Στη βουλή κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για το πλαίσιο εκποιήσεων η οποία ετοιμάστηκε σε διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα.
Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου ώστε να θεσμοθετηθούν πρόνοιες που να διασφαλίζουν το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη σε δικαστική προστασία κατά τη διάρκεια υπό εξέλιξη διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου.
Ειδικότερα, προτείνεται όπως πέραν των ήδη προβλεπόμενων λόγων καταχώρησης έφεσης σε επαρχιακό δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, θεσμοθετηθεί ως επιπρόσθετος λόγος τέτοιας έφεσης και η περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αρνήθηκε να προσέλθει ή δεν προσήλθε ως όφειλε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης πιστωτικής διευκόλυνσης βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας για τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων.
Περαιτέρω και σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, εφόσον ο χρηματοοικονομικός επίτροπος αποφανθεί ότι υπάρχει παράβαση από πιστωτικό ίδρυμα των προνοιών του κώδικα συμπεριφοράς για τον χειρισμό δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο ενυπόθηκος οφειλέτης σε συνέχεια της διεξαχθείσας ενώπιον του χρηματοοικονομικού επιτρόπου διαδικασίας, θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση σε αρμόδιο δικαστήριο για την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος αναστολής της σκοπούμενης πώλησης.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνεται ότι συμβάλλουν στην προστασία των καλώς νοουμένων συμφερόντων εκείνων των ενυπόθηκων οφειλετών που έχουν τη βούληση και την πρόθεση να προβούν σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους διευκολύνσεων, αλλά οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την απροθυμία ή και την αδιαλλαξία των πιστωτικών ιδρυμάτων να προσέλθουν με ειλικρινή πρόθεση σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων επ’ ωφελεία των δανειοληπτών συμμορφούμενα με τον τρόπο αυτό απόλυτα με τις απορρέουσες από την οικεία οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση καθυστερήσεων υποχρεώσεις τους.
Συναφώς, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ουσιαστικά νέα νόμιμη και ειδικότερη βάση έκδοσης απαγορευτικού διατάγματος πέραν της υφιστάμενης βάσει του άρθρου 32 του περί δικαστηρίων νόμου παρεχόμενης στον δανειολήπτη δυνατότητας να αιτηθεί την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος όπως και πέραν της υφιστάμενης στην οικεία νομοθεσίας περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων δυνατότητας καταχώρισης έφεσης στο επαρχιακό δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης νοουμένου ότι ο ενυπόθηκος οφειλέτης έλκει προηγουμένως εξασφαλίσει απαγορευτικό διάταγμα.
Η πρόταση νόμου συζητείται ενώπιον της ολομέλειας της βουλής.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης εξηγώντας την πρόταση του ΔΗΚΟ η οποία είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την ΚΤ, πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να ωθήσουμε τη διαδικασία για αναδιαρθρώσεις και όχι να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Η πρόταση παρέχει στους δανειολήπτες άλλα τρία εργαλεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν εκποίηση», είπε.
Όπως ανέφερε, τα εργαλεία αφορούν πρώτο ότι μέσω της διαδικασίας του νόμου για την αφερεγγυότητα να μπορεί να αναστέλλεται η εκποίηση, δεύτερο για τους δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτηση στο Εστία να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης και τρίτο εάν έχουν τη γνωμοδότηση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου επί της εφαρμογής επί του κώδικα της ΚΤ που θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία και το ύψος του ποσού να προσφύγουν στο δικαστήριο να υποβάλλουν τη δικής τους αίτηση.
Νωρίτερα, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ότι ως υπουργείο επιμένουν στην αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τη νομοθεσία των εκποιήσεων.
Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε από την πλευρά του ότι κατανοεί τις ανησυχίες των βουλευτών αλλά εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτή η αναπομπή μέχρι να καταθέσει η ΚΤ την ολοκληρωμένη πρόταση της τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σημείωσε εντούτοις ότι η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον τους είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της ολομέλειας της βουλής που ψήφισε τον Ιούνιο.
Επισυνάπτεται η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ