DBRS: Τι θα καθορίσει την επόμενη αξιολόγηση Κύπρου
Ένα βασικό ερώτημα στην επικείμενη αξιολόγηση της Κύπρου, θα είναι εάν οι πρόσφατες ευνοϊκές τάσεις στις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις είναι πιθανό να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οίκου DBRS για θέματα αξιολογήσεων κρατών, Yesenn El-Radhi.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και η διαρκής ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του δείκτη του δημόσιου χρέους.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της τροχιάς του δημόσιου χρέους ή σημαντικής ανόδου του αποθέματος ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα.
Η επόμενη αξιολόγηση του οίκου είναι στις 29 Σεπτεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρεται ακόμη στις διεργασίες για το θέμα των εκποιήσεων στη χώρα.
Υποστηρίζει ακόμη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκτήσει κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε αθετημένα δάνεια και να τις ενοικιάσει στον δανειολήπτη, θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να στοχεύει σε ευάλωτους δανειολήπτες.
Αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς λόγω του μικρού της μεγέθους και της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη στις εκτιμήσεις του οίκου για την πορεία του πληθωρισμού σε Κύπρο και ΕΕ.
Της Γεωργίας Χαννή
Η συνέντευξη
Ερ.: Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη απόφαση της βουλής να απορρίψει την πρόταση νομοσχεδίου για την αναστολή των εκποιήσεων και τα δικαιώματα των δανειοληπτών;
Απ.: Κατά την άποψή μας, ένα εύρυθμο πλαίσιο εκποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του υψηλού ακόμη αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα. Επιτρέποντας σε μια τράπεζα να επιβάλει την απαίτησή της για την εξασφάλιση ενός αθετημένου δανείου, ενισχύει τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να μην εμπλέκονται σε στρατηγικές αθετήσεις.
Ερ.: Πώς επηρεάζει το πλαίσιο εκποιήσεων την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας;
Απ.: Το πλαίσιο εκποιήσεων μιας χώρας μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας και συγκεκριμένα τη λειτουργία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ερ.: Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο;
Απ.: Δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα. Γενικά, οι απλοποιημένες διαδικασίες εκποιήσεων και τα σταθερά νομικά πλαίσια υποστηρίζουν την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκτήσει κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε αθετημένα δάνεια και να τις ενοικιάσει στον δανειολήπτη θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα.
Από αυτή την άποψη, ωστόσο, τονίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να στοχεύει σαφώς σε ευάλωτους δανειολήπτες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση.
Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός
Ερ.: Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τον πληθωρισμό στην Κύπρο και την ΕΕ τους επόμενους μήνες;
Απ.: Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται στην Κύπρο και στη ζώνη του ευρώ τους επόμενους μήνες λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, ιδιαίτερα σε όρους ευρώ και της άμβλυνσης του δομικού πληθωρισμού.
Ο ρυθμός του αποπληθωρισμού, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι σταδιακός, καθώς η επιτάχυνση της αύξησης των ονομαστικών μισθών αναμένεται να οδηγήσει σε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.
Ερ.: Η Κύπρος έχει ήδη δει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, αλλά το κόστος ενέργειας και διαβίωσης παραμένουν υψηλά. Πρέπει να περιμένουμε μια αλλαγή σε αυτή την κατάσταση;
Απ.: Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών επιδεινώθηκε τον περασμένο χρόνο καθώς οι εγχώριες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ταχύτερα από τους ονομαστικούς μισθούς. Αυτή η δυναμική, ωστόσο, προβλέπεται να αντιστραφεί σταδιακά το 2023 και το 2024.
Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι πιθανό να επωφεληθεί από την αύξηση των ονομαστικών μισθών που έχει αρχίσει να επιταχύνεται, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.
Ερ.: Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα οικονομική πολιτική της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης;
Απ.: Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, σημειώνουμε ότι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η νέα κυβέρνηση σηματοδοτούν τη συνέχεια της πολιτικής.
Ερ.: Πιστεύετε ότι η απόφαση να τερματιστούν τα μέτρα στήριξης για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων πάρθηκε σωστά;
Απ.: Το εύρος και η διάρκεια των μέτρων στήριξης είναι πολιτικές αποφάσεις. Από δημοσιονομικής άποψης, σημειώνουμε ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό δεν ίσχυε για τις επιδοτήσεις καυσίμων.
Ερ.: Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία σήμερα;
Απ.: Η κυπριακή οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς λόγω του μικρού της μεγέθους και της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Ως εκ τούτου, η συνεχής αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στις βιομηχανίες του τομέα των υπηρεσιών υψηλής παραγωγικότητας είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.
Αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού
Ερ.: Ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να εξισορροπήσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ για τους δανειολήπτες. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να περιοριστεί αυτός ο αντίκτυπος, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξήσεων των τιμών που επιβαρύνουν τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές γενικότερα;
Απ.: Όπως και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, τα επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος. Αυτό, με τη σειρά του, είναι πιθανό να επιβαρύνει την ικανότητα αποπληρωμής ορισμένων δανειοληπτών.
Ερ.: Τι θα καθορίσει το αποτέλεσμα της επόμενης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου;
Απ.: Ένα βασικό ερώτημα στην επικείμενη αξιολόγηση, θα είναι εάν οι πρόσφατες ευνοϊκές τάσεις στις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις είναι πιθανό να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και η διαρκής ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του δείκτη του δημόσιου χρέους.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της τροχιάς του δημόσιου χρέους ή σημαντικής ανόδου του αποθέματος ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα.