foster + Partners, η οποία θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη συνέχεια επιλέξαμε και το γραφείο UDS Architects από την ντόπια αγορά το οποίο συνεργάζεται και με τη μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στις αναπτύξεις της πόλης μας.
Ερ.: Μέσα σε όλα τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά ή σε εξέλιξη δεν κινδυνεύει να χαθεί όπως έγινε και στις άλλες πόλεις η γραφικότητα και ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Λάρνακας;
Απ.: Έχουμε πει ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα, η οποία έμεινε κάπως πίσω από ανάπτυξη για διάφορους λόγους. Από τη μια έχει το αεροδρόμιο, από την άλλη υπήρχαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και μεταξύ αυτών οι προσφυγικοί συνοικισμοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της ανάπτυξης της πόλης. Σήμερα όμως άλλαξαν τα δεδομένα και η Λάρνακα προχωρεί μπροστά. Βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης μας, χωρίς τα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές της Κύπρου.
Ερ.: Αναλάβατε επίσης την προεδρία της εταιρείας που δημιουργήθηκε για προώθηση της Λάρνακας ως πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030.
Απ.: Δεν μπορούσα να πω όχι από τη στιγμή που μου ζήτησε ο δήμαρχος να αναλάβω αυτό το εγχείρημα με εξαιρετικούς συνεργάτες.
Άλλωστε όλοι γνωρίζουν την αγάπη που έχω στη Λάρνακα, συνεπώς σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Λάρνακα δεν λέω ποτέ όχι.
Η Λάρνακα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία και αυτή την ιστορία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε για να πετύχουμε το στόχο μας.
Δεν υπάρχει ζήτημα με υγραέριο
Ερ.: Υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την αύξηση της τιμής του υγραερίου, λόγω της δημιουργίας μιας εταιρείας που εμφιαλώνει το υγραέριο για λογαριασμό όλων των εταιρειών. Πως απαντάτε;
Απ.: Εμείς με βάση τις εγκρίσεις τις οποίες πήραμε από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) λειτουργούμε σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν τεθεί. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα διότι μεταξύ των εταιρειών επικρατεί έντονος ανταγωνισμός ασχέτως ότι δημιουργήθηκε μια μόνο εταιρεία για την εμφιάλωση του υγραερίου. Πέραν αυτού, η κάθε εταιρεία έχει τα κόστη της και δουλεύει ανάλογα με τα δεδομένα της.