Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τίθεται σήμερα το πολύκροτο ζήτημα της απόλυσης τριών εκπαιδευτικών της Αγγλικής Σχολής, ενόψει και πιθανής δημιουργίας προβλημάτων στο σχολείο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε λίγες μέρες.
Την ίδια ώρα από πλευράς κυβέρνησης επικρατεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα, παρότι ζητήθηκε από τη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας για εξομάλυνση της όλης κατάστασης.
Παράλληλα με τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν καθηγητές και προσωπικό της Αγγλικής Σχολής έξω από το Κοινοβούλιο, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα, εμποδίζοντας ακόμη και τη λειτουργία της Αγγλικής Σχολής το Σεπτέμβριο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις τρεις συναδέλφους τους, οι οποίες είναι η πρόεδρος, η γραμματέας και η ταμίας της συντεχνίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής αποφάσισε την απόλυση των τριών εκπαιδευτικών, της Μυρτώς Χασαποπούλου, πρόεδρου, της Μαιριέντας Στεφάνου, γραμματέα και της Μαρίας Περικλέους, ταμία της Οργάνωσης του προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA).
Είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί η κρίση στην Αγγλική Σχολή και οι επερχόμενες απολύσεις των τριών εκπαιδευτικών, όπου και αποφασίσθηκε να ζητηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής (πλην των βουλευτών του ΔΗΣΥ), ζήτησαν από το διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Παντελή Παντελίδη που συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρία, να μεταφέρει επιστολή στον πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου του ζητήθηκε να παρέμβει και να τερματίσει την κρίση στην Αγγλική Σχολή.
Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Παντελίδης και κληθείς για να απαντήσει εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιληφθεί του ζητήματος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής Παιδείας, για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.
Ανέφερε όμως, ότι η Αγγλική Σχολή είναι ιδιωτικό σχολείο και η μόνη εξουσία που έχει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να διορίζει το διοικητικό συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής.
Ερωτηθείς εάν η παραχώρηση χορηγίας από το κράτος στην Αγγλική Σχολή, δίνει το δικαίωμα στο πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει σε περιπτώσεις κρίσης όπως η υφιστάμενη, είπε ότι η χορηγία παραχωρείται ως αντιστάθμισμα κτιρίων που παραχωρήθηκαν.
Σημειώνεται ότι, η έκτακτη συνεδρία της επιτροπής είχε πραγματοποιηθεί σε κλίμα έντασης, λόγω της απουσίας εκπροσώπου του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής, η οποία όξυνε τον διάλογο.
Υπενθυμίζεται ότι, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε αντί να παρευρεθεί στη συνεδρία της επιτροπής, να αποστείλει τις θέσεις του γραπτώς, ενώ απείχε και από τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εργασίας για επίλυση του προβλήματος, γεγονός που κατέκριναν έντονα τα μέλη της επιτροπής.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, αναφέρεται ότι η Αγγλική Σχολή αποτελεί σχολείο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το νομικό καθεστώς της οποίας επιβεβαιώθηκε το 2007 με τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ξεκαθαρίζεται ότι είναι δικαίωμα της διεύθυνσης και του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, ως ιδιωτικό σχολείο και εργοδότης, εφόσον έχει βάσιμες υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί πειθαρχικό παράπτωμα, να εκκινεί διαδικασίες και να εφαρμόζει τις πρόνοιες του πειθαρχικού κώδικα της Σχολής.
Ο κ. Ιωσηφίδης στην επιστολή του δήλωνε επίσης ότι, η έρευνα των εν λόγω μελών του προσωπικού ουδεμία σχέση έχει με τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ ανέφερε πως το δικαίωμα του σχολείου να προχωρήσει με τις νόμιμες διαδικασίες του έχει επιβεβαιωθεί με επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Χρ. Σαββίδης: Απαξιωτική η στάση του ΔΣ της Σχολής
Σύμφωνα με ενημέρωση της StockWatch από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Χρύσανθο Σαββίδη, δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης από την κυβερνητική πλευρά αναφορικά με το αίτημα τους για παρέμβαση του προέδρου για εξομάλυνση του προβλήματος.
Ο κ. Σαββίδης έψεξε και τη στάση του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής προς τη κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας, χαρακτηρίζοντας την απαξιωτική, καθώς όπως είπε δεν παρευρέθηκε στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρία της, ενώ συγχρόνως δεν άκουσε και την έκκληση της να παρακαθίσει σε διάλογο για εξεύρεση λύσης του προβλήματος και προχώρησε στην απόλυση των τριών εκπαιδευτικών.
Ανέφερε ακόμα ότι, η επιτροπή θα ενημερωθεί σήμερα και από τον γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο Διοικήσεως που κλήθηκαν στην συνεδρία, για την χορηγία ύψους €800 χιλ., που παραχωρείται στη Αγγλική Σχολή και αν είναι εφικτή η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς το καθεστώς λειτουργίας της δεν είναι ξεκάθαρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, το διοικητικό συμβούλιο της Σχολής διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, η κινητή και ακίνητη περιουσία της Σχολής περιήλθε στο Υπουργικό Συμβούλιο του κράτους.
Με μεταγενέστερη απόφαση η περιουσία περιήλθε στην κατοχή της Σχολής, ενώ συμφωνήθηκε και καταβάλλεται από το κράτος κάθε χρόνο χορηγία ύψους €800 χιλ.
Παρέμβαση του προέδρου ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Σε δηλώσεις στη StockWatch μία εκ των τριών εκπαιδευτικών, η Μυρτώ Χασαποπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρότι έχουν αποσταλεί δύο επιστολές στον πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επιληφθεί του ζητήματος εντούτοις δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση τους, με αποτέλεσμα το ΔΣ της Σχολής να προχωρήσει στην απόλυση τους.
Η κ. Χασαποπούλου εξήγησε ότι πέραν από την επιστολή που απέστειλε η επιτροπή Παιδείας, επιστολή απέστειλε και η Οργάνωση του προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA), την οποία όπως τόνισε υπογράφουν σχεδόν όλες οι συντεχνίες της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερώτηση τι αναμένουν από τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, η κ. Χασαποπούλου εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη συζήτηση του θέματος, θα παρέμβει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και θα επιτευχθεί ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου για απόλυση τους.
Η κ. Χασαποπούλου τόνισε ότι η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον τους που είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη απόλυση τους, αφορά τη συνδικαλιστική τους δράση και όχι για πράξεις που με έντεχνο τρόπο συνέδεσε η διεύθυνση και η διοίκηση της Σχολής με την ιδιότητά τους ως εκπαιδευτικών.
Ανέφερε ότι αφετηρία για τις πειθαρχικές διώξεις ήταν η αυθόρμητη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2021, λόγω της άρνησης διαλόγου του ΔΣ της Σχολής με την Οργάνωσή τους για εργασιακά ζητήματα και την τακτική κωλυσιεργίας που αυτό ακολουθούσε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στη συνεδρία κλήθηκαν για να παραστούν ο γενικός Ελεγκτής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Γενική Λογίστρια, εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και η διεύθυνση και το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής, όπως επίσης και εκπρόσωποι της οργάνωσης προσωπικού και του συνδέσμου Γονέων της Σχολής.