CFA Cyprus: Συγκρούσεις συμφερόντων και στρεβλώσεις
Λόγο για συγκρούσεις συμφερόντων και στρεβλώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, κάνει ο νέος πρόεδρος του CFA Cyprus, Ανδρέας Κλεάνθους ζητώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η αξιοπιστία του τομέα.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι προσωπικά κίνητρα και διλλήματα προκαλούν συγκρούσεις συμφερόντων και στρεβλώσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά στην ήδη υπάρχουσα δυσπιστία».
Ένα παράδειγμα στην Κύπρο, αναφέρει, είναι ο τομέας διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που ενισχύει τη δυσπιστία στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι η αντίληψη για θέματα διαφθοράς των συμμετεχόντων στην κυπριακή οικονομία.
Όπως τονίζει, αν προσθέσουμε το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού που είναι έντονο στην Κύπρο, το μίγμα με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον χρηματοοικονομικό τομέα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
«Είτε επειδή καταθέτες και επενδυτές πέφτουν σε παγίδες κακών συμβουλών και αθέμιτων πρακτικών, είτε επειδή αποστρέφονται τις επενδυτικές υπηρεσίες, διότι αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες και τη σαθρότητα του τομέα, διαπιστώσεις που στην ουσία προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει ότι για να θεωρείται ένας τομέας αξιόπιστος, πρωταρχικός στόχος είναι η εδραίωση εμπιστοσύνης στους επαγγελματίες του τομέα, ότι έχουν ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων που εφαρμόζουν δίκαια, με προσοχή και μέριμνα προς το συμφέρον των πελατών τους.
Στη συνέντευξή του ο κ. Κλεάνθους, αναφέρεται ακόμη στις προτεραιότητες που έχει θέσει σαν νέος πρόεδρος του CFA καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Της Γεωργίας Χαννή
Ερ.: Πρόσφατα αναλάβατε την προεδρία του CFA. Ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει και ποιες οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε;
Απ.: Ο Σύνδεσμος CFA Society Cyprus θα επιδιώξει την έμπρακτη υιοθέτηση υψηλού επιπέδου κώδικα δεοντολογίας, συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματισμού στον χρηματοοικονομικό τομέα, για ένα αειφόρο μέλλον, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.
Το κάθε μέλος μας συμμετέχει και συμβάλλει ξεχωριστά σε αυτή την προσπάθεια.
Προτεραιότητα μας είναι η διαρκής υποστήριξη στα μέλη μας ώστε να βελτιώνονται γνωστικά και πρακτικά, να προοδεύουν στο επάγγελμά τους και να καταξιώνονται ως ηγέτες επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας στους οργανισμούς όπου εργάζονται.
Θα είμαστε δίπλα τους σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους καριέρας, από τις εξετάσεις για απόκτηση του CFA Charter μέχρι την αφυπηρέτησή τους.
Ο Σύνδεσμός μας ανήκει σε μια ευρύτερη διεθνή κοινότητα 160 Συνδέσμων που υπάγονται στο CFA Institute που εδρεύει στις ΗΠΑ, με 200,000 μέλη.
Το CFA Institute πέραν από την απονομή του CFA Charter σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς τo CFA Program, παρέχει στα μέλη του Συνδέσμου μας ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους: Συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση μέσω συνεδρίων, εκδηλώσεων, δημοσιεύσεων και εξατομικευμένων ψηφιακών καναλιών.
Προωθεί τη χρήση επαγγελματικών προτύπων για ηθική συμπεριφορά μέσω Κώδικα Δεοντολογίας και Προτύπων Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, όπως και άλλες οδηγίες βέλτιστης πρακτικής, σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και διαδικτυακές εκπομπές.
Επίσης, μέσω του CFA Institute Research Foundation χορηγεί, δημοσιεύει και διανέμει ακαδημαϊκή έρευνα σε θέματα αιχμής που συμβάλλουν ή βελτιώνουν τις παγκόσμιες πρακτικές στη χρηματοοικονομική ανάλυση και τη διαχείριση επενδύσεων.
Όλοι οι πιο πάνω πόροι είναι διαθέσιμοι για τα μέλη μας, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα να σχεδιάσουν την ατομική τους επιμόρφωση, όπως αυτά προτιμούν, για να ανανεώνουν και να ενισχύουν τον όγκο των γνώσεων τους.
Σε τοπικό επίπεδο, ο CFA Society Cyprus θα ενδυναμώσει την κοινωνική και επαγγελματική δικτύωση των μελών του, μέσω εκδηλώσεων και ημερίδων και θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη σχέσεων και κοινών στόχων με τις τοπικές εποπτικές και άλλες αρχές και πανεπιστήμια.
Με εθελοντές-μέλη μας, η κοινωνική μας συνεισφορά θα ενισχυθεί, επίσης, με δράσεις για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, κυρίως με την επιμόρφωση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχετικά θέματα.
Θα προσφέρουμε εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε φοιτητές τοπικών πανεπιστημίων στη χρηματοοικονομική ανάλυση, καθώς και στήριξη για εξεύρεση εργασίας.
Θα στοχεύσουμε στη δημιουργία ενός προγράμματος καθοδήγησης για υποψήφιους στις εξετάσεις του CFA Charter και για εταιρείες που προωθούν την απόκτηση του τίτλου αυτού.
Τέλος, θα επιδιώξουμε την επίτευξη στόχων ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης στην εργατική πραγματικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ως Σύνδεσμος αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις, λόγω περιορισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Για τη στελέχωση του διοικητικού μας συμβουλίου, όπως επίσης και για την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας μοντέλου, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που περιέγραψα πιο πάνω, βασιζόμαστε αποκλειστικά στον εθελοντισμό.
Για την άντληση οικονομικών πόρων, εκτός από το CFA Institute και τις συνδρομές των μελών μας, σε μεγάλο βαθμό στηριζόμαστε σε εταιρείες που χορηγούν τις εκδηλώσεις μας κυρίως χρηματικά, αλλά και στην παραχώρηση χώρων και εθελοντών.
Θεωρώ, όμως, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σύνδεσμο μας είναι η ανάδειξη του CFA Charter ως τίτλου με το υψηλότερο κύρος και αναγνώριση στους τομείς της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης επενδύσεων στην Κύπρο, στο σημείο που ήδη είναι στα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Ερ.: Ποια τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα σήμερα;
Απ.: Ο Σύνδεσμος μας δεν έχει σχηματίσει μία συλλογική άποψη για αυτό το θέμα. Τα μέλη μας καλούνται να έχουν ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση, και όταν εκφέρουν άποψη, αυτή να βασίζεται σε εύλογη και επαρκή βάση.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης στον τομέα, από υφιστάμενους ή δυνητικούς πελάτες και επενδυτές.
Τα τελευταία 25 χρόνια ο χρηματοοικονομικός τομέας δοκιμάζεται συνεχώς, από αλλεπάλληλες κρίσεις, καταιγιστικές αρνητικές εξελίξεις, με μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα γενικά.
Από τη χρηματιστηριακή κρίση του 1999-2001, οι παθογένειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζί με τη δυστοκία της πολιτείας και των θεσμών να αντιδράσουν αποτελεσματικά, οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση του 2013. Ήμασταν μάρτυρες γεγονότων που κλόνισαν την αξιοπιστία του χρηματοοικονομικού τομέα, και όχι μόνο: Κατάρρευση τραπεζών, κουρέματα καταθέσεων, εκμηδενισμός επενδύσεων, μνημόνιο, ανεργία στο 17.5%, και παγκόσμιο ρεκόρ, αναλογικά, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τα τελευταία δέκα χρόνια είδαμε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα να τερματίζεται άδοξα, τράπεζες να κλείνουν, ένα χρηματοοικονομικό σύστημα δυσανάλογα εκτεθειμένο σε «κίνδυνο χώρας», λόγω διασυνοριακών δραστηριοτήτων σε σχέση με τη Ρωσία, παρόχους υπηρεσιών να υποβάλλονται σε περιοριστικές κυρώσεις.
Το 2020 η Κύπρος βρέθηκε σε διαδικασία επί παραβάσει από την Κομισιόν, για μη εφαρμογή της 5ης οδηγίας για καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για την περίοδο 2018-2020, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) εντόπισε εποπτικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση των κινδύνων, εις βάρος διασυνοριακών πελατών Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Πιο πριν, την περίοδο 2015-2018 η ESMA εξέφρασε ανησυχίες και έλαβε μέτρα για την προστασία επενδυτών σε συμβάσεις επί διαφορών (CFD) και δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης (binary options), προϊόντα που προσφέρονταν από εταιρείες στην Κύπρο.
Ερ.: Αναφέρεστε σε αδυναμίες, ωστόσο έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια;
Απ.: Δεν θέλω να ακούγομαι αρνητικός, ή να εκμηδενίζω τις θετικές προσπάθειες πολλών παραγόντων προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επικεντρώνομαι στην ερώτηση σας που αφορά τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα.
Όλα τα πιο πάνω ήταν εμπειρίες και έγιναν ειδήσεις που διαδόθηκαν παντού. Η εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό τομέα δύσκολα κερδίζεται, εύκολα χάνεται και ακόμα πιο δύσκολα επανακτάται
Οι αλληλοεπιδράσεις των συμμετεχόντων στο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι περίπλοκες.
Προσωπικά κίνητρα και διλλήματα προκαλούν συγκρούσεις συμφερόντων και στρεβλώσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά στην ήδη υπάρχουσα δυσπιστία.
Ερ.: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Απ.: Ένα παράδειγμα στην Κύπρο είναι ο τομέας διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων. Ο τομέας δεν αναπτύχθηκε οργανικά, με βάση την εξειδικευμένη διαχείριση χαρτοφυλακίων, αλλά εξελίχθηκε υποστηρικτικά του τομέα παροχής διοικητικών, εταιρικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενός τομέα με τα δικά του κίνητρα και ιδιοτυπίες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις κυπριακών οργανισμών επενδύσεων, οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται τους Κύπριους στη διαχείριση κινδύνων, στις λειτουργίες συμμόρφωσης, στη γενική διοίκηση, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό στη διαχείριση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων, η οποία ανατίθεται συνήθως σε τρίτους. Άρα, άτομα εξιδεικευμένα στη διαχείριση χαρτοφυλακίων υπολειτουργούν ή παρέχουν παρεπόμενες υπηρεσίες.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που ενισχύει τη δυσπιστία στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι η αντίληψη για θέματα διαφθοράς των συμμετεχόντων στην κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, Ιουνίου 2023, το 95% των ερωτηθέντων κυπριακών εταιρειών πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στην Κύπρο.
Το 76% των εταιρειών δεν είναι σίγουρες ότι οι επενδύσεις τους προστατεύονται από τον νόμο και τα δικαστήρια.
Η Κύπρος είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη επιδείνωση τα τελευταία δέκα χρόνια στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του οργανισμού Transparency International, σύμφωνα με έρευνα που εκδόθηκε φέτος.
Αν προσθέσουμε το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού που είναι έντονο στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε ότι το μίγμα με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον χρηματοοικονομικό τομέα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Είτε επειδή καταθέτες και επενδυτές πέφτουν σε παγίδες κακών συμβουλών και αθέμιτων πρακτικών, είτε επειδή αποστρέφονται τις επενδυτικές υπηρεσίες, διότι αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες και τη σαθρότητα του τομέα, διαπιστώσεις που στην ουσία προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα.
Ερ.: Πώς διασφαλίζεται επομένως η αξιοπιστία του κλάδου;
Απ.: Για να θεωρείται ένας τομέας αξιόπιστος, πρωταρχικός στόχος είναι η εδραίωση εμπιστοσύνης στους επαγγελματίες του τομέα, ότι έχουν ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων που εφαρμόζουν δίκαια, με προσοχή και μέριμνα προς το συμφέρον των πελατών τους.
Η ακεραιότητα του χρηματοοικονομικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι επιδρά θετικά σε όλη την οικονομία, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο κράτος.
Η αξιόπιστη χρηματοοικονομική αγορά είναι ταυτόχρονα αποδοτική και δημιουργεί ρευστότητα σε πόρους.
Δημιουργεί προσφορά κεφαλαίου με χαμηλότερο κόστος, περισσότερα επενδυτικά προϊόντα, πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει την κερδοφορία.
Με άλλα λόγια, διευρύνει τις επιλογές και φέρνει πιο κοντά αποταμιευτές, επενδυτές και χρήστες κεφαλαίου. Μια τέτοια αγορά δεν είναι σταθερό ή εύκολο κτήμα.
Για να θεμελιωθεί η αξιοπιστία στον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές νοοτροπιών. Ο Σύνδεσμος CFA είναι στο πλευρό της πολιτείας, των φορέων και των ιδιωτικών εταιρειών, για να προσφέρουμε λύσεις και τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργηθεί κουλτούρα δεοντολογίας στον τομέα μας, για το καλό της κοινωνίας.
Ερ.: Πόσο επηρεάζει τον κλάδο η τρέχουσα αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό;
Απ.: Η αβεβαιότητα είναι ένα στοιχείο που πάντα υπάρχει στον χρηματοοικονομικό κλάδο και το οικονομικό σύστημα γενικά.
Η αβεβαιότητα πηγάζει όχι μόνο από τα οικονομικά μεγέθη και τις αγορές χρήματος ή προϊόντων, δηλαδή από τη μεταβλητότητα στην ανάπτυξη, πληθωρισμό, ανεργία, επιτόκια και τις τιμές χρηματοοικονομικών μέσων, προϊόντων και αγαθών.
Η αβεβαιότητα πηγάζει και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την αγορά ενέργειας, την κατάσταση της δημόσιας υγείας, την οικονομική και νομισματική πολιτική και την κλιματική αλλαγή. Πηγές αβεβαιότητας αποτελούν και οι νέες τεχνολογίες ή οι αλλαγές σε θέματα κουλτούρας σε θέματα κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.
Η αβεβαιότητα ποσοτικοποιείται με διάφορες μεθόδους.
Στην Κύπρο υπάρχει ο Δείκτης Αβεβαιότητας για την Οικονομική Πολιτική (EPU), του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος δείχνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η αβεβαιότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με κορυφώσεις μετά την επέλαση του Covid-19 στη χώρα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη αύξηση στις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Παρόμοιες διακυμάνσεις παρατηρούνται και σε διεθνείς δείκτες αβεβαιότητας. Άρα η αβεβαιότητα διαχέεται διασυνοριακά μέσω της διασύνδεσης των αγορών και των κοινών γενεσιουργικών αιτιών κρίσεων.
Στην παρούσα φάση, βλέπουμε επιβράδυνση του πληθωρισμού, μετά τη νομισματική σύσφιξη των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Παρόλο που ενισχύονται οι προσδοκίες για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι κίνδυνοι παραμένουν και κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 2%.
Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη Ρωσία, οι ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις σιτηρών στον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα, οι μειώσεις σε φόρους εισαγωγείς τροφίμων από την Ινδία, οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, σε συνδυασμό με απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, συμβάλουν στις πληθωριστικές πιέσεις.
Ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και της παρακολούθησης των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να δημιουργούν περιθώρια κεφαλαιακής ασφάλειας και να εξασκούν τη διαχείριση κινδύνου συγκέντρωσης σε στοιχεία ενεργητικού, για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως αυτές που είδαμε την περασμένη Άνοιξη σε αμερικανικές τράπεζες, δυσανάλογα εκτεθειμένες σε ομόλογα μακράς διάρκειας.
Οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επιδέχονται πιέσεις. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και η μείωση στην αγοραστική δύναμη, λόγω πληθωρισμού, δημιουργούν δυσκολίες στις αποφάσεις τους και στο πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Αποτελεί μεγάλη πρόκληση η αποφυγή ύφεσης στην ανάπτυξη, λόγω της νομισματικής σύσφιξης. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας και να εξασκεί δημοσιονομική προσαρμογή, για να διασφαλίσει στοχευμένη υποστήριξη για τους πιο ευάλωτους.
Θεωρώ ότι τα μέλη του CFA Society Cyprus, με την επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία που διαθέτουν, μπορούν αν ανταπεξέλθουν και να προετοιμάσουν τους οργανισμούς, στους οποίους εργάζονται, σε περιόδους αβεβαιότητας.
Ως διαχειριστές επενδύσεων ξέρουν πως να δημιουργούν επενδυτική στρατηγική με αποτελεσματική ευελιξία σε περιόδους κρίσεων και γνωρίζουν την πρακτική χρήση παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, για να αντισταθμίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Ως αναλυτές κατέχουν ποσοτικές μεθόδους, τεχνικές αποτίμησης και εργαλεία πρόβλεψης, σε συνδυασμό με κατανόηση των οικονομικών κύκλων και των συμπεριφορών των αγορών για να προσομοιάζουν και να αναλύουν σενάρια αβεβαιότητας και αστάθειας.
Ερ.: Έχετε ή θα επιδιώξετε επαφές με κρατικούς φορείς και τα πανεπιστήμια της χώρας και ποια τα μελλοντικά πλάνα του Συνδέσμου;
Απ.: Έχουμε συνεχή επαφή με κρατικούς φορείς και τα πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο την περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μας, μέσω της ενίσχυσης των επαφών μας, για συνεργασία σε πολλά μέτωπα.
Τον Ιούνιο είχαμε συνάντηση στο Προεδρικό με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Οικονομικό Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου παρουσιάσαμε τους βασικούς πυλώνες της δράσης μας.
Τονίσαμε την ετοιμότητά μας να παρέχουμε, μέσω των μελών μας, κάθε βοήθεια και τεχνογνωσία για χρηματοοικονομικά αλλά και παρεμφερή θέματα, όπως βέλτιστες πρακτικές επαγγελματικής δεοντολογίας, το συνταξιοδοτικό, τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική Ευθύνη, Διακυβέρνηση).
Παρόμοιας φύσεως συνάντηση θα έχουμε και εντός Σεπτεμβρίου με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
Με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Σύνδεσμός μας είχε συναντήσεις για θέματα ηθικής συμπεριφοράς και κώδικα δεοντολογίας στις επενδυτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια, σε επίπεδο CFA Institute Βρυξελλών, χαρτογράφησης κοινών στοιχείων του Κώδικα μας με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς.
Μέλος του Συνδέσμου μας θα συμμετέχει σε Ομάδα Εργασίας του CFA Institute στις Βρυξέλλες που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA ) για θέματα παρακολούθησης προϊόντων (Product Governance).
Τον περασμένο Μάϊο είχαμε συνάντηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, για το θέμα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Συμφωνήθηκε όπως ο CFA Cyprus, μέσω της τεχνογνωσίας του, και η Κεντρική Τράπεζα, μέσω διενέργειας ερευνών και της παροχής ειδικού χώρου πραγματοποίησης σεμιναρίων, συμβάλλουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για αυτό το θέμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, από το 2018 μέχρι σήμερα, ο CFA Cyprus έχει ήδη πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε περισσότερους από 3.000 μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας.
Επιπλέον, με τη συμμετοχή φοιτητών τοπικών πανεπιστημίων, οργανώνουμε έναν ετήσιο διαγωνισμό (Research Challenge) στην χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση μετοχών εταιρειών, και στη συνέχεια υποστηρίζουμε τη νικήτρια ομάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς του CFA Institute.
Σε αυτούς τους φοιτητές προσφέρουμε εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση, καθώς και στήριξη για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες.
Θα επιδιώξουμε ενίσχυση της συνεργασίας μας με τα τοπικά πανεπιστήμια και θα στοχεύσουμε στην ένταξη πιστοποιημένων προγραμμάτων στο CFA University Affiliation Program, επιβεβαιώνοντας ότι πανεπιστημιακά προγράμματα είναι στενά συνδεδεμένα με τις πρακτικές της αγοράς και κατάλληλα να προετοιμάσουν τους φοιτητές ώστε στο μέλλον να μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του CFA Charter.
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol UoL) ήδη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, όπως και 270 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, 47 πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως η Οικονομική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Επιπρόσθετες δράσεις και πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη στα σκαριά για τους επόμενους μήνες:
Τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο EIMF, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του CFA Program για απόκτηση του CFA Charter και των ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης μετέπειτα, με συμμετοχή ομιλητών από το CFA Institute Λονδίνου.
Το Νοέμβριο θα οργανώσουμε μια διαδικτυακή εκδήλωση, μαζί με τη διεθνή οργάνωση Collaborative WIM (Women in Investment Management), τους Συνδέσμους CFA Society Sacramento και CFA Society Alabama, για την επίτευξη στόχων ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης στην εργατική πραγματικότητα.
Παράλληλα, θα έχουμε εκδηλώσεις για δικτύωση των μελών και υποψηφίων μας, με καλεσμένους από τον ευρύτερο τομέα και τις αρχές, με κορύφωση μια μεγάλη εκδήλωση λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για να καλωσορίσουμε στο Σύνδεσμο τα καινούργια μας μέλη που απόκτησαν πρόσφατα τον τίτλο CFA Charter.
Το Φθινόπωρο, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, θα προσφέρουμε δωρεάν σεμινάρια συνεχούς επιμόρφωσης στα μέλη μας, για σκοπούς εγγραφής στα μητρώα εγγραφής πιστοποιημένων προσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύντομα θα αρχίσει και ο ετήσιος διαγωνισμός Research Challenge, στον οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2024.
Τον Οκτώβριο θα παραστούμε με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου σε Συνέδριο του CFA Institute στην Κροατία, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι Πρόεδροι των Συνδέσμων από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Στους επόμενους μήνες θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Συνδέσμου, του CFA Institute και εταιρειών που προωθούν την απόκτηση του τίτλου CFA Charter.
Ευελπιστούμε στη δημιουργία ενός προγράμματος καθοδήγησης (mentoring) για τους υπάλληλους τους, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις εξετάσεις του CFA Charter.