GSI: Δεν επιδέχεται μονοδιάστατες, επιφανειακές παρεμβάσεις
Η αρχέγονη Πυθαγόρεια ρήση υπό την έννοια της παραίνεσης πως, «ου τα πάντα τοις πάσι ρητά», (δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους), μπορεί να διασυνδεθεί κάλλιστα, με την επικίνδυνα εξελισσόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης.
Ομοίως, θα πρέπει να σημειωθεί για ακόμα μία φορά, πως δεν μπορεί όλοι να θεωρούνται, ή να αυτοχρήζονται ή και να αυτοαποκαλούνται σαν επαΐοντες επί παντός επιστητού.
Στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης, θα αποφευχθεί η τοποθέτηση επί της ουσίας του ζητήματος.
Θεωρείται όμως ως ιδιαίτερα σημαντική η υπόμνηση πως, η ενεργειακή πολιτική καθορίζεται ως προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας και ως τέτοια θα πρέπει να προσεγγιστεί, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρύτερα Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της δυνατότητας, της ανάγκης και της προοπτικής που μπορεί να δημιουργήσει η πόντιση του καλωδίου, όπως βέβαια και οι κίνδυνοι και οι αδυναμίες που μπορεί να προκύψουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως και η λαϊκίστικη προσπάθεια επίρριψης και καταλογισμού ευθυνών.
Το σύνολο των πολιτειακών και όχι μόνο αξιωματούχων, θα πρέπει να κατανοήσουν πως το συγκεκριμένο θέμα δεν επιδέχεται καμίας προσπάθειας εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση, όπως βέβαια και δεν αποτελεί θέμα μονοδιάστατων, επιφανειακών και δημόσιων παρεμβάσεων.
Ξεκαθαρίζεται επίσης πως, το θέμα της πόντισης του καλωδίου δεν επηρεάζεται από συνδικαλιστικές τουλάχιστον, σκοπιμότητες ή συμφέροντα, όπως ατυχώς και ασυναρτήτως σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφερθεί στην προσπάθεια και διαδικασία ομαλής εξέλιξης και κατάληξης του συγκεκριμένου ζητήματος, θα προκύψει μέσα από τον τερματισμό της δημόσιας αντιπαράθεσης και τον καθορισμό των αναγκαίων και ικανών συνθηκών που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική ρύθμιση του θέματος.
Στις διεθνείς σχέσεις βασική συνθήκη αποτελεί η ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων και ως εκ τούτου, χρειάζεται ο καθορισμός ενός συνολικού πλαισίου αξιολόγησης όλων των επιδρώντων παραγόντων.
Κομβικής σημασίας, είναι και ο συνυπολογισμός των παραμέτρων που αφορούν στις παρενέργειες, στα οφέλη και στους κινδύνους σε γεωπολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την ενδεχόμενη ενεργειακή διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, σε συνάρτηση με ενδεχόμενη διαφοροποίηση της πολιτικής θεώρησης της ΕΕ, θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην όλη εξίσωση.
Επιπρόσθετα, επιβάλλεται η μεγιστοποίηση της πολιτικής αξιοποίησης της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, σε σχέση με τη διακηρυγμένη και φιλόδοξη πλην όμως επιβεβλημένη στόχευση για ενεργειακή αυτονόμηση.
Η ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο, μπορεί να αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για καθορισμό προτεραιοτήτων που να διασυνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και την ανάλογη ενεργειακή πολιτική, αξιοποιώντας πολυδιάστατα αυτή την ιδιότητα.
Στο μεσοδιάστημα όμως, απαιτείται σοβαρότητα, υπομονή, εχεμύθεια και ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός σε αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο σύνολο των εμπλεκομένων υπουργείων, της Ελλάδας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΓΓ ΣΕΚ.