ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κ. Αθανασιάδης: Θετικές προοπτικές για ασφάλειες το 2023

Κ. Αθανασιάδης: Θετικές προοπτικές για ασφάλειες το 2023

Κ. Αθανασιάδης: Θετικές προοπτικές για ασφάλειες το 2023
From
25/3/2023 6:00

Αισιοδοξία για τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου το 2023, εκφράζει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί «παραμένουμε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε με προσήλωση ν’ ανταποκρινόμαστε στις άκρως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κλάδου ασφάλισης».

Υπογραμμίζει πως παρά τις δυσκολίες, η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας, προσδίδοντας περισσότερη σταθερότητα στις αγορές, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η σταθερή πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του κλάδου .

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στις προκλήσεις του κλάδου και τις νομικές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το λογιστικό πρότυπο IFRS17 με τις προκλήσεις που δημιουργούνται να είναι τεράστιες, ενώ σημαντική είναι επίσης η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας MID για μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και η διαδικασία της αναθεώρησης του πλαισίου Solvency II (Φερεγγυότητα 2).

Από τις προκλήσεις του 2023, τονίζει, δεν θα μπορούσε να λείπει το συνταξιοδοτικό με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα ταμεία προνοίας να ωθούν τους εργαζόμενους σε αναζήτηση νέων τρόπων που θα τους διασφαλίσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του δεύτερου πυλώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα στραφούν σε επενδυτικές επιλογές που συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG, καθώς η βιωσιμότητα είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Κάνει αναφορά στις αναμενόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αλλά και στα κενά και ελλείψεις στον έλεγχο των ασφαλιστικών.

Της Γεωργίας Χαννή

Η συνέντευξη

Ερ.: Κ. Αθανασιάδη, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος το 2023;

Απ.: Οι πρωτόγνωρες και πολυεπίπεδες προκλήσεις που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας και το 2023. Στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί παραμένουμε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε με προσήλωση να ανταποκρινόμαστε στις άκρως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κλάδου ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη μας αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα ασφαλιστικά προϊόντα, ώστε να προσφέρουν καλύψεις που να συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους, που αφορούν: Την απώλεια, τη διαρροή ή την αλλοίωση προσωπικών και επιχειρηματικών δεδομένων, τις επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Την ίδια στιγμή, οι νομικές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν σταματάνε ποτέ. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το λογιστικό πρότυπο IFRS17 με τις προκλήσεις που δημιουργούνται να είναι τεράστιες, ενώ σημαντική είναι επίσης η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας MID για μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και η διαδικασία της αναθεώρησης του πλαισίου Solvency II (Φερεγγυότητα 2).

Από τις προκλήσεις του 2023, δεν θα μπορούσε να λείπει το συνταξιοδοτικό με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα ταμεία προνοίας να ωθούν τους εργαζόμενους σε αναζήτηση νέων τρόπων που θα τους διασφαλίσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του δεύτερου πυλώνα.

Τέλος, αναμένουμε πως ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα στραφούν σε επενδυτικές επιλογές που συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG, καθώς η βιωσιμότητα είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Ερ.: Πώς επηρεάζει τον κλάδο η συνεχιζόμενη πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Απ.: Αναμφίβολα η κρίση της τελευταίας τριετίας και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις της βύθισης των αγορών, του ενεργειακού και της απότομης αύξησης του πληθωρισμού, αποτελούν ένα μίγμα εξελίξεων και επιδράσεων που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Συνθήκες που αναπόφευκτα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην Ασφαλιστική Βιομηχανία και κατ’ επέκταση στα ασφάλιστρα.

Ο κλάδος ασφάλισης όμως, είναι φτιαγμένος για να αντιμετωπίζει δύσκολες και αναπάντεχες στιγμές, κάτι που επιβεβαιώνει και η ισχυρή ανθεκτικότητά μας στην κρίση των τελευταίων ετών. Παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε πως η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας, προσδίδοντας περισσότερη σταθερότητα στις αγορές, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η σταθερή πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του κλάδου μας.

Ερ.: Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, αναμένεται αύξηση των ασφαλίστρων το 2023. Πόσο εκτιμάται η αύξηση και από πού προκύπτει;

Απ.: Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου έχουν αναπόφευκτα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό μέχρι και 10%, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση αυτοκινήτου και της ακίνητης περιουσίας. Μία εξέλιξη που προκαλεί ανισορροπία στον κλάδο, καθώς ενώ το κόστος των αποζημιώσεων αυξάνεται, τα ασφάλιστρα παραμένουν χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με τις αυξήσεις να αγγίζουν τόσο τα ανταλλακτικά οχημάτων όσο και τα οικοδομικά υλικά, το κόστος επιδιόρθωσης των ζημιών σε αυτοκίνητα και ακίνητη περιουσία αυξάνεται δραματικά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που εκτιμούμε πως αυτή τη φορά θα αναγκάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους.

Δεν μπορούμε όμως, να προβλέψουμε το ποσοστό των αυξήσεων, καθώς αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, και σε μία ανθρωποκεντρική βιομηχανία όπως της ασφάλισης, ο κάθε κλάδος και το κάθε προϊόν χρήζει διαφορετικής προσέγγισης.

Ερ.: Πρόσφατα η έφορος ασφαλίσεων εξέδωσε εγκύκλιο όσον αφορά την εξωτερική ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Εντοπίζονται κάποια προβλήματα στην όλη διαδικασία;

Απ.: Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που γίνεται εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων, ο ΣΑΕΚ συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης.  Ως εκ τούτου και στη συγκεκριμένη περίπτωση της εγκυκλίου για την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους, ο ΣΑΕΚ έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.  Παρόλο που κάθε νέα ρύθμιση αυξάνει τις υποχρεώσεις μιας ασφαλιστικής εταιρείας, το ζητούμενο είναι πάντα η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς, η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για τους καταναλωτές και η διατήρηση ενός εύρυθμου και ελεύθερου ανταγωνισμού.  Οι προτάσεις του ΣΑΕΚ στοχεύουν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση και οι οποιεσδήποτε ανησυχίες μας εκφράζονται προς τα αρμόδια τμήματα του κράτους τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις της βιομηχανίας.

Ερ.: Ποιες οι προτεραιότητες του Συνδέσμου για το έτος;

Απ.: Βασική προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε να επιτελούμε τον πολυσήμαντο ρόλο μας ως ο επίσημος εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιρειών. Με αίσθημα ευθύνης να προβάλλουμε τις συλλογικές θέσεις και τις προτάσεις των μελών μας προς την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις.

Στις προτεραιότητες μας επίσης για το 2023 βρίσκονται σημαντικά και διαχρονικά θέματα που ταλανίζουν τα μέλη μας αλλά και τους ασφαλιζομένους, και απαιτούν άμεσης διευθέτησης: Τη βελτίωση της διαδικασίας διαβούλευσης με τη βιομηχανία για θέματα νομοθεσιών, την εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη και τη συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων για χρηματοοικονομικά θέματα.

Ερ.: Υπάρχουν κενά/ελλείψεις στον έλεγχο των ασφαλιστικών και πως να καλυφθούν;

Απ.: Η εποπτεία αποτελεί μια σημαντική παράμετρο σε μια ψηλά ρυθμιζόμενη βιομηχανία όπως την ασφαλιστική. Παρόλο που ακούγεται παράδοξο, ο ΣΑΕΚ έχει ως πάγιο αίτημα την αναβάθμιση της εποπτικής αρχής έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί τα εποπτικά της καθήκοντα στο μέγιστο βαθμό.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η εποπτική αρχή επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και πρέπει να προστατευθεί από κάποιες τυπικές παθογένειες που συναντά κανείς στο δημόσιο, όπως η υποστελέχωση και η γραφειοκρατία.  Για το λόγο αυτό ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, μια διαδικασία η οποία αντιλαμβανόμαστε ότι έχει τελματωθεί.  

Παρόλο που με τα σημερινά δεδομένα η εποπτεία ανταποκρίνεται στο ρόλο της με τα μέσα τα οποία διαθέτει, η αγορά μας αναπτύσσεται, βελτιώνεται και γίνεται πιο ανταγωνιστική και ως εκ τούτου η αναβάθμιση της εποπτείας αποτελεί μονόδρομο για το κράτος.

Ερ.: Αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις εντός του έτους;

Απ.: Στην Ευρώπη «τρέχουν» αρκετές πρωτοβουλίες που αφορούν ασφαλιστικά θέματα, οι οποίες θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναθεώρησης του πλαισίου Solvency II (Φερεγγυότητα 2), γνωστή και ως Solvency 2020 review, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία της Κύπρου οι αλλαγές που αφορούν την ασφάλιση μηχανοκινήτων. 

Επίσης βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι αλλαγές που αφορούν τα ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα με την εισαγωγή επιπλέον ρυθμίσεων που να προστατεύουν τους ιδιώτες επενδυτές.  Ο ΣΑΕΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσω της συμμετοχής του Γενικού Διευθυντή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Insurance Europe καθώς και των λειτουργών σε άλλες επιτροπές και ενημερώνει τα μέλη έτσι ώστε να γνωρίζουν τις επερχόμενες εξελίξεις.  Παρόλο που κατά κανόνα μεσολαβούν μερικοί μήνες από την έκδοση των οδηγιών, μέχρι την ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία και την εφαρμογή τους, η διαδικασία αυτή είναι συνεχιζόμενη και έτσι οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα.

Ερ.: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά από ρυθμίσεις προηγούμενων ετών;

Απ.: Η προσαρμογή στην καθημερινότητα για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι συνεχής, αφού οι αλλαγές δεν σταματούν ποτέ. Για τα δεδομένα της Κύπρου, αλλαγές αυτές είναι συχνά δύσκολες, αφού τα μεγέθη των εταιρειών στην Κύπρο δεν συγκρίνονται με αυτά του εξωτερικού.  Παρόλο που στην Ευρώπη ισχύει η αρχή της αναλογικότητας και τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα μεγέθη των χωρών, στα θέματα της εποπτείας αυτό δεν τηρείται πάντοτε.  Έτσι, οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο είναι κατά κανόνα οι ίδιες με τις υποχρεώσεις των μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο και από το ΑΕΠ όλης της χώρας μας. 

Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι εφόσον οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας της βιομηχανίας και στην προστασία του καταναλωτή, πρέπει να εφαρμόζονται.

NEWSLETTER