You are here

Ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου: Η θητεία του Διοικητή

18/04/2012
  Πολλά λέγονται τελευταία για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το ρόλο του διοικητή στην προσπάθεια «εξόδου από τη (δημοσιονομική) κρίση» και το θέμα της ανεξαρτησίας της.

 Το θέμα του ρόλου που μπορεί να παίξει ο Διοικητής της ΚΤΚ για το θέμα αγοράς ομολόγων της Κυπριακής Κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) το έχω συζητήσει προηγούμενα.  Η πίεση προς την ΚΤΚ έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω και της επικείμενης λήξης της θητείας του Διοικητή της ΚΤΚ.  Η θέση πως ο Διοικητής της ΚΤΚ θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να προβεί σε αγορές Κυπριακών ομολόγων, το οποίο συνδέεται δημόσια και με το θέμα της ανανέωση της θητείας του, είναι ανυπόστατη και παραπλανητική.  Η συζήτηση αυτή δεν βοηθά αφού αυτό που χρειάζεται στο παρόν στάδιο είναι μέτρα που ν’ αντιμετωπίζουν τα σοβαρά διαρθρωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Κύπρου.

 Εκείνο που είναι εμφανές είναι πως με τις συζητήσεις αυτές τίθεται σε κίνδυνο ο θεσμός της ανεξαρτησίας της ΚΤΚ.

 Είναι δυσάρεστο να παρακολουθούμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας αυτό το άκρως πολιτικό και αντί-επαγγελματικό παιγνίδι δυσφήμισης του θεσμού της ΚΤΚ.  Διότι ο Διοικητής είναι θεσμός, δεν είναι άτομο.  Το άτομο έχει ιστορία και κρίνεται με βάση την ιστορία αυτή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.  Ο θεσμός όμως όταν πληγεί, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

 Με βάση το καταστατικό της ΚΤΚ η θητεία του Διοικητή είναι πέντε χρόνια, με δυνατότητα επαναδιορισμού.  Η θητεία του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οκτώ χρόνια και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιορισμού.  Ο λόγος είναι απλός αλλά ουσιαστικός: Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται απόλυτα η ανεξαρτησία του Διοικητή και μαζί και του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας.  Αφού δεν είναι δυνατό να επαναδιοριστεί ο Διοικητής δεν μπορεί να ενσκήψει σε πολιτικές πιέσεις ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ούτε και προς το τέλος.  Η σχετικά μεγάλης διάρκειας θητεία, σε συνδυασμό με την αναγκαστική αλλαγήτου διοικητή στο τέλος της θητείας, προσδίδουν στην Κεντρική Τράπεζα ανεξαρτησία και ευελιξία να προωθήσει σωστά το έργο της.  Με βάση το καταστατικό της, η ΕΚΤ θεωρείται από τις πιο ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.

 Η διάρκεια της θητείαςτου Διοικητή πρέπει να είναι μεγαλύτερη της διάρκειας της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πολιτικές πιέσεις.

 Υπάρχουν και πρακτικά θέματα: Η θητεία πέντε χρόνων είναι πολύ σύντομη αν λάβει κανείς υπόψη την περίοδο προσαρμογής που χρειάζεται ο Διοικητής και το Συμβούλιο, καθώς και την περίοδο αβεβαιότητας και πολιτικής πίεσης που μπορεί να δέχεται ο διοικητής προς το τέλος της θητείας του.

 Πιστεύω πως το μοντέλο της ΕΚΤ πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου.  Η θητεία θα μπορούσε να είναι οκτώ ή δέκα χρόνια και η αλλαγή στη νομοθεσία αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα ή με το διορισμό του επόμενου Διοικητή.  Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ.

 Βέβαια μεγαλύτερης διάρκειας θητεία επιβάλλει και ενίσχυση της διαδικασίας επιλογής του νέου Διοικητή (π.χ. με τη διεξαγωγή ακροάσεων από το Κοινοβούλιο για να αποκλείονται κακές ή και πολιτικές επιλογές) έτσι ώστε να διορίζονται ικανά άτομα που να μπορούν με επιτυχία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό να ολοκληρώσουν το έργο τους την περίοδο αυτή.  Την απόφαση για το διορισμό πρέπει να παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά εάν η πλειοψηφία της Βουλής πιστεύει πως, για συγκεκριμένους λόγους που πρέπει να δημοσιοποιούνται, ο προτεινόμενος υποψήφιος δεν είναι κατάλληλος, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προτείνει άλλο άτομο για Διοικητή.

 Καταληκτικά, η ΕΚΤ θεωρείται από όλους σήμερα ίσως ο πιο επιτυχημένος θεσμός που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο βασικός λόγος είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της από πολιτικές παρεμβάσεις που της επιτρέπουν να λειτουργήσει επαγγελματικά και αντικειμενικά.

 Στη Κύπρο η τάση είναι να μειώνουμε και να υπονομεύουμε την ανεξαρτησία της ΚΤΚ καθώς και το θεσμό της, κάτι που πρέπει να σταματήσει.  Η ΚΤΚ πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός που θα διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα η οποία επιβάλλεται για να ανακάμψει η οικονομία.  Ανεξαρτησία βέβαια σημαίνει και μεγαλύτερη ανάγκη για διαφάνεια από πλευράς της ΚΤΚ τόσο σε θέματα πολιτικής, όσο και στα ίδια της τα οικονομικά.

 Δρ. Ζήνων Γ. Κοντολαίμης, Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
127 σχόλια
Cynic on 18/04/2012
It is the current governor Athanasios Orphanides who has undermined and weakened the CBC as an institution by using his "PR Parrots" to say innacurate things like for eg that he needs to stay on to persuade the ECB to buy Cypriot bonds on the secondary market. No previous governor used the "PR system of campaigning", "US style", in the media used by Thanasis.
We know all know which journalists in every paper try at every opportunity to portray the person and not the institution in a favourable light always and show his as infalliable, raising questions on their true motives.
They Include journalists from Simerini, Kathimerini, Politis the Cyprus Mail and sometimes the Financial Mirror.
I think Thanasis notion of Central Bank independence is interpreted by him in a way that suits him, he can criticise and threaten everyone but nobody is allowed to retaliate, I do not think this way of interpreting CB independence is what the ECB had in mind…
I do however agree that independence is important from politicians but the person who is independent must not have a personal agenda and think he makes no mistakes.
Επαμεινώνδας on 18/04/2012
Άτε, ξεκίνησαν ήδη τα παπαγαλάκια εναντίον του Ορφανίδη, όπου νάσαι θα εμφανιστούν και τα παπαγαλάκια υπέρ του.

Απλώς δείχνετε τις εμμονές σας, τίποτα άλλο.
Cynic on 18/04/2012
They are all abroad now, so it will take some time Epaminonda...
αθηνα on 18/04/2012
Cynic,μα είναι και ο... Taylor στο εξωτερικό;Aμα θα τον δεις,να του ευχηθείς εκ μέρους μου Χρόνια Πολλά!
Επιλήσμων on 18/04/2012
Αγαπητή Αθηνά, αυτό μόνο έχεις να πείς γιά την θητεία του Διοικητή? Καί εν πάση περιπτώσει, η ευχή "Χρόνια Πολλά" το Πάσχα δεν αρμόζει στη δεδηλωμένη ιδεολογία σου, (εχτός και εάν το λες στον Taylor σαρκαστικά).
Επί της ουσίας, διαφωνώ να εξαρτάται ο διορισμός του Διοικητή (ή και οποιουδήποτε άλλου ανεξάρτητου αξιωματούχου) από την Κυπριακή Βουλή. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ, αλλά εκεί είναι μεταξύ 2 κομμάτων. Εδώ έχουμε μικρά κόμματα που έχουν το ρόλο του "Ρυθμιστή" και όχι μόνο. Στο τέλος θα γινόταν ένα παζάρι εντός Βουλής.
Δεν έχω όμως ένσταση η θητεία του επόμενου Διοικητή , να αυξηθεί στα 8 χρόνια.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, σε όλους.
αθηνα on 18/04/2012
Αγαπητέ Επιλήσμονα,η απορία σου για τα Χρόνια Πολλά,δείχνει ότι δεν έχεις ζήσει στην Ελλάδα,όπου αυτή η ευχή είναι ''παντός καιρού''.Σίγουρα όμως,είναι άσχετη με ιδεολογίες,και απορώ γιατί το μπλέκεις το πράγμα.Τώρα,σχετικά με το διοικητή της ΚΤ,είπα να αποφύγω να μιλήσω,για να γλυτώσω τη ρετσινιά του παπαγάλου,απο τον Επαμεινώνδα.
Παρατηρητής on 19/04/2012
Εγώ αγαπητέ Επιλήσμων λέω η θητεία του επόμενου Διοικητή να αυξηθεί όχι στα 8 αλλά στα 18 αν έτσι σας βολεύει καλύτερα!
Taylor on 19/04/2012
Thanasis needs to say a few Mea Culpa before he will have even the slightest chance for re-appointment…Is he prepared to say them or does his “independence” prevent him from admitting he makes mistakes?
Παρατηρητής on 18/04/2012
Cynic,
να ευχηθείς και από μένα στον φίλο μου τον Taylor χρόνια πολλά :-)
Taylor on 19/04/2012
Thanasis' PR stunts trying in a “Machiavellian” fashion to cling on to power are not on... The truth needs to shine and it will very soon rest assured!

Has the world FINALLY realised that he oversaw 4.4billion euro in losses at Cypriot banks and they don’t want their own reputation tainted?

A few myths that were shot down recently included

1. Orphanides is wanted to stay on by governor by the ECB and it will intervene to keep him. UNTRUE.

2. Orphanides will persuade the ECB to buy Cypriot Government bonds on the secondary market to lower their yield. O FAILED to achieve it several times.

3. Keeping Orphanides will add to AKEL’s vote in the presidential election!!!! (Another myth and I don't really care about this one, but how low can one go in desperation to cling on to a position)

I think Christofias is just playing with Orphanides now, not announcing his non re-appointment and successor just to make him suffer a bit longer...
I agree with Eleni, he who talks about dictatorships must not admire a dictator...Independence is not what suits Thanasis, but what the word says it means, it also does not mean no checks and balances by the auditor general on ALL functions and also does not mean special budgets for PR purposes can be used as campaign funding "US style" to cling onto power...
Athina on 18/04/2012
Με την ίδια λογική θα μπορούσε και η θητεία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να είναι αντί πέντε χρόνια 8 ή 10. Αντιφατική είναι επίσης, και η θέση για πολιτικά παιγνίδια και πως για την επιλογή του νέου διοικητή να διεξάγονται ακροάσεις από το κοινοβούλιο.....
Ναι .... στο κοινοβούλιο μας δεν υπάρχουν πολιτικά παιγνίδια και όλοι είναι άμεμπτοι!
Ολοι στην Κύπρο ζούμε, βλέπουμε και ακούμε και τα παιγνίδια και τις σκοπημότητες και προπάντων τα συμφέροντα... τα οποία είναι πολλά
pireefs on 18/04/2012
Στην Κύπρο, χρειάζεται περιορισμός των θητειών που μπορεί να εξασκήσει ο οποιοσδήποτε δημόσιο λειτούργημα, σίγουρα όχι αύξηση ετών η οποία διαιωνίζει κατεστημένα. Θεωρώ ότι οι θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, Βουλευτών και όλων όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα πχ. Διοικητής ΚΤ, Γενικός Εισαγγελέας, κτλ πρέπει να είναι κατά το μέγιστο 2. Επίσης, ίσως να πρέπει να ακολουθήσουμε το Αμερικάνικο μοντέλο που προνοεί θητείες τεσσάρων ετών και όχι πέντε. Η λογική είναι να μην έχουν αρκετό χρόνο όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να δημιουργούν κυκλώματα και να εκμεταλλεύονται την εξουσία. Η συντομότερη θητεία δίνει το δικαίωμα στο λαό να κρίνει κυβέρνηση και βουλή σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Το παράδειγμα της ΕΚΤ είναι τουλάχιστον ατυχές, διότι η πρακτική δείχνει ότι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι, αφού ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Γερμανικής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει λύσεις παρά μόνο για τη Γερμανία. Εκτός και αν θεωρείτε ότι όλα αυτά στα οποία υποβάλλουν την Ελλάδα είναι ενδεδειγμένα. Τέλος, αν ο αρθρογράφος, μέσω της εισήγησής του υποστηρίζει την παράτηση της θητείας του υφιστάμενου Διοιητή, καλό είναι να το πεί ξεκάθαρα. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν η εισήγηση εφαρμοστεί, αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί από τον επόμενο Διοικητή. Ο υφιστάμενος Διοικητής έχει ευθύνη για την κατάσταση και αφού έχει καλύψει πλήρως αυτούς που έφεραν τις Τράπεζες σε αυτή την κατάσταση, ας πληρώσει ο ίδιος το λογαριασμό προς γνώση και συμμόρφωση του επόμενου. Κλείνοντας, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα να εντυπωσιαζόμαστε μόνο από τα διπλώματα που κουβαλά ο καθένας από εμάς. Δυστυχώς η πραγματικότητα της ζωής απορρίπτει τις θεωρίες, οικονομικές και άλλες και χρειάζεται ρεαλισμός και πρακτική εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και τα μελλοντικά. Σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα και πείρα για να αναλάβουν οποιοδήποτε πολιτικό ή δημόσιο αξίωμα. Η προσκόλληση στο παρελθόν δεν είναι πρόοδος.
Κωνσταντίνος on 18/04/2012
Το βασικό επιχείρημα που προβάλουν όσοι υποστηρίζουν τον επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη, είναι ότι έχει διασυνδέσεις με τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ και θα μπορούσε λέει να πείσει την ΕΚΤ να προβεί σε αγορές Κυπριακών ομολόγων.
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η ΕΚΤ δεν είναι κανένα μικρομάγαζο και η πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με την αγορά ομολόγων ασφαλώς και δεν βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις που έχει κάποιο στέλεχος της με τον οποιονδήποτε κεντρικό τραπεζίτη. Ούτε τα υποκαταστήματα των εμπορικών τραπεζών στην Κύπρο δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Πόσο μάλλον η ΕΚΤ.
Ακόμα όμως και να ισχύει αυτό το γελοίο κατά την άποψη μου επιχείρημα, τα γεγονότα απέδειξαν ότι οι διασυνδέσεις του κ. Ορφανίδη μάλλον έβλαψαν παρά ωφέλησαν την Κύπρο. Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αφού οι διασυνδέσεις του κ. Ορφανίδη είναι ικανές να πείσουν την ΕΚΤ να προβεί σε αγορές Κυπριακών ομολόγων, γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα; Πως λειτούργησαν οι διασυνδέσεις του κ. Ορφανίδη όλους αυτούς τους μήνες που οι οίκοι υποβάθμιζαν την Κύπρο, επικαλούμενοι τα προβλήματα των τραπεζών; Ή μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι οι υποβαθμίσεις αυτές ήταν επιθυμία και του ίδιου του κ. Ορφανίδη, ο οποίος σύμφωνα με τους υποστηρικτές του έχει διασυνδέσεις και μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις;
on 20/04/2012
Κωνσταντίνε - Συμφνωνώ μαζί σου. Και με ποια επιχειρήματα θα μιλά ο Ορφανίδης στην ΕΚΤ;

1. Please give us a break - our banks were only supporting the Greek economy when buying greek bonds. By no means they were speculating on them, placing over 80% of their bond portfolio on what it appear for them to be a safe heaven while earning a yield in excess of 7%.

2. None of our banks (nor me) could tell the difference between a eurozone country risk, let alone a eurozone member sovereign risk. You all know that it never happened before so please give me a break. After all, I was on the job training for 5 years and now I need a second term to prove my self as a tough regulator.

3. By accepting my proposals on how to solve the banking crisis in Cyprus my reappointment chances will increase and and we will fend off potential "Panique" in the bond market. I'm sure ya'all know what I mean...right?
Cynic on 22/04/2012
Spot on!
Κ. Κωνσταντίνου on 18/04/2012
Θεωρούμε ως δεδομένο οτι η ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών είναι ενα θετικό γεγονός. Είναι όμως;
Πρώτα-πρώτα η ανεξαρτησία γενικά διαφόρων ρυθμιστικών αρχών υπονομεύει τόσο το δημοκρατικό πολίτευμα, όσο και το Κράτος Δικαίου. Σε μια δημοκρατία η λογοδοσία αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό. Δεύτερο, αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν ως οιονεί δικαστήρια στα οποία ο ρυθμιστής-επόπτης είναι ταυτόχρονα κατήγορος και δικαστής.
Ειδικότερα, το μοντέλο της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας έχει αποδειχτεί μεγάλη κατάρα για την ευρωζώνη, στο μονο χώρο όπου ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια.
Στη δική μας περίπτωση, η ανεξαρτησία δε μας έσωσε απο τη μεγαλύτερη self inflicted καταστροφή στην ιστορία της Κύπρου. Αντίθετα σε κάποιο βαθμό η καταστροφή αυτή σχετίζεται εμμέσως με την πίεση που άσκησε ο Ορφανιδης στις τράπεζες ώστε να απεγκλωβίστουν απο τα κυπριακά ομόλογα.
Και εδώ προκύπτει και ενα άλλο πρόβλημα. Τι γίνεται οταν ο ανεξάρτητος επόπτης πολιτευεται με γνωμονα τον επαναδιορισμο του,δεν ανέχεται κριτική, δημιουργεί μηχανισμό δημοσίων σχέσεων και εντεταλμενων δημοσιογράφων και αρνείται να εφαρμόσει τους κανόνες χρήστης διοίκησης στο ίδιο το Συμβούλιο του Οργανισμού που προΐσταται; Ποια είναι άμυνα της Πολιτείας σε μια τέτοια περίπτωση;
vegetarian on 18/04/2012
Πολύ καλό το αρθρο του κ. Κοντολέμη αλλά πρέπει να ομολογήσω ομως πως σε μερικά σημεία ο κ. Κοντολέμης μιλά με γρίφους και δεν εχω καταλάβει τι εννοεί.

Συμφωνώ και επαυξάνω με όσα μας λέει γιά τη σημασία των θεσμών, όπως και γιά τη σημασία της ανεξαρτησίας της ΚΤ η οποία πρέπει σίγουρα να διαφυλαχθεί αλλά και να συνοδεύεται με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια (και accountability) από αυτήν που εχουμε σήμερα.

Εκείνο που δεν αντιλήφθηκα είναι ποιός, κατά την αποψη του κ. Κοντολέμη, κάνει σήμερα το πολιτικό και αντι-επαγγελματικό παιγνίδι δυσφήμισης του θεσμού της ΚΤΚ. Θα εκτιμούσα μιά απάντηση από τον ιδιο.
CPP on 18/04/2012
Εαν και εφοσον ολοι αντιλαμβανομαστε τη σημασια της ανεξαρτησιας της ΚΤΚ, οπως ορθα επισημαινει ο αρθογραφος, τοτε δεν πρεπει να υπαρχει κανεις που να αμφισβητει οτι θα ηταν προς το συμφερον ολων μας να ανανεωθει η θητεια του κ. Ορφανιδη.

Παντως εαν μπορει καποιος να μου εξηγησει τι περιμενει ο προεδρος για να ανακοινωσει τον καινουργιο διοικητη, θα το εκτιμουσα δεοντως..
R on 18/04/2012
Αγαπητέ CPP,
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ψάχνει άτομο που θα δεχθεί να του εκποιήσει το χρυσό της Κεντρικής. Για αυτό καθυστερεί. Φαίνεται ότι δυσκολεύεται!
αθηνα on 18/04/2012
Να σου απαντήσω αγαπητέ μου.Γιατί, το μότο του προέδρου μας διαχρονικά, είναι το ''Σπεύδε βραδέως''.Δες οικονομία,πυρομαχικά της Συρίας,αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο κλπ.Πάντα η ίδια τακτική της αναβλητικότητας,με τα γνωστά αποτελέσματα.
Eleni on 18/04/2012
Αθηνά μου Χριστός Ανέστη,
Μα που χάθηκες και εσύ και ο Παρατηρητής? Δεν μας συνηθίσατε σε αυτές τις λακωνικές απαντήσεις!!! Αν και εγώ υποψιάζομαι το λόγο...Ίσως Αθηνά μου οι απόψεις κάποιων άλλων που διατυπώνονται, ως σαν να και τα συντάξατε εσείς, σαν "δελτία τύπου" επενδυτικών τραπεζών σας καλύπτουν πλήρως και εσείς δεν χρειάζεται να σπαταλάτε άλλη ενέργεια?

Συμφωνώ και επαυξάνω ότι η ΚΤΚ πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός και επίσης να τονίσω ότι ανεξαρτησία ΔΕΝ σημαίνει αυθαιρεσία. Επί πέντε συναπτά έτη είχαμε ένα Διοικητή ο οποίος με τις ενέργειες του και τις δηλώσεις του ήταν ο μόνος που πρόσβαλλε την ανεξαρτησία της ΚΤΚ. Και βεβαίως, θα συμφωνήσω με τον καθηγητή, ότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ είναι συνδεδεμένη με τη διαφάνεια αλλά και για πιο αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση...

Αυτά Αθηνά μου...Καλά να περνάς.
αθηνα on 19/04/2012
Ελενίτσα μου,Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Μα δεν έχω προσέξει να έχω χαθεί.Εδώ είμαι πάντα,'επι των επάλξεων'! Μάλλον κρίνεις εξ ιδίων. Οσον αφορά τη λακωνικότητα των απαντήσεών μου,αυτό με χαρακτήριζε πάντα και μέχρι σημείου παρεξήγησης,απο μερικούς φίλους εδώ στο blog. Εσο σίγουρη όμως,ότι δεν είναι απο ένδεια επιχειρημάτων,αλλά γιατί απλά αυτό είναι το στυλ μου.Λίγα λόγια... που λέμε.Φιλάκια!
Παρατηρητής on 19/04/2012
Σου απάντησα πιο κάτω φίλη Ελένη, όπως βλέπεις δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να χαθώ, μη ανησυχείς καθόλου :-)
CPP on 18/04/2012
Ελενη,
Σε ποιες ενεργειες και ποιες δηλωσεις αναφερεσαι, που προσβαλλαν την ανεξαρτησια της ΚΤΚ?
Εσυ δηλαδη Ελενη, στη Κυπρο εισαι μαθημενη στη διαφανεια και σου κακοφανηκε τοσο πολυ ο τροπος του κ Ορφανιδη? Μπορεις να μας πεις τι σκοπιμοτητες ειχε αραγε ο κ. Ορφανιδης στη θεση του? Και τελος, πιστευεις οτι αυτος που θα διορισει ο προεδρος θα ειναι περισσοτερο ανεξαρτητος απο τον κ. Ορφανιδη?

Ευχαριστω.
Andreas on 19/04/2012
CPP
Τι σε κάμνει να πιστεύκεις οτι ενας νέος τεχνοκρατης δεν θα είναι ανεξάρτητος?Και πως θα μπορουσε να μεν ένει?Οικονομικα εν θα διαχειριζεται στο τελος της ημερας?
Το αν διοριστει κάποιος με ανεπαρκέστατο βιογραφικο ,βεβαιως να το κατακρίνουμε διοτι ενν αποτελει ο ιδιος κίνδυνο για την οικονομια.
Αλλα ανεξέρτητος???Απο που προκύπτει στο οτι εν θα ένει
Eleni on 19/04/2012
Αγαπητέ φίλε CPP αντιλαμβάνομαι ότι είτε εσύ όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ αντιλήφθηκες ότι ο θεσμός της ανεξαρτησίας της ΚΤΚ έχει διατρηθεί από τον ίδιο το Διοικητή ο οποίος θα έπρεπε να το διαφυλάξει ή ΕΣΥ βολεύεσαι να κάνεις την πάπια γιατί για σένα είναι αρκετό το γεγονός ότι αντιπολιτεύεται τον Πρόεδρο. Αυτό και αν είναι τραντακτή απόδειξη ότι και ΕΣΥ δεν θέλεις ανεξαρτησία απλά και μόνο κάποιο που να αντιπολιτεύεται τον Πρόεδρο και τη πολιτική της τωρινής ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΗΣ Κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει όμως έτσι πολύ συνοπτικά να σου αναφέρω δύο περιπτώσεις που ο Διοικητής ο ίδιος δεν σεβάστηκε την ανεξαρτησία της ΚΤΚ: Ο Διοικητής στα πλαίσια του ρόλου του έχει επαφές με όλα τα κόμματα...Ο Διοικητής είχε τις επαφές αυτές όμως είχε και άλλες επαφές τις οποίες κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με ΔΥΟ συγκεκριμένα άτομα που εκπροσωπούσαν την αντιπολίτευση και αμέσως την επομένη αυτά τα δύο άτομα προέβαιναν σε αντιπολιτευτικές δηλώσεις...Τυχαίο ΔΕΝ νομίζω...Σε άλλη περίπτωση ο Διοικητής ενώ ζητούσε να σεβαστούν το θεσμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας ο ίδιος ΔΕΝ σεβάστηκε το πιο σοβαρό θεσμό αυτό του εκλελεγμένου Προέδρους της Δημοκρατίας, που αποτελεί και βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και θεάθηκε έξω από το Προεδρικό να ζητά την παραίτηση του ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΥ Προέδρου (όχι διορισμένου).

Όσον αφορά την διαφάνεια να μας πεις εσύ που ο άλλωστε λαλίστατος Ορφανίδης σε ποιες δηλώσεις προέβηκε όλα αυτά τα χρόνια που να μας διαφώτιζε σε θέματα πολιτικής αλλά και της διαχείρισης των οικονομικών της ΚΤΚ. Επίσης έτσι απλά να σου παραθέσω ότι ΤΟΟΟΣΟ δεν του αρέσει η αντιπολίτευση που έχω άκούσει ότι έχει απαγορεύσει σε δημοσιογράφο να είναι παρούσα σε δημοσιογραφική του διάσκεψη...

Φίλε μου είναι εκπληκτικό που μέσα στο ΧΑΟΣ που έχουν περιπέσει οι Τράπεζες μας να υπάρχει ακόμη κόσμος να πιστεύει ότι ο Ορφανίδης είναι ο πιο κατάλληλος επόπτης...Σε άλλα μέρη του κόσμου υπό αυτές τις συνθήκες το λιγότερο ο επόπτης θα αναλάμβανε ευθύνες και θα αποχωρούσε....Να σε ρωτήσω εσένα τι έχει κάνει ο Ορφανίδης επί τούτου? Έχει επιτάξει "λυτούς και δεμένους" να τον επαναδιορίσουν...Μα άνθρωπος με ΄ΤΟΟΟΣΕΣ γνώσεις και ΤΟΟΟΣΟ άξιος γιατί δεν πάει κάπου αλλού που ενδεχομένως θα τον παρακαλούν?

Φίλε μου πιστεύω ακράδαντα ότι το άτομο που θα διοριστεί θα είναι ΠΙΟ ανεξάρτητος από το κο Ορφανίδη, για τον απλούστατο λόγο ο Ορφανίδης απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος ήταν.
Παρατηρητής on 19/04/2012
Αγαπητή Ελένη,
από μία και μόνο πρότασή σου μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια της δημοκρατίας και από τι νοοτροπία διακατέχεσαι. Λές: "ο ίδιος ΔΕΝ σεβάστηκε το πιο σοβαρό θεσμό αυτό του εκλελεγμένου Προέδρους της Δημοκρατίας, που αποτελεί και βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και θεάθηκε έξω από το Προεδρικό να ζητά την παραίτηση του ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΥ Προέδρου (όχι διορισμένου)."

Συγνώμη, δεν γνωρίζω αν ήταν όντως εκεί ο Ορφανίδης και ούτε έχει αυτό σημασία στα όσα πραγματικα εξωφρενικά γράφεις, αυτό που έχει σημασία και που εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι είναι πως είναι στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ χώρες ΜΟΝΟ (και όχι π.χ στην στην Κούβα) που οι πολίτες έχουν το ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ζητούν με εκδηλώσεις τους, είτε με αρθρα τους, είτε με διαδηλώσεις την παραίτηση του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΥ προέδρου και είναι ασφαλώς μόνο οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κρίνουν πως πρέπει να παραιτηθούν και παραιτούνται. Πολλοί ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ/ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ χώρες έχουν παραιτηθεί. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ αγαπητή Ελένη και μόνο οι δικτάτορες θεωρούν ως υπονόμευση του θεσμού του προέδρου τις διαδηλώσεις εναντίον τους (άκουσες ποτέ π.χ τον οποιο αμερικανό πρόεδρο κατά του οποίου οι διαδηλώσεις εναντίον του εντός των ΗΠΑ είναι κατά καιρούς έντονες, να χρησιμοποιά τέτοια γελοία επιχειρήματα περί υπονόμευσής του θεσμού??κύριε ελέησον, κύριε ελέησον!!!!). ΚΑι στην Κύπρο κανένας δεν επέβαλε με το ζόρι στον κ.Χριστόφια να παραιτηθεί, απλά το ζητούσε η πλειοψηφία των πολιτών - και στον ίδιο εναπόκειτο, ακριβώς ως εκλελεγμένος δημοκρατικά πρόεδρος να αποφασίσει είτε να μείνει είτε να φύγει και αυτό είναι σεβαστο με βάση το σύνταγμα, όποια δηλαδή απόφαση και να έπαιρνε και έχει στη συνέχεια ο καθένας μας το δικαίωμα να κρίνει θετικά η αρνητικά την απόφασή του, σε δημοκρατία (Παναγία μου, ευτυχώς!!!) ζούμε.

Αυτά τα απλά τα αντιλαμβάνεσαι? Μάλλον όχι και άδικα χάνω την ώρα μου. Επομένως για τα υπόλοιπα ...τα πιο δύσκολα, τα περί ΚΤΚ κλπ είναι μάταιο να τα συζητάμε. Εγώ πάντως ελπίζω πως ο Πρόεδρος την κρίσιμη στιγμή δεν θα πέσει στον γκρεμμό που με τόση μανία για τα προσωπικά σας συμφέροντα τον συμβουλεύετε να πέσει και να πάρει μαζί του ολόκληρη την Κύπρο.

Αλήθεια, το επίσημο ΑΚΕΛ συμερίζεσαι αυτές τις απόψεις σου? Μπορόύμε να έχουμε την άποψη του επίσημου ΑΚΕΛ ή μήπως εσύ εκφράζεις το επίσημο ΑΚΕΛ? Έτσι για να ξεκαθαρίσουν επιτέλους τα πράγματα ....
αθηνα on 19/04/2012
Ελένη,εγώ θα δεχθώ ότι δεν γίνεται οι τράπεζες να μπουν σε τέτοιες περιπέτειες
αθηνα on 19/04/2012
Aπολογούμαι για το λάθος και επαναλαμβάνω.Ελένη,θα δεχθώ ότι για το σοβαρό πρόβλημα των τραπεζών, σοβαρή ευθύνη έχει και η εποπτική αρχή.Ομως τη βασική ευθύνη την έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών,γιατί δεν είναι κρατικές.Ούτε και είδαμε τον λαλίστατο κατά τα άλλα Σταυράκη,έμπειρο πρώην τραπεζίτη,να προειδοποιά στην κρίσιμη περίοδο για τον κίνδυνο. Οσον αφορά τους εκλελεγμένους και τους διορισμένους,εγώ δεν βλέπω καμμία διαφορά σε θέματα ευθιξίας.Και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε εκλεγεί απο το λαό,και παρόλο που το τσουνάμι δεν το προκάλεσε αυτός,εν τούτοις παραιτήθηκε γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε επαρκώς.Μήπως σου λέει κάτι αυτό σε σύγκριση με το δικό μας Μαρί;Aλλά ξέχασα,αυτό είναι άσχετο.Τώρα,η τελευταία σου παράγραφος είναι λίγο ''ριψοκίνδυνη''.Γιατί μου δίνεις το δικαίωμα να ισχυριστώ και γω,πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι καλύτερος,γιατί ο νυν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.
Andreas on 19/04/2012
Μα τι μας καμνει τοσο εντύπωση.
Εγω εννα πω το πιο προφανες.
Η 2η θυτεια Κληριδη ηταν αμεσα συνυφασμενοι με τους s-300.
Μετα το φιασκο επαρετηθηκε?
Που τουτους ουλλους που εζητουσαν προσφατα παραιτηση του νυν προεδρου, τοτες ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΑΝ?
Τοσο απλο.ΤΙ να παμε σε ιαπωνιες κτλ που εχουν πολλα διαφορετικη , πλην οχι ομως κατωτερη , θα ελεα κουλτουρα.

Και στην Αμερικη και στην Αγγλια απ οτι βλεπω μπορουν οι πολιτες να διαδηλωνουν εναντια στο συστημα ....(???)
αθηνα on 19/04/2012
Ανδρέα,συμφωνώ μαζί σου.Ειναι θέμα κουλτούρας.Εξάλλου,αφού εγώ δεν τιμωρήθηκα για κάτι,άρα στον αιώνα τον άπαντα θα εξιλεώνονται οι πάντες.Κατα τα άλλα είμαστε προοδευτικοί και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των θεσμών και τη δίκαιη κοινωνία.Αλλά μου άρεσε αυτό που είπες ότι εδώ δεν είναι Ιαπωνία.Ευτυχώς δηλαδή,γιατί έχουμε και μικρά παιδιά.Μη δούνε και κανένα χαρακίρι και ξαφνιαστούν.
CPP on 19/04/2012
Ελενη,

Τα παραδειγματα που παραθετεις δειχνουν οτι δεν αντιλαμβανεσε τι σημαινει ανεξαρτησια της ΚΤΚ.. Με ανεξαρτησια εννοουμε οτι ο διοικητης θα ενεργει χωρις πολιτικες σκοπιμοτητες. Σημαινει οτι δεν θα επηρεαζετε απο ανθρωπους γυρω του που ειναι διορισμενοι στα ποστα τους απο κομματα και οι οποιοι εξυπηρετουν διαφορα μικροκομματικα συμφεροντα. Εσυ θεωρεις δηλαδη οτι οι αποφασεις του κ. Ορφανιδη, σαν διοικητης της ΚΤ, ηταν υποκινουμενες απο καποια συγκεκριμενη πολιτικη παραταξη?

Ανδρεα, μακαρι να κανω λαθος αλλα πιστευω οτι οι πιθανοτητες δεν ειναι μαζι σου φιλε.
Andreas on 19/04/2012
Οι εν ειπα καθολου τούτο.
Εμιλησα για την υποκρισια πολλών (αποδειξη αποτελουν τα τοτε γεγονοτα με τα προσφατα) και σίγουρα εχουμε προοδο θεσμων και αξιων του τοτε με το τωρα μιας και τωρα οδηγηθηκαν στην δικαιοσυνη οι υπαιτιοι ενω τοτες ουδεις και για κανενα παραπτωμα(που τα γεγονοταν ήταν πάμπολλα).

Πάνω όμως απ όλα είναι θεμα δικο μας να ΘΕΛΟΥΜΕ να δουμε τα προαναφερθεντα και να διδουμε ψηφο εμπιστοσυνης σ αυτους που πραγματικα μας οδηγουν στην προοδο.
Με το να το μιλω γενικα και να ψηφίζω την οπισθοδρόμηση , ουτε καν στασιμοι εν μεινισκουμε.

Υ.Γ. Χαιρομαι που συμφωνεις πολλακις αλλα αναγνωσε καλυτερα τα γραφομενα μου.Δεν εν μακροσκελή
Andreas on 19/04/2012
CPP
Εν ειπες και συ για πιο λογο εχεις ενστασεις.
Το να λεεις κατι χωρις τεκμηρίωση δε εσιει απολυτως κανενα νοημα.
Αν θελεις ξεδιπλωσε την σκεψη σου να καταλαβουμε τι ακριβως εσιεις στο μυαλό σου
vegan on 19/04/2012
Προς Παρατηρητή:

Η Ελένη σε γενικές γραμμές εχει δίκαιο.

Φαίνεται παρερμηνεύεις την ανεξαρτησία της ΚΤΚ με δικαίωμα του Διοικητή - ο οποίος δεν είναι ενας απλός πολίτης αλλά ενας κρατικός θεσμός - να κάνει αντιπολίτευση και να υπονομεύει αλλους θεσμούς του κράτους. Το Αρθρο 5(2) της Νομοθεσίας περί Περί Κεντρικής Τράπεζας Νόμου αναφέρει τα εξής:

Χωρίς επηρεασμό του πρωταρχικού της σκοπού [που σύμφωνα με το αρθρο 5(1) είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών] και υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της με βάση τις διατάξεις της παραγράφου (1) του άρθρου 105 της Συνθήκης, η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική του Κράτους.

Οταν ενας κρατικός αξιωματόύχος συμμετέχει σε διαδηλώσεις που απαιτούν την παραίτηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, οι οποίες αντιβαίνουν με το πιό πάνω αρθρο.

Εκτος και αν θέλεις να ισχυρισθείς οτι οι διαδηλώσεις εξω από το προεδρικό, στις οποίες σύμφωνα με τον κ. Σαρρή ήταν και ο κ. Ορφανίδης με ολη του την οικογένεια, εγίνονταν γιά να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών!!!
Andreas on 19/04/2012
Ρε παιδια είσαστε σίγουροι οτι ήταν και ο κ.Ορφανιδης εξω που το προεδρικο?
Εγω παρα την κριτικη που δέχτηκε θεωρω τον πολλα σοβαρο άτομο για να κάμει έτσι πράμα.Ουλλοι ξερουμε λλιο πολλα ηντα άτομα ήταν εξω τζαι κυρια για ποιο λόγο.
Ε δεν τον εχω ικανο να εππεσε σε τουντο επιπεδο.

Αν δεν εν κανενας σιουρος για τουτο, εν καλο να μεν λαλουμε ανακρίβειες.
Αλλωστε εννεν τζιαι κανενας αγνωστος.
Ειτε τον ειδαν πολλοι είτε (προφανως) κανένας.
αθηνα on 19/04/2012
Ανδρέα,αν εσύ θεωρείς ότι δύο υπουργοί που εκτελώντας πιστά τις αποφάσεις του υπ.Συμβουλίου,άρα του προέδρου για το παλιομπαρούτι του αδελφού Ασσαντ οδηγούνται στο δικαστήριο γιατί η αστυνομία δεν τολμούσε να ανακρίνει και τον πρόεδρο που αυτός αποφάσισε να μείνει το φορτίο-αλήθεια για πόσα χρόνια ακόμα,τότε έχουμε απλά διαφορά στο τι σημαίνει EYΘΥΝΗ.
Cynic on 19/04/2012
To CPP it is more than evident that you have been away from Cyprus for a while what the Newswires report about Thanasis are controlled info. Your definition of CB independence is a theoretical textbook one.
If you do not consider Nicholas and Averof being every pm at the office of Thanasis and coordinating their speeches to the media on fiscal policy to be a breach of that independence you need to ask and see the truth in this. Is an independent CB governor allowed to coordinate with politicians he is supposed to be independent from in order to intervene in fiscal policy??
Παρατηρητής on 19/04/2012
Vegan,
έδωσα μια δεύτερη απάντηση πιο κάτω στην Ελένη η οποία πιστευω ότι απαντά και στα όσα εσύ θέτεις.
Andreas on 19/04/2012
Οχι και δεν ηταν μονο οι υπουργοι...
Απλα έφθασε ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ τους υπουργους.
Απλα ο Πόλυς ποτέ δεν εκατηγορησε ποινικα τον προεδρο , θα το δεις σε λλιο καιρο που θα προσφύγουν οι συγγενεις για τουτο και αυτη ηταν και η αποψη του κ. Μαρκιδη οταν ερωτηθη.
Τοσον απλα
Andreas on 19/04/2012
Αθηνα και σίγουρα εχουμε διαφορα για το τι σημαινει ΕΥΘΥΝΗ μιας και συ στηριζεις την πληρη ατιμωρησια-ασυδοσια μιας και οπως προαναφερα κανενας εν οδηγηθηκε στην δικαιοσυνη παρα τα 13 μαρι που εγιναν τοτε εν αντιθεσει με το τωρα.
Παντως ετσι χωρα οπως εσυ την θελεις εγω αρνουμαι την!
αθηνα on 20/04/2012
Ανδρέα μου,αν αρνείσαι τη χώρα σου,τότε άμε στη Βόρεια Κορέα όπου οι θεσμοί λειτουργούν βάσει των δικών σου στάνταρ.
Andreas on 20/04/2012
Akριβως τ αντιθετο .Εσυ αρνεισαι την χωρα που θελεις να μεν λειτουργει βασει νόμων και θεσμων αλλα οπως εσενα σε βολεύκει.
Ξαναδε προηγουμενο που σου ξαναεπισημανα τουντη ταση σου
Andreas on 20/04/2012
Φιλε CPP μιαν απαντηση αν νεν ευκολο
CPP on 20/04/2012
Ανδρεα, ποσο καιρο διαβαζεις αυτο το blog?
Cynic on 18/04/2012
As I see it he is waiting for Thanasis to go to the IMF spring meeting in DC and to have no more European commitments the new guy will be announced and Thanasis his followers in DC and his parrot journalists here will be in shocked disbelief, so will some Cypriots that write for Newswires that support him, as well as a co author of an econ paper that now works for Jefferies and in an unsigned and un headed newsletter branded someone else a communist and supported Thanasis. A UCY prof will also be sad. Sarris who spoke to the NY Times will also be less comfortable when the guy who made him Laiki chairman leaves, as reward for proposing Thanasis as CBC governor and you still want this guy to stay? Machiavelli would have been proud of his PR antics!
vegan on 18/04/2012
I think you are wrong, he is waiting for the markets to close on 30 April.
R on 18/04/2012
Αφού αυτά ισχύουν στην ΕΚΤ εμείς απλώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αντιγράψουμε. Τόσο δύσκολο είναι τελωσπάντων;
Ας απλοποιήσουμε την ζωή μας. Αυτά που γράφτηκαν από τον Δρ. Ζήνωνα Γ. Κοντολαίμη δηλαδή:
1. Διορισμός του Διοικητή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
2. Επικύρωση του διορισμού από την Βουλή
3. Αύξηση της διάρκειας της θητείας του Διοικητή και
4. Μη επαναδιορισμός του ιδίου προσώπου
είναι απλά, όμορφα, καθαρά και δημοκρατικά.
Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω.
Cynic on 18/04/2012
Maybe you CPP want Orphanides to stay on you and the rest of the investment bankers in Frankfurt such as Jeffries and Zervos...not anyone else oh yes and the journalists that are now worried as well as Ant1 thanks to Averof.
Σάββας Τταντής on 18/04/2012
Ο pireefs θέτει τα πράγματα πολύ ορθά και συμφωνώ με όλα τα σημεία που λέει.


Ασχολείστε με διπλώματα, ακαδημαικές θεωρίες , και οικονομικές θεωρίες και άλλες ρομαντικές σκέψεις και εισηγήσεις. Υπήρξα ακαδημαικός 3 χρόνια, καμιά σχέση με την πραγματικότητα και τι γίνετε γύρω μας η πώς κινούντε η αγορές σήμερα η πώς κινούντε οι τιμές των μετοχών... βρείτε μου μια θεωρία η οποία να δικαιολογά τιμή μετοχής της ΔΕΗ κάτω απο τα 3 ευρώ που εκλεισε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της. ΔΕΝ υπάρχει θεωρια στην χρηματοικονομική που να δικαιολογά τέτοια τιμή......Η απάντησης ειναι απλή, η ΔΕΗ πρέπει να πουληθει με βάση το μνημόνιο 2, οσο πιο πολύ πέσει η μετοχή τοσο πιο λίγα θα δώσουν της Ελλαδίτσας. Σήμερα η ΔΕΗ αξίζει ολοκληρη 650 εκ, οσο ένας μικρος περιφεριακος ηλεκτροπαραγωγικος σταθμος !

Τα πράγματα ειναι πολυ ξεκάθαρα, οι τραπεζίτες οι οποίοι ευθύνονται για τις εσφαλμένες επενδυτικές επιλογές να πάνε σπιτι τους και να παρέμβει το κράτος στα κεφάλαια των τραπεζών να τις στηριξει για να στθεροποιηθει το τραπεζικό μας σύστημα για να μπορέσει το κράτος να μπει οσο πιο σύντομα γίνετε στις αγορές. Οσο καθυστερούμε να σταθεροποιησουμε το τραπεζικο μας σύστημα τοσο πιο πολύ θα αργισει να ανακαμψει η οικονομια μας........

Το μόνο θετικό που είδα είναι οτι ο νέος υπουργος οικονομικών πήγε με τον Ορφανίδη Ελλάδα να δούνε εαν θα μπορέσουν να στηριχθουν οι τράπεζες μας απο το ΕΤΧ Σταθερότητας κάτι το οποιο είχα εισηγηθει στις 14-2-2012 .

Αυτό που συνεχίζω να λέω ειναι γιατί η Κεντρική τράπεζα Κύπρου δέκτηκε την απόφαση της ΕΑΤ να κάνουν οι τράπεζες μας αυξήσεις μετοχικών κεφαλαιων υψους 23% του ΑΕΠ μας (μεγαλύτερη αυξηση ακομα και απο τις Ελληνικές τράπεζες ) και δεν εγγυηθηκε τις τράπεζες και να πάμε με Βασιλεια 3 , δηλαδή 1% πάνω τα εποπτικα κάθε έτος??? Στην Ελλάδα τώρα συζητάνε να καλυφθουν ολες οι αυξήσεις των Ελληνικών τραπεζών απο το ΕΤΧΣ και εμεις προσπαθούμε να πάμε για αυξήσεις 23% του ΑΕΠ??

Οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων, καταστρέφει τους μικρομετόχους, στραγγίζει την αγορά απο ρευστότητα σε μια περίοδο υφεσης και δημιουργά τον κινδυνο να εξαγοραστούν οι τράπεζες μας (το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας μας ) απο ξένους.

Οσοι νομίζετε οτι ο Ορφανίδης η ο κάθε Ορφανίδης απο μόνος του μπορεί να μας σώσει απο την κατάσταση στην οποια έχουμε περιέλθει έχουν μεγάλο λάθος......δεν μας σώζουν τα διπλώματα αλλά ταυτόχρονες και συντονισμένες προσπάθειες σε πολλές κατευθηνσεις,,,πράγμα το οποια ακομα δεν έχω δει.......
Σάββας Τταντής on 18/04/2012
Η Κύπρος βρίσκετε πλεον στην πρώτη θέση απο τις χώρες με τις μεγαλυτερες πιθανοτητες πτώχευσης ,,,,,δεν ξέρω εαν θα έπρεπε να ειμαστε στην πρώτη θέση η που έπρεπε να ειμαστε αλλά ειμαι σίγουρος οτι η Κύπρος αυτή την στιγμή βρίσκετε στην ακολουθη θέση...

1. Βρισκετε σε παρόμια θεση με την Ισλανδια οταν αυτή πτωχευσε μετά που πτώχευσαν οι τράπεζες της επιδή αυτες ειταν εκτεθημένες σε ξένες αγορές και σε επενδυτικά δάνεια σε μεγαλομετοχους ....(βλέπε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα)

2. Βρισκετε σε παρόμια θέση με την Ιρλανδία οταν αυτή πτώχευσε επιδή στήριξε τις τράπεζες της επιδή αυτές εκτεθηκανε στην φουσκα ακινήτων της Ιρλανδιας (βλεπε Κυπρος σήμερα και εκθεση Κυπριακών τραπεζών σε ακινητα φουσκες στην Κυπρο)


Η Κυπρος ειναι συνδιασμός Ισλανδιας και Ιρλανδιας ταυτοχρονα!




"Πάντως, ανησυχητική δείχνει πλέον η κατάσταση για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως για παράδειγμα την Κύπρο η οποία, πάντα σύμφωνα με τη CMA, όχι μόνο πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στην εν λόγω λίστα των 10, αλλά αντικαθιστά και την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%. "
αθηνα on 19/04/2012
Αγαπητέ κ.Τταντή,παρακολουθώ καθημερινά τα σχόλιά σου,και είναι ξεκάθαρο ότι είσαι καλός γνώστης του αντικειμένου και οι προτάσεις σου μελετημένες.Εκείνο όμως που μου δημιουργεί απορίες,είναι μια άθελη ή ηθελημένη προσπάθεια να αφήσεις στο απυρόβλητο τους κυβερνώντες.Ακόμα και σε μη καθεαυτά οικονομικά θέματα,όπως το Μαρί.Φταίει το συνολικό σύστημα,ας το αλλάξουμε,πάμε παρακάτω.Για να επανέλθω στην οικονομία όμως,γιατί κόλλησες μόνο στις τράπεζες,που είναι πράγματι κεφαλαιώδους σημασίας πρόβλημα; Χθες στο ΡΙΚ,φιλοξενούνταν δυο πολοί σημαντικοί άνθρωποι,ο νομπελίστας Πισσαρίδης και ο πρώην πρόεδρος Βασιλείου.Κάκισαν τη πολιτική της κυβέρνησης για το μαύρο χάλι της οικονομίας που αντί να μειώνει τους δημ.υπαλλήλους,αντίθετα τους αυξάνει και για αρκετά άλλα λάθη, και ούτε μισή κουβέντα για τις όποιες ευθύνες του διοικητή.Και σε ρωτώ,γιατί δεν το έκαναν.Απλά απο αβροφροσύνη;
R on 19/04/2012
Με αναγκάζεις να επανέλθω.
Απλές κουβέντες.
Ευτυχώς για την Κύπρο μας σε 10 μήνες θα έχουμε άλλη κυβέρνηση (που να ξέρει τουλάχιστον τι της γίνεται)
Δυστυχώς για την Κύπρο μας οι 10 μήνες είναι πολύς καιρός (και δεν μπορείς να φανταστείς τι είναι ικανοί να κάνουν ακόμα).
louis georgiou on 19/04/2012
Το θέμα του διοικητή της ΚΤ δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πολιτικά αλλά ούτε και προσωπικά. Αν κάποιος κάνει για διοικητής αποδεικνύετε από τα έργα του.
Με λίγα λόγια βλέποντας την κατάσταση των τραπεζών μας σήμερα δυο πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και ο διοικητής της ΚΤ έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Η τράπεζα Κύπρου έχει πρακτικά αυτοκτονήσει επενδύοντας αψυχολόγητα στα ελληνικά ομόλογα σε άκρως απαράδεκτη περίοδο, πράγμα το οποίο χρήζει σοβαρότατου ελέγχου για τους λόγους που ώθησαν το διοικητικό συμβούλιο και ιδιαίτερα τον κ. Ηλιάδη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους λανθασμένη κίνηση , ενώ η Λαϊκή τράπεζα με τον
κ. Βγενόπουλλο στο τιμόνι, ο οποίος την έχει κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, έχει μπει σε μεγάλα πελάγη και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να την σώσει ο κ. Σαρρής.
Όσο για τον Διοικητή της ΚΤ μπορώ να πω ότι εξ αποτελέσματος σφυρούσε αδιάφορος ενώ μπροστά του εξελίσσονταν όλα αυτά.
Τώρα κατά πόσον πρέπει ο διοικητής της ΚΤ να έχει διπλάσια θητεία πιστεύω κάτω από αυτές τις συνθήκες καλύτερα όχι διότι ένας κατάλληλος μπορεί να έχει και δεύτερη θητεία ενώ ένας ακατάλληλος θα φύγει γρηγορότερα. Και δυστυχώς το κατάλληλος η ακατάλληλος το μαθαίνουμε μετά την πρόσληψη του.
Erol Riza on 19/04/2012
The state of Cyprus' banking system is pretty much like the Titanic, with the ship sinking and the band playing. With the benefit of hindsight it is easy to critisize the Central Bank of Cyprus and its Governor; where were all the critics when the banks expanded and lent freely in Cyprus and Greece. If some of you remember when the Central Bank tried to lessen the big bubble in real estate in Cyprus and increase the deposit the developers had to put up there was a chorus of disapproval from the MPs and developers all singing the same tune which forced the Central Bank to reverse is very wise decision. How about the loans that were adverised by BoC "skepso ginete". The issue now is to manage a serious crisis which has not seen the end with the Greece bonds and the current non performing loans which are set to grow. Of course everyone would like to see the Central Bank be independent, as much as it can within the establishment of Cyprus, and of course one would have preferred if the banks had not expanded as much to Greece and in the case of BoC to Russia but the issue where will banks find the equity required and how will they manage the future growth of non perfrming loans in Greece and possibly in Cyprus. The real estate market valuations in Cyprus are worrying and one has to look at Spain to realise what a prblem this may end up being if revaluations were made. The critical issue is how banks can be "rehabilitated" as this is what is required and it is not who is in charge of the Central Bank. If some people have the best interest of the economy, not so much the overpaid bankers, then the Minister of Finance should be given the chance to come up with the desired solution. He is best suited to tackle the issue as he has been intimately involved with the growth of the BoC and understands the issues beter than politcians. We should all wish him more than good luck and leave the Central Bank to get on with its job. We must not forget that within the eurozone the Central Bank acts virtually as a branch of the ECB and in my opinion the Central Bank officials are implementing the rules and refgulations with the best intentions and professionally. In Cyprus lobby groups and politcians are mostly to blame for the state of the economy and possibly the lack of proper corproate governance at bozrd levels of both private and public entities. When we have proper corporate governance these problems should not arise; perish the thought.
Cynic on 19/04/2012
The mistake Erol is that Thanasis run the CBC as a branch of the ECB here in your quest to defend the indefensible 4.4billion losses under Thanasis' watch you have unwittingly spotted the problem. The ECB has no regulation department and therefore you cannot just transpose its policies in that area to the CBC you must look for best practice to other EU National CB's or regulators the, US FDIC the UK etc. Thanasis mortal mistake and what will ultimately cost him his job in 2 weeks is that he wanted to have a mini ECB at the CBC with no emphasis on bank regulation. Now he tries to fix his mistakes, but it is way to late he has burnt his bridges by using his PR antics US style.
Σάββας Τταντής on 19/04/2012
Αθηνά ότα λέω τα ακόλουθα ειναι την κυβέρνηση που καλώ να τα κάνει...

1. Μειώση ελλείματος στο μηδέν για να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος έτσι ώστε να μην εξαναγκαστούμε σε ξεπουλήματα ...

2. διοχετευση ρευστότητας στην αγορά μέσω του Οργανισμου χρηματοδοτησεως στέγης

3. Δημιουργία ΤΧ σταθερότητας άμεσα για στήριξη των τραπεζών(οχι εκεινη την κοροιδια που κάνανε οι τράπεζες και το οποίο θα έχει μέσα αρκετα κεφάλαια σε 8 χρόνια !)

4. Να ετοιμαστεί 5 χρονια προυπολογισμός με ξεκάθαρο πλάνο πως θα κινηθεί η ρευστότητα τους κράτους και το έλλειμα στα επόμενα 5 χρόνια . Να υπάρχουν μέσα ολες οι παράμετροι για το πως θα κινηθουν εσοδα/εξοδα. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουμε τις αγορές οτι δεν θα πτωχέυσουμε......

Ολα τα πιο πάνω που λέω θα πρέπει να τα κάνει η κυβέρνηση , η Κυβέρνηση πρέπει επισης να παρέμβεθ στα κεφάλαια των τραπεζών έτσι ωστε να μην μας τις εξαγορασουν ξενοι......
L.G. on 19/04/2012
Όπως μας έχει συνηθίσει ο Πρόεδρος μας όταν βρίσκεται σε θέση να πάρει μια σημαντική απόφαση, δεν στηρίζεται στην δική του άποψη !!! αλλά απευθύνεται πάντα στους ειδικούς. Έτσι και στην περίπτωση του Διοικητή προσπάθησε να πάρει τις απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων, δηλαδή των 3 Υπουργών Οικονομικών που είχε αυτή η κυβέρνηση.
Ο πρώτος (βλ. Χαρ. Σταυράκης) του μίλησε με τα χειρότερα λόγια. "Πρόκειται για ένα εγωιστή, αππωμένο τεχνοκράτη made in USA που δεν ακούει σε κανένα, κάνει του κεφαλιού με αποτέλεσμα να οδηγήσει πρώτα τις Τράπεζες και μετά τον τόπο στην καταστροφή. Κατά την διάρκεια της 3ετούς και βάλε θητείας μου δεν συνεργαστήκαμε ποτέ, αντίθετα υπήρξε συνεχής κόντρα και αντιπαράθεση."
Οι δεύτερος και τρίτος (βλ.Καζαμίας και Σιαρλής) είπαν ότι: "Πρόκειται για ένα εξάίρετο επιστήμονα και τεχνοκράτη με διασυνδέσεις ανά το παγκόσμιο που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο να εξέλθει από τα τρομερά αδιέξοδα. Ύπάρχει (και υπήρχε) αγαστή συνεργασία, αλληλοκατανόηση και βοήθεια και νομίζουμε ότι με αυτά τα δεδομένα θα πάμε μπροστά." Μάλιστα ο κος Καζαμίας τόνισε ότι δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες να τον αντικαταστήσει ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι ο μη επανα-διορισμός Ορφανίνη ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε τον ίδιο σε έξοδο από την Κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα ρωτώ:
Αδικεί κάποιος τον Πρόεδρο μας για την αναποφασιστηκότητα του? Τι να αποφασίσει ο άνθρωπος με αυτά τα δεδομένα?
Σοβαρά τώρα. Η αναποφασιστηκότητα και η αναβλητικότητα της παρούσας Κυβέρνησης καθώς και οι λανθασμένοι διορισμοί, είναι ισως οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες των δεινών που αντιμετωπίζει ο τόπος. Δυστυχώς το Μαρί παρά τις τρομαχτικές του συνέπειες δεν μας έβαλε μυαλό. Έτσι και το container της οικονομίας φουσκώνει επικίνδυνα και πολύ φοβούμαι ότι ξεπεράσαμε το σημείο όπου η κατάσταση ήταν αναστρέψιμη.
R on 19/04/2012
Είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση. Πόσο μάλλον με την παρούσα κυβέρνηση που "κουντά το αβκό με την μαναβέλα" και φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει αντίληψη τι συμβαίνει γύρω της!

Η πορεία προς την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ και ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ.
elias on 19/04/2012
who is behind the ECB? You speak in such awe about the ECB model but did you ever stop to think that the people who actually run it are individuals who have the power to destroy whole economies or exercise unsurpassed influence on countries and people for their own benefit. Who audits the ECB? Who keeps track of their profits and their fair redistribution (if any) to the member countries?
Σήφης on 19/04/2012
Ηλία, σχετικά με το ερώτημά σου, κοίταξε τον ακόλουθο σύνδεσμο

http://www.ecb.int/ecb/orga/governance/html/index.en.html

Ελπίζω να βοηθά. Σε χαιρετώ

Σ
Erol Riza on 19/04/2012
If some of you feel that the ECB follows such wrong policies and we in Cyprus know better then we should leave the euro zone and hope that we can do a better job. ThebECB together with the Bank for International Settlements together set the regulatory framework and the Central Bank implements these. If this is not to the taste of some of the commenters they can support a break from the euro if they find a President who supports this. To criticise the Central Bank, and please do not personalise the institution, is wrong when some of the commentators forget that the custodians of shareholders are the Board of Directors of the banks. What did they do to protect the depositors? Why are you not asking for responsibilities which they have? In the countries where you refer to cynic the boards or the CEOs have discredited or sacked. In most of the problem countries they change governments not Governors, Spain, Italy and Greece are good examples.
Eleni on 19/04/2012
Έρολ παρακολουθώ τα σχόλια σου και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι μοιάζουν με δορυφόρους σε εντεταλμένη αποστολή!!! Δηλαδή για να καταλάβω καλά υποστηρίζεις ότι αφού οι τράπεζες τα έχουν κάνει "λιλίτσια" με την ανοχή, αν όχι και με την ενθάρυνση του Διοικητή της ΚΤΚ, να παραιτηθεί ο Πρόεδρος? Να μελετήσουμε τότε την εισήγηση σου Έρολ μου η οποία φαίνεται να είναι σοβαρή, μελετημένη και προπαντώς αντικειμενική! Και για να καταλάβω καλύτερα το συμπέρασμα σου είναι ότι ο Διοικητής της ΚΤΚ θα διεξήγαγε καλύτερη εποπτεία στις τράπεζες εάν δεν ήταν πρόεδρος ο Χριστόφιας? Εάν έτσι είναι τα πράγματα Έρολ μου τότε να παραιτηθεί για να γίνει η εποπτεία του Διοικητή πιο ουσιαστική και ποιοτική!!! Δεν μας είπες Έρολ μου για το ρόλο της εκκλησίας!!! Για την ελλειπή εποπτεία φταίει και ο προκαθήμενος της εκκλησίας και θα πρέπει να συγκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο για να παύσουν και τον Αρχιεπίσκοπο? Ουφ τι άλλο μπορεί να ακούσουμε...
Eleni on 19/04/2012
Θα απαντήσω στην Αθηνα και στον Παρατηρητή (όχι τυχαία αλλά αυτοί οι δύο είναι "δύο σε ένα" όπως τη γνωστή διαφήμιση...Φαίνεται ότι και οι ΔΥΟ βρέθηκαν σε ...αναμονή (την όποια αναμονή...) και δίνουν απαντήσεις....Έτσι δεν είναι Παρατηρητή και Αθηνα? Στο φίλο μου Παρατηρητή θέλω να μου πει τι θεώρησε εξωφρενικό από όλα εκείνα που έγραψα προηγουμένως...Εκτός εάν θεωρεί εξωφρενική την όλη συμπεριφορά του Ορφανίδη που περιέγραψα πολύ συνοπτικά...Επίσης να αναφέρω στο φίλο Παρατηρητή οι περιγραφές του για δικτατορικά καθεστώτα είναι πολύ παραστατικές!!! Παρατηρητή, μου φαίνεται πως μελέτησες τις συμπεριφορές αυτών των δικτατόρων!! Και από την ιστορία μαθαίνουμε ότι οι πλήστοι δικτάτορες είχαν σαν πρότυπα τους άλλους δικτάτορες και μάλιστα τους μιμούνταν και στις συμπεριφορές, αφού πρώτα τους μελετούσαν...Ο Ορφανίδης π.χ. είχε απαγορεύσει σε δημοσιογράφο να παρευρεθεί σε δημοσιγραφική διάσκεψη!!! Και δυστυχώς για σένα φίλε Παρατηρητή αυτό ΔΕΝ έγινεν στην Κούβα.... Έτσι για να τοποθετούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Ούτε στην Κούβα νομίζω υπάρχει ΜΟΝΟΜΕΛΗΣ επιτροπή είτε αυτή ονομάζεται επιτροπή ελέγχου ή πειθαρχική...

Αθηνα μου μην απολογείσαι για το λάθος...Πολύ σωστά το έθεσες "εγώ θα δεχθώ ότι δεν γίνεται οι τράπεζες να μπουν σε τέτοιες περιπέτειες"...Μπήκαν όμως Αθηνα μου. Και πολύ σωστά αντιλαμβάνεσαι ότι έχει σοβαρότατη ευθύνη η εποπτική αρχή!!! Άρα συμφωνούμε στην ουσία!!! (Και είναι πασιφανές ότι για πρώτη φορά ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ με τον Παρατηρητή!!! Συμφωνώ μαζί σου ότι ευθύνη φέρουν και τα συμβούλια των τραπεζών...Όμως Αθηνα μου ποιά επίπληξη έκανε στα συμβούλια των Τραπεζών ο κος Ορφανίδης...Και σε παρακαλώ μην με παραπέμψεις στην γενική εγκύκλιο (αυτή που αναφέρθηκε ο κος Σαρρής) που απέστειλε η ΚΤΚ προς όλες τις Τράπεζες για κινδύνους!!!! Αυτή ΔΕΝ ήταν επίπληξη αλλά ούτε και απλή προειδοποίηση! Ήταν αόριστες γενικολογίες ενώ μπροστά μας είχαμε συγκεκριμένο ΚΙΝΔΥΝΟ!!!! Όσον αφορά το Σταυράκη πρέπει να σε ενημερώσω ότι ΔΕΝ ήταν επί θητείας Σταυράκη στην Τράπεζα Κύπρου που αγοράστηκαν τα ελληνικά ομόλογα (αυτό απαντά στην ειρωνεία για τον έμπειρο τραπεζίτη που αναφέρεις) και εν πάση περιπτώσει τον τότε καιρό ΔΕΝ ήταν τόσο εμφανής η χρεοκωπεία της Ελλάδας. ΕΠΙΣΗΣ το πιο σημαντικό να σε ενημερώσω ότι ο Σταυράκης ΔΕΝ ήταν η εποπτική αρχή για τις τράπεζες όταν ήταν υπουργός οικονομικών...Εποπτική αρχή και μάλιστα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ (αυτό αναμασούσε σε κάθε περίπτωση ο κος Ορφανίδης) ήταν η ΚΤΚ με επικεφαλής τον κο Ορφανίδη...Όσον αφορά την ευθιξία αγαπητή μου Αθηνα αυτή θα πρέπει να την ψάξεις...Παραδείγματα υπάρχουν πολλά...Πχ και ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας απολογήθηκε και είπε "ότι είναι νόμιμο ΔΕΝ είναι και σωστό" με αφορμή κάποιο δάνειο που είχε πάρει...Αθηνα μου, μου φαίνεται ότι κάποιοι στην Κύπρο διυλίζουν τον κόνοπα και καταπίνουν τον κάμηλο.

Και έτσι για χάρη συζήτησης θα υποβάλω κάποιες ερωτήσεις και ΟΣΟΙ γνωρίζουν (κάποιοι μου φαίνεται θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι) ας απαντήσουν και διαφωτίσουν και τους υπόλοιπους:
1. Ποια είνα τα ποσά, κατά έτος, που επενδύθηκαν από Κυπριακές Τράπεζες σε ελληνικά ομόλογα.
2. Απο ποιούς άλλους αγόραζαν εκτός από την Jefferies?
3. Πόσες αδειοδοτήσεις έχει δώσει η ΚΤΚ για υποκαταστήματα των δύο μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα και ποιά περίοδο?
4. Ποιές συστάσεις έκανε η ΚΤΚ στους διάφορους "risk managers" των τραπεζών για τη λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου που έκαναν?
5. Ποιοι παραιτήθηκαν για όλο αυτό το φιάσκο?
6. Πόσα "bonuses" εισέπραξαν οι διάφοροι "Διευθυντές/Σύμβουλοι" για τα "δήθεν" αυξημένα κέρδη των τραπεζών από τις ψηλές αποδόσεις των τοξικών ομολόγων, επιδόσεις οι οποίες δεν ήταν τίποτε άλλο από "αέρα κουπανιστό".
7. Για να είναι εφικτή η αποπληρωμή ενός δανείου έχει σημασία η αρχική συνεισφορά του δανειολήπτη ή η φερεγγυότητά του?
8. Τι ευχέρεια παρέχει ο Νόμος στην ΚΤΚ, σαν εποπτική αρχή, για διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας αλλά και προστασίας των καταθετών?

Αυτά.
Athina on 19/04/2012
Πω πω μπήκαμε για καλά στο ψητό. Αμφιβάλλω Ελένη αν θα μπει στον κόπο η Αθηνά ή ο παρατηρητής να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα. Αλλά είναι καλά να ενημερωθούν κα αυτοί που δεν γνωρίζουν ... έτσι απαιτεί η διαφάνεια
Eleni on 19/04/2012
Athina μου δεν θα μπουν στον κόπο γιατί ήδη νομίζω μπήκαν σε αεροπλάνο...Ταξιδεύουν. Πολύ αργότερα θα απαντήσουν με λακωνικά μηνύματα...Ε Τ Σ Ι
αθηνα on 19/04/2012
Ελένη,νομίζω τα σύγχισες τα πράγματα.Αποκαλώντας το Σταυράκη έμπειρο τραπεζίτη,εννοούσα αυτό ακριβώς,ότι με την εμπειρία που απέκτησε στην τρ.Κύπρου,θα έπρεπε σαν υπ.Οικονομικών να προειδοποιήσει για τον πιθανό κίνδυνο,παρά να έρχεται τώρα σαν συγγραφέας να το παίζει Επιμηθέας.Τώρα σχετικά με τη πολιτική ευθιξία που θίγεις,να μου επιτρέψεις να σου πω,ότι στο σπίτι του κρεμμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.Οσον αφορά την όποια ήσσονος σημασίας διαφορά προσέγγισης με το φίλο μου τον Παρατηρητή για το θέμα του διοικητή της ΚΤ,αλήθεια γιατί πανηγυρίζεις; AΥΤΗ είναι η ειδοποιός διαφορά της φιλελεύθερης παράταξής μας,απο την αγέλη του ΑΚΕΛ.Εμ,πως να το κάνουμε δηλαδή,εμείς δεν είμαστε μαριονέττες.
Eleni on 19/04/2012
Αθηνα μου εγώ δεν έχω παρεξηγήσει τίποτα, σε ότι έχω διαβάσε Αθηνα μου έχω κάνει αναφορά. Εξάλλου είναι όλα καταγραμμένα και ο καθένας μπορεί να κρίνει. Όσον αφορά την αγέλη του ΑΚΕΛ έχω την εντύπωση ότι η λέξη αγέλη δεν χρησιμοποιείται για αρνιά. Αρνιά δεν χαρακτηρίζεται τους οπαδούς του ΑΚΕΛ? Οι οπαδοί του ΑΚΕΛ Αθηνα μου έχουν μια ιδεολογία που είναι πολύ δύσκολο άτομα σαν εσένα να καταλάβουν γιατί τις πλείστες φορές και το σύνηθες είναι ότι ξεπουλούν πιστεύω και αρχές για μια χούφτα ευρώ, π.χ. ας πούμε μηνιαίως 5000 ευρώ. Αυτά...
αθηνα on 20/04/2012
Τι είναι Ελένη μου 5000 ψωροχιλιάδες ευρώ τη σήμερον ημέρα,όταν ο ... κομμουνιστής πρόεδρός μας,παίρνει 15000; Δεν τον είδα όμως να δίνει έστω και ένα μισθό σε άπορες οικογένειες.Αλλά ξέχασα πως τα περισσότερα πηγαίνουν στο ΑΚΕΛ.
Eleni on 20/04/2012
Αθηνά μου μην γίνεσαι κυνική...Ξέρεις τι μπορούν να κάνουν και σε ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν κάποιοι για 5000 "ψωροχιλιάδες" ευρώ το μήνα? Εγώ υποθέτω ότι υπάρχουν αρκετοί απελπισμένοι άνθρωποι εκεί έξω στο παζάρι οι οποίοι θα "πειθαρχούσαν" πλήρως για μια τέτοια αμοιβή και θα έγραφαν και θα έλεγαν ότι τους υποβαλλόταν!!! Εν πάση όμως περιπτώσει επειδή εγώ μπορώ να ζήσω και με πολύ λιγότερα γιατί έτσι έμαθα στη ζωή μου αυτά τα ποσά για μένα είναι μόνο απλοί αριθμοί και καμία αίσθηση δεν μου κάνουν...
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αλίμονο Ελένη μου, και φυσικά εσύ μπορείς να ζήσεις με πολύ λιγότερα αφού φαντάζομαι και λογικά υποθέτω πως ζεις με τις λιτές προδιαγραφές...του λαικού κινήματος!Σωστά?
Eleni on 20/04/2012
Παρατηρητή, δεν κατάλαβα και πάω πάσο στο σχόλιο σου για τις "λιτές προδιαγραφές...του λαικού κινήματος". Για ενημέρωσε και εμένα τι περιλαμβάνουν αυτές οι προδιαγραφές! Δηλαδή για να καταλάβω διαχωρίζεις τον κόσμο σε τάξεις Παρατηρητή? Και επίσης ενδιαφέρομαι να μάθω και τι περιλαμβάνουν οι προδιαγραφές των άλλων τάξεων που έχεις εμπεδώσει στον εγκέφαλο σου? Μήπως και η προσέγγιση που έχεις για κάθε τάξη έχει διαφορετικές προδιαγραφές?
αθηνα on 20/04/2012
Aγαπητή Ελένη,θα σε παραπέμψω στο λεξικό του Μπαμπινιώτη,αυτό καλή μου,που κοσμεί το γραφείο του προέδρου,για να δεις στη σελίδα 51 το λήμμα 'αγέλη',συνώνυμο 'κοπάδι'.
Παρατηρητής on 19/04/2012
Αθηνά μου,
Από τα γραφόμενα της Ελένης μπορεί κάποιος έυκολα να αντιληφθεί πως ούτε η Ελένη είναι πιόνι η μαριονέττα του ΑΚΕΛ αλλά αντίθετα, αυτό που επιχειρεί είναι να μετατρέψει το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο σε μαριονέττα εξυπηρέτησης των δικών της προσωπικών φιλοδοξιών και της εμπάθειάς της κατά του Ορφανίδη.
Eleni on 20/04/2012
Πω πω!!! Slow down Παρατηρητή για να μπορώ να σε παρακολουθήσω!!! Ξέρεις κάτι για εμένα και είσαι τόσο σίγουρος ότι έχω φιλοδοξίες και προπαντών εμπάθεια κατά του Ορφανίδη? Εγώ Παρατηρητή, όπως είπα και στην Αθηνα, έχω ιδεολογία και κρίση...Γι αυτό Παρατηρητή σε αντίθεση με άλλους, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να με εξαγοράσει, έστω και αν κάποιοι προσπάθησαν κάποτε να το κάνουν, ούτε και προσπάθησα ποτέ να εξαγοράσω κάποιο για να τον μετατρέψω σε μαριονέττα... Αυτές τις μεθόδους άλλοι τις χρησιμοποιούν και είναι γνωστές... Όμως θα πρέπει να ομολογήσω ότι η αναφορά σου για τον Πρόεδρο με εκπλήττει...Τι έγινε Παρατηρητή, ο Πρόεδρος ξαφνικά έπαψε να είναι "κουμμουνιστής" και "δικτάτορας της Μέσης Ανατολής"? Ουφ... Πραγματικά με ανησυχεί η κατάσταση σου και είσαι και μακριά...
Παρατηρητής on 20/04/2012
Ελένη,
καταρχήν δεν είμαι καθόλου μακριά, στην Κύπρο είμαι εκτός και αν νομίζεις πως είμαι ο Ορφανίδης το οποίο βρίσκω πραγματικά πολύ αστείο, μα πραγματικά πολύ αστείο :-) !!!!!!!!!!

Ωστε έστι εε? "Δικτάτορας της Μέσης Ανατολής ο Πρόεδρος". Και ποιος το είπε αυτό παρακαλώ???Ο Ορφανίδης φαντάζομαι???Μετά όταν λέω και γράφω ότι κάποιοι έχουν φλομώσει τον Πρόεδρο με ψέματα και συκοφαντίες γιατί διαμαρτύρεσαι?????Αφού και εσύ είσαι από ότι φαίνεται τελικά ένας από αυτούς...
Eleni on 20/04/2012
Παρατηρητή, στην περίπτωσή σου η σιωπή είναι ΧΡΥΣΟΣ. Ουφ, προδίδεσαι...Συγχυσμένο σε βρίσκω...Παρατηρητή ΔΕΝ αναφέρομαι στον Ορφανίδη...Σε δικά σου σχόλια, πιο παλιά σχόλια αναφέρθηκα, όπου αποκαλούσες τον Πρόεδρο σαν δικτάτορα...ΕΓΩ ποτέ μου ΔΕΝ άκουσα επίσημα από τον Ορφανίδη να χαρακτηρίζει με τον οποιοδήποτε τρόπο το Πρόεδρο!!! Έτσι είναι Παρατηρητή μου, για σένα ήταν το σχόλιο, εσύ αποκάλεσες παλαιότερα τον Πρόεδρο δικτάτορα. Εγώ με τη σειρά μου θα μπορούσα να αποκαλέσω κάποιους "δημοκρατικούς" αυτοκράτορες...

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.
Cynic on 20/04/2012
I think Paratiriti you are protesting too much for readers of the blog we have all gathered who you are!
Παρατηρητής on 19/04/2012
Αγαπητή Ελένη,
επειδή καμώνεσαι πως δεν κατάλαβες τι έγραψα, να σου εξηγήσω (μάταια) για ακόμα μια φορά: σε μια δημοκρατία οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες εναντίον του όποιου ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΥ προέδρου είναι μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο. Κανέις δεν αμφισβητεί ότι ο κ.Χριστόφιας είναι εκλελεγμένος πρόεδρος και ουδείς επίσης αμφισβητεί το δημοκρατικού δικαιώματος του οποιουδήποτε είτε να διαδηλώσει είτε να εκφράσει τη διαφωνία του κατά του κ.Χριστόφια η κατά του κ.Αναστασιάδη η κατά του οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος η κατά του κ.Ορφανίδη. Και έχουν και αυτοί το δημοκρατικό δικαίωμα να απαντήσουν ασφαλώς στην κριτική που τους γίνεται και να παραιτηθούν ή όχι είτε από τη θέση του Προέδρου της δημοκρατίας, η του αρχηγού ενός κόμματος ή του Διοικητή της ΚΤ κλπ. Αυτά τα απλά τα κατανοείς ναι ή όχι? Κατανοείς ότι ζούμε στην Κύπρο, ότι ο Πρόεδρος είναι δημοκρατικά εκλελεγμένος και ότι δεν είναι δικτάτορας και ότι και ο λαός και ο οποισδήποτε δικαιούται να εκφράζεται είτε υπέρ του είτε κατά του? Μάλλον όχι, μας συγχίζεις, επιμένω, είτε με την Κούβα είτε με την χιτλερική Γερμανία.

¨Οσον αφορά την περιβόητη παρουσία Ορφανίδη στις διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό την οποία λες επιβεβαίωσε και ο κ.Σαρρής που ήταν μαζί του, να σε υπενθυμίσω πως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το ΑΚΕΛ είπαν τότε πως η συμπαράσταση και η συμμετοχή του οποιουδήποτε στις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τα θύματα του Μαρί δεν σημαίνει κατά ανάγκην πως όλοι αυτοί οι πολίτες τοποθετούνταν κατά του προέδρου της δημοκρατίας και υπέρ της παραίτησής του είτε ασπάζονταν οποιαδήποτε πολιτική θέση πέραν της συμπαράστασης προς τις οικογένειες των νεκρών. Να σε υπενθυμίσω επίσης πως ο κ.Χριστόφιας, και είναι προς τιμή του, έκανε πρόταση αργότερα στον κ.Σαρρή να αναλάβει ως Υπουργός Οικονομικών του και αυτό είναι καλά γνωστό. ¨Οπως επίσης γνωστό είναι πως κάποιοι ψεύτες και επιτήδιοι μετέφεραν εσκεμμένα στον Πρόεδρο Χριστόφια την ψεύτικη και εξωφρενική πληροφορία πως ο Ορφανίδης φώναζε συνθήματα κατά του Προέδρου!!!ΕΛΕΟΣ, ειλικρινά, αυτοί οι ψεύτες είναι τα ίδια άτομα που έλεγαν ψέματα στον Πρόεδρο για την κατάσταση της οικονομίας μέχρι που ανέλαβε υπουργός ο κ. Καζαμίας και ο Πρόεδρος ενημερώθηκε σωστά και με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι του κάθε καιροσκόπου. Όπως επίσης ενημερώνεται σωστά και από το σημερινό του Υπουργό Οικονομικών που ούτε και αυτόν αγαπητή Ελένη εσύ και οι κύκλοι σου χωνεύετε για ευνόητους λόγους, δεν πειράζει όμως θα σας περάσει, είτε σας αρέσει είτε όχι είναι Υπουργός του Προέδρου Χριστόφια και για να είναι Υπουργός του σημαίνει ότι ο Πρόεδρος τον εμπιστεύεται. Εσείς μπορείτε να ειρωνεύστε και να βρίζετε όλη μέρα τον κ.Σιαρλή, δικαίωμά σας, σε δημοκρατία ζούμε.

Τώρα όσον αφορά τον ισχυρισμό σου περί απαγόρεψης δημοσιογράφου να παρεβρεθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Ορφανίδη, αν είναι αλήθεια αυτό και αν έχει γίνει γιατί δεν κατονομάζεις τον δημοσιογράφο να μας πει και ο ίδιος αν αυτό αληθεύει? Εγώ από φίλους εντός της ΚΤΚ μαθαίνω πως εδώ και πάρά πολύ καιρό υπάρχουν άτομα, όχι ένα αλλά πολλά, εντός ΚΤΚ που βρίζουν καθημερινά στους διαδρόμους τον Ορφανίδη, δυνατά, δημόσια και με επειδικτικό τρόπο επικαλούμενοι μάλιστα και προσωπική φιλία με άλλο φερόμενο ως υποψήφιο Διοικητή και ο Ορφανίδης όχι μόνο δεν τους έκανε τίποτε αλλά τους αναβάθμισε κιόλας και μας θέλεις να πιστέψουμε αυτά που λες?

Είναι καιρός λοιπόν να τα αφήσετε αυτά και να αφήσετε επίσης τον Πρόεδρο ήσυχο να αποφασίσει για το καλό της Κύπρου και όχι για το δικό σας το προσωπικό συμφέρον. Ο Πρόεδρος, όπως πληροφορούμαι από κυβερνητικούς κύκλους και όχι κύκλους του Ορφανίδη, κύκλους που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης προβληματίζεται και δεν έχει πάρει ακόμα οριστική απόφαση. Ψυχραιμία λοιπόν Ελένη γιατί θα πάθεις τίποτα. ¨οσο όμως μιλάτε, τόσο περισσότερο ο Πρόεδρος καταλαμβαίνει τα κίνητρά σας και τόσο παραπάνω υπάρχει πιθανότητα να πράξει αυτό που επιβάλει το συμφέρον της Κύπρου αυτή την στιγμή, να παραμείνει δηλαδή ο Ορφανίδης στο πηδάλιο της ΚΤΚ και μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών του κ.Χριστόφια να σώσουν την κυπριακή οικονομία. Εγώ δεν έχω αμφιβολία ότι μπορούν!Εσύ αγαπητή μου έχεις???
vegan on 19/04/2012
Παρατηρητή,
Φαίνεται οσον πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης απόφασης τόσο αυξάνεται και ο σεβασμός που δείχνεις προς το πρόσωπο του κ. Χριστόφια, όσο και η προσπάθεια σου να ξαναγράψεις την ιστορία με την εντεχνη - γκεμπελική θα ελεγε κάποιος - χρήση της προπαγάνδας του "εχθρού", δηλαδή των δηλώσεων του κ. Στεφάνου γιά τις διαδηλώσεις, Δεν εχω καμιά αμφιβολία οτι ο σεβασμός που δείχνεις τώρα θα εξαφανισθεί με την ίδια ταχύτητα μόλις ανακοινωθεί η απόφαση, οποια και να είναι αυτή.

Επαναλαμβάνω τα σχόλια μου γιατί η απάντηση που εδωσες στην Ελένη δεν με πείθει.

Φαίνεται παρερμηνεύεις την ανεξαρτησία της ΚΤΚ με δικαίωμα του Διοικητή – ο οποίος δεν είναι ενας απλός πολίτης αλλά ενας κρατικός θεσμός – να κάνει αντιπολίτευση και να υπονομεύει αλλους θεσμούς του κράτους. Το Αρθρο 5(2) της Νομοθεσίας περί Περί Κεντρικής Τράπεζας Νόμου αναφέρει τα εξής:

Χωρίς επηρεασμό του πρωταρχικού της σκοπού [που σύμφωνα με το αρθρο 5(1) είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών] και υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της με βάση τις διατάξεις της παραγράφου (1) του άρθρου 105 της Συνθήκης, η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική του Κράτους.

Οταν ενας κρατικός αξιωματόύχος συμμετέχει σε διαδηλώσεις που απαιτούν την παραίτηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, οι οποίες αντιβαίνουν με το πιό πάνω αρθρο γιατί υποσκάπτουν το ίδιο το κράτος, και οχι μόνο την οικονομική του πολιτική.

Εκτος και αν θέλεις να ισχυρισθείς οτι οι διαδηλώσεις εξω από το προεδρικό, στις οποίες σύμφωνα με τον κ. Σαρρή ήταν και ο κ. Ορφανίδης με ολη του την οικογένεια, εγίνονταν γιά να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών!!!
Eleni on 19/04/2012
Cool down Paratiriti...Εδώ κάνουμε σχόλια που στο κάτω-κάτω απόψεις αναπτύσσουμε οι οποίες ΔΕΝ μας αφορούν προσωπικά...Όμως κάποια πράγματα που αναφέρεις ΕΓΩ ποτέ δεν ανέφερα στο σχόλιο μου και θα ήθελα να μου τα εξηγήσεις:

1. Ανέφερα ότι ο Ορφανίδης ήταν έξω από το Προεδρικό όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ ανέφερα στο σχόλιο μου ότι το επιβεβαίωσε και ο Σαρρής. Φαίνεται ότι ΕΣΥ ξέρεις κάτι περισσότερο από εμένα...Ή μήπως ο Σαρρής που κατ' εσένα το επιβεβαίωσε δεν έλεγε ακριβώς την αλήθεια...Και επίσης Παρατηρητή δεν κατάλαβα καλά ΕΣΥ τα έχεις με τον Ορφανίδη που ήταν εκεί, με το Σαρρή που το επιβεβαίωσε, ή τα έχεις μαζί μου για το γεγονός ότι αναφέρθηκα στην παρουσία του Ορφανίδη και στην ερμηνεία που έδωσα ... Εκτός και αν τα έχεις με ΟΛΟΥΣ!!!

2. ΔΕΝ έχω αναφερθεί ότι ο Ορφανίδης φώναζε συνθήματα εναντίον του Προέδρου. Αναφέρθηκα για την παρουσία του και σε συνδυασμό με τη θέση που κατέχει σαν "ανεξάρτητος" αξιωματούχος και την ερμήνευσα ως έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό του Προέδρου. Όμως Παρατηρητή ΕΣΥ τι ζόρι τραβάς και υπερασπίζεσαι με τόσο σθένος εάν η παρουσία του Ορφανίδη στη συγκέντρωση ήταν επιβεβαιωμένη, στο τι φώναζε ο Ορφανίδης και τη δική μου ερμηνεία για την παρουσία του? Μου φαίνεται ότι ΔΕΝ είσαι καθόλου ευχαριστημένος με τις θέσεις μου για τον Ορφανίδη. Γιατί Παρατηρητή? Εξάλλου μην ξεχνάς, αναιρείς τα περί Δημοκρατίας που αναφέρεις. Μήπως για μένα ΔΕΝ είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου? Εκτός εάν για σένα είναι "καρύδια που κυλούν και για μένα αυγά και σπάζουν..."

3. Από τα γραφόμενα σου φαίνεται ότι αισθάνεσαι έντονα την ανάγκη ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να ενημερώνεται σωστά για τον Ορφανίδη. Γιατί Παρατηρητή επιδεικνύεις τόσο ενδιαφέρον για τον Ορφανίδη και για την εικόνα του? Ευτυχώς, τελικά, που ο Πρόεδρος κατ' εσένα "επιτέλους" ενημερώθηκε σωστά από τον Καζαμία για τον Ορφανίδη. Ελπίζω αυτό να σε κάνει να ησυχάσεις Παρατηρητή, γιατί πραγματικά ανησυχώ για εσένα. ΕΛΕΟΣ πια τόσο πάθος...

4. Μας αναφέρεις Παρατηρητή ότι κάποιοι ψεύτες έλεγαν ψέματα στον Πρόεδρο για την κατάσταση της οικονομίας. Μήπως έμαθες αν ο Ορφανίδης είπε έστω και μία φορά στον Πρόεδρο για τις επικίνδυνα ψηλές επενδύσεις των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα? Σε ερωτώ γιατί φαίνεται ότι γνωρίζεις επ'ακριβώς τι ελέχθηκε λες και ήσουν εμπλεκόμενος!!!

5. Αναφέρεσαι για τον νέο Υπουργό Οικονομικών. ΕΓΩ ουδέποτε ανέφερα τον Υπουργό Οικονομικών στο σχόλιο μου και η αναφορά σου ότι "εσύ και οι κύκλοι σου χωνεύετε για ευνόητους λόγους, δεν πειράζει όμως θα σας περάσει, είτε σας αρέσει είτε όχι είναι Υπουργός του Προέδρου Χριστόφια" είναι εντελώς ΑΤΟΠΗ και αναληθής. Τους ανθρώπους αγαπητέ Παρατηρητή, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, τους κρίνω από τα έργα τους και όχι με το τι θα μου πει κάποιος για αυτούς. Το κο Σιαρλή ΔΕΝ το γνωρίζω και ούτε μπορώ να τον κρίνω. Τον σέβομαι σαν Υπουργό και όπως όλοι, βασίζομαι ότι θα κάνει το παν για το καλό της Κύπρου μας, και όχι της "κουμμουστικής κυβέρνησης", Παρατηρητή.

6. Όσον αφορά για τη δημοσιογράφο που ο κος Ορφανίδης έδωσε ρητές οδηγίες να μην της επιτρέψουν να παρευρεθεί στη δημοσιογραφική του διάσκεψη είμαι σίγουρη Παρατηρητή αφού έχεις φίλους στην ΚΤΚ να σου είπαν ήδη και το όνομα της και τους λόγους για τη θέση του Διοικητή...Εσύ Παρατηρητή φαίνεται ότι γνωρίζεις από πρώτο χέρι τα πάντα που διαδραματίζονται στη ΚΤΚ ή τουλάχιστον αυτά που θέλουν "οι φίλοι" σου να πιστεύεις...Γιατί ζητάς από εμένα που ΔΕΝ έχω φίλους στην ΚΤΚ να σου δώσω πληροφορίες? Ότι γνωρίζω έχει περιέλθει στην προσοχή μου εντελώς τυχαία γιατί, προς πληροφορία σου, αυτό έχει ευρέως διαδοθεί και εκτός ΚΤΚ.

7. Μας αναφέρεις ότι "από φίλους εντός της ΚΤΚ μαθαίνω πως εδώ και πάρά πολύ καιρό υπάρχουν άτομα, όχι ένα αλλά πολλά, εντός ΚΤΚ που βρίζουν καθημερινά στους διαδρόμους τον Ορφανίδη, δυνατά, δημόσια και με επειδικτικό τρόπο.." Μα αυτό Παρατηρητή δεν είναι τραντακτή απόδειξη ότι ο Ορφανίδης έχει αποτύχει? Γίνεται να είναι αποδεκτός και να τον βρίζουν υφισταμένοι του και μάλιστα αρκετοί? Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει και μία ανάλυση και να ρωτηθούν "οι φίλοι σου εντός ΚΤΚ" ως το ποιοι "δήθεν" βρίζουν τον Ορφανίδη? θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε και εμείς που δεν έχουμε φίλους στην ΚΤΚ εάν τα άτομα αυτά ανήκουν στους αυλικούς του Ορφανίδη που παραμένουν πιστοί, ή στην ομάδα που έχουν "λιποτακτήσει" ή ανήκουν σε κάποια άλλη ομάδα που ενδεχομένως έχουν καταπιεστεί...Δηλαδή Παρατηρητή παραδέχεσαι ότι περίπου η ΚΤΚ έχεί διασπαστεί σε συμμορίες... Ίσως Παρατηρητή, θα πρέπει να ζητήσεις από τους φίλους σου στην ΚΤΚ που, εάν αντιλαμβάνομαι σωστά, όπως και ο Ορφανίδης είναι ερευνητές/οικονομολόγοι να μας παρουσιάσουν ένα μοντέλο (όπως αυτά τα οικονομετρικά) για τα άτομα που βρίζουν, δεν βρίζουν, ή και κάνουν πίσκαλα του Ορφανίδη...Θα πρέπει, για πιο σωστή αντικειμενική εικόνα το δείγμα να είναι ευρύτερο και να περιέχει και άλλους που δεν ανήκουν στην ομάδα των φίλων σου!!!

Ουφ, πρώτη φορά ανάλωσα χρόνο να απαντώ σε ένα σχόλιο του οποίου το περιεχόμενο ήταν χωρίς επιχειρήματα. Come on Παρατηρητή μας συνήθισες και σε καλύτερα σχόλια! Και εν πάση περιπτώσει η αποστολή σου, εάν κατάλαβα σωστά, είναι ο επαναδιορισμός του Ορφανίδη. Γι' αυτό συγκεντρώθου στην ουσία, εκτός εάν νομίζεις ότι πια είναι αργά ...Για να το πετύχεις αυτό δεν θα πρέπει να αναλώνεσαι σε "κατινιά" τα οποία Παρατηρητή θα έπρεπε να ξέρεις ότι όταν κάποιος κατέχει ένα αξίωμα "δεν ανακατώνεται με τα πίτουρα γιατί τον τρώνε οι όρνιθες".
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αγαπητή Ελένη,

καταρχήν, τα κατινιά για το τι συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει εντός της Κεντρικής εσύ τα ξεκίνησες και όχι εγώ. Εσύ ξεκίνησες με τα κατινια περί δημοσιογράφου που δήθεν του απαγορεύτηκε η είσοδος στην τράπεζα, εσύ ξεκίνησες τα περί " μονομελούς πειθαρχικής επιτροπής", και το κυριότερο που χρήζει και μιας απάντησης από εσένα είναι οι ισχυρισμοί σου περί δήθεν μυστικών επαφών Ορφανίδη με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και σε συγκεκριμένες ώρες (για σένα οι συναντήσεις Ορφανίδη με ακελικά στελέχη δεν είναι μυστικές, με τα στελέχοι των υπολοίπων κομμάτων είναι). Εγώ ασφαλώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις συναντήσεις που είχε ή δεν είχε ο κ. Ορφανίδης, εσείς όμως που ισχυρίζεστε ότι τις γνωρίζετε με τόση λεπτομέρεια, είτε λέτε ψέματα, είτε παρακολουθείτε τα τηλέφωνα Ορφανίδη μέσω κάποιας υπηρεσίας, είτε έχετε βάλει ντέτεκτιβ να τον παρακολουθεί, είτε έχετε access στην προσωπική του ατζέντα (πως άραγε??). Μέχρι και σαφές υπονούμενο για τις ώρες πτήσεις Ορφανίδη άφησες χτές, πως είναι δυνατόν και από που γνωρίζεις εσύ τι ώρα ταξιδεύει ο Ορφανίδης είναι και πάλιν άξιον απορίας, εγώ πάντως δεν γνωρίζω...

Υπενθυμίζω τι έγραψες συγκεκριμένα: "Ο Διοικητής είχε τις επαφές αυτές όμως είχε και άλλες επαφές τις οποίες κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με ΔΥΟ συγκεκριμένα άτομα που εκπροσωπούσαν την αντιπολίτευση και αμέσως την επομένη αυτά τα δύο άτομα προέβαιναν σε αντιπολιτευτικές δηλώσεις. Ο Cynic/taylor έγραψε "If you do not consider Nicholas and Averof being every pm at the office of Thanasis and coordinating their speeches" Επίσης εσύ έγραψες το εκπληκτικό "Athina μου δεν θα μπουν στον κόπο να απαντήσουν) γιατί ήδη νομίζω μπήκαν σε αεροπλάνο…Ταξιδεύουν". Από πού παίρνεις λοιπόν αυτή την λεπτομερή πληροφόρηση είναι πραγματικά άξιον απορίας!!!

Ας αφήσουμε όμως τα κατινιά, δεν θα επιμένω σε αυτά αφού και εσύ επέδειξες ...σχετικά καλή διάθεση :-) Ας επανέλθουμε στην ουσία και στα υπόλοιπα που αναφέρεις: Για τον κ. Σαρρή και την αναφορά του στον Ορφανίδη αναφορικά με την παρουσία τους στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις απαντούσα προφανώς σε σχόλιο του Vegan προς εμένα. Συγκεκριμένα έγραψε "Εκτος και αν θέλεις να ισχυρισθείς οτι οι διαδηλώσεις εξω από το προεδρικό, στις οποίες σύμφωνα με τον κ. Σαρρή ήταν και ο κ. Ορφανίδης με ολη του την οικογένεια, εγίνονταν γιά να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών!!!" Αυτό σχολίαζα, απλά είναι τόσα πολλά τα όσα γράφονται εδώ που νόμιζα ότι το έγραψες εσύ.Η ουσία παραμένει η ίδια.

Αναφορικά με τα ψέματα που μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο δεν είπα ότι τα μετέφερες εσύ, είπα ότι ξέρω πως μεταφέρτηκαν τέτοια ψέματα και πάρα πολλά άλλα για να συκοφαντήσουν τον Ορφανίδη, έχω και εγώ τις προσβάσεις μου σε πολιτικούς κύκλους και γνωρίζω πολύ περισσότερα από ότι νομίζεις.

Σε ότι αφορά την αντιπάθειά σου και των κύκλων σου προς τον κ.Σιαρλή όπως και έναντι του κ.Καζαμία δεν εννοούσα εσένα προσωπικά που δεν γνωρίζω καν ποια είσαι αλλά των κύκλων που έχουν τις ίδιες θέσεις μαζί σου και που εσύ εκφράζεις, είναι ξεκάθαρο, σε αυτό το blog.

Μου λες πως "δεν είμαι ευχαριστημένος με τις θέσεις σου για τον Ορφανίδη". Μα τι σημαίνει αυτό το πράμα? Απλώς διαφωνούμε και έχουμε ένα δημοκρατικό διάλογο και όπως δημοκρατικά εσύ έχεις το δικαίωμα να μου απαντάς και όχι μόνο το σέβομαι αλλά και το υποστηρίζω το δικαίωμά σου αυτό, έχω και εγώ κάθε δικαίωμα να ασκώ κριτική και να υπερασπίζομαι τις δικές μου θέσεις.

Με ρωτάς επίσης " Γιατί Παρατηρητή επιδεικνύεις τόσο ενδιαφέρον για τον Ορφανίδη και για την εικόνα του? ". Μα απαγορεύεται να υπερασπίζομαι έναν άνθρωπο με του οποίου τις θέσεις όσον αφορά την οικονομία συμφωνώ κατά 90%(δεν συμφωνώ 100% και δεν έχω την δική σας την νοοτροπία,εξάλου έχω πει πολλές φορές πως εγώ είμαι νεοφιλελέυθερος ενώ ο Ορφανίδης σε αντίθεση με τα όσα λέτε δεν είναι), με έναν άνθρωπο του οποίου οι θέσεις δικαιώθηκαν, με ένα άνθρωπο ο οποίος στήριξε την όλη συμπεριφορά του ως Διοικητής στην ΚΤΚ πάνω σε άρχές και μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις του οποιουδήποτε? Δεν δικαιούμαι να υποστηρίζω ένα άνθρωπο που πιστεύω, όπως και όλη σχεδόν η Κύπρος και οι οικονομικοί αναλυτές πως η συνέχιση της παρουσίας του στην ΚΤΚ είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτε για να καταφέρουν και οι τράπεζες και η Οικονομία να ορθοποδήσει? Μήπως εσύ αγαπητή φίλη θέλεις να μπούμε σε Μηχανισμούς στήριξής και μάλιστα με τους χειρότερους όρους, εξέλιξη που θα είναι αναπόφευκτη αν αποχωρήσει ο Ορφανίδης?

Σχετικά με το πιο πάνω σε παραπέμπω και εσένα και όλους τους φίλους του Blog στο σημερινό πρωτοσέλιδο του Φιλελελεύθερου για τις επιτυχείς επαφές Ορφανίδη -Σιαρλή στην ΕΚΤ και στην παρουσία Ορφανίδη αυτή την στιγμή στο IMF για ολοκλήρωση της αποδοχής των αιτημάτων της Κύπρου, δηλαδή της κυβέρνησης Χριστόφια.Παρεπιπτόντως, οι σημερινές πληροφορίες του Φιλελεύθερου και όχι μόνο απαντούν επίσης και στα όσα αστήρικτα γράφει στο άρθρο του ο κ. Κοντολέμης.

Για τα υπόλοιπα που ρωτάς, αν γνωρίζω τι έλεγε ο Ορφανίδης στον Χριστόφια για συγκεκριμένα πράματα, όχι αγαπητή μου δεν γνωρίζω, ούτε παρακουλουθώ τα τηλέφωνά του, γνωρίζω τι έλεγε δημόσια ο Ορφανίδης για την οικονομία και πιστεύω πως αυτά έλεγε και στον Πρόεδρο. Βλέπεις όμως δυστυχώς ο Σταυράκης και η παρέα του φρόντιζαν για αρκετό χρονικό διάστημα να φλομώνουν τον πρόεδρο με ψέματα και αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι οι ανύπαρκτες προθέσεις Ορφανίδη να αντιπολιτευτεί δήθεν την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, με το οποία εξάλου είναι γνωστό πως έχει και ιδεολογικούς/οικογενειακούς δεσμούς.

Αυτά για την ώρα αγαπητή Ελένη, τελιώνω ευχόμενος ο Πρόεδρος Χριστόφιας να εκτιμήσει τις προσπάθειες που ο Ορφανίδης καταβάλει αυτή την στιγμή για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η οικονομία μας και να δώσει την ευκαιρία στον Υπουργό του των οικονομικών να συνεχίσει μαζί με τον Ορφανίδη στη μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης από την οποία θα επωφεληθούμε όλοι, και αριστεροί και δεξιοί και εσύ η ίδια είμαι σίγουρος.
Eleni on 20/04/2012
Παρατηρητή μου, φαίνεται να είσαι λίγο συγχυσμένος!!! Ίσως σε πείραξε το Jet lack και...προδίδεσαι!!!

Σε παραπέμπω στο σχόλιο σου "Μέχρι και σαφές υπονούμενο για τις ώρες πτήσεις Ορφανίδη άφησες χτές, πως είναι δυνατόν και από που γνωρίζεις εσύ τι ώρα ταξιδεύει ο Ορφανίδης είναι και πάλιν άξιον απορίας, εγώ πάντως δεν γνωρίζω…" ΔΕΝ αναφέρθηκα ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ για τις πτήσεις του Ορφανίδη...(Θα φτερνίζεται ο άνθρωπος, καλά να είναι εκεί που είναι, με τόσες αναφορές στο όνομα του!!!) Για σένα, Παρατηρητή, αναφέρθηκα, και για τις δικές σου κινήσεις!!!

Παρατηρητή μου, φίλε μου, συγκεντρώθου στην ουσία!!! Έγινες πολύ σαφής και το καταλάβαμε! Θέλεις ΑΜΕΣΑ επαναδιορισμό του Ορφανίδη...Ακόμη και τον ύπνο σου χάλασες...Τι να σου πω? Ο Πανάγιος Θεός να σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου!

Όμως, Παρατηρητή μου ΔΕΝ μου αρέσει να κάνεις αυθαίρετα συμπεράσματα για το άτομό μου...Σε διαβεβαιώ ΚΑΝΕΝΑΣ από τους "δικούς μου κύκλους" δεν είναι εναντίον του Σιαρλή...Κάνεις λάθος...

Άτε ξεκουράστου γιατί σε περιμένει δύσκολη μέρα...
Κωνσταντίνος on 20/04/2012
Παρατηρητή
αφού γνωρίζεις τι λέγεται στους διαδρόμους της Κεντρικής και φαίνεται να έχεις και καλές σχέσεις με τον Διοικητή, γιατί δεν του υποβάλλεις τις ερωτήσεις που έθεσε η Ελένη και να μας ενημερώσεις και εμάς πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;
Οι ερωτήσεις της Ελένης είναι εύστοχες και εκτιμώ ότι θα είναι αποκαλυπτικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα: Απο ποιούς άλλους αγόραζαν εκτός από την Jefferies? και πόσες αδειοδοτήσεις έχει δώσει η ΚΤΚ για υποκαταστήματα των δύο μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα και ποιά περίοδο?
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αγαπητή Ελένη,
επειδή κουτόχορτο δεν τρώμε και επειδή αποφεύγεις επιμελώς να απαντήσεις από που γνωρίζεις τόσο καλά το λεπτομερέστατο πρόγραμμα Ορφανίδη (ή του οποιουδήποτε άλλου που νομίζεις ότι είμαι εγώ) και παίζεις πελλόν εγώ θα επιμένω να ζητώ απάντηση... Όσον αφορά τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζω για τις θέσεις σου και την ...συμπάθεια σου έναντι του κ.Σιαρλή, άσε καλύτερα να μην επεκταθώ γιατί θα με κόψει η λογοκρισία...
Παρατηρητής on 20/04/2012
Επίσης αγαπητή Ελένη,
με συγκίνησε ιδιαίτερα αυτό που έγραψες: "ΔΕΝ αναφέρθηκα ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ για τις πτήσεις του Ορφανίδη…Θα φτερνίζεται ο άνθρωπος, καλά να είναι εκεί που είναι, με τόσες αναφορές στο όνομα του!!" Να υποθέσω ότι πραγματικά το εννοείς να είναι ...καλά ο Ορφανίδης??? Α ξέχασα, και τον Ορφανίδη τον ...συμπαθάς όσο τον Σιαρλή!!! :-)
Επιλήσμων on 20/04/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή,
" Η πενία τέχνας κατεργάζεται " . Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω/δικαιολογήσω την τόλμη/θράσος, να μας πεις ότι ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης έχει και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ δεσμούς με το ΑΚΕΛ.!!!
Πότε έχει αναπτύξει και καλλιεργήσει αυτούς τους δεσμούς με το ΑΚΕΛ?? ¨Όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ? Στη Federal Bank? Με τον Alan Greenspan?
Όσο γιά οικογενειακούς δεσμούς, αυτοί είναι άσχετοι and of no consequence. Τέτοιους δεσμούς με το ΑΚΕΛ (λόγω του μ. πατέρα του) έχει με το ΑΚΕΛ και ο τ. Πρόεδρος κ. Γλαύκος Κληρίδης.
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αγαπητέ Επιλήσμων,
δηλαδή η αριστερά δεν έχει επιστήμονες υποστηρικτές που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ? Οι επιστήμονες υποστηρικτές του ΑΚΕΛ, κύπριοι του εξωτερικού ζουν στην Κούβα, την Β.Κορέα και την Κίνα? Ο κ.Πανίκος Δημητριάδης που ζει και εργάζεται σήμερα? Μήπως στον υπαριθμόν ένα ιδεολογικό/στρατιωτικό κλπ σύμμαχο των ΗΠΑ? Και που εργαζόταν κατά καιρούς στο παρελθόν σύμφωνα με το βιογραφικό του? Στην πρώην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ?

Επειδή όμως σέβομαι την ηλικία σου δεν θα σχολιάσω περεταίρω το θράσος σου να διαγράψεις την ιστορία άλλων που ούτε έχεις δικαίωμα ούτε σου ανήκει!
Επιλήσμων on 20/04/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή,
Γιατί αυτή η πρωτοφανής και προσωπική επίθεση εναντίον μου?
Φυσικά και δεν έχει σχέση η ιδεολογία κάποιου με την χώρα που σπούδασε και εργάστηκε. Δεν είναι δυνατό να πιστεύει κάποιος που με γνωρίζει ότι εγώ συμπερασματικά αποφαίνομαι περί της ιδεολογίας κάποιου μόνο από τα προαναφερθέντα.
Όμως, θέλεις να πιστέψουμε ότι ο κ.Αθανάσιος Ορφανίδης ανήκει ιδεολογικά στο ΑΚΕΛ?
Το γεγονός ότι αναφέρθηκα στις ΗΠΑ και Alan Greenspan σε σχέση με τον κ.Ορφανίδη, πέραν του ότι αληθεύει, είναι και στα πλαίσια του θεμιτού σαρκασμού που με διακρίνει.
Λες ότι,περΑΙτΕρω, δεν θα σχολιάσεις το θράσος μου να διαγράφω την ιστορία άλλων που ούτε δικαίωμα έχω ούτε μου ανήκει.
Εάν με αυτό εννοείς την ΑΚΕΛΙΚΗ ιδεολογία του κ.Ορφανίδη και εγώ λανθασμένα την αμφισβητώ, τότε εάν έχω λάθος απολογούμαι και δηλώνω mea culpa.
Εάν εννοείς την αναφορά μου στο τέλος γιά τον πατέρα του κ.Γλαύκου Κληρίδη μ.κ.Ιωάννη Κληρίδη, σου δηλώνω ότι έχει τον απόλυτο σεβασμό μου διά πολλούς λόγους και γιά τι επιγραμματικά επέλεξε να γραφεί στον τάφο του "Κτησάμενος Ονομα Καλον Αντί Πλούτον Πολύν".

Προσπαθώ να μην θίγω την προσωπικότητα κανενός εδώ στο blog, πιστεύω ότι όλοι οι σχολιαστές είναι αξιόλογα άτομα, και πραγματικά θα χαιρόμουν εάν κάποτε αποκαλύπταμε όλοι την ταυτότητά μας σε μιά κοινή συγκέντρωση/δείπνο.
Αυτή τη στιγμή όμως δεν γνωρίζω την δική σου ηλικία και επομένως δεν είμαι σίγουρος εάν οφείλεις εσύ (όπως λες) να σέβεσαι την δική μου.
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αγαπητέ Επιλήσμων,
αν η απάντηση μου προς εσένα εκλήφθηκε ως προσωπική επίθεση εναντίον σου και μάλιστα... "πρωτοφανής", να είσαι σίγουρος πως δεν είχα τέτοια πρόθεση, απλά απάντησα στον ίδιο τόνο με τον οποίο εσύ προηγουμένως εξαπέλυσες "επίθεση" εναντίον μου για το "θράσος" μου να μιλήσω για δεσμούς Ορφανίδη με το ΑΚΕΛ.

Αγαπητέ Επιλήσμων, τα πράγματα είναι πολύ πολύ απλά αλλά η προπαγάνδα και η εμπάθεια κατά του Ορφανίδη προσπάθησαν αυτά τα απλά πράγματα να τα διαστρεβλώσουν για να προκαλέσουν την εντύπωση πως δήθεν ο Ορφανίδης βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της αριστεράς(αν είναι δυνατόν, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ίδια του την οικογένεια???) και πως διακατέχεται από αντιπολιτευτική μανία. Ποια είναι αυτά τα απλά πράγματα? Ο ορφανίδης είναι ένας τεχνοκράτης οικονομολόγος, διεθνώς αναγνωρισμένος ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ΚΤΚ πριν 5 χρόνια. Με βάση τις γνώσεις και την κατάρτισή του και με βάση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας έκανε διάφορες εκτιμήσεις (οπως άλλωστε όλοι οι διοικητές των ΚΤ στο ευρωσσύστημα) που είχαν ως μόνο στόχο να βοηθηθεί η οικονομία να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα γίνεται έναντι της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Επίσης αντέκρουσε δυναμικά κάθε προσπάθεια από οποιοδήποτε κόμμα η ομάδα πίεσης προσπάθησε να παρέμβει στις όποιες αποφάσεις της ΚΤΚ για μεταβολή πολιτικής προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που δεν εξυπηρετούσαν το σύνολο της κυπριακής οικονομίας και το σύνολο του λαού(π.χ το παράδειγμα του ΠΑΣΕΧΑ είναι πολύ χαρακτηριστικό αν και όχι ασφαλώς το πιο σοβαρό, υπήρξαν πολύ πιο επικίνδυνες απόπειρες οι οποίες επιτυχώς ανατράπηκαν από τον Ορφανίδη). Έτσι ξεκίνησε η υπόσκαψή του από τους διάφορους γνωστούς πλέον κύκλους(με μοναδική ιδεολογία το προσωπικό συμφέρον), η κατασυκοφάντησή των θέσεών Ορφανίδη, το βάφτισμα του Ορφανίδη ως νεοφιλελεύθερου και ότι άλλη ανοησία μπορούσε να σκαρφιστεί ο λαικισμός του κάθε καιροσκόπου (λες και πρέπει να είσαι νεοφιλελευθερος για να πεις πως δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε ΜΟΝΙΜΩΣ περισσότερα από όσα ώς χώρα παράγουμε/κερδίζουμε). Στην συνέχεια ήρθαν νέοι Υπουργοί Οικονομικών, προς τιμήν του κ.Χριστόφια που τους επέλεξε, σοβαρά πλεόν άτομα τα οποία κατάλαβαν την πραγματικότητα και υποστήριξαν και υποστηρίζουν από ότι ξέρω την παραμονή Ορφανίδη στην ΚΤΚ. Αυτό αγαπητέ Επιλήσμων, ως σοβαρός άνθρωπος που καταλαμβαίνω πως είσαι παρά τις όποιες διαφορές μας έπρεπε να σε προβληματίσει και πιστεύω σε προβληματίζει. Το τι θα κάνει ο Πρόεδρος τελικά, δεν είμαι μάντης να γνωρίζω αν και δυσκολεύομαι να κατανοήσω οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα λαμβάνει υπόψιν την άποψη του κατεξοχήν αρμόδιου για την οικονομία υπουργού ... Εύχομαι απλά να πράξει αυτό που πρέπει για το καλό της Κύπρου και του κόσμου εκείνου που άυριο θα πληρώσει πολύ ακριβά ένα λάθος το οποίο μιλώντας με σοβαρούς οικονομικούς αναλυτές και καλούς γνώστες του τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην κυπριακή οικονομία, μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο στις αγκάλες του μηχανισμού στήριξης με όρους πολύ πολύ πιο σκληρούς από ότι μπορεί κανέις να φανταστεί σήμερα.

ΥΓ:Και εγώ θα χαιρόμουν να ωρίμαζε κάποτε ο χρόνος για να αποκαλύψουμε την ταυτότητά μας και να τα πούμε όλοι μαζί σε μια κοινή συγκέντρωση/δείπνο όπως λές. Δυστυχώς όμως οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες, οι απειλές δίνουν και παίρνουν, υπάρχουν ανάμεσα στην κυπριακή ελίτ πραγματικά επικίνδυνα, κακοποιά στοιχεία τα οποία εύχομαι κάποτε να απομονωθούν και να αφήσουν επιτέλους την κυπριακή πολιτεία να γίνει πραγματικά ευρωπαική.
Taylor on 23/04/2012
Dear Paratiriti,

I have shown great restraint, despite your curveballs but for a lame duck you seem to not want to stay down!
Let us visit your untrue arguments one by one to finally put to rest any "arguments" you garner here.
First it is convenient that you ALWAYS AVOID answering key questions thrown at you that do not suit you, newer contributors to this blog such as Eleni have not realised yet that you will never respond directly to questions that do not suit you but instead beat around the bush and bring personal insider info on the CBC into the question to veer the discussion away from the essential arguments.
I have been informed that Thanasis' ego was in fact being massaged by the very people he was regulating the bank execs that were egging him on to "show" Stavrakis (their ex colleague) and the communist president, hence the support by these banksters in the media for Thanasis via their advertising power and hence the lax regulation from Thanasis to his friends and Thanasis completly ignoring the credit rating agencies' reasons for the downgrades that laid the blame mainly on his regulation and to a lesser extend on fiscal profligacy. Why Thanasis was emphasising the fiscal bits is obvious, it slotted in well with the oppositions broader neo-liberal agenda that Thanasis courted and also the unholy alliance of bank execs, their regulator and opposition MP could hoodwink the taxpayers to bail the TBTF Cypriot banks out. It is good that the Cypriot taxpayer has woken up finally and the new governor will clean house with both the "ancienne regime" at the CBC and with the bad presedence of no independence from the regulated than should be the case...
However because you bring up your friend Olympios and PASEHA's demands I challenge you to bring to the fore the other "more serious" demands that other pressure groups asked Orphanides and he managed to thwart, I guess the fact that the regulated banks were being treated as part of the gang does not count as a pressure group in Thanasis' objective eyes and the fact that he turned the CBC into the "New York Fed" where bankers sit on its board and what is good for US banks is good for America which ruled the day under Greenspan-the serial bubble blower who did not believe in good bank regulation, obviously is of no concern to you or "Medical doctor" Athena who has so much time to support you and Thansis here, I guess you are not worried about ther productivity that the CBC so very well highlighted in the book on the Cypriot economy that will be Thanasis legacy as is said...(more on that in another post if provoked to uncover what went wrong there too)
Kikis was persuaded by Thanasis that the latter had the good of the country at heart when in fact all the ex governor cared about was to fatten his CV with seminars abroad. Shiarly being an ex banker was friendly with Thanasis as a matter of course for reasons explained above.
When did Thanasis, who was taught by B Keynesians at MIT such as Paul Samuelson, as Joan Robinson said of them, convert to the neo liberal doctrine that opened the way for Monetarism the Chicago School and Friedman is of no importance, the essence is that his research against the Taylor rule and output gaps shows a (German) monetarist bent and even if his parents were true communists that does not make him even social democratic in the European sense of the word or even left of centre! Not that I think that is the correct economic doctrine either, European right wing as espoused by the European People's Party, with the exception of Frau Merkel who is a special case of German monetarism, is far away from the monetarism and Chicago views Thanasis admires.
Παρατηρητής on 23/04/2012
Taylor,
ομολογώ πως δεν διάβασα με λεπτομέρεια τι γράφεις, μόνο τις πρωτες 2-3 λέξεις της κάθε παραγράφου για να αντιληφθω πως επαναλαμβάνεις τα χιλιοειπωμένα σου σχόλια. Άδικα τρως την ώρα σου, ούτε εγώ τα διαβάζω πλέον ούτε και πιστεύω κανείς άλλος ασχολείται στα σοβαρά πλέον με οτιδήποτε γράφεις.
Καλή σου μέρα
αθηνα on 23/04/2012
Αγαπητέ Επιλήσμονα,παρεμπιπτόντως, και γω θα ήθελα πολύ να βρισκόμασταν κάποτε μαζί,ισως σε κάποιο δείπνο,αλληλοαποκαλυπτόμενοι.Προς το παρόν όμως,κάτι τέτοιο για μένα και τον Παρατηρητή,ίσως και μερικούς άλλους,κάτι τέτοιο είναι ριψοκίνδυνο διότι αυτή τη περίοδο κυκλοφορούν πολλοί οδοστρωτήρες ...
Erol Riza on 19/04/2012
Eleni, I think an interactive discussion would eliminate the misinterpretation of my view. I am suggesting that it is not right to blame an institution which takes its rules and regualtions from the ECB and the EU Commision; the banking system is not without its framework of operationa and this is set by the two organisations mentioned above by virtue of our membership of the eurozone. The membership based on the Maastrict criteria meant that budget deficits and debt had to be in line with the expected guidleines. This applies to all member states and it is clear that in most cases the governments in the countries have failed to keep debt and deficits under control. In the two exceptions, Cyprus and ireland, the excessive exapnsion and irrresponsible lending of banks made the situation worse as the governments will be forced to take the bitter pill of the EU mechanism. I am not suggesting that the President should resign but the failure of the Minister of Finance and the government is surely to be understood since the Minister of Finace in the early years was boasting about how good the performance of Cyprus was in comapison to other EU states. Thier failure to diagnose the intenrsity and extent of the crisis when the banking systems of the EU imploded have made matter worse. If you like the bankers did not do their job but the politcians are not without responsibility. There is a need to understand from the mistakes of the past and not blame one single official, the Governor for what has being wrong across the plotical and economic managment of the economy. Whether we like or not the future means less fiscal and monetary discretion by virtue of the signing of the Fiscal Pact which the Presidnet as signed which is a good thing as Brussels will have a say in the budget presented by government and not politcians in Nicosia. if we want to be membes of the club we will have to stick to the rules and this is not clear to some people who think that there is room for manipulation of economic policy.
Eleni on 19/04/2012
Έρολ εσύ προσωπικά αναγνωρίζεις ότι τις ευθύνες για την κατάντια των τραπεζών έχει η εποπτική αρχή και τα συμβούλια των τραπεζών? Από τη στιγμή που υπάρχουν ευθύνες σαν πρώτο μέτρο είναι η απομάκρυνση του Διοικητή με τον πλέο "σικ" τρόπο, δηλαδή τη μη ανανέωση της θητείας του. Enough is enough. As simple as that!!! Όλα τα άλλα Έρολ μου είναι για να τα λένε αυτοί που για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον Ορφανίδη...Αντιλαμβάνομαι ο άνθρωπος έχει κτίσει κάποιες σχέσεις και αυτοί οι άνθρωποι τον θέλουν να παραμείνει. Είναι περίπου, για κάποιους, και σαν προσωπικό τους στοίχημα...Όμως δεν οφελεί να προσπαθούν αυτοί οι κύκλοι να κάνουν το άσπρο μαύρο. Απλά τα πράγματα...
Cynic on 20/04/2012
David Zervos of Jefferies has expressed support for Thanasis if you look at his background they co authored papers at the Fed back in 93 is it just friendship. I'm sure the CBC needed a good fixed income broker dealer to help it invest in Greek and Italian government bonds on the secondary market to help in the EU monetary transmission mechanism...where did the CBC investment committee go? Ah yes Thanasis disbanded it and takes the decisions democratically and now he will persuade the dumb foreigners to save Laiki that he did not regulate properly.
Επαμεινώνδας on 20/04/2012
Προσπαθώ να είμαι ουδέτερος, αλλά με τρομάζει η λογική της Ελένης, του Cynic, και μερικών άλλων. Αν κάποιος υποστηρίζει ότι ο Ορφανίδης είναι η καλύτερη επιλογή, αυτό σημαίνει ότι είναι πληρωμένος ή εντεταλμένος;

Αυτό που γίνεται δεν είναι διάλογος, είναι κατινιό του χειρίστου είδους. Ρητορικά ερωτήματα γεμάτα υπονοούμενα και αιχμές για το τι λέγεται στους διαδρόμους της Κεντρικής, για τους δημοσιογράφους που αποκλείστηκαν, για τον Zervos και τη Jefferies, για τις διαμαρτυρίες στο προεδρικό ...

Απίστευτα πράματα. Και μετά λέμε για τους πολιτικούς μας. Είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Eleni on 20/04/2012
Επαμεινώνδα σε τρομάζει η λογική μου και όχι το τι συμβαίνει γύρω μας? Καλά Επαμεινώνδα μου ΕΣΥ ξέρεις τις απαντήσεις στα ερωτήματα που υπέβαλα χθες? Εάν ξέρεις τις απαντήσεις ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ διαφώτισε όλους τους χρήστες του blog. Διακρίνω ότι ενώ όλοι θέλουμε ουσιαστικό διάλογο αποφεύγουμε να απαντήσουμε στις πιο ουσιαστικές ερωτήσεις. Λές ότι θες διάλογο και όχι κατινιά...Τα κατινιά ο Παρατηρητής τα άρχισε...Ίσως ήταν η τακτική του να αποφύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις μου...Εγώ σου λέω υπεύθυνα εάν μου δωθούν ΤΕΚΜΙΡΙΩΜΕΝΕΣ απαντήσεις ίσως στο τέλος να υποστηρίξω και εγώ τον Ορφανίδη. Αναμένω πρώτα τις απαντήσεις και ΟΧΙ γενικολογίες...
Επαμεινώνδας on 20/04/2012
Μα τι απαντήσεις ζητάς από μένα Ελένη; Ποιος είμαι εγώ για να μου ζητάς απαντήσεις; Ούτε ο Ορφανίδης είμαι, ούτε κανένας απολογητής του. Είμαι ένας ανίδεος που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται. Διαβάζω τα μηνύματα σου και βρίσκω όλες αυτά τα υπονοούμενα για μυστικές συναντήσεις, για διαδηλώσεις στο προεδρικό, για δημοσιογράφους και για δημόσιες σχέσεις. Γιατί δεν γράφεις καθαρές κουβέντες αντί να αφήνεις υπονοούμενα και να πετάσσεις κουβέντες δεξιά και αριστερά; Έτσι είναι ο διάλογος;
αθηνα on 20/04/2012
Είναι αυτό που λέμε Ράδιο Αρβύλα.Και επιτέλους ας μας δώσει η ίδια η Ελένη τις απαντήσεις, που θέλω να πιστεύω ότι τις ξέρει.Και αν δεν τις ξέρει,ας τις μάθει από άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΤ που είναι προσωπικοί φίλοι του προέδρου Χριστόφια,π.χ. Κλείτου.Διότι επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε τι έκαναν και όλοι οι άλλοι στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.Ηταν απλά οι γλάστρες του Ορφανίδη;
Taylor on 20/04/2012
Read the Constitution all the power is with the Governor, he disbanded the investment committee and said he is the audit committee of himself!! Only from this you can see that the CBC board has no power and all power lies with its executive chairman and governor of the CBC Athanasios Orphanides PhD (MIT) as such all the blame is his and his alone, if he accepted more supervision by his board I would aportion balme to them to.
Now with Regard CP, my friend give up you are not persuading us with your textbook and investment banking approach to life, get your hands dirty and then you will see the light.
αθηνα on 20/04/2012
Taylor,αφού είναι έτσι όπως τα λες,και δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω,τότε σωστά χαρακτήρισα τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΤ σαν γλάστρες.Το ερώτημά μου είναι,αν νοιώθουν άνετα να είναι ''φυτά''.Η μήπως όλοι συμφωνούν και βολεύονται με τη σιωπή τους.
Eleni on 20/04/2012
Αθηνα μου υπάρχουν μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ που λαμβάνουν μέρος στο μπλογκ? Ας απαντήσουν, αλλοιώς μην με παραπέμπεις σε αυτούς. Δεν έχω τέτοια ιδιότητα... Εσύ, Αθηνα μου, νομίζω πως θα πρέπει να ξέρεις όλες τις απαντήσεις. Αυτό το κατάλαβα από τι σιγουριά που αισθάνεσαι για τη θέση που έχεις προ πολλού υιοθετήσει! Δεν είναι απαγορευτικό να απαντήσεις ΕΣΥ Αθηνα αν ξέρεις...Τι σόϊ "εκπρόσωπος" του Παρατηρητή είσαι? (Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο μου είσαστε δύο σε ένα!!).
Eleni on 20/04/2012
Επαμεινώνδα πιο καθαρά δεν γίνονται. Υπέβαλα κάποιες ερωτήσεις τις οποίες ΟΛΟΙ αρνούνται επιμελώς να απαντήσουν... Ας αρχίσουμε ένα επικοδομοιτικό διάλογο από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που υπέβαλα. Θα βοηθήσει ΟΛΟΥΣ εμάς να διαμορφώσουμε την άποψη μας και ποιος ξέρει μπορεί κάποιοι από εμάς να την αλλάξουν. Όσον αφορά τα υπονοούμενα που αναφέρεσαι να ξέρεις πάντα όταν για σένα κάτι μοιάζει με υπονοούμενο και ΔΕΝ το αντιλαμβάνεσαι πλήρως σημαίνει ότι εσύ δεν είσαι ο λήπτης. Όμως Επαμεινώνδα μου μόνο στα δικά μου σχόλια είδες υπονοούμενα? Τα σχόλια του Παρατηρητή και της Αθηνας τα κατάλαβες πλήρως?
CPP on 20/04/2012
Πολυ σωστος ο Επαμεινωνδας.

Ελενη, σε ερωτησα γιατι νομιζεις ο Ορφανιδης δεν ειναι ανεξαρτητος και η απαντηση σου ειχε να καμει με κατι μυστικες συναντησεις και με αποσιωπηση δημοσιογραφου κτλ κτλ, οποτε μην φταιεις αλλους για κατινιες.
Διαβασα τις ερωτησεις σου. Πρωτα απ'ολα πρεπει να μαθεις να διαχωριζεις τις ευθυνες του διοικητη, αφου μιλουμε συγκεκριμενα για τον διοικητη, με τις ευθυνες των τραπεζων και συγκεκριμενα των διοικητικων τους συμβουλιων. Εσυ και πολλοι αλλοι τους βαζετε ολους στο ιδιο καλαθι. Πολλοι μαλιστα σε αυτο εδω το blog επνεεαν τα μενεα κατα τον Ορφανιδη αλλα ποτε δεν ειπαν κατι κατα των διοικητικων συμβουλιων, για μενα αυτο ειναι εξαιρετικα υποπτο.
Απο τις 8 ερωτησεις λοιπον που κανεις, μονο οι 2 εχουν σχεση με την ΚΤΚ!! (μιλω για την 3η και 4η ερωτηση). Για την 4η ερωτηση κανεις δεν ξερει, ειναι κατι που θα φανει στο μελλον εαν και εφοσον διαταχθει ερευνα. Για την 3η ερωτηση δεν γνωριζω αριθμους, αν θελεις πες μας εσυ για καθε χρονο την τελευταια δεκαετια τους αριθμους για να συγκρινουμε.
Νομιζω ξεχνουμε ευκολα οτι η Κυπρος εδω και καιρο ηταν, by default, long Greece δηλαδη εδω και καιρο ειχαμε εκθεση στη Ελλαδα, οχι μονο οι τραπεζες μας αλλα και πολλες αλλες επιχειρησεις, πολυ απλα διοτι ηταν πολυ ευκολοτερο για μια κυπριακη επιχειρηση να κανει business στη Ελλαδα. Με την πτωχευση της Ελλαδας θα ειχαμε ετσι και αλλιως σοβαροτατο προβλημα, ακομα και αν δεν ειχαν κανει εγκληματικες ενεργειες οι τραπεζες μας, αγοραζοντας π.χ το 2010 2 δισ ομολογα. Πριν να κρινουμε και να μηδενιζουμε καλα ειναι να βλεπουμε at the whole picture.
Η Ερολ Λιζα σου εχει απαντησει και αυτη εμμεσως στα ερωτηματα σου αλλα φαινετε εισαι ηδη απολυτη ως προς τις αποψεις σου, δικαιωμα σου.
Cynic on 20/04/2012
CPP for an investment banker ignoring Eleni's question 8 as irrelevant to Central banking shows that you have not moved beyond the undergrad textbook definition that: central banks have only monetary policy and price stability as their objective, if for you and other I bankers, question no 8 is irrelevant to the CBC we all understand better why our banks are in this sorry state!
Erol Riza on 20/04/2012
Eleni,
I have no personal agenda in supporting the Central Bank and its managment and I do not have any affiliation with a politcal party. I have a knowledge of banking gained mostly in London and understand very well what has happened. I express an opinion and do nto wish for a moment to impose my opinion on anybody. we live in a democracy and free to express an opinion without seeking to cause personal injury. I have for the last two years expressed the view that the government acted very slowly and did not take the required measures to alleviate the problem of the borrowers. The banks' boards in my opinion are mostly to blame because they have investment and risk committees, just like we had when I serve as MD for a German bank. We would never had so much expposure to a country like Greece for so long when the whole market was talking about default which has been the last THREE years. if you are saying that the central Bank should have stepped in and told the banks what to do it is useful for us to know in which eurozone country did the Central Bank did what you are suggesting. The Central Bank operate under a the Banking law and it has powers to regulate and to my knowldege, as M. Sarris stated, the Central Bank did write to the banks to be very cautious about expsoures to problem countries, meaning Greece. Why do you not have the same venom of critique on the bnakers who have been paid handsomely for failing. What about the acticvities of the Laiki strong man? why is that you solely have this obsession with the Central Bank and its Governor? Do you think that merely changing the Governor we will see better days unless we change what has been wrong for so long: proper corporate governance and accountability by those in positions who manage private and public finances.
Taylor on 20/04/2012
Erol, for an ex MD in a German Investment bank your lack of knowledge about Cypriot Comeercial Bank Regulations is alarming to say the least...
It is not only the Cypriot Banking Law, read the directives of the Central Bank on "country risk" and "concentration risk", the CB has DICTATORIAL powers under these directives and the law, if it thinks there is a threat to Financial Stability in Cyprus it can step in and NOT allow Cypriot banks to open 20 more branches in Greece as BoC did in 2010 for eg.
The biggest problem however, is not the bonds or the haircut which you as an ex investment banker tend to focus on but the banking books (your lack of commercial banking experience here is eye-popping), 52% of Laiki's banking book is in Greece and they have reported 19% Non Performing Loans, BoC has 35% of its banking book to Greece and HB has 17%.
I Suppose the 19% NPL reported by Laiki is accurate for all three banks and the other two are "under reporting" their Non performing loans so you go and work out the losses from the LAX regulation of your hero Dr Orphanides.

None of the above laws, are part of the ECB's mandate and the BS that the credit risk of a Bund and a GGB is the same is the biggest fairytale ever mentioned as a defence that the CBC could not stop banks buying bonds denominated in Euro! This is why the CBC itself has loaded up on GGB's and Italian Gov bonds as well, thanks to Thanasis, I hope he discloses the CBC's holdings and doesn't hide behind independence arguments and says it has to do with monetary matters!!
Eleni on 20/04/2012
Ερολ μου,
Απλά να συγκεντρωθώ στο δικό σου σχόλιο: ". Sarris stated, the Central Bank did write to the banks to be very cautious about expsoures to problem countries, meaning Greece." Αυτό το είπε ο Σαρρής και το αναπαράγεις εσύ στο σχόλιο σου... Σε αυτή την επιστολή η οποία ήταν σε μορφή εγκύκλιου) που στάληκε ΔΕΝ αναφερόταν πουθενά ο κίνδυνος για την Ελλάδα!!! Ήταν μια γενική επιστολή η οποία αντιλαμβάνομαι ήταν "copy paste" από κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ενώ μπροστά μας είχαμε συγκεκριμένο ΚΙΝΔΥΝΟ!!! Γιατί Έρολ μου να έχουμε εποπτική αρχή εάν ΔΕΝ θα εξασκεί το ρόλο της? Μίλησες επίσης για άλλες χώρες στην ευρωζώνη και τι έχουν κάνει οι Εθνικές Κεντρικές τους Τράπεζες...Έρολ μου αφού έχεις τόση εμπειρία θα ξέρεις ότι το μέγεθος του Τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι υπερβολικά δισανάλογο με το ΑΕΠ...Επομένως, η εποπτική μας αρχή θα έπρεπε να ήταν διπλά και τριπλά προσεκτική στις προειδοποιήσεις της αλλά γιατί όχι και σε μέτρα που θα έπρεπε να λάμβανε, τα οποία φυσικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ πήρε. Θα ήταν και ενδιάφερον σε αυτό το σημείο να υποβληθεί ακόμη ένα ερώτημα: Η ΚΤΚ έχει η ίδια προστατευθεί από δική της έκθεση σε ελληνικά ομόλογα? (Γιατί σε τέτοια περίπτωση θα έμοιαζε του δάσκαλου που δίδασκε...) Όσον αφορά το άλλο σου σχόλιο: "Why do you not have the same venom of critique on the bnakers who have been paid handsomely for failing." αγαπητέ μου Έρολ ήδη αυτό το καλύπτω με τις ερωτήσεις που έγραψα σε σχόλιο μου χθες αλλά ΟΛΟΙ οι υποστηρικτές του Ορφανίδη, συμπεριλαμβανομένου και του πιο θερμού του υποστηρικτή δηλαδή του Παρατηρητή, αποφεύγετε επιμελώς να απαντήσετε!!! Εγώ Έρολ μου σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ανέφερα ότι ΕΣΥ έχεις ατζέντα αν και είναι στην Κύπρο που ζούμε. Π.χ. ο Μ. Σαρρή δημόσια χαρακτήρισε πρόσφατα τον Ορφανίδη αστέρι!!! Εγώ Έρολ μου ΔΕΝ πιστεύω στα αστέρια... Θέλω ΦΩΣ, άπλετο φως, για να λάμψει η αλήθεια. Αυτά.
Παρατηρητής on 20/04/2012
Μα αγαπητή Ελένη,
εγώ νόμιζα πως τις απαντήσεις σου τις έδωσε ο Taylor ο οποίος "είναι ο καλύτερα καταρτισμένος από όλους, και από τον Ορφανίδη και από τον Ερολ και από τον Πισσαρίδη ", από εμένα τι ζητάς? Εξάλου, όπως εξασφάλιζες- σύμφωνα με τα λεγόμενά σου -τα τελευταία 4-5 χρόνια το λεπτομερές επαγγελματικό πρόγραμμα Ορφανίδη για λογαριασμό δικό σου και των υπολοίπων της παρέας σου, να πιστέψω τώρα ότι δεν μπορείς επίσης να εξασφαλίσεις και λεπτομερείς απαντήσεις στα ερωτήματά σου? Έλα τώρα!!

Όσον αφορά το άπλετο φως που επιθυμείς για να λάμψει ή αλήθεια, καλά δεν ήταν αρκετό το άπλετο φως που έλαβες από τον κ.Βγενόπουλο κατά την διάρκεια της διαμάχης του με τον Ορφανίδη και της αμέριστης υποστήριξής που οι κύκλοι σου και εσύ πρόσφεραν σε αυτόν (τον Βγενόπουλο)?Αν δεν ήταν αρκετό, μπορείς είμαι σίγουρος να αποταθείς και πάλι στον κ.Βγενόπουλο για να σου λύσει επίσης όσες απορίες δεν καταφέρει να σου λύσει ο Taylor.
Eleni on 20/04/2012
Αγαπητέ μου Παρατηρητή,
Συνεχίζεις να είσαι συγχυσμένος... Πρώτον σε ΚΑΝΕΝΑ από τα σχόλια μου ΔΕΝ αναφέρτηκα για το επαγγελματικό πρόγραμμα του Ορφανίδη πόσο μάλλον να το είχα τα τελευταία 4-5 χρόνια!!! Όμως ίσως εσύ να το είχες από τους "φίλους" σου που έχεις αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο!!! Όσον αφορά τα ερωτήματα μου είναι απορίες που με βασανίζουν και θα ήθελα τεκμηριωμένες απαντήσεις...Γι αυτό απευθύνομαι σε όποιο από τους χρήστες του μπλογκ να τις απαντήσει όλες ή όσες γνωρίζει! Οι απαντήσεις αυτές θα αποτελέσουν και βάση να τοποθετηθούν κάποια πράγματα στη θέση τους. Που ξέρεις Παρατηρητή μου όταν έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμιριωμένη εικόνα να αλλάξω και εγώ την αρχική μου ετυμηγορία!!! Όσον αφορά το Βγενόπουλο, εγώ Παρατηρητή μου ΔΕΝ είχα καν ώρα να ασχοληθώ με τον κύριο αυτό...Άλλοι είχαν παραασχοληθεί μαζί του και ίσως, δεν ξέρω, να έφτασαν και σε συμβιβασμούς ή και να έκαναν εκπτώσεις στις θέσεις και αρχές τους. ΔΕΝ γνωρίζω και δεν παίρνω θέση...Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος από τους "υψηλοτάτους" που έφυγε είναι θετικό...Ελπίζω να τον ακολουθήσουν και άλλοι...Μόνο έτσι θα υπάρξει εξυγίανση!

Σχολίασα και στο παρελθόν το Love and Hate relationship που έχεις με τον Taylor. Όμως, Παρατηρητή μου, όπως είδες τις ερωτήσεις μου ούτε και ο Taylor απάντησε...Νοιώθω πολύ σπουδαία γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις μου...Ακούγομαι σαν δασκαλίτσα στα πρωτάκια!!! Και εσύ Παρατηρητή μου, φίλε μου, νομίζω ότι ξέρεις ΟΛΕΣ τις απαντήσεις και αρνήσαι να τις μοιραστείς μαζί μας...Γιατί?
Παρατηρητής on 20/04/2012
Αγαπητή ελένη,
πως δεν αναφέρθηκες στο επαγγελματικό πρόγραμμα Ορφανίδη, μας δουλεύεις τώρα? Μας αράδιασες ένα σωρό για συναντήσεις Ορφανίδη με πολιτικά πρόσωπα, "μυστικές" συναντήσεις, μας είπες ότι "τώρα βρίσκονται στο αεροπλάνο", ποιοι παρακάλώ? Είπες μετά που στριμώχτηκες πως αναφερόσουν σε μένα, μα εγώ ένας είμαι και εσύ μιλούσες στον πληθυντικό και για άτομα που βρίσκονται εν πτήση. Τέλοςπάντων, απλά θέλω να σου δώσω μια συμβουλή, ΜΗΝ υποτιμάς και τόσο την νοημοσύνη των άλλων...σου εύχομαι καλή συνέχεια και είμαι σίγουρος πως ο φίλος μου ο Taylor, ο οποίος σου έδωσε και την λίστα με τις ερωτήσεις, άμα θέλει μπορεί να ψάξει να βρει και τις σωστές απαντήσεις και όχι τις κατάφωρες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας που μας αραδιάζει καθημερινά εδώ και μήνες και που ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιοι και πως τις έχουν μαγειρέψει και διανέμει στα παπαγαλάκια τους.
Eleni on 23/04/2012
Αγαπητέ μου Παρατηρητή,

Συνεχίζεις και επιμένεις σε πράγματα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ εγώ αναφέρθηκα. Ναι, έχω αναφερθεί για μυστικές συναντήσεις Ορφανίδη με δύο πολιτικούς. Σε αυτές αγαπητέ μου Παρατηρητή γίνονταν πάμπολες αναφορές στον τύπο και ως εκ τούτου έχω εξάξει τα συμπεράσματά μου. Όσον αφορά τις κινήσεις Ορφανίδη, εσύ Παρατηρητή, προφανώς από λάθος, σύγχυσες τις αναφορές μου που ήταν ξεκάθαρα για σένα και την Αθηνα, ως να ήταν αναφορές για τον Ορφανίδη. Στο τέλος της ημέρας με κάνει να σκέφτομαι γιατί όλη αυτή η επιμονή σου...Τι προσπαθείς να μας πεις Παρατηρητή? Εκφράστου επιτέλους ξεκάθαρα. Τι σε ενόχλησε περισσότερο? Εάν, Παρατηρητή εσύ και η Αθηνά ΔΕΝ ταξιδεύατε (ίσως να μην ταξιδεύατε στην ίδια πτήση) τότε ΔΕΝ ταξιδεύατε...Big deal. Όμως αυτή είναι η ουσία για σένα? Εδώ αναζητούμε απαντήσεις για να μας υποβοηθήσουν να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί οι τράπεζες μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό ισχύει και για το φίλο Επαμεινώνδα ο οποίος, ναι μεν θέλει να είναι ουδέτερος, όμως δεδομένα και επιχειρήματα θέλει μόνο από εμένα. Αυτός τη θέση του την έχει πάρει de facto.

Αυτά και νομίζω ότι εάν δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις νομίζω ότι ίσως αυτό το μπλογκ (απολογούμαι στη διεύθυνσή του) εξυπηρετεί κάποιους (ανάλογα με τη θέση που κατέχουν) μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς για εμπέδωση της δικής τους θέσης και γραμμής.

Τελειώνοντας, η αναφορά σου για τον Taylor εκτός του ότι είναι εντελώς άτοπη και άστοχη σε καταδεικνύει άνθρωπο που υποτιμάς τους άλλους ότι δεν έχουν κρίση και ότι μόνο εσύ είσαι έξυπνος...Οι ερωτήσεις μου αγαπητέ Παρατηρητή, εάν δεν ζούσες στο "μικρόκοσμο" σου και μόνο με "τους φίλους" σου θα ήξερες ότι είναι βασανιστηκά ερωτήματα από την πλειοψηφία του κόσμου...Ε Τ Σ Ι. Δεν θα επανέλθω για περαιτέρω σχόλια γιατί η συζήτηση αυτή ΔΕΝ μας οδηγεί πουθενά. (Υιοθετώ τη θέση του φίλου μας του Έρολ).
αθηνα on 23/04/2012
Ελενίτσα μου,επειδή στη φανταστική ''πτήση'' που αναφέρεις,περιλαμβάνεις και μένα,θα σου πω το εξής: Μακάρι κορίτσι μου να ήταν έτσι τα πράγματα και να ταξίδευα στη συγκεκριμένη περίοδο.Αλλά δυστυχώς ...δεν.Γιά τον απλούστατο λόγο ότι είμαι μιά απλή γιατρός,''εργαζόμενη γυναίκα'',που λέει και το σήριαλ. Το λίγο χρόνο που ξεκλέβω μεταξύ δύο ασθενών,τον χρησιμοποιώ για κανένα σχόλιο εδώ στο blog.Εστω για ''εκτόνωση'',και μην παρεξηγήσεις σε παρακαλώ τον όρο που χρησιμοποίησα.
αθηνα on 23/04/2012
Πάντως Ελένη μου για ένα πράγμα είμαι σχεδόν βέβαιη.Οτι τα βιβλία της Αγκαθα Κρίστι η ακόμα και του Ιουλίου Βερν,θα βρίσκονταν συχνά στο προσκέφαλό σου.Το σίγουρο,και το λέω ειλικρινά,είναι πως φαίνεσαι άνθρωπος που διαβάζει.
Eleni on 28/04/2012
Αθηνά μου,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι γιατρός. Μέσα από το επάγγελμα σου δίνεται η ευκαιρία να βοηθάς συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Και, δυστυχώς, Αθηνά μου δεν είναι λίγοι αυτοί...Κάποιοι μάλιστα με το μη επαναδιορισμό Ορφανίδη αντιλαμβάνομαι ίσως θα χρειαστούν τις ιατρικές σου γνώσεις. Είμαι σίγουρη Αθηνά μου ότι θα τους προσφέρεις τις ιατρικές σου γνώσεις με...ανιδιοτέλεια...Δεν είναι κακό να συμπαρασταθείς σε αυτούς που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη...Και όπως λέγει και η λαϊκή ρήση: "Με τους πολλούς ο χάρος είναι γλυκός..."
αθηνα on 29/04/2012
Ελένη μου,ξεκίνησες μ'έναν γλυκύτατο πρόλογο,και κει που έλεγα,κοίτα ρε παιδί μου που την παρεξηγήσαμε την κοπέλα,καταλήγεις με μακάβρια πράγματα και χάρους.Παρόλο που είμαι σίγουρη ότι αστειεύεσαι,εγώ θα σου αντιτείνω το πλέον αισιόδοξο ''η ζωή συνεχίζεται'' και στην μΟ εποχή [μετά Ορφανίδην].Τώρα αν εννοείς το φίλο μου τον Παρατηρητή,πιστεύω ότι είναι ''πολύ σκληρός για να ...πεθάνει'',όπως τον Τομ Κρουζ.Ας πούμε και κανένα αστείο,με την άδεια του moderator.
Erol Riza on 20/04/2012
Dear Eleni,

I think we are agreed that there is a need for all those involved to account for their actions and I am not an admirer of stars; no one is infallible in the world we live, some though should be more accountable. I think a public inquiry such as the Polyviou on the Mari, and I trust you will agree, may be the way out and not one done by the MPs who think the y have the prerogative to meddle in everything. In this way the CBC and the bankers as well the Ministers who managed the economy should be called to account as to what they knew,what they did and what could have been done to avoid the mess the banks are in. It does no one any good to have this argued by observers such as ourselves. If we want to get to the truth,or the light as you say, I think this should be made in the form of a public inquiry. In other countries of the euro zone, and the UK, bankers were called to testify what they did and most recent Sir Fred the shred of RBs was even stripped from his knighthood. Do you think this may happen in Cyprus? The shareholders, who lost most of their money, should be demonstrating in the streets for such an inquiry. I hope this will put the scope of the argument to rest. I have no illusions where we live since the establishment which governs wil not allow this. Maybe I am wrong after Mari!
Επαμεινώνδας on 21/04/2012
Eleni,

Επιμένεις να μην καταλαβαίνεις: ο σωστός διάλογος δεν γίνεται με το να καταθέτεις μια σειρά "καυτών" (κατά τη γνώμη σου) ερωτημάτων και να ζητάς από τους άλλους να σου τα απαντήσουν. Διάλογος γίνεται με το να καταθέσεις δεδομένα, επιχειρήματα και απόψεις ώστε να μπορέσει ο συνομιλητής σου να απαντήσει (αν μπορεί) τεκμηριωμένα.

Το να υποβάλλεις λοιπόν ερωτήσεις και να διαμαρτύρεσαι ότι "ΟΛΟΙ αρνούνται επιμελώς να απαντήσουν" δεν έχει νόημα. Που ξέρω εγώ τι συστάσεις έκαμε η Κεντρική και ποιες είναι οι αρμοδιότητες της; Εσύ που φαίνεται να ξέρεις κάτι παραπάνω, γιατί δεν μας λες να ενημερωθούμε κι εμείς;

Και ελπίζω να ξέρεις κάτι παραπάνω διότι αν καταφέρεσαι με τόσο μένος κατά του Ορφανίδη ΧΩΡΙΣ να ξέρεις και αποκαλείς εντεταλμένους όσους διαφωνούν, τότε είσαι απλώς φανατική.
on 21/04/2012
Πολλές φορές συζητήσαμε το θέμα και πιστεύω ότι τα άρθρο δεν προσθέτει τίποτε αφού είναι πολλές οι παράμετροι,εξαρτάται ποιοί διορίζουν και ποιοί διορίζονται , τα κίνητρα τους και δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα.
Για τις τράπεζες και τον ρόλο της Κεντρικής είναι καταγραμμένες σε προηγούμενα μπλογκς οι απόψεις μου.Επειδή πολλοί άλλαξαν τροπάριο και έχουν επιλεκτική μνήμη από την αρχή των μπλόγκ πολλοί επισημάναμε τα προβλήματα των τραπεζών ,τις ευθύες τραπεζιτών και Κεντρικής,ξεκινώντας από τον Πανίκο Δημητριάδη .ο Τaylor,ο Ανεξάρτητος,ο Χορτοφάγος,ο Ολύμπιος,ο Ταντής και άλλοι.Όταν ακόμα δημόσια στην εκδήλωση στη Τράπεζα Κύπρου που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο ο Διοικητής απαντώντας στον αντιπρύτανη του Sloan School που είχε μιλήσει για προβληματα των Ευρωπαικών τραπεζών είπε ότι όσοι έλεγαν ότι οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση are plain wrong.Επανειλημμένα συνταύτισα τις θέσεις Ορφανίδη για τις τράπεζες με τις δηλώσεις Σταυράκη για τα δημοσιονομικά και τίποτε δεν έχει αλλάξει τηνν άποψη μου.
Νομίζω ότι ξέρω τις απαντήσεις στα ερωτήματα της Ελένης αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να απαντήσω.Υπάρχουν και άλλοι που γράφουν εδώ που τις ξέρουν εξ ίσου καλά και καλύτερα.Θα πώ όμως ένα γενικό σχόλιο και θα υποβάλω και εγώ κάποιες ερωτήσεις προς την Ελένη και όλους τους άλλους.Τώρα που είναι γενικώς αποδεκτές οι ευθύνες τραπεζιτών και Κεντρικής είναι η ώρα να αρχίσει η συζήτηση για άλλους..
Το 2008 ήμουν στο Λονδίνο όταν έκαναν σε όλους εντύπωση οι δηλώσεις κάποιου μάγειρα που μόλις; το εστιατόριο του στην Βαρκελώνη είχε ψηφιστεί το καλύτερο στον κόσμο και προωθούσε το βιβλίο του.Είπε "για ποιά κρίση μιλάτε,για κάθε θέση στο εστιατόριο μου κάθε μέρα έχει 200 υποψήφιους πελάτες?"Είπα τότε στη συζήτηση ότι εμείς έχουμε καλύτερο του μάγειρα,μόνο που δεν ΄ήταν επιλέξιμος αφού δεν δούλευει ούτε σε εστιατόριο ούτε σε ξενοδοχείο.Μετά από το γενικό σχόλιο ΄θέτω και εγώ Ελένη τα πιό κάτω ερωτήματα,πιό εύκολο να απαντηθούν από τα δικά σου .Ο πληθυντικός που χρησιμοποιώ για τις τράπεζες είναι κάποτε πληθυντικός ευγενείας...
1.Ο καθορισμός των εξασφαλίσεων εξαρτάται από την εξασφάλιση που καθορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές.Έχουν οι εκτιμητές τα προσόντα να αξιολογήσουν σωστά τις αξίες των κτημάτων?Πως γίνεται να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις? Μήπως ξεκινούμε ανάποδα,πρώτα αποφασίζεται πόση είναι η εξασφάλιση και ύστερα καθορίζεται το ποσό της εκτίμησης?Έχει δικαίωμα η Κεντρική Τράπεζα να αμφισβητήσει την εκτίμηση εγκεκριμένου ανεξάρτητου εκτιμητή?
2.Όταν κάποιος επιχειρηματίας κινά αγωγή για να εισπράξει χρέη πληρώνει ο ίδιος των δικηγόρο του η αυτός πληρώνεται στο τέλος από τον χρεώστη?Γιατί οι τράπεζεςπληρώνουν από πριν τους δικηγόρους τους?Όταν οι πελάτες χρεώστες στο τέλος δεν πληρώσουν ποιός επιβαρύνεται τα δικηγορικά?Αν τα δικηγορικά είναι εκατομμύρια και εστω βάσει συμφωνίας θα τα επιβαρυνθεί ο επιχειρηματίας δεν θα ζητήσει προσφορές για αγωγές ρουτίνας ώστε να επιβαρυνθεί λιγότερα λεφτά?Γιατί δεν το κάνουν και οι τράπεζες?
3.Οι μέτοχοι γιατί δεν διαμαρτύρονται?Γιατί οι θέσεις στα συμβούλια των τραπεζών είναι κληρονομικές?Θα αντιδράσουν ποτέ οι μετοχοι και πώς?
Ελένη μου και όποιος άλλος θέλει μπορεί να απαντήσει.Διότι φταίν και οι Διοικητικοί Σύμβουλοι(οι περισσότεροι είναι γλάστρες για την πόζα,δάνεια και ταξειδάκια) ,φταίει και η Κεντρική γαι τα χάλια των τραπεζών αλλά αν δεν έβγαιναν τώρα όλα στην φόρα λόγω Ελλάδας ήταν θέμα χρόνου να φανεί τι γίνεται. Οπότε οι τραπεζίτες πάλι θα έπαιρναν τα μπόνους τους με η χωρίς ομόλογα. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να πάρουν τα δις οι τραπεζίτες και να μείνουν στις θέσεις τους.
kax on 22/04/2012
Το σχόλιο είναι δικό μου.Ήμουν στο εξωτερικό και ΄δεν μπήκε το όπνομα μου.Απολογούμαι για το λάθος και θέλω να προσθέσω/προβλέψω μετά τις ζημιές που ανακοίνωσαν οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και των 4 τραπεζών υπό τις παρούσες διοικήσεις.Προβλέπω οι δύο να αλλάσσουν.Επίσης οι μέτοχοι της Bank of America κίνησαν αγωγές εναντίίον του Δ.Σ. αξιώνοντας αποζημιώσεις δις για έλλειψη fiduciary duty.Όλοι όσοι κλαψουρίζουν στην Κύπρο είναι έτοιμοι να λάβουν ανάλογα μέτρα η τους φταίν όλοι οι άλλοι?
αθηνα on 23/04/2012
Taylor,congratulations.Mission has been executed.Ο καθηγητής απο το Λέστερ έρχεται να μας σώσει! Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι θα σε χάσουμε απο το blog,γιατί ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ενδιαφερόσουνα τους τελευταίους μήνες.Στο καλό και εις το επανειδείν.
Taylor on 24/04/2012
Thanks KP I mean Athina, unfortunately yours and Paratiritis mission to keep Thanasis has failed, I will give everyone a rest by abstaining from the blog for a while as from 1st May 2012. If need be I will revert but I do not intend to for the moment.
αθηνα on 24/04/2012
Θα παρακαλούσα την Ελένη και τον Ανδρέα,να μας σχολιάσουν τη σημερινή είδηση του Stockwatch: η Κύπρος έχει τη χειρότερη δημοσιονομική επιδείνωση στην Ε.Ε. Μήπως και γι'αυτήν φταίει ο Ορφανίδης; Kαι μη μου πείτε για τα ''μέτρα'' που προτείνει η κυβέρνηση,γιατί αυτή η πιπίλα να φορολογηθούν ''οι έχοντες και κατέχοντες'',δεν πείθει κανέναν πλέον.Ούτε και σας τους ίδιους.
vegan on 24/04/2012
αθηνά,
θα σου απαντήσω εγώ. Οταν οι τράπεζες σταματούν να δανείζουν, η οικονομία πιάνει πάτο και τα εσοδα του κράτους το ίδιο, ενώ η ανεργία και τα επιδόματα αυξάνονται αυτόματα. Μπορείς αν θέλεις να κάνεις τις δικές σου αναλύσεις ποιές τράπεζες στην ευρωζώνη εχουν τα χάλια τους και γιατί.
αθηνα on 25/04/2012
Vegan,όπως το λες είναι.Τα επιδόματα αυξάνονται αυτόματα.Και γιατί αγαπητέ μου;Εδω πέρα το υπ.Οικονομικών,ζήτησε χτες απο τη βουλή,παράταση ακόμα 3 μηνών για να φέρει πρόταση σχετικά με απαράδεκτα επιδόματα της δημόσιας υπηρεσίας.Αν είναι δυνατόν εν έτει 2012,να παίρνουν οι αστυνομικοί επίδομα καλής ...διαγωγής,η οι υπάλληλοι της ΑΗΚ επίδομα οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου.Με αυτές τις συνθήκες έχουμε σωτηρία; Και να μην τα φορτώνουμε όλα στις τράπεζες.
phylarchus on 27/04/2012
Δε μπορώ παρά να γράψω και κάτι τελευταίο: όχι μόνο ο κ. Ράφτης θα μάς λείψει απ' εδώ, αλλά και ο καθ. Δημητριάδης, αφού ο στόχος και αποχρών λόγος της συγγραφής από μέρους του πληθώρας άρθρων τους τελευταίους 14 τόσους μήνες έχει επιτευχθεί. Προσωπικά δεν τρέφω κακίες, οι θέσεις μου είχαν μοναδική αφετηρία το κατά τη γνώμη μου βέλτιστο για τον τόπο. Έτσι εύχομαι στον καθ. Δημητριάδη από καρδιάς κάθε επιτυχία, για το καλό όλων μας. Θα μού πείτε "μα δεν έχει ακόμη επίσημα διοριστεί". Είχα όμως από πολύ νωρίς προβλέψει και δημοσιέψει χωρίς περισπασμούς, γνωρίζοντας τα καμώματα και τις πιρουέτες των πολιτικών μας, ποιος θα ήταν ο επόμενος. Θα θελήσει ή θα μπορέσει να αποφύγει την εμπλοκή σε πολιτικές δολοπλοκίες και αντιπαροχές; Το εύχομαι και αν το καταφέρει θα είμαστε εδώ να τον στηρίξουμε. Αν όχι...
Όσο για τον κύριο Ορφανίδη, δεν έχω αμφιβολία πως θα βρει μια θέση καλύτερη από αυτήν που είχε και κυρίως πως θα συναντήσει την εκτίμηση που του αξίζει, σ' ένα λιγότερο παρανοϊκό περιβάλλον..