Παράταση δεκαπέντε ημερών δόθηκε στην εξέταση του περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως (τροποποιητικός) νόμους του 2019, λόγω διαφωνιών των εμπλεκομένων φορέων.
Ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών που συζητήθηκε το θέμα ότι «κατά την άποψη μας όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες διαφοροποίησης των προνοιών επειδή το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό».
Τόνισε ότι γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι υποχρέωση του επιτρόπου για έκδοση απόφασης το αργότερο εντός 90 ημερών από την ημερομηνία λήψης του πλήρους φακέλου του παραπόνου με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας κατά 30 πλέον μέρες.
Από την πλευρά του ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου επέμενε στη θέση του ότι δημιουργείται σειρά τεχνικών προβλημάτων τα οποία παρακωλύουν την εφαρμογή του νόμου.
«Χρήζουν περαιτέρω έρευνας και μελέτης γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την αναβολή της εξέτασης του θέματος μέχρι να τύχουν περαιτέρω νομοτεχνικού ελέγχου», είπε.
Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου, είπε ότι «η τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας στην προηγουμένη συζήτηση του θέματος ενώπιον της επιτροπής ήταν ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε εκείνο που έχουμε καταθέσει εκτός εάν πάμε ξανά στο υπουργικό συμβούλιο. Ως υπουργείο οικονομικών, όπως είπε και ο κ. Χαραλάμπους, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε αξιολογώντας τις εισηγήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή».
Παραδέχθηκε ότι δεν έγινε διαβούλευση για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση και διευκρίνισε ότι διέγραψαν κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θεωρούνται περιττές.
«Όταν οποιοσδήποτε φορέας ιδιωτικός ή δημόσιος πληροί τα κριτήρια που προνοεί η νομοθεσία περί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, μπαίνει στον κατάλογο και τελειώνει εκεί. Το να δώσω δυνητική ευχέρεια στον οποιοδήποτε φορέα που δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί και να προσθέσω και μεταβατική διάταξη λέγοντας ότι κατά τη μεταβατική διάταξη δεν μπορεί να επιλυθεί, είναι περιττό».
Συνεπώς, πρόσθεσε, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κάνουμε πιο απλά τα πράγματα.
Στην αναβολή της εξέτασης διαφώνησε και ο λειτουργός του υπουργείου ενέργειας Χρίστος Παντελή.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης ζήτησε από τους εμπλεκομένους να διαβουλευθούν μεταξύ τους και να επανέλθουν για συζήτηση του θέματος σε δεκαπέντε ημέρες.
Πρόνοιες νομοσχεδίου
Βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι η υποχρέωση του επιτρόπου για έκδοση απόφασης το αργότερο εντός 90 ημερών από την ημερομηνία λήψης του πλήρους φακέλου του παραπόνου με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας κατά 30 πλέον μέρες. Αντίστοιχη ρύθμιση έγινε και σχετικά με την αποδοχή καταγγελιών από τον επίτροπο από καταναλωτές κατά πιστωτικών ή μεσιτικών πιστώσεων.
Άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι η υποχρέωση καταβολής τέλους €20 από τους καταναλωτές για υποβολή καταγγελίας κατά πιστωτή/μεσίτη πιστώσεων και κατά παρόχων υπηρεσιών πληρωμών ως ισχύει για την υποβολή παραπόνων κατά χρηματοοικονομικής επιχείρησης.
Η εισαγωγή συμβολικού ποσού €20 δεν συγκρούεται με τις διατάξεις του άρθρου 39, αλλά μάλλον βοηθά ώστε οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών να είναι αποτελεσματικές, αφού περιορίζει την ανεξέλεγκτη κατάθεση αιτήσεων παραπόνων μια μικροπαράπονα.