Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνουν τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν την εξαίρεση ακόμα τριών κλάδων του δημοσίου τομέα από διατμηματικές προαγωγές, μετά και το πράσινο που άναψε το υπουργείο Οικονομικών για τη συμπερίληψη και των επισκεπτών υγείας, κλίμακας Α13, πέραν των θέσεων προϊστάμενου νοσηλευτικού Λειτουργού-Γενικός Νοσηλευτικός Κλάδος [Κλίμακα Α13(ii)] και Προϊστάμενου Νοσηλευτικού Λειτουργού-Νοσηλευτικός Κλάδος Ψυχικής Υγείας [Κλίμακα Α13(ii).
Για άλλη μια φορά οι αντιστάσεις του υπουργείου Οικονομικών κάμφθηκαν αυξάνοντας έτσι τη λίστα των επαγγελματικών κλάδων του δημοσίου τομέα που θα εξαιρούνται των διατμηματικών προαγωγών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας από τις αρχές του έτους, στους έξι.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα εξαίρεση εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Δικαστικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου και ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ενημέρωσαν ότι συμφωνούν με τη συμπερίληψη και των επισκεπτών υγείας στις πρόνοιες των προτεινόμενων νόμων.
Βουλευτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέφεραν επίσης ότι δεν φέρουν καμία ένσταση προς την προώθηση της σχετικής ρύθμισης και στη συνέχεια με τη σύμφωνη γνώμη όλων λήφθηκε απόφαση τα νομοσχέδια να προωθηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2022, με την τροποποίηση του άρθρου 28 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, αυτή των θέσεων Διατμηματικής Προαγωγής.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω θέσεις βρίσκονται στη μισθολογική Κλίμακα Α13(ίί) του κυβερνητικού μισθολογίου, στην οποία μπορούν να προαχθούν υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο των επιστημονικών δομών θέσεων ή των επαγγελματικών δομών θέσεων, ανάλογα με την περίπτωση, εξαιρουμένων των θέσεων που προαναφέρθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι η διατμηματική προαγωγή θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων.
Οι υποψήφιοι για κάθε θέση θα παρακάθονται σε γραπτές εξετάσεις σε εξεταστικά κέντρα, όπου όποιοι θα συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία στο εξεταστικό κέντρο, θα καλούνται σε προφορική εξέταση ενώπιον της ΕΔΥ, σε αναλογία τρεις υποψήφιοι για κάθε υπό πλήρωση θέση.
Με την εισαγωγή των νέων αυτών διαδικασιών, θα δίνεται, πλέον, περισσότερη έμφαση στις ικανότητες και δεξιότητες των υποψηφίων και στο κατά πόσον αυτοί θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ευθύνες των υπό πλήρωση θέσεων.
Μείωση κριτηρίων προαγωγής
Στο μεταξύ με εγκύκλιο το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι μειώνεται η βαρύτητα δύο κριτηρίων επιλογής υποψηφίων για προαγωγή.
Συγκεκριμένα η βαρύτητα του κριτηρίου των πρόσθετων προσόντων των υποψηφίων σχετικά με τα καθήκοντα της θέσης για προαγωγή σε θέση σε μη επιστημονική δομή μειώνεται από 0-20 μονάδες σε 0-1Ο μονάδες. Οι μονάδες για προαγωγή σε θέση σε επαγγελματική και επιστημονική δομή θέσεων παραμένουν 0-20.
Επίσης η βαρύτητα του κριτηρίου της αξιολόγησης της απόδοσης των υποψηφίων με βάση τον βαθμό τους στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις για προαγωγή εντός των ετών 2024 και 2025, μειώνεται από 0-45 μονάδες σε 0-15 μονάδες και 0-30 μονάδες αντίστοιχα.
Με βάση την νομοθεσία οι νέες ρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν στην περίπτωση των θέσεων Προαγωγής για τις οποίες ήδη υποβλήθηκαν στην ΕΔΥ προτάσεις για πλήρωση τους κατά το διάστημα που αρχίζει από 01.01.2024 μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Τροποποιητικού Νόμου, δηλ. μέχρι την 01.08.2024 και ούτε για θέσεις Προαγωγής τις οποίες η ΕΔΥ, με βάση το άρθρο 29 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, μπορεί να προβεί σε πλήρωση τους αυτεπάγγελτα.
Επισυνάπτεται η εγκύκλιος