11-7-11: Γιατί χανόμαστε. Και, υπάρχει ελπίδα;
13 ζωές χάνονται από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», 121 από την πτώση αεροπλάνου της ΗΛΙΟΣ το 2005. Η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της χώρας γυρνά πίσω 30 χρόνια. Μένουμε χωρίς νερό. Πληρώνουμε φόρους στην ευρωπαϊκή ένωση για υπερβολικές εκπομπές αέριων ρύπων. Και, για να θυμόμαστε, ο Ευάγγελος Φλωράκης ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς που σκοτώθηκε από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου. Σε ειρηνική επιχείρηση χάνουμε τον αρχηγό του στρατού μας, σε καιρό ειρήνης χάνουμε πιο πολλή ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα από ότι έχασε το Ιράν σε πόλεμο. (Το Ιράν πώς βρέθηκε εδώ;). Όλα αυτά συνέβηκαν με τρείς διαφορετικούς προέδρους στο πηδάλιο . Πρόκειται για συμπτώσεις;
Διερωτόμαστε ποιος φταίει. Για την ΗΛΙΟΣ ευθύνονται ιδιωτικά συμφέροντα, για τα εκρηκτικά στο Μαρί ευθύνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας που δεν βοήθησε. Αιτιολογίες. Αλλά όχι δικαιολογίες. Οι ικανοί ηγέτες προλαμβάνουν τα προβλήματα.
Ο υπουργός Άμυνας, επί θητείας του οποίου χάσαμε τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς το 2002, διερωτάται ποιος φταίει που χάσαμε τη ναυτική βάση που τιμά την μνήμη του. Τραγική ειρωνεία ή σύμπτωση; Ο υπουργός Συγκοινωνιών, που επόπτευε την ΗΛΙΟΣ, ηγείται σήμερα της ΑΗΚ και επιτυγχάνει την ψηλότερη επίδοση ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας στην ιστορία της Δημοκρατίας – στα αρνητικά! Τραγική ειρωνεία ή σύμπτωση; Όσο για τα εκρηκτικά στο Μαρί: Αν ο Πρόεδρος «δεν γνώριζε», τότε έχουμε εγκληματική αμέλεια. Αν γνώριζε, έχουμε εγκληματική ενέργεια. Εγκληματική, και στις δύο περιπτώσεις. Οι ικανοί ηγέτες ενεργούν προδραστικά στους κινδύνους.
Όμως δεν αρθρογραφώ για ψυχολογική εκτόνωση. «Χρειάζεται νηφαλιότητα», είπε ορθά ο Πρόεδρος. Χρειάζεται όμως κάτι περισσότερο: Ικανότητα αντίληψης. Χανόμαστε, διότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν κατανοεί το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Δεν αντιλαμβάνεται πως δουλεύει ο κόσμος. Ζούμε σήμερα σε ένα «κόσμο φευγάτο» που το χαρακτηρίζει η «κατασκευασμένη αβεβαιότητα» των τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης. Σε ένα δυναμικό κόσμο αλληλεξαρτήσεων, η αδυναμία κάποιου είναι αδυναμία όλων. Αδυναμία κάπου είναι αδυναμία παντού.
«Η διεθνής οικονομική κρίση θα μας ξεπεράσει». «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μας αφορά». «Είμαστε μικρή χώρα για να ασχοληθούμε με τις κλιματικές αλλαγές». Ναι, σίγουρα! Δέστε το 25% των νέων ανέργων. Και τα 98 εκρηκτικά εμπορευματοκιβώτια του Ιράν στο Μαρί. Α, ξέχασα. Τα κιβώτια στο Μαρί εξαφανίστηκαν. Μαζί εξαφανίστηκε και το πρόβλημα από τους αέριους ρύπους του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. Τραγική ειρωνεία ή σύμπτωση;
Σε ένα δυναμικό περιβάλλον έχουμε τρεις επιλογές.
Αν θεωρούμε ότι η δυναμική καθορίζεται αποκλειστικά από άλλους, μπορούμε να κρύψουμε το κεφάλι στην άμμο προσβλέποντας στην επάνοδο της σταθερότητας. Αναβάλλουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων για κάποιο νεφελώδη μακρινό χρονικό ορίζοντα, μέχρι να εμφανιστούν καλύτερες συνθήκες, τις οποίες όμως ούτε να προσδιορίσουμε μπορούμε ούτε να βεβαιώσουμε ότι θα έρθουν. Χάνουμε όμως το μπούσουλα. Μέχρι τα προβλήματα να σκάσουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. «Να σκάσουν», όπως λέμε, «να εκραγούν».
Από την άλλη, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με το περιβάλλον. Παρορμούμενοι από τις επιθυμίες μας υιοθετούμε μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις, στηριγμένες σε ευσεβοποθισμό, υποτίμηση των κινδύνων και υπερβολική εκτίμηση των πιθανοτήτων επιτυχίας. Επιδιώκουμε ανεδαφικές και εξωπραγματικές πολιτικές, οι οποίες τελικά υποδεικνύονται καταστροφικές. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον υπαγορεύεται από την «επίσημη γραμμή» μέσα από ανελαστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το περιβάλλον όμως δεν συμπεριφέρεται όπως η επίσημη γραμμή θα το ήθελε, και οδηγούμαστε σε συνεχείς αστοχίες. Τα προβλήματα πέφτουν βροχή πάνω μας. «Πέφτει», όπως λέμε, «καταρρέει», π.χ., η οικονομία.
Οι συμπτώσεις δεν είναι συμπτώσεις. Ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα συσσωρευμένων λανθασμένων επιλογών. Αν είχαμε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, το επόμενο ατύχημα θα έκλεινε τη νήσο Κύπρο. «Κλείνω», όπως λέμε, «να κλείσει το Κυπριακό».
Χανόμαστε διότι το πολιτικό σύστημα διαπληκτίζεται εάν θέλουμε «αριστερό τουρκοκύπριο αντί δεξιό ελληνοκύπριο» ή «ελληνοκύπριο» πρόεδρο. Συζητά λανθασμένα ερωτήματα!
Δεν έχει σημασία τι θέλουμε. Σημασία έχει τι χρειαζόμαστε: ΙΚΑΝΟ πρόεδρο, ΥΠΕΥΘΥΝΟ για τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας, πρόθυμο να ΔΙΑΜΡΟΦΩΝΕΙ ΕΝΕΡΓΑ την κοινή γνώμη. Λέγεται ότι οι πολιτικοί ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Και όμως χρειαζόμαστε ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ, όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Στο σύγχρονο κόσμο της κατασκευασμένης αβεβαιότητας οι παραδοσιακές ιδεολογίες δεν δίνουν λύσεις. Οι τραγικές ειρωνείες δεν είναι συμπτώσεις. Συμβαίνουν διότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει διαμορφώσει σύγχρονο ιδεολογικό στίγμα. Επιμένει στα παλιά επιδιώκοντας την υπαρξιακή δικαίωση του.
Υπάρχει ελπίδα; Ναι, αλλά ούτε αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει το «γιατί» και το «πως». Όποιοι κατανοούν τον κόσμο ερμηνεύουν τα γεγονότα. Σε αυτούς ανήκει το μέλλον. Έχουμε και τρίτη επιλογή. Συνεχίζεται…
Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών .
κ. Ζένιο σας ακούμε και χαιρόμαστε για την καθαρότητα του λόγου σας.
Συμφωνώ με αρκετά από αυτά που λέει ο πρώην πρύτανης, και κυρίως ότι ακόμα και στην πολιτική, χρειάζεται κάποιου είδους επαγγελματισμός. Δεν έχω πειστεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφια είναι ο μόνος που στερείται του πολιτικού επαγγελματισμού. Και συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι δομικό, όπως στην ουσία λέει και ο κ. Ζένιος.
Πέραν τούτο θα ήθελα να τονίσω ότι οι πολιτικοί είναι καθρέφτης της κοινωνίας και για αυτό έχουμε και εμείς ως απλοί πολίτες και ως κοινωνία ανάλογο μερίδιο ευθύνης για ότι συμβαίνει γύρω μας. Εμείς έχουμε ''επιτρέψει'' στους πολιτικούς να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται. Εμείς τους ''επιτρέπουμε'' να δημιουργούν πόλωση, εμείς τους ''επιτρέπουμε'' να λαϊκίζουν, εμείς τους ''επιτρέπουμε'' να ενεργούν ανεύθυνα και με κομματικό συμφέρον.
Εαν θέλουμε να αλλάξουν, ας αλλάξουμε πρώτα εμείς.
Σε ένα μόνο πράγμα διαφώνώ μαζί σας....στο ότι δεν γράφετε πιο συχνά!
Πρέπει επιτέλους να έρθει μια αλλαγή σε αυτό τον τόπο. Για να έρθει η αλλαγή πρέπει να υπάρχει και η επιλογή αυτής της αλλαγής η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει. Έχουν δοκιμαστεί σχεδόν όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου χωρίς καμια να έχει επιδίξει κάτι διαφορετικό.
Οι υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις στερούνται ΟΛΕΣ όλα αυτά που έχει αναφέρει ο κύριος πρύτανης.
Το άρθρο σας, όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, είναι «η εξαίρεση του κανόνα» …. με βρίσκει σύμφωνη.
Το θέμα είναι εάν υπάρχουν σήμερα «Πολιτικοί» που να είναι διαθεμένοι να πάρουν θαρραλέες απόφασης για τον τόπο που μπορεί να έχουν «πολιτικό κόστος». Όπως πολύ σωστά κάποιος έχει αναφέρει, σε μια συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, «Ο Λαός είναι εδώ …. Ζητούνται ΗΓΕΤΕΣ»!
Ερώτηση: Το «πολιτικό κόστος» είναι μεγαλύτερο από την απώλεια ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ;
Αναμένουμε τη συνέχεια ….
Δέστε το αποτέλεσμα της μετάλλαξης στις σημερινές δηλώσεις Ορφανίδη.
Ο κορυφαίος - στα χαρτιά - τεχνοκράτης της πολιτείας λέει ότι είναι συγκρίσιμο το Βασιλικό με την εισβολή του 1974.
Οι ακαδημαϊκοί να κάτσουν στα έδρανα τους, αν τελικά θα μεταλλάσσονται σε πολιτικούς.
Γιατί διαφωνείς δηλαδή;
Σπουδαίο το κείμενο. Γεμάτο ορθολογιστική οργή.
Θεωρείς ότι ο Χριστόφιας ή/και ο Αναστασιάδης είναι πιο έξυπνοι και πιο εργατικοί από εσένα;
Αφού απαντήσεις την ερώτηση stop the talk, do the walk, either way.
Zenios for President. Τι άλλο να σου πω;
Να μην ανηκει σε κομμα, και οπωσδηποτε να μην ειναι πολιτικός
Να ειναι νεος/νεα (κακα τα ψεματα η ηλικια εχει σημασια)
Να ειναι τεχνοκράτης
Να εχει χαρισμα
Υπαρχει κανενας?
Αντί να κάθεστε και να παριστάνετε όλοι σας τα θύματα, "μα εγώ εν`τζαι" και να κτυπάτε στο πληκτρολόγιο με το φραπέ στο χέρι, θα σου πρότεινα να πας σε κανένα κόμμα για να δεις πως γίνονται οι διεργασίες και να μιλήσεις με άτομα που είναι ενταγμένοι και παρουσιάζονται καθημερινά στα γραφεία κομμάτων για να καταλάβεις σε πιο επίπεδο βρίσκεται η πολιτική και οι πολιτικοί του τόπου.
Να έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα έστω για κάποια χρόνια, σε οργανισμούς με ιεραρχία, σε θέση που να έχει ευθύνη.
Για να μπορεί να καταλάβει τους πλείστους από εμάς που διερωτόμαστε πως μπορεί ο ηγέτης μιας χώρας να λέει ότι δεν έχει ευθύνη επειδή δεν ήξερε.
Δεν μας ενδιαφέρουν πλέον οι επαγγελματίες πολιτικοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους. Αρκετά.
Όλα θα είχαν αποφευχθεί με μια απλή εκτίμηση κινδύνου που θα καταδείκνυε το μέγεθος των συνεπειών μιας πιθανής έκρηξης, δυστυχώς μάθαμε με το πιο σκληρό τρόπο. Τώρα θα πληρώνουμε μια ζωή όλοι, γιατί έτσι θέλει μια μικρή παρέα….
Αναδείξτε και αυτή την πτυχή κύριε Καθηγητά, ο λογαριασμός έρχεται, κατά τα άλλα τα λέτε πολύ καλά.
Κυριε Ζενιο,ειναι πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας αλλα δεν χρειαζονται τοσο περιπλοκες αναλυσεις.Εδω εχουμε να καμουμε με ενα αρρωστο λαο που τον ποτιζουν με διαφορα ψυχοφαρμακα τα κομματα και ιδιως η θρησκευτικη ηγεσια. Ουτε τι του γινεται ξερει ουτε οτι βαδιζει προς την καταστροφη το αντιλαμβανεται
Πραγματι εχετε θεσει το προβλημα στην σωστη του διασταση. Δυστηχως οπως βλεπετε μερικοι ειναι ακομα προσκολλημενοι στις πολιτικες τους καταβολες και με παρωπιδες προσπαθουν να αντικρουσουν θεσεις και επιχειρηματα.
Παρακαλω οπως συνεχισετε και με αλλα αρθρα γιατι το εργο σας ηταν και παντα θα ειναι η σωστη και επιτημονικη αναλυση αλλα και προσφορα γνωσης σε ολους εμας τους αδαης.
Να σου το θέσω απλά. Εβαρεθήκαμε σιώνα μου να πληρώνουμε τα σπασμένα του καθενός... 500 εκ λίρες παρακαλώ του Κληρίδη για τους s300, €30k Χριστόφια, το υπόλοιπο κρατικό χρέος που μας άφησε ο κάθε Λεβέντης κυβερνώντας, τζι έχουμε σε τζι εσένα με τις αρλούμπες σου...
Βάλε χρυσή μου υποψηφιότητα για βουλευτίνα ή πίεννε εθελόντρια στο στρατό αφού είσαι τόσο ευσυνέιδητη ή το πολύ πολύ ανάλαβε κανά πρωινό μαγκαζίνο σε κανά κανάλι.... Τι άλλο να σου πω;
Γιατι κυριε Χριστοφια που φωναζεις για τους φασιστες και πραξικοπηματιες, σαν προεδρος τα τελευταια 3,5 χρονια και σαν συγκυβερνηση τα προηγουμενα 5, δεν εκανες τιποτα για να τους οδηγησεις στην δικαιοσυνη. Ποιον περιμενεις να το κανει? τον απλο μεροκαματιαρη πολιτη?
Και να μπουμε και στο τεχνικο κομματι. Τι κανουμε απο εδω και μπρος. Γιατι ο οποιοσδηποτε ακαδημαικος ή τεχνοκρατης να προτεινει οποιεσδηποτε λυσεις αφου οι πολιτικοι δεν ειναι διατεθιμενοι να τους ακουσουν? Δεν ειναι λιγες φορες που οι διαφορε τεχνοκρατες προσφεραν λυσεις αλλα κυνιγηθηκαν απο τους πολιτικους οταν οι λυσεις δεν τους συμφεραν. απλο παραδειγμα το τι γινετε με τον κυριο ορφανιδη. Μπορει ο καθε ασχετος για πολιτικους λογους να λεει την μπουρδα του γιατι ετσι του ειπε το κομμαν, αλλα δεν παυει να ειναι αληθεια το οτι ο κυριος ορφανιδης ειναι ο μονος που κατεχει τεχνοκρατικη γνωση για το αντικειμενο του. Μην ξεχναμε οτι και ο Πισσαριδης μπορει για το παγκοσμιο να ειναι κατοχος βραβειου νομπελ, αλλα για την κυβερνηση ηταν (και φοβαμαι θα ειναι) φασιστας/δεξιος/πραξικοπηματιας/ιμπεριαλιστης. Ξερετε, το γνωστο ποιημα.
Πολύ εύστοχο άρθρο. Θέλουμε περισσότερα από εσάς, να τα διαβάζουν μπας και μάθουν κάτι όλοι οι πολιτικοί…
Συγχαρητήρια και στην StockWatch που δίνει φωνή σε λαμπρούς ακαδημαϊκούς
Πολύ χρήσιμες οι απόψεις σας. Περιμένουμε πιο πολλές και συχνές στην συνέχεια…
Κάνετε κάτι να μη βρεθούμε πάλι στο ίδιο δίλημμα που βρεθήκαμε στις προηγούμενες πρόεδρικες εκλογές η μας ετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε στις επόμενες. Δεν θέλουμε να έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο κακών,"το μη χείρον βελτιστο". Θέλουμε και δικαιούμαστε να επιλέξουμε τους καλυτερους και τους πιο άξιους για να μας κυβερνήσουν. Άνθρωποι σαν εσάς μπορούν να μας δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Ας βγάλουμε τη χώρα μας από την τραγική κατάσταση που την έχουν φέρει οι πολιτικοί μας.
Συμφωνω επίσης απόλυτα στην διαπίστωση σας για εγκληματική αδράνεια του προεδρικού και απουσίας αντιληψης του συγχρονου περιβάλλοντος.
Περιμένουμε το β μερος με ελπίδα αφου πράγματι το ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ του αντωνη σαμαρακη ειναι σημερα πολυ επικαιρο
Εγω θέλω να ρωτήσω γιατί η κυβέρνηση ζητά να δείξουμε κατανόηση...??
'Από το site της ΑΗΚ: Σταθμός Βασιλικού: Ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Η σημασία του βασικού αυτού έργου υποδομής είναι στενά συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. '
Ωραία.., Και τώρα η σημασία του 'έργου' είναι στενά συνυφασμένη με την ευρύτερη Οικονομική κρίση της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια.... Απορίά ? Γιατί ζητούν από τις επιχειρήσεις (που ζημιώνουν οικονομικά καθημερίνα..) και τους πολίτες να δείξουν κατανόηση? Κατανόηση σε τι? Δεν έγινε καμιά φυσική καταστροφή και διελύσαμε τα πάντα...Αλλά έγιναν σοβαρά & 'γελοία' λάθη και κατεστρεψαν το μεγαλύτερο έργο υποδομής μας....Κατανόηση που πληρώνουμε φόρους για να μας παρέχονται τα βασικά, αλλα αντι αυτού μας δίνετε απλόχερα ενα ταξίδι στο χρόνο 40 χρόνια πίσω? Απορία..? Πρέπει να δείξω κατανόηση?
Μεταξυ του "κάτσε κε καθηγητά στην έδρα σου" στο "Zenios for President" υπάρχει πολύς δρόμος και πολύ πρόσφορο έδαφος.
Ενδιαφέρον όμως το αγωνιώδες ερώτημα της nana: "Πρέπει να δείξω κατανόηση;"
Όχι, δεν θα έδειχνα κατανόηση! Κατανόηση για ΤΙ, λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν να είαν αποφευχθεί; Το πιο σημαντικό όμως είναι να ξεπεράσουμε την οργή μας και να δείξουμε ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για να αλλάξει το σύστημα. Δημιουργήσαμε ένα πολιτικό σύστημα τέρας που μας βόλευε, δεν καταλάβαμε ότι στον σύγχρονο κόσμο το βόλεμα δεν μας πάει μακριά.